Social media

Digitale etiquette: hou je aan deze 5 principes

0

Struikel je over de ongeschreven regels in het digitale tijdperk? Dat hoeft niet meer als je je aan deze 5 principes houdt. Ik neem je mee in de digitale etiquette van nu.

Onmisbare regels voor het digitale tijdperk

In het boek Niet appen tijdens het eten en andere onmisbare regels voor het digitale tijdperk (affiliate) bespreken Sanne Kanis en Aaron Mirck 30 digitale etiquettevraagstukken. Ze maken je wegwijs in een wereld van videobellen, dickpics, opschepperige LinkedIn-posts, emojibaby’s, teleurstellende dating-apps, schermtijdoverdosis en irritante groep-chats.

Nu kan ik natuurlijk uitvoerig gaan beschrijven wat ik vind dat je met dickpics moet doen en of het oké is om met een camera je kat in de gaten te houden of te eten tijdens een online call, maar dat doe ik niet. Daar moet je dus het boek voor lezen om erachter te komen wat heurt.

Waar ik het wel over wil hebben zijn 5 digitale principes die je helpen om je online vriendelijk en sociaal op te stellen. Dat wordt steeds belangrijker als je het mij vraagt, want het aantal mensen dat denkt dat online alles kan groeit. Niet oké als je het mij vraagt.

Online situaties toetsen voor de juiste omgangsvorm

Jij kan een verschil maken door bewuster met technologie om te gaan en je te houden aan de digitale etiquette. Er zullen altijd nieuwe etiquettevraagstukken ontstaan waar nog niemand wat van vindt. Waar we het nog niet over eens zijn wat wenselijk is. Daarom hebben Kanis en Mirck de digitale principes opgesteld, die je richting geven als je twijfelt over de juiste omgangsvorm. Je kunt elke online situatie toetsen aan deze principes. Ze zorgen ervoor dat je je niet asociaal gedraagt en dat het dagelijks sociaal verkeer zo soepel als mogelijk verloopt.

De 5 vragen die je jezelf kan stellen als je twijfelt of je je beleefd opstelt, zijn:

  1. Zou ik dit offline ook doen?
  2. Kan dit ook zonder technologie?
  3. Breng ik mezelf of anderen in gevaar?
  4. Houd ik genoeg rekening met anderen die ik niet zie?
  5. Zou ik zelf zo behandeld willen worden?

Laten we ze één voor één doornemen.

Zou ik dit offline ook doen?

We hebben allemaal bepaalde ethische regels, normen en waarden, voor het dagelijks leven. Die regels gelden niet alleen offline. Je vindt dat mensen aardig voor elkaar moetenzijn, dus als je met iemand in gesprek bent, ruim je niet je postvak uit. Waarom zou je dan wel appen tijdens het eten? Je scheldt iemand niet verrot als je het niet met diegene eens bent.

Waarom escaleren discussies online dan zo vaak? Omdat we denken dat we ons online anders kunnen gedragen dan offline. We zien de ander niet ‘in het echie’ en we hebben ons online masker op. Achter of via een scherm zijn we asocialer en individualistischer. Wees vasthoudend en stel jezelf altijd de vraag: zou ik dit face-to-face ook doen? Als het antwoord nee is, dan zou je het ook online niet moeten doen.

Kan dit ook zonder technologie?

Je kan een camera in je huis plaatsen om je huisdier in de gaten te houden. Je kan alles online bestellen. Je kan vierentwintig uur per dag naar je scherm kijken. Je kan grote life events met een digitale kaart aankondigen. Op zoek naar een partner, een baan, zingeving, mentale rust of een maaltijd? Geen nood: er is een app voor. Maar maakt ons dat gelukkiger?

Vraag je af of technologie nodig is of dat je het ook zonder af kan. Zo blijft er meer ruimte over voor ontmoetingen met vreemden, mysterie, spontaniteit of verveling. Kortom: alles wat ons mens maakt en het leven de moeite waard maakt. Klik, scroll, swipe, bestel en stream met mate. Zo word je ook niet meegesleurd in alle negativiteit online en is het makkelijker om er niet op te reageren als je het wel tegenkomt.

Breng ik mezelf of anderen in gevaar?

Ben je wel voorzichtig genoeg? Zoals je een huissleutel hebt en je kostbare bezittingen niet laat rondslingeren, maar veilig opbergt, zou je ook om moeten gaan met je digitale bezittingen. Het is tijd voor een goed wachtwoordbeheer en/of het gebruik van tweestapsverificatie. Zorg ervoor dat je geen onnodige privacy risico’s loopt door niet al je informatie online te delen. Respecteer de privacy van anderen, bijvoorbeeld door vrienden niet ongevraagd te taggen in foto’s, niet zomaar foto’s van je kinderen te posten of je date niet uitgebreid te googelen. Aan dat laatste moet ik zelf nog wel een beetje werken…

Houd ik genoeg rekening met anderen die ik niet zie?

Wie betaalt de kosten voor het bezorgen van gratis eten? De bezorgers. Wie betaalt de kosten voor het gratis retourneren van je pakket? De magazijnmedewerkers. Kijk verder dan je neus lang is. Doe wat goed is voor het milieu en de maatschappij. Er zijn in deze steeds digitalere wereld altijd mensen die je over het hoofd kan zien. Probeer daar bij stil te staan.

Zou ik zelf zo behandeld willen worden?

Wat jij niet wil dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. Zo simpel was en is het nog steeds. Behandel anderen online met respect: op social media, in dating apps en tijdens vergaderingen, door op tijd te komen, vriendelijk te zijn en communicatief. Houd rekening met anderen: ghost je date niet, door plots te verdwijnen zonder iets te zeggen, leen wachtwoorden van anderen niet aan derden uit en beperk werkmails- en apps tot kantoortijden, zodat anderen echt kunnen ontspannen.

Deze principes klinken zo simpel, maar toch blijken ze in de praktijk lastig te zijn. Misschien kun je ze op een memo schrijven en op je scherm plakken of op kantoor ophangen. Laten we elkaar netjes behandelen, zowel offline als online. Dan wordt de wereld een stuk leuker.

Niet appen tijdens het eten - cover boekNiet appen tijdens het eten

Kanis en Mirck schrijven vermakelijk en toch komt wat ze zeggen écht aan. In de sleur van de dag denken we vaak niet meer na over wat online passend is en gaan we mee met wat we om ons heen zien gebeuren. Het boek niet appen tijdens het eten (affiliate) geeft je nieuwe inzichten over bepaalde digitale situaties en zet je aan het denken: kan jij jezelf aan het einde van de dag nog recht in de spiegel aankijken?