SEO

21 gratis SEO-tools op een rij

0

Niet iedere SEO-specialist heeft maandelijks honderden euro’s te besteden aan top SEO-tools als Ahrefs, Sistrix en Moz. Vooral zzp’ers en kleinere marketingafdelingen hebben baat bij goede gratis hulpmiddelen die dagelijks SEO-taken makkelijker maken.

Begin 2019 heb ik de 21 beste gratis SEO-tools voor Frankwatching verzameld en in een overzichtelijke blog verwerkt. Sindsdien is er echter een hoop veranderd. Zo zijn er nieuwe gratis tools uitgekomen die zeker de moeite waard zijn. Daarnaast moet er nu betaald worden voor enkele tools die je in 2019 nog gratis kon gebruiken.

In dit artikel worden de beste gratis SEO-tools van dit jaar besproken. Deze zijn opgedeeld in verschillende categorieën: van on page SEO tot linkbuilden en zoekwoordenonderzoek. Achterin dit artikel staan tools die buiten deze categorieën vallen. Staat jouw favoriete tool er niet tussen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel en licht toe waarom iedere SEO’er deze tool volgens jou moet gebruiken.

On page SEO-audit

Voor veel webmasters begint SEO bij de eigen website. Wat kun je zelf direct veranderen aan de techniek achter de website om de positie van de website in de zoekresultaten positief te beïnvloeden? Door een SEO-audit uit te voeren wordt duidelijk hoe de website ervoor staat en vooral op welke vlakken je ‘m kunt verbeteren. Zie het als een interne analyse van de website.

De onderstaande SEO-tools geven je een gratis inzicht in de stand van zaken van de snelheid van de website, title tags, websitestructuur, 404’s en veel meer. Dit zijn tools die je helpen bij technische SEO.

1. SiteGuru

Een tool die je helpt om SEO-problemen te vinden én op te lossen is SiteGuru. Deze Nederlandse tool verzorgt automatisch volledige audits van je website. De crawlbots van SiteGuru zoeken naar gebroken links, dubbele content, juist gebruik van title tags en meta descriptions, redirects en sitemaps. Gebruikers van de software krijgen wekelijks een update in de mail met tips om de website te optimaliseren.

De mensen achter SiteGuru hebben in 2021 niet stilgezeten. Er zijn twee toffe functies toegevoegd aan deze tool. Zo is het nu mogelijk om Google Analytics en de Search Console te koppelen aan je SiteGuru-dashboard. Hierdoor koppel je eenvoudig gebruikersdata aan SEO-audits van je pagina’s. Daarnaast is het nu ook mogelijk om een Site Tree te maken van je website, net zoals Screaming Frog mogelijk maakt. Deze Site Tree geeft een overzicht van de parent/child-verhoudingen van pagina’s van je website.

Na het verlopen van de gratis trial wordt de account omgezet in een gratis versie. Met het gratis account kun je nog steeds de basisfuncties gebruiken, zoals het checken van je website. Zeker voor SEO-specialisten die voor potentiële klanten een offerte willen maken, biedt SiteGuru snel een duidelijk beeld van de site.

Screenshot van de SEO-tool SiteGuru.

2. Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider stond vorig jaar ook in de lijst, maar ontvangt nog niet de aandacht die deze tool eigenlijk verdient. Naar mijn mening heeft dit twee oorzaken. Ten eerste is Screaming Frog niet via de browser te gebruiken, de tool moet gedownload en geïnstalleerd worden. Daarnaast is de layout niet zo aantrekkelijk als andere SEO-tools. Het is even zoeken naar de mogelijkheden.

Het is zeker de moeite waard om enkele tutorials over Screaming Frog te doorlopen. De tool kent enorm veel mogelijkheden. Zo kun je onder andere gebroken links vinden, een overzicht genereren van redirects, meta-beschrijvingen analyseren, dubbele content opsporen, HTML-data scrapen naar .csv-bestanden en de architectuur (Site Tree) van de website visualiseren.

De gratis versie heeft veel mogelijkheden. Om gebruik te kunnen maken van premium functies betaal je £149,- per jaar.

