Social media

Zo maak je ambassadeurs van bevlogen medewerkers

0

Er bestaan veel marketingstrategieën om van je klanten uiteindelijk ambassadeurs te maken. Zij zijn ervaringsdeskundigen van jouw product en/of dienst en kunnen geloofwaardige reclame voor je maken. Maar waarom zou je dit alleen bij je klanten zoeken? Organisaties zien vaak een hele belangrijke en waardevolle groep over het hoofd: hun eigen medewerkers. Ja, want deze groep kun je ook inzetten als ambassadeurs! Hoe je dit doet? Ik vertel het je in dit artikel.

Wel eens gehoord van employee advocacy? Dat is de dure term van het ambassadeurschap van medewerkers. Het is de manier om de moordende concurrentie te doorbreken en je organisatie vanuit een andere hoek op de markt te zetten. Want als je even logisch nadenkt: je medewerkers zijn fan van jouw organisatie. Ze hebben er namelijk bewust voor gekozen om bij jou te komen werken én ze kennen de producten en diensten als geen ander. Kortom: een kans die je wel móet grijpen!

Wie zijn dan mijn ambassadeurs?

Het ambassadeurschap is niet voor iedereen weggelegd en waarschijnlijk zit ook niet iedereen erop te wachten. Het is wel belangrijk dat deze ambassadeurs de werkwijze van jouw organisatie kennen, begrijpen en ook waarmaken. Dit hoeft helemaal niet in de top van je organisatie te zijn, maar deze mensen kunnen in iedere laag zitten.

Eigenlijk ben je op zoek naar de bevlogen medewerkers binnen jouw organisatie, wat hun taak ook is. Onderzoek wijst uit dat bevlogen medewerkers harder werken, zich effectiever opstellen, efficiënter en klantgerichter werken en hogere kwaliteit leveren. Waarom dat is? Ze hebben hart voor de zaak en houden van hun werk. Deze mensen, die moet je hebben. Kan je niet zo iemand aanwijzen die als ambassadeur zou kunnen fungeren? Dan is het zaak om eerst te werken aan de betrokkenheid van je medewerkers.

Hoe creëer ik bevlogen medewerkers?

Dit is niet een vraag die met één antwoord te beantwoorden is, want dit is per situatie verschillend. Wel kan ik je wat handvatten aanreiken om de algehele betrokkenheid wat omhoog te krijgen.

  1. Praat met ze. Ja, een open communicatiecultuur doet wonderen. Voer je binnen jouw organisatie veel gesprekken achter gesloten deuren zonder terugkoppeling naar de lagen eronder? Dan is er nog veel te behalen. Het is namelijk erg belangrijk dat je met de hele organisatie communiceert en iedereen betrekt in lopende zaken. Natuurlijk snappen we dat je niet direct alles met iedereen kunt delen, maar probeer het wel direct te doen zodra de plannen concreter worden. Medewerkers houden ervan om mee te denken en hun input te geven. Zo voelen ze zich meer gehoord en dit levert een hogere betrokkenheid op.
  2. Geef ze de ruimte. Organisatiedeskundige Margaret Wheatley stelt dat het belangrijk is om je medewerkers te vertrouwen en ze de ruimte te geven. Ze zegt hierover: “Door afstand te nemen wordt hun creativiteit aangewakkerd. Medewerkers willen dolgraag hun best doen en een positieve bijdrage leveren. Daar ben ik van overtuigd.” Met andere woorden: ga niet voor de standaard checklists en vooraf ingevulde agenda’s, maar sta open voor eigen initiatief. Gegarandeerd dat hier weer nieuwe en frisse ideeën uitkomen waar je zelf misschien nog nooit aan dacht!
  3. Laat zien wat hun inzet oplevert. Wees open over de organisatiedoelen en de bijbehorende resultaten. Als medewerkers doelgerichter kunnen werken, wakkert dat hun wilskracht aan. Wanneer ze daarna ook nog inzichtelijk krijgen wat hun effort heeft opgeleverd, zullen ze een volgende keer weer zo hard hun best doen of misschien nóg wel een stapje extra zetten. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen met een wekelijkse of maandelijkse update waarin je jouw medewerkers meeneemt in de cijfers van de afgelopen periode. Om het compleet te maken zou je leidinggevenden hierin ook een plekje kunnen geven en ze wat laten vertellen over de prestaties van zijn/haar team. Dit wakkert een stukje trots aan en onbewust zal dat bijdragen aan de betrokkenheid van je medewerkers.

Betrokken medewerkers in de praktijk

Laat ik het eens versterken met een praktijkvoorbeeld. Daarvoor gaan we ongeveer twee jaar terug: mijn afstudeerperiode. Ik liep stage bij een kantoorinrichter die de omschakeling wilde maken van ‘kantoorartikelen verkopen’ naar ‘werkgeluk verkopen’.

