SEO

SEO-tooltip! Zo gebruik je Keywords in Sheets

0

Excel is voor SEO-professionals en marketeers een veelgebruikt hulpmiddel. Maar Google Sheets is de laatste jaren ook erg populair geworden, mede doordat het cloud-based en gratis is. In dit artikel vertel ik je over de tool Keywords in Sheets, een handige add-on voor SEO’ers die met Google Sheets werken.

Zoals je wellicht al wel weet, kun je Google Sheets voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het scrapen van websites, het automatiseren van SEO-workflows en nog veel meer. Keywords in Sheets is een bedrijf dat zich focust op scripts die jij kunt gebruiken in Google Sheets om je leven als SEO’er wat eenvoudiger te maken.

Wat is Keywords in Sheets?

Keywords in Sheets een dus product dat je kunt gebruiken als uitbreiding in Google Sheets. Zo krijg je toegang tot een hoop handige scripts. Deze scripts kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het doen van een zoekwoordenonderzoek, concurrentieanalyses, het verzamelen van Google Search-trends en nog veel meer.

Het voordeel van zo’n programma is dat je niet bij allemaal verschillende SEO-tools een duur abonnement hoeft aan te schaffen. Je kunt namelijk alles uit Google Sheets halen. En dat is wel zo makkelijk.

Hoe werkt Keywords in Sheets?

Het programma werkt eenvoudig. Zodra je Google Sheets hebt geopend, kun je een add-on toevoegen. Dit kun je doen door het volgende pad te volgen:

Uitbreidingen → Add-ons → Add-ons toevoegen → en hier te zoeken naar Keywords in Sheets.

Vervolgens installeer je het.

Om volgens gebruik te kunnen maken van het programma, navigeer je weer naar ‘Uitbreidingen’ en klik je hier bij ‘Keywords in Sheets’ op open sidebar. Zodra de sidebar is geopend, zie je een aantal verschillende functionaliteiten. Helemaal bovenaan staan een aantal gratis functionaliteiten die je binnen Google Sheets kunt gebruiken. Verder vind je nog een aantal functionaliteiten die beschikbaar zijn in de Pro-versie.

6 gratis scripts om mee te beginnen

Als je de add-on hebt toegevoegd aan Google Sheets, krijg je standaard toegang tot de volgende 6 gratis scripts:

 • Status Code Checker: dit script kun je gebruiken om de huidige status-code van een URL te controleren.
 • Redirect Checker: wil je weten of een URL een redirect bevat? Dan kun je dit script gebruiken. Het verzamelt ook het uiteindelijke adres van de pagina.
 • Local Keywords: gebruik dit script als je een lokale focus hebt. Na het opgeven van een zoekterm met een willekeurig land worden in Google Sheets alle zoektermen gecombineerd met locaties in het door jou gekozen land.
 • XML Sitemap: dit script maakt het mogelijk om een volledige XML-sitemap naar Google Sheets te importeren. Het enige dat jij hiervoor hoeft te doen is de URL van de sitemap op te geven.
 • Link Checker: als je met een bepaalde anchor-tekst naar een specifieke pagina wil linken, dan is dit een handig script. Hiermee kun je namelijk zien op welke pagina’s dit woord voorkomt.
 • Wayback Machine: dit script kun je gebruiken om opgeslagen webpagina’s van een website uit het archief van The Wayback Machine te halen en te importeren in Google Sheets.
Zoekvolume zoeken.

Het zoekvolume voor keywords opzoeken (screenshot van Keywords in Sheets).

Welke scripts zijn er nog meer gratis?

Zijn dit dan de enige scripts die jij gratis kunt gebruiken in Google Sheets? Nee, op de website Keywordsinsheets.com vind je nog veel meer gratis scripts. Zo vind je bijvoorbeeld ook nog scripts voor de volgende functionaliteiten.

 • Scrape URL’s in Google Sheets: dit script verzamelt informatie van een specifieke URL. Denk bijvoorbeeld aan de paginatitel, meta description, H1 en ga zo maar door.
 • Coverage reports in Google Sheets: gebruik dit script om met behulp van de Google Search Console URL Inspection API in bulk indexerings- en dekkingsrapporten te controleren.
 • Google Search Trends in Google Sheets: dit script verzamelt dagelijks de populairste zoektermen vanuit Google Trends en import deze naar Google Sheets.
 • HARO in Google Sheets: via dit script krijg je automatisch de meest relevante verzoeken van Help a Reporter Out (HARO), vanuit mail rechtstreeks in Google Sheets. Je kunt hier vervolgens filteren op zoektermen die voor jou relevant zijn om backlinks te scoren.
 • Automatically title tags & meta descriptions: dit script maakt gebruik van GPT-3 in combinatie met een opgegeven zoekterm om automatisch een paginatitel met meta description te genereren.
 • Changing title tags: met dit script controleer je de page titles en meta descriptions van pagina’s op jouw website. Vervolgens vergelijkt het script deze met de waardes die Google vertoont. Zo kun je inzichtelijk krijgen of Google jouw page title en meta description aanpast.
 • Indexed URL’s: maak met dit script vanuit Google Sheets inzichtelijk of de URL’s van jouw website zijn geïndexeerd.
 • Email Checker: dit script verzamelt e-mailadressen op basis van voor- en achternaam in combinatie met het domein. Vervolgens krijg je in sheets het e-mailadres dat jij kunt benaderen.

Wat heeft Keywords in Sheets Pro extra?

Zoals je hierboven al hebt gezien, heeft de gratis versie al veel handige mogelijkheden. Maar je kunt ook nog kiezen voor een betaald account. Daarmee krijg je toegang tot de volgende functionaliteiten: zoekvolumes, gerelateerde zoektermen, zoektermen waarop concurrenten scoren, de mogelijkheid om zoekresultaten te scrapen en het verzamelen van vragen die worden gebruikt om te zoeken. Keywords in Sheets Pro kan zeker van toegevoegde waarde zijn, maar met de gratis scripts kom je ook al een heel eind.

Wat kost het?

De kosten voor Keywords in Sheets zijn afhankelijk van het aantal credits dat je gebruikt. Je zit hierdoor niet vast aan een abonnement, maar je betaalt eenmalig voor een bepaald aantal credits. Via een API key die je in Google Sheets opgeeft, kun je deze credits gaan gebruiken. Zodra alle credits zijn gebruikt, kun je extra credits bijkopen, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Doordat je niet vastzit aan een abonnement ben je erg flexibel en dat vind ik persoonlijk erg fijn aan dit programma.

De juiste data verzamelen

Als SEO’er werk je erg veel in programma’s als Excel of Google Sheets. Door gebruik te maken van Keywords in Sheets kun je het verzamelen van data of het uitvoeren van controles in bulk een stuk makkelijker maken. Inmiddels maak ik er al enkele maanden gebruik van en ik ben er tevreden over. Met de gratis variant krijg je toegang tot een groot aantal verschillende scripts waarmee je als SEO’er eenvoudiger en sneller de juiste data kunt verzamelen.

Heb je vragen, opmerkingen of wil je je ervaringen delen met dit programma? Laat het weten via de reacties hieronder.