SEO

Kom bovenaan in Google met de featured snippet

0

De wereld van search engine optimization, afgekort SEO, verandert snel. Alleen al een blik op de zoekresultatenpagina laat zien dat de bekende zoekmachine Google niet stil zit. De zoekresultatenpagina wordt al lange tijd steeds gevarieerder, of misschien is ‘rijker’ wel het juiste woord, en is meer dan ooit gericht op het helpen van de gebruiker. De featured snippet binnen de zoekresultatenpagina is niet nieuw, maar weet jij als marketeer wat je ermee moet? Ik vertel je meer over de featured snippet en waarom je hier als marketeer zeker iets mee moet.

Wat is een featured snippet?

Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat dat direct antwoord moet geven op de zoekopdracht van een gebruiker. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘wat zijn de 10 basics voor een cta’, krijg je er een te zien in de vorm van een genummerde lijst, verwijzend naar een ander artikel van mij.

Zoekresultaat in Google

De featured snippet heeft de vorm van een box en staat altijd onder eventuele advertenties én boven de organische zoekresultaten. Onder de box loopt een streep met hierin de link Over samenvattingen (in het Engels About featured snippets). Hoe hoger je pagina rankt, hoe groter de kans is dat je pagina in een featured snippet terecht komt. En heb je deze positie met je pagina bemachtigd, dan staat die pagina niet meer tussen de organische zoekresultaten.

Welke soorten featured snippets zijn er?

1. Paragraaf

De paragraaf snippet is het meest voorkomende type featured snippet. Deze featured snippet geeft met een stuk tekst antwoord op de zoekopdracht van de gebruiker. Op deze manier heb je als gebruiker direct antwoord op je vraag. Ideaal! Wanneer je als gebruiker vanuit de paragraaf snippet doorklikt, kom je terecht bij dat specifieke stukje content op de desbetreffende website. Dit stukje content is zelfs gehighlight. Bij de paragraaf snippet zie je vaak een of meerdere afbeeldingen, soms van een andere website.

2. Lijstje

Google is, net als de meeste van ons, gek op lijstjes. Indien de zoekopdracht om een lijstje vraagt, dan toont Google graag een lijstje als featured snippet. Dit lijstje kan uit nummers of bullets bestaan. Genummerde lijstjes worden vaak ingezet voor een stappenplan of een top 10, zoals in bovenstaand voorbeeld te zien was bij de zoekopdracht ‘wat zijn de 10 basics voor een cta’.

Een ongenummerde lijst is interessant voor een zoekopdracht als ‘welke bordspellen zijn er’ of ‘hoe verduurzaam je je huis’. Je bent dan als gebruiker op zoek naar een lijstje bordspellen of mogelijkheden om je huis te verduurzamen.

3. Tabel

De featured snippet kan ook een tabel tonen. Deze tabel hoeft niet precies overeen te komen met de tabel op de desbetreffende website. Google haalt namelijk gewoon de gewenste rijen en kolommen uit die tabel en hoopt met deze aangepaste tabel antwoord te geven op de zoekopdracht. Zoek maar eens op ‘wanneer is het eb en vloed in zeeland’ en de kans is groot dat Google je een tabel laat zien.

4. Video

In sommige gevallen denkt Google dat een video het beste past bij je zoekopdracht, omdat het antwoord als het ware voorgedaan moet worden. Deze video haalt Google uit YouTube. Bij dit type featured snippet krijg je één grote, uitgelichte YouTube-video te zien.

Verwar dit type featured snippet niet met het onderdeel ‘Video’s’ op de zoekresultatenpagina waarbij er diverse video’s onder elkaar getoond worden, soms ook met één grote, uitgelichte video bovenaan. Deze lijst met video’s kan op verschillende posities op de zoekresultatenpagina ingezet worden en is geen featured snippet.

Wat zijn de voordelen van een featured snippet?

1. Meer zichtbaarheid

Featured snippets creëren zichtbaarheid en niet zo’n beetje ook: de featured snippet neemt vaak een behoorlijke ruimte in beslag. Op mobiel is de featured snippet vaak zelfs het enige wat je direct in beeld hebt op de zoekresultatenpagina. Op deze manier dragen featured snippets bij aan je zichtbaarheid en dus je merkbekendheid.

2. Hogere click-through-rate

Een featured snippet kan tot een hogere click-through-rate leiden omdat je bovenaan de pagina staat. Echter, Google probeert hiermee direct antwoord te geven op de zoekopdracht, waardoor een klik naar de website overbodig kan zijn. Om deze reden worden featured snippets ook wel zero-click searches of no-click searches genoemd.

Of er wel of niet doorgeklikt wordt, hangt af van het antwoord dat de gebruiker te zien krijgt. Is de vraag volledig beantwoord, dan zal een gebruiker niet doorklikken. Is de vraag slechts voor een deel beantwoord, dan zal een gebruiker nog wel willen doorklikken om het volledige antwoord te achterhalen.

