Communicatie

PR-campagnes die inspireren: IKEA, Dropbox, Volvo & meer

0

Als marketeer gaat mijn hart sneller kloppen van geweldige PR-campagnes en strategieën. Waarom? Omdat geweldige PR naar mijn mening één van de meest effectieve manieren is om je organisatie te laten groeien. Daarom heb ik mijn favoriete PR-campagnes in B2B en B2C op een rijtje gezet. Elke campagne heeft iets anders wat de campagne zo goed maakt. Waarom deze campagnes zo geweldig zijn lees je in dit artikel.

Waarom zijn PR-campagnes belangrijk?

Het doel van PR-campagnes is om jouw organisatie meer merkbekendheid te geven. Er worden verschillende activiteiten uitgevoerd om bepaalde zakelijke doelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan meer websiteverkeer, leadgeneratie of meer aandacht voor je merk of product.

We leven in een wereld waar we dagelijks worden overspoeld met advertenties en andere commerciële berichtgeving. Dit geldt voor zowel B2B als B2C. Daarom kan goede PR een verademing zijn voor je publiek. Goede PR vraagt niks terug. Je krijgt juist de kans om meer te leren over het merk of de organisatie, zonder marketing- of verkoopdruk.

Een goed ontworpen campagne doorbreekt het commerciefilter van je doelgroep, waardoor de (potentiële) klanten ontvankelijker zijn voor je organisatie. Daarom zijn de grootste voordelen van PR het vergroten van je thought leadership-positie, het opbouwen van geloofwaardigheid en het genereren van naamsbekendheid.

IKEA

De eerste campagne is meteen een hele bekende. In het begin van de lockdown zag IKEA de mogelijkheid om een #StayHome campagne te lanceren. Het doel van de campagne was om mensen te stimuleren thuis te blijven en er tegelijkertijd van te genieten. Als je de campagne bekijkt is heel duidelijk te zien dat ze een gevoel van comfort en saamhorigheid willen oproepen door thuis te blijven. Want thuis zijn is fijn.

Accepteer cookies

De lockdown was een perfect nieuwshaakje voor IKEA om meer aandacht te genereren voor hun meubels, waarmee je uiteraard die gevoelens van comfort kan bereiken. Geweldige PR waarbij goed gebruik wordt gemaakt van een actuele situatie. Dat is ook direct hetgeen wat deze PR-campagne zo krachtig maakt.

Eiffel

De tweede campagne die ik graag benoem is er een van onszelf, een voorbeeld van B2B-PR. Omdat het bij B2B vooral gaat om het delen van kennis, is PR in de vorm van earned media op basis van een artikel erg waardevol. Vooral omdat free publicity één van de meest waardevolle manieren is voor je organisatie om geloofwaardigheid te genereren, want de journalist vraagt om jouw kennis en expertise. En dat komt samen in dit artikel.

Het hele bericht gaat over wat Eiffel doet. Eiffel positioneert zichzelf in dit bericht als dé expert op het gebied van interim en consultancy met hun unieke verhaal over de samenwerking met topsporters. Dit was ook wat Eiffel wilde, vertellen wat ze precies doen zonder dat het een promotioneel stuk wordt. Uiteindelijk heeft de journalist van het AD hier iets nieuwswaardigs over geschreven en gepresenteerd als nieuwsbericht. Eiffel deelt kennis over wat zij precies doet en het wordt alsnog als nieuwsbericht gezien. Waardevolle publiciteit om de thought leadership-positie van de organisatie te versterken.

Dropbox

Een andere geweldige PR-campagne is die van Dropbox. Dit was PR-campagne in B2B met de hashtag #LifeInsideDropbox. Het doel van de campagne was om nieuw talent aan te trekken, de bedrijfscultuur van de organisatie onder de aandacht te brengen en de medewerkersbetrokkenheid te vergroten.

