Communicatie

Top 10 artikelen over communicatie [2022]

0

Een actieve doelgroep stimuleren, social content verzamelen, inclusieve communicatie, trends en vooroordelen… We zetten de top 10 communicatie-artikelen van 2022 op een rij. Laat je inspireren door trends, tips en verdiepende artikelen!

10. Hybride werken: 5 initiatieven waar communicatie direct mee aan de slag kan

Rik Mulder: “Hybride werken is zo hot dat het soms wel lijkt alsof niemand zijn vingers eraan wil branden. Leiders, managers, HR, ICT, Facilitair: allemaal kijken ze naar elkaar – en naar Communicatie. Ondertussen hoopt iedereen dat hybride werken vanzelf wel op z’n pootjes terechtkomt.”

In dit artikel bespreekt Rik waarom dit een gevaarlijke illusie is, wat jij daar als interne-communicatieprofessional aan kunt doen en wat je daarvoor nodig hebt.

Slechts 28% van organisaties heeft een beleid voor hybride werken.

Zo manage je een thuiswerkend team

9. Meer respons op je participatieproject? 6 tips voor een actieve doelgroep

Ken je de 90-9-1 regel? Deze regel toont aan dat slechts 1% van jouw online doelgroep actief meedoet aan een participatieproject.

 • 90% leest mee, maar doet niet mee
 • 9% draagt af en toe bij, maar heeft andere prioriteiten
 • 1% is verantwoordelijk voor bijna alle actie

Heb je hoge bezoekerscijfers, maar weinig respons? Of ga je de namen van bekende bezoekers herkennen? Dan is de kans groot dat jij ook last hebt van deze regel. Gelukkig zijn er handige tips om je doelgroep te actieveren en actief te houden. Leonie Buijsse-Mgbemena deelt ze in dit artikel.

participatiepiramide

8. Webteksten als zakelijke tool: in 5 stappen naar teksten die voor je wérken

Met goed geschreven webteksten beïnvloed je het gevoel én het gedrag van de bezoekers. Uiteindelijk bepaalt dat gedrag of jij jouw doelen haalt. In de roadmap die Natascha Teeuw deelt, vind je 5 stappen die zorgen voor teksten die voor je werken. De afbeelding hieronder toont de stappen onder elkaar. In haar artikel licht ze deze stappen toe, en vult ze aan met handige tips.

Stappenplan teksten

7. Betrek je collega’s bij je contentstrategie in 5 stappen

Het kan best vermoeiend zijn om telkens achter je collega’s aan te zitten, voor content op de socials. Wil je niet meer hoeven heuen? Dan kan het helpen om je collega’s te betrekken bij de contentstrategie. Jurjen Rijsdijk deelt hiervoor 5 stappen:

 1. Plan een ‘what’s in it for me’-bijeenkomst
 2. Breng je collega’s in beweging
 3. Houd de flow erin
 4. Maak er een challenge van
 5. Bewaak de kwaliteit van de content

“Het is geen eenmalige exercitie, maar een cyclus van activiteiten. Het duurt even voordat hier een patroon ontstaat, maar je geduld zal beloond worden.”

Collega's betrekken bij je contentstrategie.

6. Structuur is kiezen, ook voor je social content [stappenplan & schema]

Hoe communiceer je met je doelgroep, als je doelgroep bestaat uit ‘iedereen’? Denk bijvoorbeeld aan de doelgroep van een gemeente. “Content maken voor iedereen tussen de 13 en 90 is onmogelijk, want geen inwoner is hetzelfde”, schrijft Kim Swagemakers. “Die werkende vader van een jong gezin denkt compleet anders over duurzaamheid dan een thuiswonende jongere, een pensionado of een ondernemer. Een bericht binnen dit thema publiceer je met deze vier verschillende doelgroepen op vier verschillende kanalen met 4x een andere context en tone of voice.”

Een belangrijke learning om altijd in je achterhoofd te houden: “Je doelgroep bepaalt het kanaal, nooit je content.”

