Online advertising

De 20 belangrijkste Google Ads & Analytics-updates

0

Tijdens de Google EMEA Product Kick off 2022 zijn de nieuwste productontwikkelingen en bèta’s van onder andere Google Ads en Google Analytics gepresenteerd aan alle Google Partners. Ik was hierbij aanwezig en deel graag de nieuwste ontwikkelingen.

Privacy & Measurement

1. Enhanced conversions voor het web: Pre-hashing van gegevens voor tag-gebaseerde implementaties – bèta

Enhanced conversions verbetert de nauwkeurigheid van de conversiemeting. Daarnaast verbetert het de prestaties van geautomatiseerde biedingen door het bijhouden van conversies en aan te vullen met first-party data.

Zo gaf Google tijdens de presentatie aan dat adverteerders al lang uiten dat zij controle willen over de hashing (versleuteling) van hun gegevens voor tag-gebaseerde implementaties van enhanced conversions. Voorheen konden namelijk alleen ongehashte gegevens worden gedeeld en zou Google zelf gegevens hashen voordat ze naar de servers werden verzonden.

Vanaf nu kunnen adverteerders hun eigen gegevens hashen voor enhanced conversions. Deze gegevens worden geaccepteerd in het one way hashing-algoritme genaamd: SHA256

Dit is beschikbaar in alle EMEA-landen op Google Ads. Lees hier meer over Enhanced Conversions voor het web.

2. Consent mode enhancements – bèta

De Consent Modus helpt adverteerders nu om accuratere en privacyveilige inzichten te verkrijgen met conversie modellering. Als een gebruiker geen toestemming geeft voor advertentiecookies of analytische cookies, verliest de adverteerder zicht op gebruikerspaden op hun site. Met conversie modellering kun je de leegte vullen als het niet mogelijk is om zo’n gebruikerspad te analyseren.

Deze feature geeft toegang tot de toestemmingsmodus en de diagnostiek hiervan. Ook geeft het toegang tot uitgebreide partnerschappen met toestemmingsbeheerplatforms en de lancering van een nieuw CMP-partnerprogramma. Dit product is momenteel toegankelijk in EEA-landen en in de UK. De feature is toegankelijk in Google Marketing Platform en Google ads. Lees hier meer over Consent Mode enhancements.

3. Enhanced conversions voor leads – bèta

Enhanced conversions voor leads is een vereenvoudigde manier om offline gegevens te importeren. Hierbij hoeft de adverteerder geen GCLId’s (Google-Klik-ID) vast te leggen of op te slaan, maar vertrouwt het op de adverteerder verstrekte gehashte PII-gegevens (persoonlijk identificeerbare informatie).

Dit bestaat uit 5 stappen:

 1. Gebruiker klikt op een ad en komt op je website.
 2. Gebruiker verstuurt een lead form of plaatst een order.
 3. Adverteerder bewaart lead/purchase info in het CRM-systeem.
 4. Adverteerder uploadt gehashte PII.
 5. Google Ads reporting & bidding zijn geüpdatet met ECL-data.

Enhanced conversions voor leads is een functie waarmee adverteerders offline 1PD-data (first-party data) kunnen importeren door Google alleen gehashte PII te sturen. Zo maakt Enhanced conversions het mogelijk om engaged views voor YouTube te volgen (vanaf de tweede helft van 2023). Daarnaast komt ook Enhanced conversions voor leads met een functie om modelling/EC/CoMo (Modelling/Enhanced Conversions/Consent Mode) te doen vanaf de tweede helft van 2023.

Dit is een bèta die wereldwijd is ingezet op Google Ads. Lees hier meer over Enhanced conversions voor leads.

4. GA4 Migration tools, governance, controls & reporting – bèta

Google pretendeert met Google Analytics 4 met een duurzaam en privacy first, x-channel meetplatform te komen om met een bedrijf mee te schalen en met voorspellingen en actie te groeien. Hierbij is wel nuttig dat het met een API integration komt wat als meetprotocol/algemene beschikbaarheid dient. Wat het vervolgens mogelijk maakt offline data te importeren in GA4.

