Communicatie

‘Schrijf je éven…?’: 6 vooroordelen waar communicatieprofessionals klaar mee zijn

0

Als je ‘iets met communicatie doet’, ken je ze waarschijnlijk wel, de vooroordelen over het vak die je naar je hoofd krijgt geslingerd. Zowel op je werk als in privésfeer. Mensen om je heen snappen meestal niet wat communicatie nou eigenlijk inhoudt en onderschatten het regelmatig. Dit leidt zo nu en dan tot frustraties. Herkenbaar? In dit artikel deel ik de 6 vooroordelen waar communicatieprofessionals wel klaar mee zijn. Voor de communicatieprofessional zélf en om misverstanden op te helderen.

Vorige week deelden we op LinkedIn en Facebook een bericht met de vraag ‘welke vooroordelen irriteren jou het meest als communicatieprofessional?’ Al snel kwamen er heel wat (herkenbare) reacties binnen. Vanuit jullie frustraties en mijn eigen ervaringen is dit artikel tot stand gekomen.

1. Communicatie? Dan kun jij vast heel goed praten

‘Je doet iets met communicatie? Heeft jouw vriend even geluk, dan kun jij vast heel goed praten!’ Ja, dat is er één die ik vaak te horen heb gekregen. En aan jullie reacties op LinkedIn en Facebook te zien, ben ik niet de enige.

Veel mensen nemen het woord ‘communicatie’ letterlijk, waardoor dus wordt gedacht dat wij heel goed kunnen praten en dat we de hele dag gesprekken voeren en telefoneren. Het is een vooroordeel dat je vooral in privésfeer tegenkomt, mensen hebben dan echt geen idee wat je precies doet.

Zo reageerde Mirte met: ‘communicatie? Ja, dat is belangrijk hoor! Altijd met elkaar in gesprek blijven, dat is belangrijk’. Herkenbaar! Mensen denken vaak dat wij ervoor zorgen dat onze collega’s met elkaar blijven communiceren.

Misverstand over communicatie

Even voor de duidelijkheid, voor iedereen die denkt dat we dit de hele dag doen: nee, is niet zo. Een gesprek voeren kunnen we waarschijnlijk net zo goed als de secretaresse, de manager of de financieel medewerker. Dit is niet bepaald wat communicatieprofessionals van anderen onderscheidt.

2. Communiceren… dat kan toch iedereen?!

‘Communicatie, wat valt daarover te leren, dat kan toch iedereen?’ ‘Is daar serieus een opleiding voor?’ Ook deze opmerkingen herken je waarschijnlijk. Heel vervelend, want het komt ontzettend denigrerend over. Alsof wat jij doet niets waard is.

Zelfs als je dan uitlegt wat je precies doet, wordt er nog wel eens gedacht: content plaatsen op social media? Dat kan ik ook wel.

communiceren social media

Mensen begrijpen niet dat er achter een socialmedia-post een strategie schuilgaat. We plaatsen niet ‘zomaar even een tekstje’. We denken na over een strategie, KPI’s en de doelgroep.

3. Schrijf jij éven snel wat leuks hierover?

‘Communicatieprofessional? Dan kun jij vast goed schrijven. En als je dan toch goed kunt schrijven, schrijf jij éven wat voor de nieuwsbrief, de socials, de website, het intranet? Dat is binnen een uurtje wel af, toch?’

communicatie schrijven

Niet alleen herkenbaar als communicatieprofessional, maar ook als copywriter, lazen we eerder al in het artikel van Nicol Tadema.

Ook hier geldt: we schrijven niet ‘zomaar’ iets. Als we een tekst schrijven, denken we ook na over het medium, de doelgroep, het doel en hoe we mensen zover krijgen op de juiste plek te klikken. ‘Éven’ snel wat schrijven zit er meestal dus niet in.

Goed in schrijven = goed in taal

Natuurlijk moet je het Nederlands onder de knie hebben als je teksten schrijft, maar als je goed bent in schrijven, hoeft dit niet te betekenen dat je nooit spelfouten maakt. Zelf let ik altijd op taalfouten, maar dit geldt niet voor iedereen.

Daarom, voor de taalpuristen onder ons, ook een vooroordeel dat we over onszelf hebben:

vooroordeel schrijven communicatieprofessional

Echt waar, ook ik schaam me altijd rot als ik per ongeluk een d/t verkeerd heb neergezet in een groepsapp met familie of vrienden, maar ik ben ook maar een mens.

4. Ah, marketing dus

Nog zo eentje… veel mensen denken dat marketing en communicatie hetzelfde zijn. Doe je communicatie? Dan doe je dus marketing. Op zich niet zo gek als je je bedenkt dat het hand in hand gaat en het vaak ook in één woord wordt genoemd: marketingcommunicatie. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen deze 2 vakgebieden.

communicatie en marketing

Dus, voor iedereen die het niet doorheeft: marketing is (zoals ik het zie) het bevorderen van de verkoop van producten of diensten. Communicatie houdt zich bezig met het beïnvloeden van de kennis, houding en het gedrag van de doelgroep om hen te betrekken bij jouw product/dienst. Nu kan ik me voorstellen dat mensen net weer andere definities hanteren omdat de twee vakgebieden altijd in beweging zijn.

5. Maak jij even een website en een filmpje?

Vaak wordt gedacht dat communicatieprofessionals alles kunnen dat onder communicatie valt: teksten schrijven, een website bouwen, een filmpje, flyer/folder maken, photoshoppen, interne communicatie, campagnes bedenken en ga zo maar door. Daarnaast worden deze taken, zoals in de andere voorbeelden ook terug te zien is, als simpel gezien. Het wordt allemaal maar naar je toe geschoven: ‘We hebben een aantrekkelijk persbericht of een filmpje nodig, regel jij dat even?’ Zo werkt het niet.

onderschatting werk communicatie

Je kunt communicatie zien als een containerbegrip. Er vallen veel specialismen onder. Daar hoef je niet allemaal in uit te blinken.

Kijk maar eens naar Frankwatching, we doen hier van alles rondom communicatie. Zelf ben ik onderdeel van de redactie. Dat betekent niet dat ik ook de website bouw, de vormgeving verzorg en video’s maak. Daar zijn weer andere teams voor die zich daarin specialiseren.

6. Communicatie is bijzaak

Dit laatste vooroordeel is er eentje waar we als communicatieprofessionals écht van balen: communicatie wordt vaak als bijzaak gezien.

communicatie wordt als bijzaak gezien

Onderschat communicatie niet

Waar zou Nike zijn zonder hun sterke positionering en storytelling? Of Coolblue? Tony Chocolonely? Nespresso? Geloof ons maar, communicatie is wel degelijk belangrijk. Ga er maar vanuit dat deze bedrijven niet ‘zomaar’ tekstjes online zetten of even snel een video of website in elkaar flansen. Daar zit een hele organisatie en strategie achter.

communicatie onderschat

Dit is ook precies wat het jammer maakt dat mensen communicatie en communicatieprofessionals vaak onderschatten (of soms juist overschatten, met het ‘even snel’ wat maken). Professionele communicatie is voor bedrijven en organisaties onmisbaar. Kortom, wat meer waardering en begrip voor het vak is welkom!

Ik ben heel benieuwd: welke vooroordelen mis je nog in dit artikel? En welke vind jij het vervelendste? Deel ze hieronder met ons, en met elkaar!