Online advertising

Werken video-advertenties beter dan statische afbeeldingen?

0

‘Video-advertenties werken beter dan losse afbeeldingen!’ De Meta-marketingexperts roepen het al langer. En met de recentelijke updates vanuit Instagram om richting video-first te gaan, lijkt het langzaam maar zeker duidelijk te worden waarom ze dit roepen. Alleen… is dit ook werkelijk zo? En wat zijn de verschillen in resultaat dan? Hoe zet je video’s in als je niet de middelen hebt om gelikte video’s te maken? Ik ging de afgelopen tijd op onderzoek uit om je antwoord te kunnen geven op de bovenstaande vragen.

Video-advertenties werken beter dan losse afbeeldingen! – Meta Marketingexperts

Veranderingen en mogelijkheden op social gebied

Het lijkt wel of de wereld van socialmedia-advertising de laatste tijd in een sneller tempo is veranderd dan ooit tevoren. Niet alleen veranderde Facebook haar naam naar Meta, maar ze paste (soms als gevolg van hevige kritiek) allerlei nieuwe spelregels toe. Van de beperkte mogelijkheden om te adverteren op jongere doelgroepen, tot extreme targeting-beperkingen op speciale advertentiecategorieën (voor werving, huisvesting, leningen of maatschappelijke kwesties). Om nog maar te zwijgen van alle commotie en reddingspogingen omtrent het verlies in data als gevolg van de verschillende iOS-updates.

Dit keer weer zien we een grote wijziging in wat voor content je moet inzetten, waarbij het er sterk op lijkt dat Meta in de voetsporen van grote video- en social-concurrent TikTok probeert te treden.

Gelukkig biedt de businessmanager tegenwoordig nieuwe mogelijkheden om je bij deze laatste ontwikkeling te ondersteunen. Ze hebben de video-advertentietool in advertentiebeheer een upgrade gegeven en deze werkt inmiddels als een zonnetje! In deze vernieuwde video-advertentietool kun je eenvoudig met foto’s, logo’s, lettertypes en kleuren zelf video’s in elkaar knutselen op basis van een aantal verschillende sjablonen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, maar gewoon een slideshow op basis van een aantal foto’s is al een goed begin. Speel wat met de tempo’s van de afbeeldingen en combineer je video’s met een duidelijke boodschap in de advertentietekst of koptitel en je komt een heel eind.

Iemand die kijkt naar video-advertenties.

Eerste resultaten met zelfgemaakte video-advertenties

De afgelopen tijd heb ik de video-advertentietool in advertentiebeheer meerdere keren getest. Ik neem je graag mee in een aantal van mijn bevindingen.

Waar ik in een eerdere fase van een grote zichtbaarheidscampagne een statische drieluik-advertentie inzette op Instagram Stories, heb ik nu diezelfde afbeeldingen in het ‘swipe-sjabloon’ (een van de mogelijkheden die een soort slideshow vormt van afbeeldingen) van de video-advertentietool gezet. In beide fases van de campagne draaiden 3 verschillende varianten van de statische drieluik- of video-advertenties. Met de nieuwe videovarianten daalde de CPM maar liefst van gemiddeld €5,96 naar €2,82!

Vervolgens heb ik voor een ander account verschillende soorten content naast elkaar laten draaien in een traffic-campagne op nieuwsoverzichten van Facebook en Instagram. Hier heb ik een viertal losse statische afbeeldingen, één carrousel-advertentie en één swipe-sjabloon-video met afbeeldingen naast elkaar laten draaien.

  • De gemiddelde CTR van de statische afbeeldingen is 2,31%,
  • van de carrousel (waar doorgaans een CTR hoger is, maar de CPM ook) is de CTR 3,67%, en
  • de CTR van de zelfgemaakte video-advertentie is maar liefst 4,41%!

Daarbij is procentueel ook het grootste gedeelte weergaven en klikken uit de video gekomen. Er mag dus met recht gezegd worden dat deze het beste presteert binnen de advertentieset. De CPM is daarbij in deze test van zowel de video als de carrousel iets hoger dan die van de statische afbeeldingen, maar aangezien het om een traffic-campagne gaat is die CTR natuurlijk wel om een vreugdesprongetje van te maken.

Tot slot heb ik soortgelijke zelfgemaakte video’s ook nog bij een laatste account getest op conversies binnen een retargetingdoelgroep. Ook hier heb ik weer in een advertentieset gecombineerd met statische afbeeldingen en een carrousel. Helaas kwam hier nog geen duidelijke winnaar uit voor de video’s. De carrousels leverden hier evenveel conversies op als de zelfgemaakte video’s. Goed, je kunt niet altijd 6 gooien zullen we maar zeggen.

3 tips om zelf aan de slag te gaan met video in Meta

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook aan de slag met video-advertenties op Facebook of Instagram? Dan heb ik hier 3 handige tips voor je:

1. Maak gebruik van de video-advertentietool in advertentiebeheer

Langere tijd leek het erop dat de video’s opgemaakt vanuit de tool in advertentiebeheer niet helemaal tot hun recht kwamen. Door de nieuwe update is dit niet meer het geval. De dynamische video sjablonen in de tool zijn super handig als je geen middelen hebt om zelf een video te maken. Daarom zou ik je echt aanraden om dit naast je afbeeldingen ook eens in te zetten.

2. Houd je advertentiemateriaal altijd kort en krachtig

De aandachtsboog is in deze tijd – en al helemaal op sociale media kanalen – extreem kort. Het is daarom belangrijk om in de eerste 3 tot 5 seconden gelijk to the point te komen. Zorg dat je video niet langer is dan 10 tot 15 seconden, en test hierin bijvoorbeeld ook eens met verschillende lengtes. Maak daarnaast gebruik van een pakkende koptitel of advertentietekst om je boodschap extra kracht bij te zetten.

3. Lekker testen met meerdere verschillende varianten

Je kunt naast de video-advertenties ook nog verschillende statische afbeeldingen en/of een carrousel toevoegen. Uiteindelijk is het sowieso slim om variaties in content in te zetten. Zo geef je het algoritme wat om mee te spelen en kun je na de verloop van tijd ook iets vinden van wat beter en minder werkt binnen je doelgroep. Vanuit Meta wordt daarbij als leidraad gegeven: zet nooit meer dan 6 verschillende items tegelijk in. Tot nu toe heeft 3 tot 6 verschillende items bij mij altijd tot interessante inzichten geleid. Dit zou ik je daarom aanbevelen.

Meer weten over waar je de advertentietool precies vindt en hoe je video-advertenties maakt? Meta heeft een handig help-artikel met stap-voor-stap uitleg. Succes!