Online advertising

Relevante advertenties? Zo maak je gebruik van ad customizers in Google Ads

0

Inmiddels zijn de advertentietypen in Google Ads veranderd van ETA’s (Expanded Text Ads) naar RSA’s (Responsive Search Ads). Daarmee zijn ook de mogelijkheden voor ad customizers veranderd. Daarom neem ik je mee in de wijzigingen en stappen die je nu kunt doorlopen om je advertenties zo relevant mogelijk te maken.

Laten we beginnen bij het begin: wat houden ad customizers precies in? Zoals Google het zelf aangeeft en de naam het stiekem ook al verklapt, gaat het om het dynamisch aanpassen van een advertentie in Google Ads. Je kunt met ad customizers je advertenties op schaal aanpassen om zo relevantere advertenties in te zetten in het zoeknetwerk. Zo pas je bijvoorbeeld kenmerken aan als prijs of locatie, zodra een gebruiker een zoekopdracht doet naar een bepaald product of in een bepaalde regio die jij hebt ondervangen.

Gezien je met Responsive Search Ads zelf een aantal koppen en beschrijvingen ingeeft en Google dit zelf combineert tot een advertentie, maakt dit het uitdagend om grip op je advertentie-uiting te houden. Ad customizers kunnen je dan zeker helpen om de advertentie zo relevant mogelijk te maken voor de gebruiker, met een vraag waar jij het antwoord op wil geven.

Soorten ad customizers

Binnen een RSA zijn er verschillende ad customizers direct in te zetten:

 • Keyword Insertion
 • Countdown-functie
 • Location insertion

Als je een RSA opent, in het veld gaat staan met je muis en het teken ‘{’ intoetst, zie je direct de opties staan:

Soorten ad customizers

Keyword Insertion

Met Keyword Insertion zorg je ervoor dat je advertentie goed aansluit op de zoekopdracht van de gebruiker. Dit verhoogt ook de kwaliteitsscore in Google Ads. Je zet een zoekopdracht uit je advertentiegroep tussen de haakjes in een kop:

Keyword Insertion voorbeeld

Als een gebruiker een langere zoekopdracht gebruikt dan de beschikbare tekens in de kop en de opdracht matcht met je targeting, dan zal Google Ads de door jouw ingegeven kop vertonen die je tussen de haakjes hebt gezet.

Countdown-functie

De aftelfunctie is perfect te gebruiken bij een actieperiode. Je kunt precies instellen wanneer het aftellen moet beginnen en hoelang de aftelfunctie moet werken.

countdownfunctie rsa

Dit duwtje in de rug bij gebruikers zorgt voor nét dat stapje extra relevantie.

voorbeeld instellen countdown

Bonustip: heb je een actie op de planning staan of een beperkte inschrijving voor een event? Probeer dan deze countdownfunctie uit en maak hier een A/B-test van. Zo kun je perfect vergelijken wat het effect is.

Ook is het handig om altijd zo’n advertentie klaar te hebben staan voor dit soort acties die aandacht vereisen in je advertenties. Zo haal je meer uit je advertentiemogelijkheden dan even snel een extensie instellen voor een korting of event.

Location insertion

De location insertion-optie is ook eenvoudig in te zetten. Je kunt je locatie vertonen op drie niveaus: plaats, staat en land. Binnen je locatietargeting van je campagnes laat Google dan een van de niveaus in de advertentie zien. Je kunt voor de zekerheid een standaardtekst invullen als back-up:

location insertion

Dit maakt het mogelijk om een gebruiker aan te spreken in je advertentie:

Voorbeeld location insertion

Wat is er veranderd?

Ten opzichte van de ETA’s is er een aantal functies aangepast. Als je eerder in bulk wilde werken, kon je gebruik maken van spreadsheets. Je kon die templates en gegevens terugvinden onder Tools > Bedrijfsgegevens. Zo kon je bijvoorbeeld bepaalde modellen invoeren en de bijbehorende voorraad:

Bulk ETA

Ten opzichte van deze informatie, is er nu iets veranderd. Je zal eerst zelf een kenmerk moeten definiëren en de data moeten invullen. Dit beheer je op één plaats en zo kan je in de advertentie zelf eenvoudig verwijzen naar een kenmerk.

Je selecteert dan ‘Kenmerken van advertentieparameters’ in plaats van ‘Gegevensfeeds’.

Bulk RSA

Een voorbeeld van zo’n kenmerk is prijs. Daar kan je een template downloaden en per kenmerk werken. Google geeft aan welke kenmerken goed kunnen werken:

Voorbeeld kenmerken

Deze waarden kan je niet meer gebruiken in je RSA’s:

 • Target location
 • Target location restriction
 • Device preferences
 • Scheduling
 • StartTime
 • EndTime
 • Daypart
 • MobilePreferred
 • Countdown within the business data

Dit is nu vervangen door de opties in de RSA’s zelf, zoals de Location insertion.

Gelukkig kan je nog wel in bulk te werk gaan. Als je meerdere ad customizers (maximaal 40) wil invoeren en in bulk wil werken, dan word je op deze plaats verwezen naar alle uploads. Via Tools > Uploads kan je een spreadsheet uploaden. Daar kan je dan de namen die je aan je kenmerken hebt gegeven toekennen aan een specifieke campagne of ad group.

Bij de ETA’s moest je hierna nog een paar stappen doorlopen, dit hoeft nu niet meer. Je moest handmatig de kenmerken nog invoeren in je campagnes.

Als je hier al wel gebruik van maakte, heeft Google een duidelijk artikel hoe je dit kunt overzetten. Je begint met dezelfde stappen als bij het aanmaken van nieuwe customizers die in  dit artikel uitgelegd worden. Je kunt in de bestaande spreadsheets wat gegevens weghalen of vervangen. Daarna kan je bij Uploads je aangepaste spreadsheet uploaden.

Eerste resultaten ad customizers

Ik maak zelf veel gebruik van de ad customizers die nog beschikbaar zijn. De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Door advertenties zoveel mogelijk te personaliseren en relevant te maken voor een gebruiker, zie ik voor nu de CTR al mooi stijgen!