Ook zijn er metrics toegevoegd zoals de bouncerate, UTM term & content en conversion rate metrics in GA4. Conversion modellering voor consent mode en app conversions zijn ook beschikbaar in GA4. Deze bèta’s is al wereldwijd beschikbaar en worden ingezet op Google Ads. Lees hier meer over GA4 Migration. Lees meer over GA4 reporting.

5. Geautomatiseerde onboarding voor alle adverteerders – bèta

Alle adverteerders kunnen nu via Google Media data aanvragen voor hun MMM’s (Media/Marketing Mix Model) in een externe UI. Deze data krijgen ze vervolgens via Google Drive.

Dit is een vereenvoudigde manier van het indienen van een verzoek om gegevens te krijgen. In tegenstelling tot de oude handmatige formulieren. Zo is er nu ook meer zicht op de status van deze gegevensaanvragen door middel van de in-UI tracking functies. Ook zegt Google hierdoor snellere leveringen te kunnen beloven van datafeeds via Google Drive.

Deze bèta is wereldwijd uitgerold op zowel GMP als Google Ads.

6. Geautomatiseerde terugkerende leveringen – bèta

Deze functie is voor adverteerders die hun MMM’s (Media/Marketing Mix Model) met een hogere frequentie verversen. Zo is er nu een automatische leveringen van gegevens. Met 1 verzoek om gegevens, kun je een automatische levering van gegevens instellen (in tegenstelling tot meerdere verzoeken).

Dit is handig voor gevorderde meet-adverteerders die hun modellen maandelijks of per kwartaal vernieuwen. Echter moet je (volgens Google) wel een overeenkomst hebben voor het delen van de gegevens om automatische levering aan modelmakers te garanderen.

Deze bèta is wereldwijd uitgerold op zowel GMP als Google Ads.

7. Data-driven Attribution in Google Ads – launched

Kort maar krachtig: het Data-driven attribution model is het nieuwe ‘default’ voor alle conversions in Google Ads. Hiervoor hebben zo ook DDA simulatie-inzichten in het leven geroepen, zodat adverteerders kunnen analyseren hoe een verandering naar een DDA je account zou boosten (Meting > Attributie > Overschakelen naar DDA).

Deze feature is gelanceerd over de hele wereld. Lees hier meer over Data-Drive Attribution in Google Ads.

Data-driven Attribution in Google Ads, een van de Google-updates.

8. Conversion Lift – bèta

Conversion Lift stelt adverteerders in staat het causale effect van hun campagnes te meten, waardoor de vraag rigoureus wordt beantwoord: hoeveel conversies vonden door de advertentie plaats?

Er is een externe self-service toegang voor videocampagnes. ook zijn er aanbevelingen voor haalbaarheid van experimenten en een in-UI rapportage op geaggregeerd, demografisch en conversie actieniveau.

Sidenote: deze feature staat momenteel onder ‘allow list’. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je Google POC. Lees hier meer over Conversion lift.

Search & Performance

1. Experimenten met een klik – launched

Met deze feature meet je het effect van aanbevelingen met experimenten. Zo kun je met het nieuwe ‘one-click’-experiment met een klik bepalen welke optimalisatie-aanbevelingen waarschijnlijk de grootste impact gaan hebben. Ook kun je met deze ‘one-click’-experimenten met een klik ROAS en broad match toepassen als A/B-experimenten. In welgeteld twee klikken kun je een experiment opzetten om een basic campagne te vergelijken met een trail campagne. Meer aanbevelingtypes worden de komende maanden op de experimentenpagina toegevoegd.

Deze feature is gelanceerd en kan wereldwijd gebruikt worden. Lees hier meer over de experiments page.