Helaas heb je hierover weinig controle als marketeer. Je kan ervoor zorgen dat je in je antwoord niet alles weggeeft zodat een gebruiker wil doorklikken, maar je wil ook dat Google overtuigd is van jouw antwoord zodat je in de featured snippet terechtkomt. Dit is iets lastigs en hiermee zou je eens kunnen testen.

3. Minder zichtbaarheid en klikken voor je concurrent

Door in de featured snippet terecht te komen, zorg je ervoor dat je concurrenten niet deze zichtbaarheid en eventuele doorklikken realiseren. Alleen dit is al reden genoeg om deze positie te bemachtigen bij relevante zoekopdrachten.

4. Profiteer van spraakgestuurde zoekopdrachten

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van voice-technologie. De Google Home heeft in vele huishoudens al een vaste plek gekregen. Vraag je iets aan een apparaat met een voice-assistent, dan gebruikt het vaak de featured snippet om antwoord te geven op je vraag. Heb jij de featured snippet bemachtigd, dan wordt jouw antwoord dus voorgelezen aan de gebruiker.

5. Word dé expert

Een featured snippet geeft gebruikers het gevoel dat jouw bedrijf expert is op dat gebied, omdat jouw antwoord uitgelicht wordt. En dat is ook niet gek, want je komt niet zomaar op deze positie terecht; Google is streng. Als jouw website hierin staat, zegt dat dus iets over de kwaliteit van je website. En laat autoriteit nou net een van de overtuigingsprincipes van Cialdini zijn.

Hoe krijg jij een featured snippet?

 1. Voer een zoekwoordenonderzoek uit om het zoekvolume op relevante zoektermen inzichtelijk te maken. Kijk hierbij vooral ook naar zoekvragen, dus zoekopdrachten die beginnen met ‘hoe’, ‘wat’, ‘waar’, etc.
 2. Check of er nu al een featured snippet is voor de zoekvragen met een interessant zoekvolume. Mocht deze er al zijn, dan weet je dat er potentie is, maar ook dat je je best moet doen om de concurrentie te verslaan. Gelukkig kan je een beetje afkijken bij je concurrent, dat is blijkbaar het antwoord waarnaar Google op zoek is. Mocht er nog geen featured snippet zijn, dan ben je je concurrenten misschien wel voor óf leent de zoekopdracht zich er niet voor. Verplaats je in dit geval in de gebruiker, en dus indirect ook in Google, en bepaal of een featured snippet direct antwoord op de vraag kan geven. Zo ja, dan is er zeker potentie en is het aan jou om er een te creëren.
 3. Vertaal de potentiële veelgestelde zoekvraag naar een contentpagina waarop je deze zoekvraag direct (!) beantwoordt. Het is belangrijk dat deze pagina binnen de top 10 organische zoekresultaten rankt of gaat ranken. Voor het behalen van een featured snippet is dit namelijk een voorwaarde. Nog liever rank je binnen de top 5 organische zoekresultaten, want dan is de kans op een featured snippet het grootst.
 4. Zorg ervoor dat je de bekende SEO-tips oppakt:
  • zorg voor een goed leesbare pagina met een duidelijke structuur
  • creëer een gebruiksvriendelijke pagina
  • verwerk de zoekvraag in de titel, introductie, tussenkopjes, alinea’s, metadata, alt-teksten en andere relevante copy
 5. En mocht de zoekvraag het best te beantwoorden zijn door middel van een lijstje, tabel of video, dan is het altijd verstandig om het antwoord op de vraag in de desbetreffende vorm uit te werken. Google is dan hoogstwaarschijnlijk ook op zoek naar dit type content.

Maak werk van de featured snippet

Helaas kunnen we wel zeggen dat Google het er niet makkelijker op maakt om organisch verkeer naar je website te realiseren. Er verandert veel op het gebied van SEO en je moet als marketeer bovenop de ontwikkelingen zitten om geen nadelige gevolgen ervan te ervaren. De featured snippet is een van die dingen waar je als marketeer zeker iets mee moet.

Ondanks dat het onduidelijk is of featured snippets een positief of negatief effect hebben op de click-through-rate, zijn er verschillende redenen op te noemen waarom jij wel op deze positie terecht wil komen. Denk aan de extra zichtbaarheid die je realiseert, maar ook het feit dat je deze zichtbaarheid en eventuele klikken van je concurrent steelt. Daarnaast profiteer je van de opmars van spraakgestuurde zoekopdrachten. En tot slot, door in de featured snippet te staan, krijgen gebruikers het gevoel dat jij dé expert op dat gebied bent, een belangrijk overtuigingsprincipe binnen de online marketing.

Kortom, wanneer er gezocht wordt op een relevante zoekterm wil je als bedrijf hoe dan ook in de featured snippet terechtkomen. Dus mocht je hiervoor nog geen plan hebben liggen, maak hier dan werk van!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.