SEO

Google heeft weer een Core-update uitgerold: dit moet je weten

0

Google voert structureel updates door aan de zoekmachine. Wellicht heb je er iets van meegekregen, misschien ook niet. In mei is er weer een brede Google Core-update uitgevoerd. Tijd dus om jouw rankings en SEO traffic te analyseren. In dit artikel neem ik je mee in wat de update inhoudt en wat jij moet doen.

De Google Core-update van mei: wat is er gebeurd?

Het doel van Google is om gebruikers zo relevant mogelijke informatie te serveren. Ook deze Google Core-update moet hieraan bijdragen. Google geeft nooit helemaal prijs wat er exact is gewijzigd in het zoekalgoritme. Niemand weet hoe Google daadwerkelijk zoekresultaten genereert. Dat is nu niet anders.

Deze Google Core-update is doorgevoerd in alle landen en alle talen. De uitrol van de update heeft twee weken geduurd en is nu klaar. Dit houdt in dat de resultaten van de update nu ook zichtbaar zijn in zoekresultaten en posities.

Danny Sullivan, de woordvoerder van Google op het gebied van Search, verwacht een zekere mate van impact binnen zoekresultaten:

Core updates are changes we make to improve Search overall and keep pace with the changing nature of the web. While nothing in a core update is specific to any particular site, these updates may produce some noticeable changes to how sites perform…

Er zijn geruchten dat deze Google Core-update gegenereerde content met AI anders indexeert dan voorheen. Het is niet per se goed of fout, maar zoals we weten waardeert Google uniek geschreven relevante content met toegevoegde waarde beter dan content die is gegenereerd door AI. Een officiële bevestiging hiervan is er echter niet, maar het ligt wel in de lijn met de toename van het aantal gegenereerde content met AI-copywriting.

Daarnaast is er een probleem waar Google al langer mee te maken heeft. Dat is het feit dat er nog steeds slechte content wordt gepubliceerd. Vervolgens worden er (hele) sterke backlinks heen gestuurd om deze content alsnog te laten ranken. Het tonen van ‘slechte’ content op een goede positie zorgt voor een slechte ervaring voor de gebruiker van Google. Dit wil Google natuurlijk voorkomen.

Check jouw posities in de zoekresultaten

Open de SEO-tool die je gebruikt en kijk goed naar je posities ten opzichte van de periode 25 mei – 9 juni. Google geeft namelijk hier aan dat de update volledig is uitgevoerd op 9 juni.

Het is normaal dat posities omhoogschieten of juist naar beneden. In sommige gevallen zul je zien dat posities niet bewegen op zoekwoorden. Zie je veel verschuivingen in positieve zin? Dan pakt de update goed voor je uit en kan je gaan focussen op het nog beter krijgen van je posities. Vallen posities juist naar beneden? Dan is het tijd om jouw website langs de laatste Google-richtlijnen (pdf) te leggen.

Wat zijn de laatste richtlijnen van Google?

Laat ik voorop stellen dat E-A-T (Expertise , Authoritativeness en Trustworthiness – met andere woorden: Expertise, Autoriteit en Geloofwaardigheid) belangrijke richtlijnen zijn. Om te beoordelen of jouw content voldoet aan deze richtlijnen, kan je de volgende vragen stellen:

  • Ben jij met jouw website een geloofwaardige oplossing voor het probleem van gebruikers?
  • Ben je een expert, ben je een autoriteit, word je online gerespecteerd?
  • Kun jij de producten leveren die jij verkoopt op je website? Kun jij de diensten leveren die jij aanbiedt? Oftewel: kun jij de belofte inlossen die jij online verkoopt?

Om meer te lezen over de Google E-A-T-richtlijnen en waar je content aan moet voldoen, verwijs ik je graag naar deze Frankwatching-blog.

Het advies van Google bij updates

Google geeft algemeen advies mee wanneer zij updates doorvoeren:

  • Verwacht impact op meerdere fronten, zoals pieken en dalen in zoekposities.
  • Core-updates zijn “breed” in de zin dat er niks specifiek getarget wordt met de update. Het zijn algemene updates om de gehele ervaring te verbeteren.
  • Pagina’s die dalen in zoekposities worden niet bestraft, maar simpelweg tegen de nieuwe richtlijnen aangelegd van de update.
  • Focussen op het voorzien van de best mogelijke content blijft de allerbelangrijkste aanbeveling om te dealen met Google Core-updates.
  • Brede Core-updates komen om de paar maanden uit. Het kan zijn dat websites pas weer gaan ranken bij de volgende update.
  • Verbeteringen garanderen geen herstel in posities. Wanneer je helemaal niks verbetert, weet je ook zeker dat posities niet zullen verbeteren.

Dit zijn natuurlijk vrij brede adviezen en richtlijnen vanuit Google omtrent Core-updates. De kern van de boodschap is dat het continu verbeteren van je website zorgt voor zichtbaarheid binnen de zoekmachine. Google is altijd bezig om de meest relevante zoekresultaten te tonen aan gebruikers. Zorg dus dat jij inspeelt op ontwikkelingen binnen je markt voor je doelgroep. Welke trends zie je om op in te haken? Welke informatie heeft je doelgroep nodig? Hoe serveer je die informatie zo goed mogelijk? Wanneer je hier structureel aandacht voor hebt, zal dit voor je gaan werken op diverse gebieden zoals zichtbaarheid, verkeer en conversie.

De impact van Google-updates

Google heeft een core update gedraaid in mei en deze is op 9 juni afgerond. Houd ontwikkelingen binnen je zoekposities goed in de gaten, zeker rond deze datums. Het kan zijn dat je hoge pieken of diepe dalen ziet. Wil je omhoog komen in de zoekresultaten? Leg je website dan tegen de laatste richtlijnen van Google aan.