3. Google Chrome’s Lighthouse

Wist je dat de browser Google Chrome ingebouwde mogelijkheden heeft om audits uit te voeren? De open-source tool Lighthouse kun je op iedere mogelijke website gebruiken. Lighthouse maakt het dus mogelijk om zonder externe partijen of software direct een on page audit uit te voeren.

Websites worden gecheckt op onder andere snelheid, toegankelijkheid, SEO en algemene verbeteringen. Op ieder domein krijgt de website een cijfer, van 0 tot 100. De audits kunnen los uitgevoerd worden voor de desktop- en mobiele versies van sites.

Je kunt Lighthouse op verschillende manieren gebruiken. De meest eenvoudige manier is door de pagina te ‘inspecteren’ door met de rechtermuisknop op een pagina te klikken en vervolgens op ‘inspect’ te klikken. Liefhebbers van shortcuts gebruiken Ctrl/Cmd + Shift + C om de page inspector te openen. Hierna opent zich het onderstaande menu, waar in de rij met ‘Elements’ en ‘Console’ de optie Lighthouse is te vinden. Pro tip: installeer de Lighthouse plugin voor Chrome om nóg eenvoudiger website audits uit te voeren.

Screenshot van de SEO-tool Google Chrome’s Lighthouse.

4. GTMetrix

Het krachtige Lighthouse is sinds eind 2020 de drijfveer achter GTMetrix, een tool voor het meten van de snelheid waarmee je website laadt. Het grote verschil in rapportage voor en na deze wijziging zit hem in de focus van GTMetrix. De tool focust via Lighthouse nu op de laadtijd voor gebruikers en de prestaties van de website. Voorheen was dit alleen laadtijd voor gebruikers.

Net als bij Lighthouse lokaliseert GTMetrix niet alleen problemen, maar worden er ook oplossingen geboden. Ideaal voor de handige web developers die zelf aan de slag gaan. Maar ook als opdrachtgever krijg je zo een beter beeld van de mogelijkheden.

GTMetrix kun je gratis gebruiken. Gebruikers die een gratis account hebben geregistreerd hebben meer opties dan de anonieme gebruikers. Standaard staat de locatie op Vancouver, Canada. Wanneer je bent ingelogd is het mogelijk om de locatie waar de test wordt uitgevoerd aan te passen naar onder andere London, San Antonio, Hong Kong en Sydney. Betalende gebruikers hebben meer locatiemogelijkheden. Zij kunnen onder andere Amsterdam selecteren. Voor accurate rapportages is het belangrijk dat je een testlocatie kiest die zo min mogelijk afstand heeft tot de locatie waar je server staat. Vanaf $10,- per maand heb je al toegang tot de volledige opties.

5. Ubersuggest’s SEO Analyzer

In het originele artikel met SEO-tools uit 2019 werd de algemene tool van Neil Patel behandeld: Ubersuggest zelf. De tool biedt meer dan slechts mogelijke zoekwoorden en contentideeën. Zo is het namelijk ook mogelijk om een site audit uit te laten voeren met behulp van de SEO Analyzer.

De audit geeft een behoorlijk goed inzicht in de status van websites, maar er is een catch. De tool is weliswaar nog steeds gratis te gebruiken, maar sinds kort betalen gebruikers met data. Om de tool te mogen gebruiken is een koppeling met de Google-account van de gebruiker nodig, waardoor Neil Patel inzicht krijgt in alle gegevens van je website(s) die aan de Google Search Console zijn gekoppeld. De tool is niet uniek genoeg om volledige inzage in de Search Console-gegevens weg te geven.

6. Seo Site Checkup

Voor beginnende SEO-professionals kan de ingewikkelde interface van Screaming Frog overweldigend overkomen. Voor deze groep is er SEO Site Checkup. De tool is via de browser te gebruiken en geeft overzichtelijk de SEO-fouten van je website weer. Hierdoor is SEO Site Checkup zeer laagdrempelig.

De tool helpt je om meta-beschrijvingen te bekijken, de meest voorkomende zoekwoorden weer te geven, genereert een wordcloud van zoekwoorden, loopt je headings na, checkt je sitemap en loopt een aantal andere technische zaken langs. Ook hier wordt er per probleem een praktische oplossing geboden.

