Social media

9 praktische tips voor een sterke LinkedIn-samenvatting

0

De LinkedIn-samenvatting (ook wel ‘info’ of ‘about’) is voor veel professionals een struikelblok. Misschien vraag jij jezelf ook af hoe je een goede samenvatting voor LinkedIn schrijft. In dit artikel deel ik 9 tips.

Maar eerst even dit. Waarom zou je überhaupt een samenvatting schrijven voor jouw LinkedIn-profiel? Ten eerste maakt het jou interessanter, zeker als je ook iets persoonlijks over jezelf vertelt. Een ander voordeel is dat je met een completer profiel en de juiste zoekwoorden ook weer beter gevonden wordt door klanten, samenwerkingspartners of eventueel recruiters.

Voordat je daadwerkelijk gaat schrijven is het goed om na te denken wat je boodschap is en wie je wil bereiken (of aanspreken) met je tekst. Onder je introductiekaart is er ruimte voor deze samenvatting. LinkedIn noemt dit onderdeel ‘Info’. Je kunt het toevoegen via ‘Profielonderdeel toevoegen’ > ‘Info’.

Screenshot van de LinkedIn-samenvatting van Marjolein Bongers.

De samenvatting is, naast de kopregel, een belangrijk onderdeel van je LinkedIn-profiel. Zie het als een korte pitch om jezelf te presenteren. Je hebt hiervoor 2600 tekens tot je beschikking. Wil je weten hoe je deze 2600 tekens het best kunt inzetten? Lees dan de onderstaande 9 tips.

1. Wek nieuwsgierigheid op

Begin je samenvatting krachtig en trigger de lezer om na de eerste paar zinnen op ‘…meer weergeven’ te klikken om de volledige tekst van de samenvatting te lezen.

2. Noem je belangrijkste kwaliteiten

Op die manier kunnen potentiële opdrachtgevers of recruiters direct zien waarom jij de juiste persoon bent.

3. Spreek de lezer direct aan

In plaats van ‘Ik ben tekstschrijver en gespecialiseerd in…’ kun je beter schrijven ‘Ben je op zoek naar een tekstschrijver die voor jou pakkende webteksten kan schrijven die zorgen voor conversie?

Vertel welk probleem je kunt oplossen voor je lezer. Hiermee kun je het verschil maken, aangezien 99% van de LinkedIn-professionals in de samenvatting alleen vertelt welke kernkwaliteiten ze hebben en hoe goed ze zijn. 😉

4. Schrijf altijd in de eerste persoon

Bijvoorbeeld ‘Ik ben ambitieus’ en niet ‘Marjolein is ambitieus’. Je samenvatting schrijven in de derde persoon komt onpersoonlijk en afstandelijk over bij de lezer.

5. Gebruik voldoende witregels

Werk eventueel met opsommingstekens (bullets). Die geven je tekst lucht en zorgen ervoor dat het makkelijker gescand kan worden. Je kunt bullet-symbolen als vinkjes of sterretjes eenvoudig kopiëren en plakken vanuit een Word-document, maar je mag ze ook van mijn LinkedIn-profiel overnemen.

6. De samenvatting gaat over jou

Vertel wie je bent, waarom je doet wat je doet en wat je concreet voor een ander kunt betekenen. Ben je een goede verhalenverteller? Dan raad ik je aan om je samenvatting verhalend te maken. Informatie in verhaalvorm onthouden we beter dan als je alleen wat punten opsomt.

7. Denk aan SEO

Verwerk de zoekwoorden waarop jij gevonden wil worden. Wil je bijvoorbeeld gevonden worden op ‘tekstschrijver’? Dan kun je ook relevante andere zoekwoorden gebruiken zodat je de vindbaarheid verhoogt. In dit geval kun je bijvoorbeeld ook ‘copywriter’ toevoegen. Vind je dit lastig? Dan kun je onderzoek doen via de gratis tool Google Trends.  Met deze tool kun je ook verschillende zoekwoorden met elkaar vergelijken.

Screenshot van Google Trends.

8. Call-to-action?

Afhankelijk van je functie en je doel op LinkedIn kun je afsluiten met een call-to-action door je telefoonnummer en e-mailadres in de samenvatting te vermelden. Potentiële klanten of samenwerkingspartners kunnen dan direct contact met je opnemen.

9. Vertel iets over jezelf

Dat mag uiteraard kort en krachtig. Hierdoor maak je jouw LinkedIn-profiel persoonlijker dan als je het puur zakelijk houdt.

LinkedIn-samenvatting voorbeelden

Onderstaand een voorbeeld van mijn samenvatting waarbij ik eindig met 3 zinnen over mezelf.

Schrijf je samenvatting in een Word-document en laat het eventueel checken door iemand op type- of taalfouten en of het duidelijk is.

Laat je ook inspireren door samenvattingen van andere LinkedIn-gebruikers. Hieronder deel ik een paar leuke voorbeelden.

Met een goede LinkedIn-samenvatting zorg je ervoor dat een potentiële klant of recruiter een beter beeld van je krijgt. En door het persoonlijk te maken, kun je jezelf goed onderscheiden van de andere 8,3 miljoen Nederlandse LinkedIn-profielen.

Succes!