Content

Copywriting is een eitje! 7 misverstanden over copywriters

0

Copywriting. Het is een vak. Een geweldig vak. Ook een vak waar best veel misverstanden over bestaan. 7 misverstanden doemen voor mij net iets te vaak op. Om daar korte metten mee te maken zet ik deze misverstanden over copywriters op een rij. Benieuwd of jij je hierin herkent.

1. Een copywriter kan alles

Een copywriter kan veel. Niet alles. Niet niezen met z’n ogen open of z’n ellebogen likken. Ben jij een copywriter die dat wel kan? Wauw. Wat ik vooral wil zeggen is dat een copywriter niet alle soorten teksten goed kan schrijven. Simpelweg omdat conversie copy echt andere koek is dan informatieve content.

Zoals een mergpijpje anders is dan een speculaasje. Een vacaturetekst schrijven vraagt om andere skills dan het schrijven van een persbericht. Shall I continue? Oké dan: een handleiding schrijven voor een technisch product vraagt om andere talenten dan de creatie van een slogan. Een persbericht of een aanbestedingstekst schrijven: een wereld van verschil.

Zie het alsof je Cesar Zuiderwijk vraagt om The Second Waltz op een viool te spelen. Terwijl André Rieu op de drums Radar Love speelt. Cesar en André zijn allebei muzikant, dus waarom niet? Of laat je huisschilder de Nachtwacht eens naschilderen. Ik laat me graag verrassen door het resultaat.

Een briljante copywriter is creatief, eigenwijs en slim. Maar een briljante copywriter is nooit een duizenddingendoekje.

2. Een copywriter is duur

Tsja, dat vinden sommige mensen. En dat snap ik. Zeker als je het tarief tussen copywriters onderling vergelijkt. Het verschil in het uurtarief van de ene of de andere loopt soms wel op tot €100,00.

Lang, lang geleden (2011) vond mijn allereerste opdrachtgever mijn uurtarief van €65,00 bizar hoog. Want, zijn vorige copywriter betaalde hij €25,00 per uur. ‘Oké, maar er is toch een reden dat je die vorige copywriter niet meer inhuurt en mij hebt gebeld?’ Made my point. En met de belofte dat hij de factuur niet hoefde te betalen als resultaat uitbleef, durfde de man de samenwerking met mij aan. De factuur voor mijn teksten werd netjes betaald. En een week later werd ik gebeld voor een vervolgopdracht. Jaren later is mijn uurtarief meer dan verdubbeld. En de opdrachtgever huurt mij nog steeds in.

Krijg jij wel eens de opmerking dat je te duur bent? Stel dan ook een wedervraag. Bijvoorbeeld: ‘als je de kosten van mijn diensten als copywriter vergelijkt met dat wat mijn teksten opleveren, vind je een copywriter dan nog duur?’

3. Een copywriter schrijft vaudloos Nederlands.

Nope. En dat heeft 2 hoofdredenen. Reden 1: veel copywriters zijn bewust incompetent als het gaat om het volgen van schrijfregels. En dus maken copywriters zo nu en dan opzettelijke spelfouten. Of starten zij een zin met ‘en’, ‘omdat’ of ‘want’. Als het de conversie ten goede komt, is in het vak van copywriting alles mogelijk.

Dan reden 2: een steengoede copywriter kan toveren met woorden. Dus lepelt een gemiddelde copywriter met alle gemak allerlei toverspreuken op. Taalregels? Die kent ‘ie vaak niet door en door. Laat staan dat het een taalpurist is. En dat hoeft ook niet. Zolang ‘ie maar wel een steengoede corrector kent die de gecreëerde copy checkt zodat elke tekst wel foutloos naar de opdrachtgever gaat.

copywriting spelfouten controleren

4. Copywriting is een eitje

Iedereen kan schrijven. Klopt als een bus. Toch kan niet iedereen woorden zo met elkaar verbinden dat de lezer in actie komt. Een goede copywriter kan dat wel. Die beheerst de technieken van overtuigend schrijven. Is een tikje schizofreen zodat ‘ie zich in elke doelgroep kan verplaatsen. Weet op welke knoppen moet worden gedrukt én waar die knoppen zitten.

Die talenten beheerst een gemiddelde loodgieter of data-analist weer niet als deze een boodschappenlijstje schrijft. Hoewel deze daarmee misschien wel z’n partner in actie zet. Dat dan weer wel.

Iedereen kan schrijven. Niet iedereen kan copy schrijven die converteert.

5. Een copywriter kan ‘even snel’ een tekstje schrijven

‘Het is maar een kort tekstje, kan het vanmiddag klaar zijn?’ Herkenbaar? Alsof je duimen zit te draaien tot die ene opdrachtgever eens belt. En áls je dan toevallig wel in de startblokken zit en diezelfde middag het concept kunt leveren is er 0 ruimte voor feedback (check punt 7).

Voor mij is het antwoord op zo’n vraag er een van het kaliber: ‘nee is ook een antwoord’. Ik heb er namelijk net te vaak mijn vingers aan gebrand. En uit ervaring kan ik je vertellen: als je teksten typt met verbrande vingertoppen verlies je snel het plezier in copywriting.

En ja, er bestaan vast copywriters die binnen no-time pagina’s voltypen. Gewoon uit de losse pols. Bijvoorbeeld tekstschrijvers die zich per woord laten betalen. Dikke prima. Ik geloof daar zelf niet in. Ik geloof dus niet in betaald krijgen per woord. Waarom? Omdat schrijven schrappen is. Als je per woord betaald wordt, schrap je alleen een stuk minder snel.

Voor mij is copywriting elk woord op een weegschaal leggen. Research doen. Wikken en wegen. De messen slijpen voor haarscherpe teksten. Schrijven en schrappen. Dat kost tijd. Ook als het ‘maar’ een kort tekstje is. Of eigenlijk júíst als het een korte tekst is.

6. Een copywriter heeft geen briefing nodig

Nee, natuurlijk niet. Copywriters kunnen gedachten lezen. We kunnen raden wat de Unique Selling Point is van een product of dienstverlening. Gokken wie de doelgroep misschien zou kunnen zijn. Gissen wat de opdrachtgever wil bereiken met de teksten.

Zonder briefing is het schieten met hagel. De kans dat je mist is dus veel groter dan dat je het doel treft. Mijn stelling:

Een copywriter die zichzelf ook maar een beetje serieus neemt bedankt vriendelijk voor een opdracht waar geen briefing mogelijk is.

Doeltreffende teksten kun je namelijk alleen op je beeldscherm toveren als je precies weet wat de verkoopargumenten van het product of de dienst zijn, wat jouw doel is, wie de doelgroep is én wie jouw opdrachtgever is.

7. Een copywriter schrijft teksten die direct ‘spot on’ zijn

Dat kan. Alleen is de kans veel groter dat de tekst een paar keer heen en weer wordt gepingpongd tussen de copywriter en opdrachtgever. Zeker als de samenwerking nog kersvers is. Samenwerking: dat is ook meteen het codewoord voor een smashing resultaat. De kennis van de opdrachtgever én die van de copywriter moet namelijk samenkomen.

De beste tekst is het resultaat van een goede samenwerking.

It’s a wrap. Dit waren de 7 misverstanden over copywriters die ik net even te vaak tegenkom. En waar ik hopelijk met dit artikel korte metten mee heb gemaakt. Ik ben wel heel benieuwd: ben jij copywriter en herken jij een of meerdere misverstanden? Of mis je er nog een? Leuk als je dat laat weten in de comments.