Dropbox publiceerde een video als onderdeel van deze campagne. Dit is ook iets wat de campagne in mijn beleving zo sterk maakt. De werknemers van Dropbox zijn te zien in deze video. Het Dropbox-team in Dublin bespreekt de achtergronden, passies en persoonlijke ervaringen met het werken voor Dropbox. Wáár de werknemers ook werken, de cultuur spat van het scherm af.

Accepteer cookies

Dit soort content met opvallende beelden genereert vaak veel aandacht, omdat het gaat om echte mensen en geen acteurs. Dit wordt ook wel employer branding genoemd. Zelfs als je momenteel niet aan het werven bent, is het belangrijk om bezig te zijn met het aantrekken van nieuw talent. De mensen binnen je organisatie zijn de sleutel tot succes. Je laat potentiële partners ook zien dat je je werknemers waardeert.

Volvo

Met de huidige klimaatproblemen in gedachten heeft Volvo het doel om in 2030 volledig elektrisch en in 2040 klimaatneutraal te zijn. Een zeer actueel doel en daarom slim om hier een PR-campagne omheen te bouwen. Zo kwam Volvo vorig jaar met #TheUltimateSafetyTest. In deze video doet Björn allerlei crash testen voor Volvo. Denk bijvoorbeeld aan auto’s die tegen muren en objecten aanrijden. In de tweede helft van de video neemt Björn ons mee naar Lapland, waar een complete ijskap instort en Björn zich er bewust van wordt dat de grootste ‘safety test’ de klimaatverandering is.

Accepteer cookies

Wat deze campagne zo goed maakt, is enerzijds de actualiteit en anderzijds het positieve imago dat er van Volvo wordt neergezet. Ook is de video verrassend omdat het eerste deel eigenlijk ergens anders over gaat. Het bruggetje naar de actualiteit wordt goed gemaakt. De video heeft momenteel 2,5 miljoen views en heeft dus erg veel publiciteit gegenereerd.

Shypple

Het laatste voorbeeld is de PR-strategie van Shypple. Deze start-up is in 2019 uitgeroepen tot start-up van het jaar door Sprout. Maar wat maakt deze organisatie nou zo sterk op PR-gebied? Dit heeft te maken met een aantal dingen.

Shypple richt zich op de logistieke uitdagingen in de B2B-markt en de zeevrachtmarkt. Dit zijn nou niet bepaald populaire onderwerpen, maar toch kreeg de organisatie het voor elkaar om veel publiciteit te genereren met de PR-strategie. Tijdens de lancering van Shypple schreven ontzettend veel media erover. Denk aan BNR, FD, Sprout, De Telegraaf en NRC, maar ook aan vakbladen in de logistieke sector.

Waarom schreven al deze media over de lancering van Shypple? Shypple zoomt in op het probleem dat zij oplossen, namelijk de verborgen kosten van zeevracht. Hierdoor ontstaat er urgentie bij de Nederlandse pers om erover te schrijven. Het stuk wordt daardoor ook direct geloofwaardig en absoluut niet commercieel.

Er zijn een aantal dingen die het persbericht zo sterk maken. In het bericht wordt hard nieuws gepresenteerd. Er wordt namelijk data gebruikt om een beeld te schetsen van de industrie. Ook is er sprake van een probleem dat wordt aangekaart, namelijk de verborgen kosten in zeevracht. Verder is het persbericht objectief en gaat het echt om de kennis en nieuwswaarde, iets wat naar mijn mening het belangrijkste is in effectieve PR en thought leadership.

Unieke PR-campagnes

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, kun je PR-campagnes op meerdere manieren inzetten. Zorg vooral dat jouw campagne uniek is en echt past bij jouw organisatie. Actuele situaties, harde feiten en problemen die ons allemaal aangaan zorgen ervoor dat een PR-campagne genoeg aandacht krijgt. Als die campagne ook nog eens creatief is én goed aansluit bij de branding van je organisatie, heb je goud in handen. Succes!