Innovatie

Wat is innovatie nou echt? 6 hardnekkige mythes ontkracht

0

Sommigen zeggen dat innovatie een solo-activiteit is. Volgens anderen is er goed teamwork voor nodig. Sommigen denken dat innovatie ‘gewoon gebeurt’. Anderen geloven dat je het kunt afdwingen. En hoe zit het met innoveren met beperkte middelen: is dat überhaupt mogelijk? Innovatie is een abstract concept dat niet te omschrijven is met één definitie. Het kan meerdere dingen tegelijk betekenen. Daarom bestaan er veel misvattingen en mythes over innovatie. Hieronder delen we een overzicht van de meest voorkomende mythes, en ontkrachten we deze.

1. Innovatie is een solo-activiteit

We zien innovatie vaak als een solo-activiteit, met creatieve genieën zoals Steve Jobs en Elon Musk die in hun eentje de meest geweldige technologische doorbraken realiseren.

Mythe ontkracht: voor innovatie is vaak teamwork nodig.

Vaak is innovatie het resultaat van een gezamenlijke inspanning, in combinatie met inspiratie van buitenaf en de juiste omgeving.

Leuk weetje: zelfs de briljante natuurkundige Isaac Newton bedacht de wetten van de zwaartekracht en het kattenluik niet in zijn eentje. Zoals hij zelf zei: “Als ik verder heb gezien dan anderen, komt dat doordat ik op de schouders van Reuzen stond.” Hiermee wilde hij zeggen dat zijn ideeën nooit helemaal alleen van hem waren, maar dat hij voortbouwde op de ideeën van anderen voor hem.

2. Innovatie ‘gebeurt gewoon’, je kunt het niet afdwingen

Eureka! Je bent aan het wandelen met je hond of staat onder de douche, als je ineens een briljante ingeving krijgt. Het ‘overkomt je gewoon’ en is niet iets dat je kunt sturen of afdwingen.

Mythe ontkracht: bewust ruimte creëren voor innovatie en een procedure volgen werkt goed.

Het creëren van ruimte voor vernieuwing en het volgen van een proces, helpen om duurzame ideeën te ontwikkelen. Van inzicht in gebruikers en hun problemen tot het bedenken van ideeën en je creativiteit stimuleren.

Iedereen kan creatief zijn zolang er een proces is dat innovatie bevordert. Bij het ontwerpen letten we erop dat de gebruiker centraal staat, en gebruiken we dat als leidraad voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Als je erin slaagt om echt tot de kern van het probleem te komen, dan komen de ideeën vaak vanzelf.

Van elke duizend ideeën is er na 3 jaar gemiddeld nog 1 over.

Uit onderzoek blijkt dat er van elke duizend ideeën na drie jaar gemiddeld nog één over is. Stel je eens voor hoelang het zou duren voordat je duizend eureka-momenten hebt onder de douche. Het bewust creëren van ruimte voor innovatie en het volgen van een proces om van inzicht in gebruikers en hun problemen te komen tot het uitdenken van ideeën, helpt je om duurzame ideeën te ontwikkelen.

Persoonlijke tip: de Netflix-documentaireserie ‘The Mind, Explained’ heeft een hele aflevering gewijd aan creativiteit. Deze aflevering laat zien dat het geen mystieke kracht is, maar een mentale spier die je kunt trainen.

3. Het proces is kostbaar en tijdrovend

Ondernemingen willen vernieuwend zijn en toekomstbestendige oplossingen ontwikkelen. Maar als ze het woord ‘innovatie’ horen, denken ze aan langdurige, kostbare en risicovolle R&D-projecten. Daardoor geloven ze niet meer in innovatie.

Mythe ontkracht: start-ups bewijzen dat effectieve innovatie mogelijk is met beperkte tijd en middelen

Hoe sneller je gebruikers een nieuw product geeft, hoe sneller je van ze kunt leren voor effectievere aanpassing en innovatie.

Stel je voor: een groep ingenieurs werkt jaren aan de uitwerking van ideeën die er op papier goed uitzien en vol zitten met geavanceerde technologie. Dan blijkt er blijkt weinig vraag naar te zijn vanuit de markt. Vernieuwende ideeën waar consumenten niet echt op zitten te wachten, zijn een grote valkuil van traditionele innovatie. Gelukkig wordt traditionele innovatie weinig meer gebruikt.