7. Broken Link Checker

Vanuit de naam van deze tool kan het doel eenvoudig worden afgeleid. Broken Link Checker genereert gratis een overzicht van gebroken links op je site, zowel interne links als uitgaande links. Per link zie je eenvoudig waar deze te vinden is. Helaas genereert de tool geen .csv-bestand van de gebroken links (Screaming Frog kan dit wel).

Screenshot van de tool Broken Link Checker.

Zoekwoordenonderzoek

Wanneer de techniek achter je website goed staat is de volgende stap de content. Zonder de juiste content weten zoekmachines niet waar je website over gaat, waardoor ranken voor de gewenste zoekwoorden natuurlijk onbegonnen werk is. Over de definitie van ‘goede content’ ga ik mijn vingers niet branden. Over dit onderwerp zijn tientallen artikelen te vinden die de diepte in gaan.

Waar ik wel graag meer over vertel zijn tools die ik gebruik voor zoekwoordenonderzoek. Nog voordat het schrijven van SEO-content kan beginnen, is het van belang om je verdiepen in de doelgroep. Welke zoektermen gebruikt jouw potentiële klant? Wat zijn de interesses van je doelgroep? Deze SEO-tools helpen je verder op dit onderwerp!

8. Keywords Everywhere

De eerste tools in dit lijstje is genoemd in een reactie op het originele artikel met SEO-tools. Keywords Everywhere is een handige extensie voor Google Chrome en Firefox. De gratis versie stelt gebruikers in staat om eenvoudig gerelateerde zoekwoorden op te vragen en andere interessante inzichten te krijgen. Denk hierbij aan trend data uit Google & YouTube met betrekking tot dit onderwerp, een schatting van maandelijks traffic en lijsten met zoekwoorden. De betaalde versie kent meer mogelijkheden en is met $10,- per jaar goed betaalbaar.

Het grote gemak van deze tool is het feit dat inzicht in zoekwoorden en data slechts enkele klikken weg is. De tool staat altijd in de rechterbovenhoek van je scherm, wat de stap om tot even snel zoekwoordenonderzoek te doen een stuk kleiner maakt.

9. AnswerThePublic

Dit is een persoonlijke favoriet. AnswerThePublic geeft overzichtelijk weer welke vragen jouw doelgroep stelt met betrekking tot je keyword. Niet alleen is de data in een oogopslag te begrijpen, een zoekopdracht geeft ook (afhankelijk van de populariteit van het keyword) veel data.

Gebruikers kunnen in de tool de taal en het gebied waarin gezocht wordt naar vragen aanpassen. Dit werkt nog niet 100% naar behoren. In de resultaten van Nederlandse zoekopdrachten bevinden zich vaak Duitse en Engelse vragen.

Helaas is AnswerThePublic nog maar drie keer per dag gratis te gebruiken. SEO-specialisten die meer zoekopdrachten willen uitvoeren zullen een VPN moeten gebruiken $79,- per maand voor de dienst neer moeten leggen.

Screenshot van AnswerThePublic.

10. UberSuggest

Vergeleken met het artikel van 2019 is Ubersuggest naar mijn mening gedaald in gebruiksvriendelijkheid. Tenminste, voor anonieme gebruikers. Veel meer data is inmiddels afgeschermd achter paywalls. Toch is het nog steeds een handige tool om snel een inzicht te krijgen in relevante zoekwoorden, gerelateerde zoekvolumes en een moeilijkheid schatting.

Gratis gebruikers krijgen ook bij deze tool 3 dagelijks zoekopdrachten. Het goedkoopste betaalde pakket kost €29,- per maand. De opties die dit pakket biedt zijn zeker dit bedrag waard. Zo krijg je historische gegevens over zoekwoorden, suggesties, content ideeën, de mogelijkheid om data te exporteren, concurrentieanalyses, site audits, inzicht in backlinks en kan je rankings eenvoudig volgen. Naast data over zoekwoorden ontvang je met dit pakket ook de mogelijkheid om vragen aan specialisten te stellen, online cursussen en handige werkbladen.

