Content

Wees geen ‘The Hobbit’ met je AI-gegenereerde teksten

0

De kans is vrij aanwezig dat je al iets hebt meegekregen over het bestaan van AI copywriting. Kort samengevat zijn dit online tools die je van input voorziet, waarna een computer teksten schrijft op basis van die input. Een beetje zoals een Senseo-koffiezetapparaat. Je plaatst er een pad in, drukt op een knopje, verwacht een bakje koffie, krijgt iets wat op koffie lijkt, maar het is het net niet. Vandaag maak ik de vergelijking tussen deze AI-gegenereerde content, The Lord of the Rings en The Hobbit. In mijn ogen zijn hier enige gelijkenissen te vinden. Voel je vrij om het daarmee eens te zijn, of totaal niet.

Gefascineerd door AI copywriting

Ergens vorig jaar kwam ik voor het eerst in aanraking met AI copywriting. Ik vond, en vind, het fascinerend. De mogelijkheid om teksten te schrijven, zonder zelf te schrijven. Wat een weelde. Bedenk een onderwerp voor een blog of webpagina, geef een tone of voice mee en ontdek wat de machine ervan brouwt. In mijn hoofd zag ik al hele uitgeschreven verhalen voor mij. In de praktijk bleken slechts enkele zinnen goed genoeg om klakkeloos over te nemen. Een volledig, foutloze alinea met voldoende aantrekkingskracht, dat is nog niet mogelijk. Wat een opluchting. Mijn diensten worden nog niet overgenomen door een robot. De mens is en blijft nodig.

Iets met The Lord of the Rings en The Hobbit

Waar AI copywriting mij aan deed denken? Plots trok ik het verband tussen deze twee verhalen van Tolkien. In dit geval heb ik het niet over de boeken, maar over de filmadaptaties die ervan zijn gemaakt. De geliefde trilogie en de iets minder geliefde trilogie. En dat zit hem onder andere in de verschillende keuzes die zijn gemaakt om de films tot stand te laten komen. Een korte uitleg:

Liefde voor The Lord of the Rings

Begin deze eeuw verscheen The Lord of the Rings trilogie. Een ongekende productie waarin veel handenarbeid, passie en een vleugje van de nieuwste digitale technieken samenkwamen. Na jaren pre-productie en een opnametijd van 14 maanden, ontstond een trilogie die vrijwel alle denkbare prijzen in de wacht sleepte. Levensechte handgemaakte kostuums, volledig gebouwde dorpen en talloze miniaturen zorgden voor het totaalplaatje.

Die tijd, passie en liefde proef je in vrijwel iedere scène van de films terug. De gezichtsuitdrukkingen van de mensen en orks zijn écht en iedere acteur geeft alles. CGI werd, voornamelijk in de tweede en derde film, gebruikt om de films naar een hoger niveau te tillen. De zogenaamde finishing touch. Een meesterwerk waar, in mijn ogen, nog steeds geen enkele trilogie aan kan tippen.

En haat voor The Hobbit

Iets meer dan tien jaar later verscheen de trilogie van The Hobbit. Daarvoor was een nog groter budget beschikbaar, maar veel minder tijd en voorbereiding. Het budget werd grotendeels ingezet op het digitaliseren van werk en het nemen van shortcuts. Handgemaakte pakken werden vervangen door digitale equivalenten. Nagebouwde dorpen werden vervangen door greenscreens. Gedeeld groepswerk veranderde in solosessies in afgesloten ruimtes. Robuuste orks werden gepolijste, kale wezens zonder menselijke trekjes. En dat merk je terug in het eindresultaat. Enkele personages uit The Lord of the Rings keerden terug in The Hobbit. En dat waren direct de enige gelijkenissen. De ziel en zaligheid was eruit getrokken. Stomme computers!

 

verschil Lord of The Rings en The Hobbit ai copywriting

Bron afbeelding links: Splash Report Bron afbeelding rechts: Static.wikia

Mensen vs. Machines vs. Emoties

Natuurlijk zijn er voldoende gebieden waarin machines het menselijke werk op praktische manier uit handen nemen. Automatisering is in veel toepassingen efficiënt en rendabel. Het is fantastisch dat er machines zijn die auto-onderdelen en laminaatvloeren produceren aan de lopende band. Maar maken we iets waaraan we emotionele waarde toevoegen? Dan is de menselijke hand nog echte noodzaak. Daarom mijn vergelijking met deze twee Tolkien adaptaties.

Wat doet zo’n AI copywriting tool precies?

Ik vraag me af of we in staat zullen zijn onderscheid te maken tussen authentieke inhoud die door machines is geschreven en authentieke inhoud die door mensen is geschreven. Zou jij dat kunnen? Intussen geef ik toe dat de kunstmatige intelligentie van de auteurs van deze twee epische werken veel beter is dan de menselijke auteur van het artikel.

De alinea hierboven is volledig geschreven door het gratis te gebruiken programma Copy.ai. Had jij dat door? Ik voerde het onderwerp en de strekking van dit blog in als input. Vervolgens poept het programma verschillende alinea’s uit. De ene alinea is bruikbaarder dan de ander.

Uit deze alinea valt op te halen dat de tool een vergelijking probeert te maken, zoals ik dat doe. Een verwijzing naar AI copywriting tools. The Lord of the Rings, The Hobbit en Tolkien haal ik er wel uit. De manier waarop het is geschreven? Kan beter. Vooral de laatste zin slaat kant noch wal, want de twee epische werken zijn niet door AI geschreven. Zo heb ik het niet ingevoerd. De eerste twee zinnen zijn wel over te nemen. Toch zijn er mensen die volledige alinea’s klakkeloos overnemen en verwerken in artikelen. Dat is jammer. Met wat aanpassingen, kun je er alsnog een bruikbare alinea van maken. En dat is top.

AI copywriting tools ontdekken

Experimenteer vooral met de verschillende AI copywriting tools die beschikbaar zijn. Voer knotsgekke onderwerpen in en laat je verrassen door wat een computer ervan weet te brouwen. Gebruik die uitkomsten voor jezelf en pas waar nodig de inhoud aan om de brouwsels te versterken. Zo is het echt mogelijk om leuke content te creëren. Maar laat je eigen creativiteit niet volledig overnemen door zo’n computer.

Probeer vooral de volgende tool eens:

Gebruik AI om teksten te optimaliseren

AI copywriting tools zijn bruikbare tools. Tenminste, als je ze hand in hand gebruikt met je eigen werk. Gebruik de tools om invalshoeken te bedenken of een opzet te maken voor een alinea. Maar alsjeblieft, plemp je teksten niet vol met gekopieerde door een computer geschreven teksten. We zien het, we lezen het en we voelen het verschil. Wees geen ‘The Hobbit’ met je AI-gegenereerde teksten. Laat je handen spreken en neem geen shortcuts. We hebben je nodig.