Online advertising

Google Ads: handige tool om Responsive Search Ads te creëren

0

Dat relevantie essentieel is voor goede search ads, is niets nieuws onder de zon. Om nóg relevanter te zijn heeft Google Responsive Search Ads geïntroduceerd. Met responsieve zoekadvertenties wordt creativiteit van de adverteerder gecombineerd met machine learning binnen Google. Een ‘nadeel’ aan Responsive Search Ads is dat het een relatief grote tijdsinvestering is om je bestaande advertenties om te zetten. Hier heb ik een oplossing op bedacht!

De Responsive Search Ads (RSA) stellen je in staat om 15 verschillende koppen en 4 beschrijvingen toe te voegen. Google test dan op basis van machine learning welke combinaties het meest relevant zijn voor bepaalde zoekopdrachten.

Als SEA-specialisten hebben we de afgelopen jaren veel tijd besteed aan het optimaliseren van onze tekstadvertenties. Het spreekt dan ook voor zich dat we voor het aanmaken van Responsive Search Ads gebruik willen maken van dit werk.

Expanded Text Ads als input voor RSA

Bij het omzetten van de Expanded Text Ads (ETA’s) kwamen wij echter tot de conclusie dat dit een tijdrovende klus is. Er zijn (nog) geen shortcuts om dit eenvoudig te automatiseren. Aan de andere kant is er al een creatie- en testproces aan de realisatie van de ETA’s voorafgegaan. De kans is groot dat je deze tekstregels wil gebruiken als input voor je RSA.

Natuurlijk is het een mogelijkheid om deze tekstregels te kopiëren en plakken, maar dat is nogal tijdrovend werk. Als voorstander van automatisering heb ik hier een oplossing op bedacht en deze deel ik graag met jullie.

Automatisering via een spreadsheet

Via een eigen ontwikkelde Google Spreadsheet is het mogelijk om je tekstadvertenties in één keer om te zetten in unieke kop- en advertentieregels. Hierdoor wordt er automatisch een Responsive Search Ad voor je samengesteld op basis van meerdere ETA’s. Deze exporteer je vervolgens naar de Google Ads Editor.

Geen rocket science, maar wel heel handig. Het voordeel van deze manier is dat je niet iedere kop- en advertentieregel afzonderlijk kopieert en plakt. Het is geen garantie voor een perfecte Search Ad, maar het is wel een efficiënte manier om een goede fundering te leggen die je vervolgens kunt optimaliseren.

Stappenplan

  1. Open de Google Spreadsheet
  2. Maak een kopie
  3. Kopieer een aantal Expanded Text Ads uit de Editor en plak ze in de spreadsheet op het blad ‘input’
  4. Kopieer de twee regels van het tabblad ‘output’ en plak deze in de Editor op het tabblad ‘Responsieve zoekadvertenties’ via de knop ‘Meerdere wijzigingen aanbrengen’
  5. Eventueel kun je je nieuwe RSA nog tweaken met behulp van de input op het tabblad ‘verwerking’

Ik merk dat het aanmaken van Responsive Search Ads een stuk sneller gaat nu we gebruik maken van deze tool. Binnen enkele seconden heb je een RSA toegevoegd, waarin de advertentieregels van je Expanded Text Ads zijn verwerkt. Daarmee heb je een handig startpunt om mee te werken. Succes!