Communicatiemanagement

Inclusieve communicatie: 5 tips om te beginnen

0

Al ruim 8 jaar werk ik rond het thema inclusieve communicatie en in die periode kreeg ik regelmatig de belangrijkste reden te horen waarom dat niet lukte binnen een organisatie of bedrijf: ‘we hebben geen tijd’. Inclusief communiceren wordt vaak gepercipieerd als iets waar je heel veel tijd (en budget) in moet investeren, waardoor het zeker voor kleinere organisaties een moeilijk punt is om aan te pakken. Natuurlijk is er nood aan meer ruimte om te werken aan een thema zoals inclusie, dat cruciaal is voor zowel interne als externe communicatie. Maar zelfs met weinig ruimte kun je iets doen.

Zelf ben ik geen fan van tijdelijke projecten waarbij inclusie even heel hoog op de agenda staat om na een aantal weken weer onderaan het to do-lijstje terecht te komen. Daarom geef ik in dit artikel 5 tips mee die je kunt doen om op lange termijn aan inclusievere communicatie te werken, zodat het op een duurzame manier deel kan uitmaken van de werking van jouw organisatie.

1. Werk op continue basis aan een divers netwerk

Elke communicatieprofessional of marketeer zou over een divers netwerk moeten beschikken. Of het nu gaat om consultants, fotografen, videografen of strategen, een divers netwerk op het gebied van etniciteit, gender, religie, leeftijd en andere kenmerken, zorgt ervoor dat je constant kunt bijleren. Wie regelmatig in contact staat met professionals uit andere leefwerelden, vergaart meer kennis over inclusieve communicatie en weet ook waar aan te kloppen bij een plotse vraag of uitdaging. Een divers netwerk is van onschatbare waarde.

Hoe je daaraan begint? Door actief op zoek te gaan naar mensen die je netwerk kunnen verrijken. Kijk eens verder dan jouw neus lang is, op LinkedIn bijvoorbeeld. Of vraag aan collega’s of zij jou aan iemand kunnen voorstellen waar je nog niet eerder mee hebt gesproken. Het vergt soms wat lef, maar het resultaat zal ongetwijfeld de moeite zijn.

Een divers netwerk is van onschatbare waarde. – Hanan Challouki

2. Creëer richtlijnen rond toegankelijk taalgebruik

Taalgebruik speelt een belangrijke rol in onze communicatie. De toegankelijkheid van een bepaalde boodschap kan enkel gegarandeerd worden als deze boodschap begrijpelijk is voor een brede groep mensen. Dat betekent het vermijden van typisch vakjargon waar de meeste mensen geen boodschap aan hebben, ingewikkeld taalgebruik en complexe zinsconstructies. Toegankelijke communicatie vereist een directe aanpak, waarbij consistent een bepaald taalniveau wordt aangehouden dat niet al te hoog ligt en mensen bij voorbaat uitsluit. Daar heb je richtlijnen voor nodig.

Bronnen zoals Heerlijk Helder kunnen je helpen om een tool en een intern kader te creëren dat ervoor kan zorgen dat het taalgebruik van de organisatie zo toegankelijk mogelijk is.

3. Zorg voor een diverse beelddatabank

Als je voor het uitsturen van een persbericht of het plaatsen van een artikel gebruik maakt van eigen beelden, zorg er dan voor dat deze representatief zijn voor een superdiverse samenleving. Dat wil niet zeggen dat er op elke foto 100 mensen moeten staan die allemaal verschillend zijn op een andere manier, maar wel dat je rekening houdt met de diversiteit die er in werkelijkheid is. Een bericht over een verandering in Antwerpse scholen (waar 51% van een niet-Belgische origine is) kan bijvoorbeeld geen foto zijn waar alleen maar witte studenten op te zien zijn.

Probeer in de mate van het mogelijke rekening te houden met de context en stem de beeldvorming hier op af. De diverse beelddatabank is iets wat je zelf kunt opzetten. Organiseer een fotoshoot en nodig eens niet jouw usual suspects uit. Vergoed mensen ook correct voor hun medewerking en ga er niet vanuit dat het iets vanuit goodwill moet zijn. Uiteindelijk ben jij ermee geholpen.

inclusieve communicatie, divers, netwerk

4. Creëer op voorhand een overzicht van diverse kanalen

Naast een divers netwerk, is het ook belangrijk om te investeren in een overzicht van kanalen die ingezet kunnen worden en die verder reiken dan de eigen website of Facebookpagina. Door samen te werken met anderen en expertise in te winnen, kun je een overzicht creëren van mediakanalen, influencers, ambassadeurs en andere touchpoints die ingezet kunnen worden wanneer een boodschap zo breed en divers mogelijk verspreid moet worden.

In het begin kan dit wat tijd in beslag nemen, maar daarna heb je een overzicht van media en kanalen die ongetwijfeld nog van pas zullen komen.

5. Voer de nodige gesprekken intern

Inclusief communiceren is een leerproces waar iedereen doorheen moet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je intern een draagvlak hebt en dat mensen weten waar de organisatie naartoe wil op het vlak van diversiteit en inclusie. Door iedereen mee te krijgen in dit verhaal, zorg je ervoor dat je een visie kan ontwikkelen en acties op poten kan zetten die breed gedragen zijn.

Meewerken aan het uitbouwen van een diverse beelddatabank of een creatief netwerk is fijner wanneer je ook weet waarom je dat moet doen. Ga deze gesprekken dus vooral niet uit de weg en maak van inclusie iets waar iedereen binnen de organisatie aan kan bijdragen. Vraag jouw directe collega’s om eens rond de tafel te zitten en te bekijken welke stappen jullie samen kunnen zetten om richting een meer inclusieve organisatie te werken.