Innovatie

De top 12 tools, lifehacks & apps voor 2022

0

Welke lifehacks, online tools en apps hebben we in het afgelopen jaar ontdekt? Ik vroeg het aan onze auteurs, collega’s en aan de community. Daar is een mooie lijst met 12 tips uit ontstaan. Pluk vooral de tips eruit die voor jou handig zijn. Laten we van 2022 een topjaar maken!

1. Krisp, voor duidelijk verstaanbare online meetings

Thuiswerken in een huis met meerdere personen, kinderen of dieren kan pittig zijn. En een videocall in dezelfde omstandigheden is al helemaal een uitdaging! Probeer alles en iedereen om je heen maar eens stil te krijgen op het moment dat jouw meeting begint…

Zelf heb ik best een rustige werkplek thuis. M’n vriend is wel stil als ik daarom vraag, maar mijn 2 katten lijken het geweldig te vinden om naar de sportstand over te schakelen als ik een online meeting heb. Dan rauzen ze door het hele huis. Op dat moment biedt een tool als Krisp de oplossing: noise cancelling voor je videocall.

Als je Krisp installeert, wordt niet alleen het achtergrondgeluid van jouw eigen werkplek weggefilterd, maar ook het achtergrondgeluid bij degene waarmee je in gesprek bent. Daarbij is Krisp voor 4 uur per week gratis.

Geen fan van Krisp? Er zijn talloze andere tools die hetzelfde doen. Hier vind je een lijst met 8 andere goede opties als Nvidia RTX Voice, SoliCall en NoiseGator.

GIF by Direct Energie - Find & Share on GIPHY
Accepteer cookies

2. Versionista, voor het bijhouden van veranderingen op websites

Als je een website invult in deze tool, ontvang je een mailtje als er een wijziging op deze pagina plaatsvindt. In je mail zie je dan de oude versie en nieuwe versie naast elkaar.

Dit is bijvoorbeeld handig als je journalist bent. Hierdoor ontstaan er dit soort situaties:

Accepteer cookies

Maar het is ook een handige tool voor als je bijvoorbeeld een melding wil ontvangen als er nieuwe jaartallen voor de boosterprik aan de beurt zijn. Vul simpelweg deze link in, en je ontvangt een mail bij een wijziging. En zo zijn er vast nog wel meer handige toepassingen te bedenken!

3. Aanbevelingen en ‘verder kijken’ aanpassen in Netflix

Als je Netflix gebruikt, weet je dat er altijd een mooi lijstje wordt gepresenteerd met aanbevelingen. Series en films waarvan Netflix vindt dat ze passen bij jouw kijkgedrag. Superfijn! Maar soms heb je een film al gezien en blijft hij opduiken in deze lijst. Of je bent begonnen aan een nieuwe serie, en hebt na een paar afleveringen besloten dat je hem niet gaat afkijken. Dan blijft de serie staan bij ‘verder kijken’.

Als je dit irritant vindt, heb ik goed nieuws. Je kunt een film of serie uit de rij met ‘verder kijken’ verwijderen. En dat is heel simpel. Je selecteert de titel, en vervolgens kies je via het menu voor ‘verwijderen uit verder kijken’. Hetzelfde geldt voor ‘aanbevelingen’.

Wil je het nieuwe jaar starten met een frisse blik? Dan kun je ook je hele kijkgeschiedenis wissen. Deze optie zit wel een beetje verstopt. Netflix vindt het natuurlijk niet zo chill dat je je kijkgedrag wist, omdat ze dan minder goed je kijkgedrag kunnen voorspellen.

Als je inlogt via de browser, kun je via je profiel klikken op ‘Account’. Daarna kies je voor ‘Profiel en ouderlijk toezicht’ en vervolgens klik je bij ‘Kijkactiviteit’ op ‘Weergave’. Op die plek kun je je aanpassingen doen.

4. RunPee, voor een pauze-loze plaspauze

Als we het dan toch al over films hebben, deel ik gelijk dit handige tooltje: RunPee. Wat dit doet, zit al verstopt in de naam.

Stel, je zit in de bioscoop. Ergens middenin de film merk je dat je naar de wc moet. Wat doe je dan? Ga je gewoon, op de gok dat je niks belangrijks mist? Of houd je het op tot het einde van de film, omdat er geen pauzes in de film zitten? Eigenlijk zijn allebei de opties niet ideaal.

RunPee lost dit probleem voor je op. Download de app en klik de betreffende film aan. Je ontvangt vervolgens 30 seconden voordat je ‘veilig’ naar het toilet kunt een seintje (uiteraard zonder geluid, een vibratie). Zij hebben de film namelijk al bekeken, en geanalyseerd welke scènes het minst erg zijn om te missen. Dus als je naar de wc gaat op het moment dat RunPee je een seintje geeft, weet je zeker dat je geen essentiële scene mist.

Accepteer cookies

5. Radicale YouTube-kanalen doorzoeken met RadiTube

Met deze tool kun je op YouTube zoeken naar de meest radicale kanalen en in de betreffende video’s zoeken naar bepaalde fragmenten. Handig voor journalisten, onderzoekers en academici, maar ook voor de nieuwsgierigen onder ons.

Als je niet (vaak) naar video’s kijkt die desinformatie, complottheorieën of radicale uitingen verspreiden, krijg je deze ook automatisch niet (minder vaak) voorgeschoteld door het algoritme van YouTube. Maar wat nou als je benieuwd bent naar dit soort kanalen?

