Contentmarketing

Voeg een vleugje magie toe aan je contentmarketing met augmented reality ✨

0

Iedereen wordt overspoeld met reclames en advertenties. Van billboards tot aan e-mailmarketing. Maar zijn die marketingstrategieën nou altijd effectief? Veel mensen vinden zulke ‘schreeuwende’ advertenties maar irritant en onuitstaanbaar, omdat bedrijven daarmee alleen maar zoveel mogelijk willen verkopen. Bij contentmarketing is dit gelukkig niet het geval. Bij deze vorm van marketing is het de bedoeling dat marketeers inhoud aanbieden die past bij het betreffende merk. En dat het publiek wordt aangetrokken tot dat merk*. Een nieuwe mogelijkheid daarbij is: Augmented Reality (AR) contentmarketing.

Er zijn veel mogelijkheden voor contentmarketing, zoals tv-reclames en online YouTube-videocampagnes. Een vrij nieuwe vorm van contentmarketing waarover veel gediscussieerd wordt, is Augmented Reality (AR) contentmarketing. Bij AR-contentmarketing kunnen gebruikers realistische virtuele objecten manipuleren, zodat ze op een speelse wijze meer te weten komen over het merk (Rauschnabel et al., 2022). Hierdoor bereiken marketeers hun doelstellingen en hechten (potentiële) klanten meerwaarde aan het merk (Rauschnabel et al., 2022). Een win-win dus, waardoor AR effectief kan worden ingezet bij contentmarketing. Wetenschappers geven hiervoor een aantal redenen die ik graag met je deel.

1. AR zorgt voor een positieve attitude richting merken

Via AR kunnen mensen een positieve attitude krijgen ten opzichte van merken. Zo blijkt uit onderzoek dat AR mensen helpt bij het geven van een waardevolle bezoekerservaring op sites van musea en cultureel erfgoed. Door middel van AR kunnen historische objecten worden nagebootst, waardoor objecten op websites van musea realistischer lijken. Vervolgens wordt op die sites aan bezoekers uitgelegd hoe zij met deze objecten kunnen experimenteren en wat de objecten inhouden. Hierdoor leren bezoekers op een plezierige wijze geschiedenis. En dat kan ervoor zorgen dat zij een positieve attitude ten opzichte van musea krijgen en terugkeren.

Een voorbeeld van een augmented reality-app als vorm van contentmarketingAls klanten experimenteren met een AR-app, kunnen zij bovendien een positievere attitude krijgen tegenover het merk dan voorheen. Dit is aangetoond voor de AR-app van IKEA. De reden voor deze verandering in attitude is dat gebruikers voornamelijk geïnspireerd raken door de app. Ze kunnen het meubilair projecteren in hun kamer en het manipuleren. Daardoor worden ze als het ware in die nagebootste virtuele omgeving gezogen. Dit biedt de mogelijkheid voor grote merken zoals IKEA om percepties van potentiële klanten tegenover het merk te verbeteren. Voor grote merken blijkt dat namelijk lastig te zijn.

Verder komen AR-advertenties geloofwaardig over. Uit onderzoek van Mauroner et al. (2016) blijkt dat mensen AR-advertenties van magazines geloofwaardig vinden als zij meer informatie over het merk krijgen in de advertentie. Dit houdt in dat advertenties in magazines QR-codes bevatten die met een smartphone gescand kunnen worden. Vervolgens krijgen gebruikers aanvullende informatie over het merk te zien. Volgens de onderzoekers kunnen mensen die informatie dieper verwerken en beter opslaan in hun hersenen. Hierdoor begrijpen mensen het merk beter en kunnen zij een positievere attitude ten opzichte van het merk krijgen.

2. Augmented reality in contentmarketing is meetbaar

Daarnaast biedt AR, in tegenstelling tot traditionele marketing, marketeers de mogelijkheid om te meten hoe effectief hun advertenties zijn (Feng & Mueller, 2018). Zo kun je meten hoe gebruikers omgaan met de advertentie en hoe lang ze geboeid blijven. Volgens Mangiaforte (2014) blijkt dat mensen 75 seconden aandachtig blijven hangen bij AR-campagnes. Bij traditionele mediacampagnes kijkt men slechts 2,5 seconden passief.

Maar: niet alle soorten AR-advertenties werken

Augmented reality-campagnes op YouTube kunnen voor irritatie zorgen wanneer ze te complex zijn. In die campagnes kunnen kijkers niet zelf experimenteren met objecten in de video zelf. Als er in de video op een moeilijke manier wordt uitgelegd hoe de technologie werkt, wekt dat irritatie op bij de kijkers en zullen zij een negatieve attitude ontwikkelen ten opzichte van het merk, zo blijkt uit onderzoek. Bovendien zullen kijkers de content beschouwen als minder geloofwaardig, waardoor ze hun aandacht verliezen en de campagne niet effectief werkt. Campagnemakers kunnen daarom kijkers beter zelf laten experimenteren met de content in de video zelf.

De ‘Magic Mirror Make-up-app’ van Wehkamp

Een voorbeeld van een AR-functie is de ‘Magic Mirror’ in de Wehkamp-app. In de app kunnen gebruikers virtuele make-up uitproberen op hun gezicht, zoals lippenstift, foundatio’, oogschaduw en blush. Consumenten krijgen daarbij een omschrijving te zien van welke make-up bij welk merkproduct hoort. Die producten zijn dan ook daadwerkelijk verkrijgbaar op Wehkamp zelf.

Een voorbeeld van de Magic Mirror AR-app van Wehkamp

Een voorbeeld van de Magic Mirror AR-app van Wehkamp

Als je make-up hebt opgedaan, zie je op je scherm hoe je er zonder make-up uitzag en hoe je er mét make-up uitziet. De Magic Mirror herkent de vormen van je gezicht, waardoor de make-up perfect aansluit. Gebruikers kunnen hierdoor op een interactieve manier experimenteren met allerlei soorten make-up-merken in allerlei soorten kleuren. Hierdoor ontdekken ze op een plezierige wijze nieuwe merken en doen ze inspiratie op. Wat een positieve attitude ten opzichte van het merk creëert.

Daarnaast is deze app een ideale uitkomst voor marketeers om in te adverteren. Zodra de app bijvoorbeeld meet dat iemand vaak Max Factor-producten uitprobeert, is het de taak aan marketeers om ervoor te zorgen dat diegene Max Factor-producten aanbevolen krijgt. Op die manier blijft de gebruiker verder experimenteren met de producten in de Magic Mirror. En blijft die functie in de Wehkamp-app aantrekkelijk voor die persoon.

Aan de slag met augmented reality in je contentmarketing

Hoewel AR YouTube-campagnes soms irritatie bij kijkers opwekt als blijkt dat de inhoud te moeilijk wordt uitgelegd, kan het wel effectief ingezet worden bij contentmarketing. Augmented reality-contentmarketing kan bij (potentiële) klanten voor een positieve attitude ten opzichte van het merk zorgen. Bovendien biedt het marketeers de mogelijkheid om advertenties te meten onder gebruikers. Klanten leren op een plezierige wijze omgaan met het merk, waardoor AR een waardevolle ervaring is voor klanten. De Magic Mirror-functie binnen de Wehkamp-app is hier een mooi voorbeeld van. Ken jij nog meer mooie voorbeelden van AR-contentmarketing?

*Bron inleiding: De Bakker, 2017

Dit artikel is door mij geschreven voor de cursus Content Marketing, onderdeel van de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Tilburg University.