Samenwerken

Start 2023 sterk met deze 15 onmisbare tools

0

Bij welke online tools had jij afgelopen jaar een eureka-momentje? We vroegen het aan onze auteurs, collega’s en de community. Met dit lijstje bij de hand, maak je je (werk)leven in 2023 een stukje makkelijker en productiever. Pluk vooral de tips eruit die voor jou handig zijn. Wat opvalt in de lijst van dit jaar: veel AI-tools!

1. Bewerk je audio en video’s met Descript

Met Descript kun je retesnel je opgenomen video of audio transcriberen. Is dat handig? Ja, want op die manier kun je dus ook heel makkelijk je video’s ondertitelen. Een van de handige opties die deze tool bevat, is dat je (als de video eenmaal is getranscribeerd), een stukje uit de tekst kunt verwijderen, waardoor dat stukje uit de video ook wordt verwijderd.

En, je kunt zelfs dat wat je hebt gezegd, aanpassen! Dus stel, in je video zeg je: ‘hier laat ik je zien hoe mijn twee katten eten’, dan kun je de tekst aanpassen naar ‘hier laat ik je zien hoe mijn twee honden eten’. De tool verandert dan ook jouw woorden in je video. Zo kun je bijvoorbeeld ook elke keer dat je ‘eh’ zegt, dit eruit filteren. Alles wat je in de tekst aanpast (in ‘de script’) wordt ook aangepast in je video. Ongeloofwaardig? Kijk deze video maar eens. (En kijk ‘m helemaal af, want het wordt steeds interessanter 👀)

Accepteer cookies

In de gratis versie kun je 1 uur aan videomateriaal bewerken, met beperkte mogelijkheden. Wil je meer? Voor 12 dollar per maand kun je 10 uur videomateriaal bewerken en heb je ook meer mogelijkheden.

2. ‘Maak’ je eigen muziek met Soundraw

Ben je op zoek naar royalty free muziek? Een deuntje voor onder de video die je hebt gemaakt, zonder dat je daarvoor van YouTube wordt gekickt door de rechten? Dan biedt Soundraw een hele interessante oplossing!

Kies het soort ‘genre’, bijvoorbeeld ‘Elegant’ of ‘Happy’, en vervolgens krijg je een rij muziek-samples te zien. Deze samples kun je vervolgens ook nog handmatig aanpassen. Wil je bijvoorbeeld dat de muziek wat steviger is op het moment dat er iets bijzonders gebeurt in je video? Dan kun je dit met de knopjes onder de soundtrack instellen.

Screenshot van Soundraw.

Met de gratis versie kun je onbeperkt muziek genereren. Wil je meer opties, zoals muziek voor commercieel gebruik, social media en radio, dan betaal je 16,99 dollar per maand.

3. Deel bestanden met Jumpshare

Jumpshare is geen nieuwe tool, maar (voor mij) wel een nieuwe tip. Met deze tool kun je in een handomdraai bestanden delen met anderen, via een link. Het handige is dat de ontvangers bestanden kunnen bekijken of downloaden via de link zónder dat ze hoeven te registreren of in te loggen op Jumpshare. Eigenlijk is het dus een versimpelde variant van WeTransfer, gericht op kleine bestanden.

Accepteer cookies

Het basispakket is gratis. Heb je daar niet genoeg aan, of wil je het tooltje gebruiken voor een team? Dan kun je het pakket uitbreiden voor 8,25 dollar per maand.

4. Pluk afbeeldingen van websites met Image Extractor

Heb je een afbeelding van een website nodig, maar lukt het niet om ‘m op te slaan? Stop dan de url in Image Extractor, en voila: daar is je plaatje. Ook handig om te bekijken hoeveel afbeeldingen er eigenlijk op je homepage staan, en onder wat voor namen ze zijn opgeslagen.

PS Je mag natuurlijk niet zomaar alle afbeeldingen gebruiken zonder bronvermelding. Zeker als het gaat om stockfoto’s van websites waar je geen licenties voor hebt. 🤓

Screenshot van Image Extractor.