RadiTube is ontwikkeld door de Nederlandse Erik Van Zummeren. Hij maakt hiervoor gebruik van de automatische ondertiteling van YouTube. Via de transcripten van de ondertiteling maakt hij het mogelijk om op woordniveau te zoeken naar hoe een bepaald onderwerp wordt besproken. Als je vervolgens via de tool op jouw zoekwoord klikt, kun je ook het bewuste videofragment bekijken. Handig!

Daarnaast werkt RadiTube ook als archief, waarin door YouTube verwijderde video’s beschikbaar blijven. En Van Zummeren is nog niet klaar met de ontwikkeling van deze tool, dus er komen vast nog mooie nieuwe functies aan.

Tools Radicale-YouTube-kanalen-doorzoeken-met-RadiTube

6. PDF Candy, voor alles wat je wil veranderen aan een PDF

Je PDF-bestand omzetten naar een JPG, iets aanpassen in je PDF of PDF-pagina’s samenvoegen of juist uit elkaar trekken: met PDF Candy kun je zo’n beetje alles wat je zou willen veranderen aan of in een PDF. Zodra je deze site opent, zie je alle opties in beeld.

Je kunt met deze tool ook in één keer álle afbeeldingen uit een PDF downloaden. Dit tooltje slaat de afbeeldingen dan voor je op in een map, en de kwaliteit is ook nog eens goed. Misschien is dit niet voor iedereen even handig of bruikbaar, maar voor mijn redactiewerkzaamheden biedt dit wel een uitkomst. Als we een artikel aangeleverd krijgen als PDF, is het namelijk erg lastig om de afbeeldingen eruit te halen met behoud van kwaliteit.

PDF candy

7. Chrome-extensie Storychief voor je SEO-check

Dit is een tip die we ontvingen van Sjors van Santen via ons Facebook-account. Hij schrijft: “Dit is een tool waarmee je tekst in een Google Doc op de belangrijkste SEO-indicatoren kunt checken. Handig als je samenwerkt aan teksten of een CMS gebruikt waar geen plugins als Yoast beschikbaar zijn.”

Facebook bericht

Benieuwd naar meer gratis SEO-tools? In dit artikel vind je er nog 21.

8. Kleurinspiratie opdoen met Palette Creator

Ben je op zoek naar kleuren die passen bij een afbeelding? Dan is Palette Creator een handige tool. Je sleept er een afbeelding in en vervolgens verschijnt onder de afbeelding een bijpassend kleurenpalet.

Nu denk je misschien: goh leuk, maar wat moet ik hiermee? Dat dacht ik eerst ook. Maar je kunt natuurlijk ook een foto van je woonkamer inladen, om kleurinspiratie op te doen voor bijvoorbeeld nieuwe gordijnen!

Kleurinspiratie opdoen met Palette Creator

Naast de 2 bovenstaande Chrome-extensies zijn er natuurlijk nog veel meer. M’n collega Elsemieke Land zette 15 interessante extensies op een rij.

9. Privé reageren in een groepsapp

Een leuke tip voor de WhatsApp-gebruikers onder ons. En aangezien dat er behoorlijk wat zijn, waarschijnlijk voor velen van jullie.

Zit je in een groepsgesprek en wil je graag privé naar iemand reageren op een berichtje? Dan kun je het bericht ingedrukt houden en vervolgens via ‘Meer…’ kiezen voor ‘Antwoord privé’. Op die manier krijgt diegene in jullie privégesprek een berichtje met verwijzing naar het bericht in het groepsgesprek. Handig!

Meer leuke WhatsApp-tips vind je in dit artikel.

10. Uit de losse pols online tekenen met AutoDraw

Eigenlijk is deze tip vooral heel leuk. Of je er daadwerkelijk ook iets aan hebt, is maar de vraag. AutoDraw helpt je om online te tekenen. Teken je iets wat lijkt op een tafel? Dan maakt dit programma er daadwerkelijk een ‘mooie’ tafel van. In deze video wordt uitgelegd hoe het werkt:

Accepteer cookies

Benieuwd naar meer online design-tools? Check dan dit artikel.

11. Op avontuur met Breakzy

Ga je eropuit met de auto, en heb je geen haast? Dan is Breakzy een leuke toevoeging op je roadtrip. Met deze app (of via de website) plan je je route, en vervolgens zie je op maximaal 10 kilometer afwijking van deze route allerlei bezienswaardigheden. De leukste plekken om onderweg even te stoppen.

Van campings tot karakteristieke dorpjes en fijne picknickplekken: langs alle snelwegen in Europa hebben ze de beste 13.000 stopplekken verzameld.

Breakzy, een van de handige tools.

Benieuwd naar meer van dit soort leuke apps? Die vind je in dit artikel.

12. Afgeschermd bellen via Siri

We sluiten af met een handige tip voor iPhone-gebruikers. Wil iemand je telefoon lenen om een telefoontje te plegen, maar ken of vertrouw je deze persoon niet helemaal? Geef Siri dan de opdracht om te bellen.

Je kunt Siri namelijk iets laten doen, zonder dat je telefoon unlocked is. Zeg simpelweg ‘Hé Siri, bel…’ en vervolgens het betreffende telefoonnummer (of de naam, als het telefoonnummer in je contactenlijst staat). Een veilige manier om iemand anders je telefoon te laten gebruiken.

Meer tools en lifehacks?

Heb je aanvullende tools, lifehacks of een andere tip? Iets wat jij het afgelopen jaar hebt ontdekt en anderen echt moeten weten? Laat het vooral weten in de reacties hieronder!