Intern was er nog veel onduidelijkheid, want: hoe moet ik dit gaan doen en wat bedoelt de directie hier precies mee? Aan mij de taak om intern meer betrokkenheid te creëren omtrent deze nieuwe strategie. Na een uitgebreid onderzoek kwam ik tot de conclusie dat een interactieve workshop de oplossing zou zijn tot meer betrokkenheid.

Hier ontstond de workshop en tevens mijn afstudeerproject: Winnen met werkgeluk. Door interactieve sessies, oefeningen en veel met elkaar te praten groeide de betrokkenheid. De medewerkers voelden zich gehoord en mochten actief meedenken over de nieuwe verkoopstijl. Zo ontstonden er weer veel nieuwe ideeën, dus mijn doel was volledig behaald!

Interactieve sessie met medewerkers en post-its

Hoe zet ik bevlogen medewerkers om tot ambassadeurs?

Tussen bevlogen medewerkers en ambassadeurs zit nog steeds wel een verschil. Misschien is die ene bevlogen medewerker wel helemaal geen prater. Dan is die medewerker niet direct geschikt. Je zou zo iemand dan kunnen skippen, maar dat is zonde. Je kunt je medewerkers ook trainen in het ambassadeurschap. Zo weten zij beter wat er precies wordt verwacht en kan jij aangeven hoe je het voor je ziet.

Reik hulpmiddelen aan

Je kunt het hen bijvoorbeeld makkelijker maken door eens in de zoveel tijd wat onderwerpen aan te leveren waarover ze wat kunnen plaatsen op hun socialmedia-kanalen. Denk hierbij aan ontwikkelingen binnen het bedrijf, vacatures of leuke trends uit het vakgebied. Ook kan je afspreken om eens in de zoveel tijd met de ambassadeurs te zitten om ervaringen uit te wisselen. Op zo’n moment doen ze hun verhaal tegen jou, waardoor het vervolgens makkelijker is om dit verhaal naar buiten te brengen. Ze hebben als het ware even kunnen oefenen en inspiratie op kunnen doen door de rest.

Oké, nog een laatste ideetje dan: laat de communicatieafdeling/-medewerker een kennissessie organiseren waarin je de ambassadeurs vertelt hoe ze hun verhaal het best naar buiten kunnen brengen. Zij zijn immers de ervaringsdeskundigen als het gaat om verhalen vertellen. In combinatie met een toolkit waar alle huisstijl-elementen en het beeldmateriaal in terugkomen, staat er al een sterke basis en weten je medewerkers hoe ze het moeten aanpakken.

Geef ruimte voor experimenten

Geef je ambassadeurs wel de ruimte om te experimenteren. Een standaard verhaaltje rondbazuinen is ook niet de oplossing, want de medewerker moet er persoonlijk een goed gevoel bij hebben. Bij iedereen kan dat goede gevoel weer op een andere manier ontstaan, dus laat ze experimenteren. Wel is het handig om de marketing- en communicatieafdeling een oogje in het zeil te laten houden. Je moet natuurlijk wel voorkomen dat medewerkers de huisstijl-elementen verkeerd inzetten of een bepaalde toon aanslaan die niet gewenst is. Het is voor de ambassadeurs zelf ook nieuw, dus zij vinden het vast niet erg om hier en waar wat gestuurd te worden.

Ambassadeurs doen meer dan zenden

Maak je medewerkers/ambassadeurs ervan bewust dat het niet alleen om zenden gaat. Het is namelijk net zo belangrijk om actief en professioneel op een reactie van iemand te reageren óf om zelf te reageren op een post van een andere organisatie. Het blijft dus niet alleen bij informatie verspreiden. Het monitoren ervan is minstens zo belangrijk!

Beloon je ambassadeurs

Je ambassadeurs zetten zich misschien heel graag in voor jouw organisatie, maar je moet er wel voor zorgen dat dit ook zo blijft. Hoe je dat doet? Beloon je medewerkers voor hun ambassadeurschap. Dit hoeft niet per se in iets tastbaars te zijn, maar je zou het ook al kunnen doen door maandelijks een ambassadeur van de maand uit te roepen. Een beetje competitie gaan mensen vaak goed op. Ook triggert dit andere medewerkers die nog geen ambassadeur zijn. Zij denken dan misschien: Oh, dat is een leuke positie, dat zou ik ook wel willen. Et voilà, er komen steeds meer ambassadeurs bij. Natuurlijk is dit alles ook weer in vele vormen in te vullen, dus gebruik je creatieve brein hiervoor.

Ben jij er klaar voor om van je medewerkers echte ambassadeurs te maken? Ik hoop dat ik je voldoende handvatten heb aangereikt en dat jij enthousiast bent over het werven van ambassadeurs. Nu ben ik erg benieuwd: in hoeverre ben je hier al mee bezig? En zijn er dingen waar je tegenaan loopt? Laat het gerust weten in de reacties.