Samenwerken

Voorkom verandermoeheid, neem je medewerkers mee in een continu proces

0

Weer een verandering… Tegenwoordig wordt er veel van medewerkers gevraagd, terwijl ze eigenlijk verandermoe zijn. Hoe zorg je er nou voor dat je verandermanagement mensgerichter wordt? Waar moet je beginnen bij het vergroten van de verandervolwassenheid van jouw organisatie?

Organisaties blijven constant innoveren en technologie ontwikkelt steeds sneller. Ondertussen worden medewerkers alleen maar meer verandermoe. Deze veranderingen komen eigenlijk nooit één voor één, maar vaak met meerdere tegelijk. Er wordt veel van medewerkers gevraagd om deze verandersnelheid te kunnen bijbenen. Daarbij helpt het ook niet als je medewerkers niet goed meeneemt in de nieuwe situatie.

Denk aan slechte communicatie over de voordelen van en beweegredenen bij verandering. Of als er geen tijd wordt gemaakt om de nieuwe omstandigheden te kunnen omarmen. Inmiddels wordt adoptie steeds vaker genoemd als essentieel onderdeel bij veranderingen, om medewerkers goed te kunnen begeleiden naar een nieuwe situatie. Ondertussen zie je langzaam ook een beweging gaande binnen organisaties waarbij ze er klaar voor zijn om te gaan kijken hoe adoptie een vast onderdeel bij transformaties kan worden. En wat ze kunnen doen om hier een continu proces van te maken.

Een goede basis is het halve werk

Sneller, efficiënter veranderen doe je door een gestandaardiseerde aanpak te creëren om te veranderen. Begin met het afstemmen van de innovaties op elkaar en op je medewerkers. Introduceer deze in behapbare delen voor hen. Zo voorkom je verandermoeheid bij je medewerkers en vergroot je veranderbereidheid.

Zet een goede basis-veranderaanpak neer, die je kunt hergebruiken bij toekomstige transformaties. Zo kun je tijd besparen en hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Medewerkers zullen de aanpak gaan herkennen. Ze weten wat ze kunnen verwachten bij een verandering en zijn sneller in staat om deze te omarmen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van dezelfde, al dan niet bestaande, communicatiemiddelen of het opzetten van een ambassadeursnetwerk.

Het is niet de organisatie die verandert maar de medewerkers

Je kan een veranderaanpak wel onderdeel willen maken van je organisatie, maar het zijn uiteindelijk jouw blije medewerkers die een verandering tot een succes maken. Alleen het opstellen van een plan is natuurlijk niet voldoende, dit plan moet je ook uitvoeren. Hiervoor heb je medewerkers van je eigen organisatie nodig. Zij moeten uiteindelijk veranderen, maar kunnen tegelijkertijd ook elkaar helpen.

collega's samenwerken

Dit is een van de meest efficiënte middelen, maar daar zit tegelijkertijd een grote uitdaging. Wat doe je met ontevredenheid die bijvoorbeeld ontstaat wanneer je (nieuwe) rollen belegt binnen de organisatie? Soms hebben medewerkers binnen de organisatie te weinig tijd naast hun eigen functie of zitten ze in te weerstand omdat het doel onduidelijk is. We kunnen van alles voor ze faciliteren om weerstand weg te nemen, zodat ze zo goed mogelijk hun rol kunnen uitvoeren, uiteindelijk moeten ze het toch echt zelf doen.

Door de stap te zetten van adoptie naar verandermanagement kun je de verandervolwassenheid van de organisatie vergroten. Maak veranderen onderdeel van het DNA van je organisatie en haal zo veel mogelijk uit je medewerkers, organisatie en technologie.