Social media

Ken je deze handige WhatsApp-functies al? [11 tips + 4 nieuwtjes]

0

Als je bij ‘Schermtijd’ (iOS) of ‘Digitaal welzijn’ (Android) kijkt op je telefoon, welke app gebruik jij dan het meest? Bij mij is dat met ruim 4x zoveel tijd als andere apps: WhatsApp. En waarschijnlijk ben ik niet de enige! Maar ken je alle mogelijkheden al van deze app? Ik deel 11 handige tips en 4 nieuwe functionaliteiten.

11 handige WhatsApp-tips

1. Voorkom dat anderen meegluren

Als je telefoon op tafel ligt, of iemand anders heeft jouw telefoon in de hand, dan kunnen appjes die binnenkomen worden meegelezen in de voorvertoning. Dat is natuurlijk niet altijd wenselijk.

Gelukkig kun je dit uitschakelen. Dit doe je via instellingen > berichtgeving > WhatsApp. Daar kun je de voorvertoning van appjes helemaal uitzetten, of alleen tonen als de telefoon ontgrendeld is. Die laatste instelling heb ik zelf ook gekozen. Op die manier worden de berichtjes pas zichtbaar als ik de telefoon zelf oppak.

Ontgrendelen van appjes in je startscherm.

2. Hoor wie je appt

Je kunt per persoon het geluid van een nieuw bericht instellen. Dit doe je via het chatgesprek, vervolgens klik je op de persoon bovenaan het gesprek en daarna klik je op ‘Achtergrond en geluid’. Onderaan dit scherm kun je het ‘Meldingsgeluid’ aanpassen. Dit kan ook met groepsgesprekken.

3. Foto’s bewerken voordat je ze verstuurt

De mogelijkheden voor het bewerken van je foto’s zijn (waarschijnlijk) groter dan je denkt! Je kunt het formaat aanpassen, stickers plaatsen en tekst toevoegen. Maar wist je dat je ook het font en de kleur van de tekst kunt bepalen? Het font pas je aan door op het ‘T’-symbool te klikken. De kleur verander je met het balkje dat rechts in beeld verschijnt. En deze opties heb je ook bij gifjes.

WhatsApp opties voor bewerken foto's.

4. Iedereen in één keer appen

Heb je de functie ‘Verzendlijsten’ al een keer gebruikt? Dit is een handige functie voor als je bijvoorbeeld al je (geselecteerde) contacten een nieuwjaarswens wil sturen. Of als je een feest geeft en iedereen tegelijk wil uitnodigen.

Via deze optie kun je verschillende verzendlijsten aanmaken en deze vervolgens een bericht sturen. Dit is dus niet hetzelfde als een appgroep. Iedereen in de verzendlijst krijgt apart van elkaar hetzelfde bericht. Dus eigenlijk is deze optie vergelijkbaar met een verzendlijst voor je e-mailmarketing.

5. Tekst opmaken

Wist je dat er een paar manieren zijn om je tekst op te maken? Dit kan al sinds 2016, maar blijft een leuke tip 🙂 Zet je tekst *tussen sterretjes* als je het vetgedrukt wil hebben, tussen ~deze golvende streepjes~ als je je tekst wil doorstrepen en _tussen lage streepjes_ als je voor cursief wil gaan.

6. Chat op ongelezen zetten

Net zoals je in je mailbox een mailtje op ongelezen kunt zetten, kun je een WhatsApp-gesprek ook op ongelezen zetten. Als je in het chat-overzicht de persoon of groep naar rechts swipet, kom de optie tevoorschijn.

7. Chat vastmaken

Op dezelfde plek vind je de optie ‘Maak vast’. Als je het vervelend vindt dat belangrijke personen of groepen naar beneden verdwijnen als je veel appjes krijgt, kun je een persoon of groep ook vastzetten. Op die manier blijft deze chat altijd bovenaan je lijstje staan.

8. Gebruik de zoekfunctie

Weet je even niet meer wat het adres is van die vriend waar je vanavond gaat eten? De kans is groot dat het adres al een keer is gedeeld in een appgroep. Gebruik dan de zoekfunctie! Zoek bijvoorbeeld op ‘adres’ (want meestal vraagt iemand: ‘wat is je adres?’). En dit werkt natuurlijk ook met andere gegevens.

Je kunt zowel in alle chats tegelijkertijd zoeken, als in een specifiek gesprek.

De zoekfunctie in WhatsApp.

9. Privé reageren in een groepsapp

Zit je in een groepsgesprek en wil je graag privé naar iemand reageren op een berichtje? Dan kun je het bericht ingedrukt houden en vervolgens via ‘Meer…’ kiezen voor ‘Antwoord privé’. Op die manier krijgt diegene in jullie privégesprek een berichtje met verwijzing naar het bericht in het groepsgesprek.

10. De auto-delete optie

Sinds kort heeft WhatsApp een nieuwe privacy-functie: het automatisch verwijderen van chats. Je kunt nu instellen dat berichten automatisch worden verwijderd na 24 uur, 7 dagen of 90 dagen. Ik zou deze functie denk ik zelf nooit gebruiken, maar wie weet vind jij het handig!

