Social media

Employee advocacy is meer dan content delen

0

Employee Advocacy stopt niet bij het delen van content. De volgende stappen zijn het cureren en creëren van content. Een te grote inspanning voor een medewerker? Dat valt best mee.

Bedrijven zetten hun medewerkers steeds vaker in als online ambassadeurs. Deze ambassadeurs worden gestimuleerd content te delen, zodat deze zich verspreidt over hun persoonlijke netwerken. Het bereik van bedrijfscontent kan op deze manier aanzienlijk groeien.

3 contentactiviteiten

In mijn boek ‘Medewerkers als online ambassadeurs’ (aff.) introduceerde ik het zogenaamde ‘Inspanning-toegevoegde-waardemodel’  voor content. Hierin zet ik 3 vormen van content delen af tegen de mate van inspanning die een medewerker moet leveren en de toegevoegde waarde die het brengt. De 3 vormen zijn:

  • simpelweg content delen
  • content cureren
  • content creëren

Voordat we inzoomen op de inspanning en toegevoegde waarde, kijken we even naar wat deze vormen inhouden.

Content delen

Het delen van bedrijfscontent, of content van derde partijen die waardevol is voor klanten. Een medewerker klikt simpelweg op de knop ‘delen’ en de video, blog, quote, afbeelding, tweet, of welk stuk content dan ook wordt zijn of haar eigen netwerk in gestuurd. Veel organisaties gebruiken hiervoor een tool, waarin deze content wordt klaargezet. Op die manier is het voor een medewerker makkelijk te delen. Ook kan iemand zelf op de deelknoppen van bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter klikken.

Content cureren

Content cureren is het verzamelen, ordenen, bewerken en uiteindelijk delen van bestaande content die betrekking heeft op het merk, product of thema. Dit wordt regelmatig ingezet bij contentmarketing. Alleen het feit dat content verzameld, gegroepeerd en gedeeld wordt, levert al waarde op. Dit bevestigt voor de ontvanger dat degene die de content deelt, daadwerkelijk kennis heeft van de materie.

Contentcuratie-voorbeelden

Ik doe dat bijvoorbeeld op mijn persoonlijke website over het onderwerp employee advocacy. Een partij die contentcuratie tot een kunst heeft verheven is The Skimm, met een dagelijkse nieuwsbrief voor millennials waarin (bestaand) nieuws op een slimme en originele manier wordt gedeeld. Het doel? Nieuws brengen aan mensen die er eigenlijk geen tijd voor hebben.

Een ander voorbeeld is Blinkist. Blinkist biedt je gesproken en tekstuele samenvattingen van managementboeken die je in slechts een kwartier tot je kunt nemen. De toegevoegde waarde is een tijdsbesparing.

Ook wij cureren

Iedereen kan content cureren. Jij en ik doen dit al op bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter. Ook hierbij bestaat de perceptie van de ontvanger dat wij verstand hebben van dat onderwerp. Immers, we hebben het gelezen en er iets zinnigs aan toegevoegd voordat we het de wereld instuurden. Meer hierover lees je in het Frankwatching-artikel ‘Hoe cureer je content als ‘thought leader’?’

Content creëren

Content die nog niet bestond en die door iemand gemaakt wordt. Denk aan een video, vlog, blog, tweet, of een LinkedIn-update.

content model

De inspanning en toegevoegde waarde bij delen, cureren en creëren

Een berichtje delen is als het drukken op een knop, de inspanning is laag. Een puur gedeeld bericht bevat geen toegevoegde waarde van de afzender. Toch hoeft het toevoegen van waarde helemaal geen hoge inspanning te zijn. Door eenvoudig een quote uit het artikel te pakken en deze erbij te plaatsen, begrijpt de ontvanger welk onderdeel uit het artikel jou aansprak.

Met nog wat extra inspanning zorg je dat content meteen een stuk meer toegevoegde waarde krijgt. Bijvoorbeeld als je je mening of een inzicht aan de content toevoegt voordat je het deelt. Jouw kennis en inzichten hebben waarde voor de ontvanger.

Zelfs het creëren van content hoeft niet altijd een hoge inspanning te zijn. Het delen van een ervaring, door middel van een foto en een stuk tekst is lang niet zo ingewikkeld als het schrijven van een boek – en kan toch toegevoegde waarde bieden.

Motiveer medewerkers de volgende stap te nemen

Goed dat je medewerkers stimuleert content te delen. Maar kijk ook eens verder naar de stap die daarop volgt. In die stap wordt er dus waarde toegevoegd. Motiveer en stimuleer medewerkers daarom niet alleen content te delen, maar vraag hen of ze hun unieke kennis, expertise, bevinding, mening of inzicht aan de content willen toevoegen. Op die manier wordt de content, en dus ook de medewerker, en dus ook het bedrijf waar deze persoon werkt, een stuk interessanter voor de ontvanger.

De inspanning hoeft dus niet héél groot te zijn om veel meer op te leveren. Dit is mijn ideale plaatje voor het grootste deel van de medewerkers:

  • 1 procent van de content is puur gedeelde content
  • 9 procent is zelf gecreëerd
  • 90 procent van de content die een medewerker deelt is ‘gecureerde content’ met toegevoegde waarde

Voor de thought leaders in je organisatie gelden andere percentages. Zij zullen meer content creëren dan de gemiddelde medewerker. De gecureerde content zal daarbij, met de toevoeging van hun expertise, een hogere toegevoegde waarde moeten hebben. De inspanning zal daar over het algemeen iets hoger liggen. Maar voor iedereen geldt: oefening baart kunst. Veel doen en de juiste begeleiding helpen daarbij. Denk hierbij aan training en coaching.