5. Maak een tijdelijk mailadres aan met 10 Minute Mail

10 Minute Mail is een tool die, zoals de naam al doet vermoeden, tijdelijke e-mailadressen maakt. Moet je bijvoorbeeld ergens een account voor aanmaken, waar je liever niet je eigen mailadres voor gebruikt? Dan kan een tijdelijk e-mailadres handig zijn! Bijvoorbeeld voor het ontlopen van ongewenste nieuwsbrieven of spam.

Het werkt heel simpel: als je de website opent, staat er al een mailadres voor je klaar. Gebruik je dat mailadres? Dan kun je vanuit dit tabblad mailtjes versturen en ontvangen, voor 10 minuten. Heb je iets langer nodig dan 10 minuten? Dan klik je op de grote knop met ‘Get 10 more minutes’. Ben je klaar? Dan kun je de website gewoon wegklikken.

Screenshot van de tool 10 minute mail.

Dit is een gratis dienst.

6. Vind social inspiratie met What to Tweet

Ben je inspiratieloos maar wil je toch graag wat plaatsen op een van je social accounts? Dan is What to Tweet een geinig tooltje om erbij te pakken. De tool is gemaakt voor het verzinnen van tweets, maar de inspiratie kun je natuurlijk voor meerdere doeleinden gebruiken.

Geeft de tool je een leuk idee? Dan kun je ook nog via ‘Show Example’ een voorbeeld bekijken van hoe iemand anders dat idee heeft opgepakt.

Screenshot van de website What to Tweet.

Dit is een gratis tool.

7. Split en verwijder (achtergrond)geluiden met LALAL.AI

Met LALAL.AI kun je audiobestanden splitten. Zo kun je bijvoorbeeld de vocals splitsen van de instrumenten. Op die manier kun je in een handomdraai instrumentale versies van de nieuwste muzieknummers maken. Misschien leuk voor een karaoke-avond?

Maar werkgerelateerd is dit ook een handige tool. Zo kun je bijvoorbeeld de achtergrondgeluiden scheiden van spraakopnames, bijvoorbeeld van een interview. Als het interview in een drukke winkelstraat is opgenomen, is dat geen overbodige luxe. Op de website vind je een mooi voorbeeld, waardoor direct duidelijk wordt hoe de tool werkt.

Screenshot van de tool LALAL.AI.

De eerste 10 minuten aan bestanden splitsen is gratis. Wil je meer? Dan kun je 90 minuten kopen voor 15 euro of 300 minuten voor 30 euro.

8. Kies de juiste kleuren met Hue.tools

Met Hue.tools kun je heel eenvoudig kleuren mixen, blenden aanpassen en informatie vinden over bepaalde kleuren. Een handige online tool voor designers en UX’ers.

Screenshot van Hue.tools.

Dit is een gratis tool.

9. Maak een to-do-lijst met notities in TickTick

Een tip van mijn collega Julia: de online tool TickTick. Vind je het fijn om al je taken in te plannen, lijstjes te maken en daarbij online samen te werken met je team? Dan is dit een fijne en gebruiksvriendelijke optie. De app is cross-platform en zowel beschikbaar voor Android (inclusief UI voor tablets) als iOS, als Chrome Extensie en op het web.

Online wordt TickTick veel vergeleken met de tool Todoist. Een groot verschil lijkt er niet te zijn, al lees ik wel: als je een takenlijst-app nodig hebt met een flexibel contract, dan is TickTick de betere keuze. Het grote voordeel van TickTick volgens Julia: je kunt notities maken bij je to-do’s.

Screenshot van de tool TickTick.

Gebruik van deze tool is gratis. Wil je meer features? Dan kun je die kopen voor 27,99 dollar per jaar.

10. Stel de mail-verzending 30 seconden uit

Een kleine lifehack tussendoor. Je hebt vast weleens gehad dat je een mail al had verstuurd, en zodra je op de verzend-knop drukte, besefte dat je iets was vergeten te melden. Of je was iemand vergeten in de CC te zetten.

