Content

Positioneer je als expert, zonder jezelf op te hemelen [4 stappen]

0

Pitches, profielteksten of opschepperige over-ons-pagina’s. We schrijven deze teksten niet graag, zeker niet als we bekwaamheden en talenten moeten ophemelen. Hoe doe je dat bij content om jezelf te positioneren als expert of thought leader? Met deze vier stappen zet je jezelf op de kaart als thought leader dankzij inspirerende storytelling.

Borstklopperij voelt ongemakkelijk, maar je lijkt er niet om heen te kunnen als je jezelf wil positioneren als expert, veranderaar of visionair. Gelukkig hoef je jezelf niet de hemel in te prijzen als je daarvoor niet staat te trappelen.

Want waar houden mensen wel van, zowel jezelf als je publiek? Van verhalen. En dan bedoel ik niet de sprookjes die je als kind voorgeschoteld kreeg, maar de verhalen over betekenisvolle momenten, leerervaringen en gebeurtenissen met een ommekeer. Allemaal voorbeelden van storytelling die in zakelijke situaties uitstekend van pas komen om mensen te inspireren en te motiveren tot veranderingen.

Storytelling voor thought leadership

Want waarom werkt dit? Met verhalen geef je op een soepele manier sturing aan situaties waarbij je jezelf op je voordeligst mag laten zien. Via storytelling heb je namelijk ineens iets te delen dat de moeite waard is en dat anderen tot nadenken stemt.

Met verhalen ga je bovendien voorbij aan het ongemak dat je mogelijk hebt bij het presenteren van jezelf of jouw kijk op de wereld. Het gaat niet meer om jou, maar om de ander met wie je een interessante leerervaring deelt.

En dat is zeker aan de orde als jij – of je organisatie – een opiniërende rol wil spelen als thought leader. Met thought leadership lever je duiding en geef je richting aan veranderingen. Dankzij verhalen geef je op een natuurlijke manier betekenis aan gebeurtenissen en prestaties, maar ook aan tegenvallers en crises. Met deze verhalen bekrachtig je mensen en til je hun inspanningen naar een hoger niveau. Dat alleen al maakt jou als expert enorm inspirerend.

storytelling voor thought leaders

Afbeelding van Chen via Pixabay

4 voorwaarden voor een inspirerend verhaal als thought leader

Maar niet ieder verhaal werkt. Om mensen te inspireren, gelden er vier belangrijke voorwaarden:

  1. Een goed verhaal is concreet. Als lezer kun je je direct inleven in de hoofdpersoon en zijn probleem, omdat je de situatie levendig voor je ziet. Het liefst met een betekenisvol detail.
  2. Bij een inspirerend verhaal staat iets op het spel. Het moet echt ergens over gaan. Dat betekent ook dat je emoties raakt.
  3. Een verhaal gaat altijd over een verandering. Aan het einde van het verhaal heeft de hoofdpersoon een obstakel overwonnen, een probleem uit de weg geruimd of een waardevol inzicht verworven. Helemaal krachtig zijn de verhalen waarin de hoofdpersoon zelf verandert: dan heeft er een transformatie plaatsgevonden.
  4. Goede storytelling levert betekenis. Als thought leader vertel je je verhaal namelijk met een doel, bijvoorbeeld om een inzicht te delen, een emotie op te roepen of een oproep te doen.

Deze vier kenmerken kun je direct vertalen naar de manier waarop je een verhaal opbouwt: Situatie, Tegenslag, Actie en Resultaat (kortweg STAR).

Stel dat je als thought leader een cultuurverandering tot stand wilt brengen. Cultuurverandering is typisch een begrip waar niemand op ‘aan’ gaat. Daarom waag je het erop: een verhaal delen over hoe dat er in de praktijk uitziet. Met de STAR-formule levert dat het volgende verhaal op:

Situatie: de taak waar je voor staat

Begin concreet. Geef een voorbeeld van een taak waarmee jij in het verleden iets opmerkelijks hebt bereikt. Zet in je verhaal de toon met enkele pakkende details, zodat je je lezer meteen uitnodigt om in het verhaal te stappen.

In onze organisatie kregen we eens een tijdelijke collega met de naam Arie, die allerlei klusjes uitvoerde voor verschillende afdelingen. Arie had een strikt ochtendritueel: zijn werkdag begon pas nadat hij iedereen persoonlijk een goedemorgen gewenst had. Hij stapte op iedereen af, ongeacht iemands functie. Hij wenste letterlijk iedereen goedemorgen en sloeg niemand over. Als hij iemands naam wist, noemde hij die er altijd bij. Goedemorgen Herman. Goedemorgen Karin!

Tegenslag: waarom het ingewikkeld werd

Laat zien wat er op het spel staat en waar jij of je organisatie mee te kampen hebt.

Maar de meeste collega’s zaten helemaal niet te wachten op een ochtendbegroeting. Bij ons praatten de mensen van de verschillende afdelingen alleen met hun directe collega’s, niet met de secretaresses, receptionistes, bedrijfsrestaurant-medewerkers en andere werknemers in het gebouw. Na de toegangspoortjes snelden de meeste collega’s naar de liften zonder iets te zeggen. In de liften werd al helemaal niet gesproken.

Actie: hoe jij hiermee omging

Vertel hoe jij het lastige varkentje waste en welke verandering dat opleverde.

We hadden al vaak bedacht hoe we een einde konden maken aan de formele werkcultuur waarin collega’s langs elkaar heen leefden. Ik vond het bijzonder hoe Arie iedereen groette en vertelde hem hoe ik dat waardeerde. Niet dat het hem iets uitmaakte. Het was zijn dagelijkse gewoonte en hij verwachtte niet per se een reactie terug.

Langzaam veranderde er iets. De mensen van het kantoor begonnen Arie terug te groeten. Zodra ze hem zagen, klonk er meteen: goedemorgen Arie! Daarna begonnen medewerkers van verschillende afdelingen ook elkaar goedemorgen te wensen. Zelfs de schoonmakers en de accountants knikten elkaar glimlachend toe.

Resultaat: hoe het afliep

Vertel hoe het afliep en wat de resultaten waren. En vergeet niet te vertellen wat je ervan hebt geleerd en wat anderen eraan hebben.

De sfeer op kantoor werd vriendelijker en hartelijker. Dat werkte overal door. Zo kreeg Arie een hele cultuurverandering voor elkaar. In zijn eentje.
Een verandering kan in zoiets simpels zitten: iedereen persoonlijk groeten. Arie herinnert mij eraan dat ik ook zo wil werken: eerst met iedereen contact maken voordat je aan de slag gaat. Op een plek waar iedereen zich gezien voelt.

Storytelling als thought leader

Thought leaders zijn vaak benieuwd hoe zij hun verhalen het beste kunnen brengen. Aan de hand van deze vier stappen neem je mensen heel helder en stapsgewijs mee. Het zijn bovendien verhalen die lezers heel graag willen horen en lezen omdat dit soort verhalen nieuwe perspectieven bieden. Behalve een inzicht geef je ook hoop.

Gebruik in jouw branche of organisatie daarom de universele kracht van verhalen en serveer ze met zwier.