11. Je kunt appen met jezelf

En last but not least: je kunt met jezelf appen! Ik ontving deze tip via LinkedIn, van Miro Peters. Hij is zelf ook erg enthousiast over deze tip, zoals hij schrijft in zijn blog. Je start een groepsgesprek of pakt een verouderd groepsgesprek waarin niet meer wordt gepraat. Vervolgens verwijder je alle deelnemers, behalve jezelf. En voilà: je hebt een gesprek met jezelf.

De naam van de groep kun je vervolgens veranderen naar bijvoorbeeld ‘Notities’ of ‘Reminders’. En de groepsafbeelding kun je natuurlijk aanpassen naar iets wat hierbij past. Erg handig om hersenspinsels en ideeën in op te slaan.

4 x in de pijplijn

Naast deze al bestaande mogelijkheden, is WhatsApp natuurlijk altijd bezig met de ontwikkeling van de app. Ze zijn momenteel met een aantal leuke verbeteringen bezig.

1. ‘Laatst gezien’ personaliseren

Waarschijnlijk ken je de functie ‘laatst gezien’ wel. Hierdoor kun je in de chat, onder de naam van degene die je appt, zien hoe laat diegene voor het laatst online was. Dat is natuurlijk niet in alle situaties wenselijk. Als jij bijvoorbeeld een avondje op stap bent geweest, hoeft niet iedereen te kunnen zien dat je om 04:30 pas in je nest lag.

Als je niet wil dat anderen dit van jou kunnen zien, kun je de functie uitzetten. Het vervelende is alleen dat je dan zelf ook niet meer kunt zien hoe laat anderen voor het laatst online waren. Maar nu komt WhatsApp (waarschijnlijk) met een nieuwe optie: specifieke contacten uitsluiten, zodat zij niet kunnen wanneer je voor het laatst online was.

Met die nieuwe optie kun je dus bijvoorbeeld je ouders, schoonouders, werkgever, baas, collega’s, (ex-)vriendje allemaal uitsluiten. Handig!

2. Oude berichten verwijderen

Momenteel kun je berichten die tot ongeveer een uur oud zijn zelf verwijderen. Dit is dus met name handig voor foutjes. Bijvoorbeeld als je een bericht aan de verkeerde persoon stuurt. Maar waarom kunnen we oudere berichten eigenlijk niet meer verwijderen?

Die vraag heeft WhatsApp zichzelf blijkbaar ook gesteld, want ze werken (waarschijnlijk) aan een uitbreiding van de verwijder-optie. Zodat je ook oudere berichten kunt verwijderen. Wel zo fijn als je een gênant berichtje hebt gestuurd, of persoonlijke gegevens hebt gedeeld die je liever niet in de chat laat staan.

3. Stickers maken in de app

Maak jij weleens stickers om te versturen via chatgesprekken? Dan doe je dat via een externe app, buiten WhatsApp. Dat is best omslachtig. Daarom is het handig dat WhatsApp werkt aan een functie bínnen de app die het mogelijk maakt om stickers te maken. Scheelt weer tijd, en gedoe.

4. Een groep binnen een groep

Toen ik las dat WhatsApp werkt aan een functie voor ‘groepen binnen groepen’ dacht ik ‘oh nee, niet nóg meer groepen!’ Maar eigenlijk is dit een heel handige functie. Stel je voor, dat je in een groepschat zit, en iemand is jarig. Dan kun je dus een groepsgesprek in die appgroep aanmaken, zonder het feestkonijn erbij. Zodat je stiekem kunt overleggen over cadeautjes.

Of als je bijvoorbeeld een grote groep hebt van een sportvereniging. Dan kun je voor het bestuur een aparte groep in de groep aanmaken, zodat je daar kunt overleggen voordat je een nieuwe mededeling in de hele groep gooit.

5. Emoji-reacties

WhatsApp werkt aan ‘emoji-reacties’. Op die manier kun je met een emoji reageren op een bericht. Dan hoef je bijvoorbeeld geen ‘ik ben het daarmee eens!’ te typen, maar kun je gewoon een 👍️ zetten bij het bericht (net zoals in Slack). Dat zal behoorlijk wat appjes gaan schelen!

Er blijft nog wat te wensen

Wat ik zelf erg fijn zou vinden, is als WhatsApp met een poll-functie komt. Zodat je in groepsgesprekken bijvoorbeeld kunt peilen welk land de voorkeur heeft voor een weekendje weg. En dan zou een datumprikker-achtige functie ook handig zijn!

Daarnaast zou het top zijn als je berichten kunt pinnen, zodat ze bovenin je beeld blijven staan totdat je ‘m afvinkt. En aangezien WhatsApp van Meta (Facebook) is, zou het ook wel fijn zijn als we in WhatsApp een seintje krijgen als iemand jarig is. Er blijft nog wat te wensen!

Weet jij nog een handige WhatsApp-tip? Deel ‘m dan hieronder in een reactie!