2. Updates voor rapportages – launched

Krijg meer inzichten in je campagneprestaties. De nieuwe rapportageprogramma’s geven meer duidelijkheid over welke waardes de campagnes opleveren en welke problemen zich voordoen bij het opzetten ervan.

 1. De resultatenkolom. Rapporten over de prestaties van primaire acties over marketingdoelstellingen, zoals gedefinieerd door de adverteerder.
 2. De setup-kolommen. Vooraf berekende metadata-kolommen en filters van de campagne, om zo de gebruiker sneller problemen te laten identificeren.
 3. Account-wide bid strategy report. Toegang tot geaggregeerde bieding-prestaties over verschillende campagnes (momenteel alleen target CPA & Target ROAS).

Deze feature is gelanceerd en kan wereldwijd gebruikt worden.

3. Automatisch gecreëerde assets (ACA) – bèta

Deze feature is om de relevantie en prestaties van je RSA’s (Responsive search ads) te verbeteren. De nieuwe instelling voor automatisch aangemaakte assets geeft Google de mogelijkheid om op maat gemaakte koppen en beschrijvingen te genereren. Ook is er een opt-in functie op campagneniveau voor zoekcampagnes, om de relevantie en prestaties te verbeteren. Zo zegt Google dat data-adverteerders die kiezen voor ACA gemiddeld 2% meer conversie zien tegen vergelijkbare kosten.

Deze feature is momenteel een bèta die wereldwijd beschikbaar is. De feature momenteel enkel nog in het Engels verkrijgbaar. Later dit jaar gaat Google de feature uitbrengen in het Spaans, Portugees, Italiaans en Frans. Lees hier meer over Automatisch gecreëerde assets.

4. Bedrijfsinformatie voor mobiele zoekadvertenties – bèta

Deze feature maakt het voor gebruikers makkelijker om websites en bedrijven in een oogopslag te identificeren. Zo lanceerde Google op 17 oktober bedrijfsnamen en logo’s voor mobiele zoekadvertenties als bèta. Nu hebben ze ook het advertentielabel vernieuwd.

Deze feature is alleen beschikbaar voor adverteerders die aan de voorwaarden voldoen en het verificatieprogramma voltooien. Mocht een adverteerder niet aan de eisen voldoen, krijgt deze het default UI te zien. Bedrijfsnamen zijn momenteel beschikbaar in het Engels, Japans en Duits. Begin volgend jaar zullen andere talen beschikbaar komen.

Deze feature is momenteel een bèta die wereldwijd beschikbaar is. Lees hier meer over Bedrijfsinformatie voor mobiele zoekadvertenties.

5. Productverbeteringen (Product inventaris)

Haal het meeste uit je productinventaris met rapportage op accountniveau in het tabblad ‘products’ van Google ads. De 3 bulletpoints die Google meegaf gedurende de presentatie waren:

 • Begrijp de voorraadprestaties op Google Ads.
 • Definieer de producten die beter presteren dan de concurrenten.
 • Zorg ervoor dat de producten optimaal presteren.

Deze bulletpoints kun je inzetten door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Navigeer naar de producten-tab op account niveau Google Ads.
 2. Bekijk de nieuwe kolom ‘verbeteringen’.
 3. Begrijp de verbetermogelijkheden om actie te ondernemen via de aanbevelingenknop.

Productverbeteringen in Google Ads.

6. Merchant promotions (klanten aanzetten tot kopen)

Dit is een gratis functie waarmee winkeliers online acties/kortingscodes voor hun producten kunnen tonen in Google. Er zijn 4 soorten promoties beschikbaar:

 • Amount off types
 • Free gift
 • Percent off types
 • Free Shipping

Promotie-types op Google

Om dit voor elkaar te krijgen moet je de volgende stappen doorlopen:

 1. Activeer promoties programma (Groei > Beheer programma’s).
 2. Navigeer naar het tabblad promoties (Marketing > Promoties).
 3. Creëer en pas promoties toe.

Bonus: er is een rapportage-mogelijkheid.