11. Google’s tools

Uiteraard mogen de SEO-tools van Google zelf niet ontbreken. Goed geoptimaliseerde websites zijn niet alleen in het voordeel van webmasters, ook Google doet hier zijn voordeel mee. Deze websites zijn namelijk gebruiksvriendelijker ingericht, zodat de lezers van deze pagina’s een fijne ervaring hebben. Daarnaast kan Google van geoptimaliseerde website makkelijker het onderwerp bepalen en dus zoekopdrachten beter koppelen aan websites.

Google is er dus bij gebaat om kwalitatieve resultaten te tonen op de resultatenpagina. Twee handige tools van het bedrijf die hierbij helpen, zijn de Keyword Planner en Google Trends.

Screenshot van Google Trends.

Google Trends combineert zoekwoorden met locaties, maar ook met andere zoekwoorden. Zo kun je kijken in welke delen van Nederland, Europa of de wereld jouw zoekwoorden populair zijn in een bepaalde periode.

De Keyword Planner helpt je om nieuwe relevante zoekwoorden toe te voegen aan de bestaande selectie. Daarnaast zie je ongeveer maandelijkse zoekfrequentie van deze woorden, de concurrentie en de CPC als je Google Ads zou inzetten.

De zoekfrequentie wordt niet meer precies weergegeven, zoals dit eerst nog wel gebeurde. De intervallen voor zoekvolume liggen nu tussen de 10K en 100K, wat natuurlijk een enorm ruime interval is. Alleen wanneer je betaalde Google Ads campagnes draait, krijg je het precieze zoekvolume te zien. Daarnaast combineert Google synoniemen en andere varianten van zoekwoorden, waardoor zoekvolumes groter worden weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Andere SEO-tools zijn dus handiger wanneer accurater onderzoek van belang is.

12. Ahrefs Keyword Generator

Voor meer inzicht in maandelijks zoekvolume gebruik je Ahrefs’ gratis versie van de Keyword Generator. Check snel en eenvoudig hoe populair jouw zoekwoorden zijn op Google, Bing, YouTube en Amazon. De tool is qua mogelijkheden niet te vergelijken met de betaalde versie, maar het scheelt ook $99,- per maand.

Screenshot van een van de SEO-tools Ahrefs Keyword Generator.

13. Keyword Surfer

Nog zo’n handige Chrome extensie. Keyword Surfer van brengt inzicht in zoekvolume naar de zoekresultaten. Wanneer de extensie in Chrome geïnstalleerd is verschijnt er bij Google’s zoekresultaten direct een schatting van het zoekvolume, de CPC en gerelateerde zoekwoorden. Handig, en gratis!

Linkbuilding

Technische sterke websites mét de juiste content zijn zonder backlinks nog nergens. Linkbuilding is in iedere SEO-strategie onmisbaar. Het principe is eenvoudig: hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar jouw website linken, hoe hoger Google (en anderen) de autoriteit van je website inschalen. Dit resulteert in een betere positie in de zoekresultaten.

Onderstaande tools maken het leven van linkbuildende SEO’ers stukken eenvoudiger. Zo heb je altijd de autoriteit van websites bij de hand, verkrijg je contactinformatie gemakkelijk en haal je makkelijker betere links binnen.

14. MozBar

De MozBar maakt het gemak van Moz toegankelijker. Ten eerste is de Chrome extensie volledig gratis. Zeker gezien de $99,- die Moz Pro kost gezien is dit interessant. Daarnaast is de extensie altijd snel bij de hand omdat deze in Chrome zit.

De MozBar highlight links per categorie (follow, no follow, internal & external) op een pagina, geeft direct de autoriteit score (van Moz) van een pagina en vergelijkt eenvoudig verschillende pagina’s in de SERP met elkaar.

15. Hunter

Linkbuilden begint bij het vinden van de juiste persoon. De Chrome extensie Hunter scant direct alle e-mailadressen op een website, verzamelt de functie van degene achter het adres en presenteert dit eenvoudig en gratis aan jou. Nooit meer mail sturen naar een info@ adres.