Er is een snellere en effectievere aanpak: de bouw-meet-leer (build-measure-learn) cyclus. Start-ups maken hier veel gebruik van en ontwikkelen innovaties veel sneller dan de meeste grote organisaties. Het idee is eenvoudig: hoe sneller je producten aan gebruikers geeft, hoe sneller je van ze kunt leren en aanpassingen kunt doorvoeren. Wees voorzichtig met aannames en laat producten testen door echte gebruikers. Je zult moeten accepteren dat sommige aannames niet juist waren of, in het ergste geval, dat je idee geen toekomst heeft. Op deze manier kom je er al vroeg achter of je idee potentie heeft of gedoemd is te mislukken.

Een voorbeeld: de eerste MVP van online schoenwinkel Zappos was een simpele website met foto’s van schoenen die de oprichter in verschillende winkels had genomen, voordat hij zelf voorraad inkocht. Zijn doel was om een belangrijke aanname te testen: zouden mensen bereid zijn om schoenen te kopen zonder ze eerst te passen? Om deze aanname te testen hoefde hij geen volledig ontwikkeld winkelbedrijf op te zetten. Als iemand een paar schoenen bestelde, ging hij gewoon naar de betreffende winkel, kocht de schoenen, en stuurde ze naar de klant.

4. Innovatie is altijd groots en disruptive

Digitale trends zoals AI en big data worden vaak geassocieerd met ontwrichting en radicale verandering. Sommigen vinden zelfs dat iets pas een ‘echte innovatie’ is als het een grote doorbraak betekent.

Mythe ontkracht: stapsgewijze verbeteringen zijn ook innovatief

Innovatie hoeft niet groots te zijn, als het maar vernieuwend is. Het toepassen van technologieën zoals AI kan ook op een minder ingrijpende wijze waarde toevoegen. Bijvoorbeeld door bestaande processen of producten te verbeteren.

Het kan verleidelijk zijn om innovatie-inspanningen te richten op iets wat compleet nieuw is en nieuwe technologieën alleen te gebruiken voor nieuwe producten en oplossingen. Maar het verbeteren van bestaande producten is net zo belangrijk en kan onmiddellijk voordelen opleveren voor bestaande klanten.

5. Innovatie vereist de allernieuwste technologie

Technologie kan een belangrijke aanjager zijn voor innovatie. Het valt niet te ontkennen dat technologische doorbraken zoals AI, blockchain en digital twin-technologie de wereld waarin we leven veranderen en ‘het onmogelijke mogelijk maken’. Maar…

Mythe ontkracht: een nieuw zakelijk concept of bedrijfsmodel is ook innovatie

Het interpreteren van klantbehoeften kan ideeën opleveren voor simpele oplossingen waarvoor geen nieuwe technologie nodig is. Een nieuwe toepassing voor bestaande technologie of een nieuw zakelijk concept is ook innovatie.

Veel diensten die we elke dag gebruiken en die ons leven hebben veranderd – zoals Airbnb of Just Eat – danken hun succes aan een geweldig idee, goede timing en vlekkeloze uitvoering. Niet zozeer aan een technologische doorbraak. Ze begrepen wat de markt nodig had en zagen een kans voor een nieuw product.

6. Een briljant idee is de sleutel

Mensen denken vaak dat als ze met een goed idee komen, dit dan ook een succes wordt. Daarom beginnen veel innovatie-initiatieven met een geweldig idee: idee-gedreven innovatie.

Mythe ontkracht: de gebruikers zijn de sleutel

Het klinkt misschien logisch, maar idee-gedreven innovatie heeft een grote valkuil. Omdat alleen wordt gekeken naar de oplossing, wordt voorbijgegaan aan de vraag of klanten er wel op zitten te wachten en bereid zijn er geld aan uit te geven.

Behoefte-gedreven innovatie heeft een slagingspercentage van maar liefst 86%, terwijl idee-gedreven innovatie slechts in 10 tot 20% van de gevallen succesvol is. – S. Wunker

Wat is innovatie dan wel?

Met het ontkrachten van de mythes hebben we hopelijk kunnen ophelderen wat het niet is of hoeft te zijn. Maar wat is het dan wel? Vaak is het een team effort, kun je ondanks beperkte middelen toch innoveren, is innoveren ‘af te dwingen’ door bewust ruimte ervoor te creëren en een procedure te volgen, hoef je niet de allernieuwste technologie te hebben, en slaagt behoefte-gedreven innovatie het meest.