Merchant promoties beschikbaarheid:

 • Volledig gelanceerd: CA, US, UK, FR, DE, IN, AU
 • Nieuwe landen (Q4, 2022): BR, ES, IT, NL, JP, KR

Beschikbare landen voor Merchant promotions.

Lees hier meer over Merchant promotions.

7. Performance max & O2O (Store Sales improvements in PMax) – bèta

Adverteerders kunnen nu rapporteren en bieden op winkelverkopen in Performance Max. Met deze lancering kunnen de in aanmerking komende adverteerders de werkelijke ROAS bereken van hun Performance Max-campagnes die aankopen in de winkel stimuleren. Zo is het nu ook mogelijk om biedingen op winkelverkoop-conversies te kiezen voor je offline of omnichanneldoelstellingen.

Sidenote:

 • PMax met GMC (Google Merchant Center) Feed: SSI Rapportage en bid-functionaliteit zal lanceren met algemene beschikbaarheid.
 • PMax zonder GMC (Google Merchant Center) Feed: SSI Rapportage en bid-functionaliteit wordt gelanceerd via allow listing.

Lees hier meer over Performance Max campagnes.

Video & Display

1. Discovery advertenties met productfeeds – bèta

Met discovery-advertenties kun je automatisch de juiste producten promoten bij de juiste mensen op het juiste moment, als ze door YouTube, discover of Gmail scrollen. Dit kan je als adverteerder helpen om aankopen te stimuleren bij mensen die zich misschien niet bewust waren van jouw merk.

Gebruik productfeeds met discover-advertenties om je Google Merchant center-productcatalogus te promoten en de verkoop of andere acties op je website te verhogen. Lees hier meer over discovery ads met productfeeds.

2. Video actie campagnes met productfeeds – launched

Met deze update kun je van jouw YouTube-video-advertenties een virtuele winkel maken, als je een productfeed toevoegt aan je videocampagne. Met deze creatieve add-on kun je browsable productafbeeldingen tonen onder je video-advertenties. Lees hier meer over video actie campagnes met productfeeds.

3. Biedingen optimaliseren voor meer relevantie en resultaat

Koppel productfeeds met waardebiedingen om je bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Waardegericht bieden combineert machine learning, optimalisatie-frequentie en precisie samen met veilingtijd-signalen om de ROI te verbeteren.

 • Maximaliseer conversiewaarde (bèta)
 • Doel ROAS (bèta)
 • Doel CPA
 • Maximaliseer conversies

4. Video reach-campagnes (voltooid) – bèta

Gebruik een geautomatiseerde machine learning-combinatie van niet-skipbare en skipbare instream assets om je campagnedoelstellingen te bereiken. Door machine learning te gebruiken om dynamisch de juiste combinatie van skip- en non-skippable ads te optimaliseren, kun je als adverteerder betere voltooiing-percentages bereiken met lagere CPM’s dan wanneer je een manuele mix zou draaien. Hiermee zegt Google dat je een hogere merkbekendheid en lagere kosten per voltooide weergave kunt bereiken in vergelijking met het kopen van alleen non-skippables.

Deze bèta is wereldwijd uitgerold op zowel GMP als Google Ads. Lees hier meer over video reach-campagnes.

5. Video reach-campagnes (doel frequentie) – bèta

Maximaliseer je bereik binnen wekelijkse frequentie-doelstellingen. Doel-frequentie is een nieuwe optimalisatie-tactiek op YouTube die het mogelijk maakt om een doel-frequentie te selecteren en automatisch een maximaal-uniek-bereik-doel-frequentie mee te sturen.

Deze bèta is wereldwijd uitgerold op zowel GMP als Google Ads. Lees hier meer over video target frequency.

Google EMEA Product Kickoff

Dit waren de belangrijkste punten van dit evenement. Het evenement is onderverdeeld in drie categorieën: Privacy & measurement, Search & Performance en Video & Display. Er zijn dus nog genoeg interessante en relevante Google-updates. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten via de reacties hieronder.