Je kunt deze gebeurtenis iets minder stressvol maken, door de annuleringsperiode van verzenden te verlengen. In Gmail: ga naar instellingen, scroll naar ‘Versturen ongedaan maken:’ en stel bij ‘Annuleringsperiode verzenden:’ 30 seconden in, in plaats van 5 seconden. Op die manier heb je na het verzenden van een mail elke keer nog 30 seconden de tijd om de actie terug te draaien.

Screenshot van Gmail.

11. ‘Schrijf’ teksten met ChatGPT

Dit is toch wel de tool waar ik het meest enthousiast over ben! Inmiddels is ChatGPT ook hot topic, dus je hebt er vast al iets over gelezen of gehoord. Maar heb je er zelf ook al eens mee ‘gespeeld’? Je kunt het zo gek niet bedenken, of ChatGPT schrijft het voor je, in het Nederlands. Zo heb ik al een liefdesbrief aan m’n vriend ‘geschreven’, een Instagram-post bij een specifiek artikel en een samenvatting van een boek.

Hoe meer je hiermee experimenteert, hoe handiger je ermee wordt. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om in een bepaalde taal te reageren of om een lijstje of een stappenplan op te stellen.

Screenshot van ChatGPT.

Deze tool kun je gratis gebruiken.

12. Knip objecten uit foto’s en video’s met iOS 16

Heb je een iPhone? Dan kun je vanaf iOS 16 rechtsreeks vanuit je fotobibliotheek objecten uit je foto’s en video’s knippen. Heel handig voor als je bijvoorbeeld leuke stickers wil maken voor WhatsApp. Selecteer bijvoorbeeld een persoon in een foto, en plak de uitsnede rechtstreeks in de app waarmee jij stickers maakt. (En tip daarvoor: de app Sticker Maker.)

Accepteer cookies

13. Brainstorm samen in Freeform

Op zoek naar een (nieuw) brainstorm-programma voor iOS, iPadOS en macOS? Dan is Freeform misschien wel wat je zoekt. Het is Apple’s nieuwe app voor creatief brainstormen en samenwerken. Allerlei soorten bestanden kunnen direct vanaf het canvas als preview worden bekeken. Samenwerking is ook mogelijk tijdens een FaceTime-gesprek en Freeform-borden worden in iCloud bewaard, zodat ze op meerdere devices worden gesynchroniseerd.

Screenshot van de tool Freeform.

Freeform is gratis beschikbaar op elke iPhone, iPad en Mac die iOS 16.2, iPadOS 16.2 of macOS Ventura 13.1 ondersteunt.

14. Tover een Excel-formule tevoorschijn met Excelformulabot

Weet je even niet meer hoe je een bepaalde formule in Excel of Google Spreadsheets moet aanmaken? Met al die codes kan het soms best lastig zijn om dit allemaal te onthouden. Dat hoeft nu dus niet meer. Met Excelformulabot kun je simpelweg in tekst aangeven wat je wil (bijvoorbeeld ‘als cel A1 minder is dan 10 maak hem dan rood’) en de formule hiervoor rolt uit het tooltje.

Screenshot van de tool Excelformulabot.

Je kunt 5 gratis formules per maand maken. Wil je er meer? Dan kost dat 2,99 dollar per maand.

15. Maak een app van een website

Is er een website waar je heel vaak naartoe surft? Dan kan het handig zijn om die site als ‘app’ op je smartphone te zetten. Hoe je dit doet?

  1. Open de website
  2. Selecteer het delen-icoontje onderin het scherm (middelste icoon)
  3. Selecteer de optie ‘Zet in beginscherm’
  4. Geef je icoon een korte naam
  5. Klik op ‘Voeg toe’

Meer tools, apps en lifehacks?

Kun je geen genoeg krijgen van deze tips? Bekijk dan hier de lijsten van 2020, 2021 en 2022. Ietsje ouder, maar zeker niet minder handig.

Heb je aanvullende tools, lifehacks of een andere tip? Iets wat jij het afgelopen jaar hebt ontdekt en anderen echt moeten weten? Laat het weten in de reacties hieronder!