Screenshot van hunter: een van de SEO-tools.

16. Ubersuggest

Wat heeft Neil Patel’s Ubersuggest niet? Het antwoord is in ieder geval niet een handige tool voor linkbuilden. Gebruik de Backlink Discovery Tool om het backlinkprofiel van concurrenten te verzamelen en analyseren.

17. Ahrefs

Ahrefs weet hoe ze toekomstige klanten moeten trekken. Net als de Keyword Generator kent ook de Backlink Checker een gratis versie. De tool doet wat je verwacht van een gratis backlink tool, maar niet veel meer. Per domein geeft Ahrefs je de domain rating, het aantal backlinks en domeinen en een overzicht van deze links. Toch heeft deze tool mijn voorkeur over die van Ubersuggest, omdat Ahrefs veel minder ‘spammy’ is dan Neil’s tool. Voor meer mogelijkheden is een maandelijks abonnement op Ahrefs nodig.

18. FatRank

Deze handige extensie gebruik je om direct de positie van de huidige website voor een gewenste zoekopdracht te peilen. Heel eenvoudig in gebruik, maar FatRank levert zeer bruikbare inzichten op.

Overige SEO-tools

Het vak SEO is te complex om in hokjes in te delen. Zo ook de volgende SEO-tools. Ze worden niet per definitie gebruikt voor zoekwoordenonderzoek, linkbuilden of technische SEO, maar verdienen zonder twijfel een plek op deze lijst.

19. Wappalyzer

Hoe maken anderen eigenlijk hun websites? Met Wappalyzer heb je hier direct een antwoord op. De extensie voor Chrome geeft uitgebreide informatie over het CMS, frameworks, programmeertalen en koppelingen met Google Analytics en andere externe analysetools. Enorm handig wanneer je een intake hebt met een potentiële klant en je hem of haar direct kan vertellen dat de website in WordPress is gemaakt. Indruk maken was nog nooit zo eenvoudig.

Screenshot van Wappalyzer.

20. Bing Webmaster Tools

Iedere zichzelf respecterende SEO’er heeft natuurlijk zijn website gekoppeld aan Google’s Search Console. Deze tool geeft je inzicht in de prestaties van de website in de zoekresultaten van Google en geeft technische informatie over je website.

Maar, lang niet iedereen zal Bing’s Webmaster Tools gebruiken. Zonde, want het is een kwestie van twee klikken om de tool te installeren. Websites die al in de Search Console zijn geverifieerd kunnen de koppeling met Google gebruiken om hun site bij Microsoft’s Bing aan te melden. Zo stuur je eenvoudig je sitemap naar Bing, vraag je handmatige crawls aan en krijg je inzicht in de prestaties van je website.

In Nederland is Google goed voor zo’n 90-98% procent van alle zoekopdrachten. Waarom zou je dan de moeite nemen om Bing’s Webmaster Tools te installeren? Bing is nog steeds de standaard zoekmachine van Microsoft Edge, de standaard browser van Microsoft. Zeker in kantoren waar werknemers weinig kunnen veranderen aan hun digitale omgeving, is de kans groot dat Microsoft Edge wordt gebruikt.

Screenshot van Bing Webmaster Tools.

21. Web Stories

Voor SEO’ers is de weergave in de zoekresultaten uiteraard enorm belangrijk. Google’s Web Stories geven je een mogelijkheid om je pagina extra aantrekkelijk te maken voor mobiele gebruikers. Web Stories werkt hetzelfde als de stories van Instagram en Snapchat, maar worden in de SERP getoond. Extra interessant is de optie om links toe te voegen aan de content. Dit vergroot de kans dat mensen doorklikken naar je website.

Google heeft handige tools uitgegeven die het onder andere voor WordPress mogelijk maken om zelf eenvoudig stories te ontwikkelen. Op Frankwatching verscheen eerder een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

Meer gratis SEO-tools

Staan jouw go-to extensies en websites in dit artikel? Welke onmisbare gratis SEO-tools moeten opgenomen worden in deze lijst? Plaats een reactie onder dit artikel om de SEO-community te helpen met praktische tools.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.