Online marketing

5 effectieve tips voor jouw eerste (óf volgende) shoppable video

0

Wie actief is in e-commerce, weet als geen ander dat alles op jouw platform draait om gebruiksgemak. En met de continu stijgende effectiviteit van online video kun je nog meer inspelen op ‘customer enjoyment’. Dé manier om bezoekers van jouw webshop eerder te laten kopen, is het benutten van ‘in-video interactiviteit’. Merken maken tegenwoordig steeds vaker gebruik van shoppable videocontent. Daarom geef ik je in dit artikel 5 tips om jouw eerste (óf volgende) interactieve verkoopvideo nóg effectiever te maken.

Hoe langer je bezoekers doen over je customer journey – die belangrijke rit van ‘awareness’ naar ‘purchase’ – des te eerder ze hun interesse verliezen. Het idee van shoppable video is dan ook heel eenvoudig. Jouw video’s optimaal benutten om bezoekers van je website eerder te geven waar ze voor komen (de juiste producten in hun winkelmandje). Een bezoeker wordt eerder je klant als er met één klik dat ene product uit je flitsende video gekocht kan worden. Je wil niet dat het na het kijken handmatig opgezocht moet worden.

Het interactief en klikbaar maken van je video’s heeft dan ook een bewezen effect op online verkoop, blijkt uit onderzoek van het Londense videomarketing agency Spiel. 78 procent van de door hen ondervraagde bedrijven laat weten meer producten te verkopen met interactieve video’s, ten opzichte van standaard productvideo’s.

Uit cijfers van interactief videoplatform Wirewax blijkt bovendien dat gemiddeld 41 procent van de kijkers een product uit een interactieve video koopt. Daarnaast maakt een shoppable video de koopdrang van een kijker gemiddeld zo’n negen keer sterker. En precies dié impuls moet je benutten. Hoe? Zo:

Tip #1: kijk opnieuw naar je customer journey

Als je je webshop wil verrijken met interactieve, shoppable videocontent, is het van belang om opnieuw te kijken naar je customer journey. Zo is het logischer om een interactieve video aan te bieden op de homepage van je webshop of op een product-overzichtspagina, dan pas op de betreffende productpagina zelf.

De grote kracht van een interactieve, shoppable video is namelijk dat een kijker vanuit die video rechtstreeks naar een bepaalde productpagina kan doorklikken. Of zelfs – met wat handige API-koppelingen – dit product al vanuit de video kan toevoegen aan het winkelmandje. Dit is bijvoorbeeld wat de Nederlandse online fashion retailer LOAVIES doet met livestreams. Een verse blik op de aankoop-flow van je webshop is dan ook een aanrader, nog voordat je video’s gaat produceren.

Tip #2: produceer je video’s bewust

De kans is groot dat lang niet elke video die je nu al op je webshop aanbiedt, volledig geschikt is om te verrijken met interactieve elementen. Klikbare winkelmandjes die op het juiste moment verschijnen en hoofdstukselectie kun je pas écht effectief benutten als je video daar ook voor geproduceerd is.

Houd er daarom rekening mee dat je voor interactieve content ook unieke video’s schiet en monteert. Deze zijn vaak rustiger opgebouwd, bevatten vaak maar één of enkele camerastandpunten en nemen de kijker heel bewust mee langs een paar belangrijke producten of features.

interactieve video

Tip #3: maak de interactiviteit direct duidelijk

Hoe eerder een kijker zich bewust is van het feit dat hij of zij te maken heeft met een interactieve video, hoe beter. Daarmee voorkom je namelijk dat het doel van de video – een kijker vanuit de video omzetten naar een klant – verloren gaat. Met een duidelijke thumbnail die het interactieve element introduceert en het aanbieden van de eerste interactieve elementen in de eerste paar seconden van de video, beseffen je kijkers dat ze te maken hebben met interactieve content.

Het benutten van de ruimte rondom de videoplayer kan daar ook bij helpen. Zo bieden sommige videoplatformen ook de mogelijkheid om de pagina te beïnvloeden waarin de videoplayer verwerkt is. Denk aan het tonen van het product uit de video naast de player, inclusief koop- of wishlist-knop.

Tip #4: meten is weten

Voordelen van van interactieve video’s? Ze worden vaak uitgeserveerd met een videoplayer bomvol middelen voor analyse en metingen. Als je in de verkenningsfase zit van de zoektocht naar het perfecte platform om interactieve en shoppable video’s mee aan te bieden, kies dan een platform waar ‘analytics’ en ‘trackable content‘ hoog in het vaandel staan. Als je precies weet welke interactieve elementen en knoppen goed (of juist slecht) scoren, kun je hiervan leren en deze kennis benutten bij het produceren van je volgende video.

Ook handig: de mogelijkheid om feedback van je kijkers te verzamelen, door middel van interactieve platformfeatures als een live chat.

Tip #5: experimenteer met shoppable video

Mijn laatste tip is er eentje voor de creatives onder ons: experimenteer! Het interactieve videoformat biedt talloze kansen voor unieke, speelse en opvallende content, dus benut deze vooral. Wat mij altijd helpt bij het uitdenken van een interactief videoformat is het opdoen van inspiratie bij bedrijven die inmiddels meesters zijn in het benutten van shoppable video, zoals IKEA, Gogglesoc en Ted Baker.