Online marketing

4 lessen van Burning Man voor een meer speelse & mensgerichte zakenwereld

0

Mijn eerste keer Burning Man was in 2016, en zes jaar later ben ik nog steeds onder de indruk. Het evenement inspireert me om anders te gaan werken. In dit artikel deel mijn ervaringen en pijlers voor meer speelsheid en een mensgerichte zakenwereld

Burning Man was back. Love It! Ik zie mijn werk als marketeer en startup-CEO hierdoor door een andere lens. En ik wilde er zes jaar geleden helemaal niet naartoe. Mijn vrienden in New York gingen al jaren, maar ik hield lang de boot af. Ik hou niet van festivals. Ik hou van een eigen badkamer. Ik gebruik geen drugs. Waarom dan Burning Man? Toch ging ik. Ik vond het geweldig!

Een alternatieve realiteit

De week vervoor was ik bij de Singularity University in San Francisco. De linkerkant van mijn hersenen was hierdoor “super pumped” met “exponential technologies”. Na een stoffige busrit van 9 uur stond ik ineens in Black Rock Desert (daar waar Burning Man plaatsvindt) vast met mijn koffer op wieltjes voor de “Human Car Wash” met 50+ naakte mensen in de rij voor een wasbeurt door anderen. Hello, right side of my brain!

Het is geen festival. Burning Man is een andere planeet met 70.000 mensen die in Black Rock Desert, een desolate woestijn, een week samenkomen in een alternatieve realiteit. Min of meer decentraal. Waar je niets kunt kopen, alles zelf moet meenemen. In een extreem klimaat tussen -10 en 40+ graden met zandstormen. Met een beetje fantasie kun je dit met een early stage start-up vergelijken.

Burning man Human Car Wash

Burning Man: wat kun je als marketeer meenemen?

Als marketeer kennen we allemaal 4 P’s: prijs, product, promotie en plaats. Ondanks alle veranderingen in het marketingvak, opereren veel bedrijven nog op basis van deze vier pilaren. Veel ondernemers, creators en mensen in de tech-sector komen naar Burning Man. Deze ‘movers’ en ‘shakers’ zijn vaak gamechangers en de tijd vooruit. Misschien kunnen we net als hen zo naar de 4 P’s gaan kijken: people, promise, purpose en principes.

1. People

Burning Man gelooft dat verandering in mensen of in de samenleving alleen kan plaatsvinden via persoonlijke participatie.

Ik deel graag een persoonlijk verhaal. Ik liep wat rond met mijn vrouw op de Playa. Een man kwam naar ons toe en complimenteerde ons met de liefde die we uitstralen. Hij bood aan een polaroidfoto te maken. Daarna nodigde hij ons uit om samen naar de Tempel te wandelen om zijn overleden vrouw te bezoeken. Stel je voor dat iemand dit op de Leidsestraat aanbiedt. De man was vorig jaar tijdens Burning Man getrouwd. Drie weken daarna is zij doodgereden.

We liepen door een flinke zandstorm naar de Tempel met veel foto’s en gedichten. We spraken over wat liefde betekent en deelden een emotioneel moment als complete vreemden. Hij deelde zijn verdriet en liefde door anderen erbij te betrekken. Vanuit emotie proberen een connectie met anderen te maken door jezelf kwetsbaar opstellen.

Zoals hij treffend zei:

Community and team work is much more than belonging to something; it’s about doing something together that makes belonging matter.

2. Promise

Burning Man is een tijdelijke stad voor 1 week met 70.000 inwoners die decentraal wordt gebouwd en afgebroken zonder sporen achter te laten. We deden mee met een van de kampen. De meeste kampen creëeren ervaringen. Bij ons werd een 12 meter lange ‘art car’ gebouwd en rondgereden. Meer kampen doen dit en zo rijden er wanneer dan ook zeker 10-15 art cars rond waar iedereen kan instappen en meedoen.

Stuk voor stuk unieke, zelfgebouwde wagens die op Playa rijden met DJ’s, kunstinstallaties, hosts en open bar. Art cars die nergens anders enig nut hebben.

Burning man art car

Je kunt geen art car kopen. Het kamp is maanden vooraf bezig met fondsenwerving, ontwerpen, lassen en elektra om dan honderden kilometers naar Black Rock Desert te rijden. DIt alles om iedereen uit te nodigen voor een ritje om zo een unieke ervaring te creëren.

Geen toegangsprijs en geen businesscase. Net als bij startups is het superveel werk met een ongewisse uitkomst. Het doel is om een positieve reactie en waarde te geven aan anderen. Intrinsieke motivatie en samen van niets iets heel bijzonders maken wat je vervolgens deelt. Daarin zit de belofte.

3. Purpose (en reflectie op de waarde van geld)

Je kunt niets kopen tijdens Burning Man. Er is geen ruilhandel. Je kunt alleen kadootjes geven, denk aan:

 • Een zelfgemaakte armband, tekening of polaroid.
 • Een art car-ervaring. Die dus maanden serieus tijd en geld kost.
 • Je handen als tool in de human car wash, waar je andere mensen wast.

Vrijwel altijd gaat het bedrijfsleven om waardeuitwisseling via geld. Maar achterliggend is een verlangen naar een doel. Tijdens Burning Man valt geld als ruilmiddel weg en staat het gevoel wat je zelf creëert door te geven of te ontvangen centraal.

Een startup-team waar een duidelijke purpose centraal staat geeft extra energie en bouwt makkelijk een community. Het delen van je purpose doe je via blogs, talks, LinkedIn, communitygroepen en media. Dit kost tijd en vereist doorzettingsvermogen. Toch is het een geweldige manier om je authentieke zelf te presenteren en contact te maken met anderen die een vergelijkbaar doel nastreven.

4. Principles

Een experiment, dat is Burning Man. Na meer dan 20 jaar wel een gedegen experiment, maar toch. Het is decentraal georganiseerd in een extreem klimaat ver weg van de bewoonde wereld. Zaken kunnen makkelijk uit de hand lopen, dus principes zijn essentieel.

Dit zijn de 10 principes van Burning Man:

 1. Radical inclusion
 2. Gifting
 3. Decommodificatie
 4. Zelfredzaamheid
 5. Zelfexpressie
 6. Gemeenschap
 7. Verantwoordelijkheid
 8. Geen spoor achterlaten
 9. Meedoen
 10. Oprechte connectie

Een open, speelse en mensgerichte zakenwereld

Als startup founder probeer ik met name #4, #6, #7, #9 en #10 in mijn werk toe te passen. Zelf zes jaar later haal ik nog steeds inspiratie uit Burning Man. Het is alleen niet makkelijk om de lessen te integreren in onze commerciële wereld. Wat vind jij van deze 4 business P’s? Zijn deze nieuwe pijlers de goede stap naar een open, speelse en mensgerichte zakenwereld?