Onderaan het artikel deelt ze een handig schema om aan de slag te gaan met de structuur, in 5 stappen.

Structuur social media.

5. 4 redenen waarom purpose belangrijk blijft

Hoe komt het dat zoveel organisaties ineens op zoek zijn naar een maatschappelijke roeping? In dit artikel deelt Stephan Ummelen 4 redenen waarom purpose niet zomaar een hype is, maar een blijvende trend die belangrijk is voor elke organisatie.

Samenwerken gaat over relaties. Relaties gaan over vertrouwen. Vertrouwen gaat over het delen van waarden.

purpose marketing

4. Socialmedia-teams opgelet: 3 gouden regels om af te rekenen met spoedjes

‘Of je dit bericht even op social media kunt plaatsen? Het is een SPOEDJE! 🙂 De foto en (beperkte) input vind je in de mail. En graag op alle kanalen plaatsen voor zoveel mogelijk bereik… Alsjeblieft en dankjewel.’ Zo start Irfan Fiets zijn artikel. Onder ons LinkedIn-bericht bij dit artikel vind je herkenning. Is dit jou al eens gevraagd (als je iets met social doet)?

Irfan deelt in zijn artikel een concreet 3-stappenplan om content te maken die wél scoort, én je collega’s hierin mee te nemen. Dan hoeven we ons, als het goed is, niet meer te storen aan deze vraag.

3. 3 cruciale pijlers voor inclusieve communicatie in 2022

Het is belangrijker dan ooit dat je bewust bent van de manier waarop je communiceert. Ook voor merken. In dit artikel deelt Lin Seelen 3 belangrijke pijlers die je hierbij kunnen helpen:

 1. Fysiek & mentaal: het tast je tekst aan
 2. Seksualiteit: verschillen en uniformiteit
 3. Diversiteit: het nieuwe normaal

Lin: “Woordgebruik heeft nu eenmaal de potentie om de publieke opinie – al dan niet bewust – te beïnvloeden. Als schrijvers hebben we een grote verantwoordelijkheid hierin. En in een wereld waarin inclusie steeds vaker hoger op de agenda staat, is het belangrijk dat jouw communicatieafdeling hierin meegaat en de board- en salesafdeling hierop blijft uitdagen. Een grote uitdaging dus, maar ook een schone taak om op te treden als pioniers in de taal.”

Inclusief taalgebruik in communicatie.

2. ‘Schrijf je éven…?’: 6 vooroordelen waar communicatieprofessionals klaar mee zijn

Een klein woordje dat we massaal uitkotsen: ‘even’… 🤮

We vroegen jullie om je grootste ergernis als communicatieprofessional met ons te delen. Mijn collega Claire van Helsdingen zette de meestvoorkomende in dit artikel onder elkaar. En wat blijkt? In de meeste reacties komt het woordje ‘even’ voor.

 • Kun je even een persbericht schrijven?
 • Wil je even snel een tekstje schrijven, kan nu wel toch?
 • Maak jij dit even mooi, voor de presentatie van vanmiddag?

Niet alleen onder het artikel, maar ook via LinkedIn en Facebook werd jullie frustratie heel duidelijk!

Boze communicatie professional.

1. Dit zijn dé communicatietrends van 2022-2023

Welke communicatietrends spelen er die het vak en de maatschappij beïnvloeden? Tineke Pauw pluisde het onderzoek uit van Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals. In de onderstaande afbeelding zie je de 4 communicatietrends die zij in het rapport beschrijven.

Tineke: “Trends zijn vaak behoorlijk ‘hoog over’ en abstract. Gelukkig geven ze per trend een aantal handvatten om ermee aan de slag te kunnen gaan.” Communicatieprofessionals werken in een complexe wereld met veel verschillende belangen en belanghebbenden. Deze communicatietrends kunnen je helpen om je een weg te banen door deze wereld.

Communicatie trends 2022-2023.

Dit is de top 10 van 2022 met artikelen over communicatie. Andere top 10-artikelen, met artikelen over onder andere social media, content en marketing, volgen!