SEO

8x waarom ChatGPT Google wél gaat vervangen

0

Column – In de glazen bol kijken is een kunst op zich. Zeker als het om nieuwe AI-ontwikkelingen gaat. Maar ChatGPT heeft wel alles in zich om dé nieuwe speler te worden online. En zelfs om Google van de troon te stoten. In dit artikel leg ik je uit waarom.

In eerdere artikelen op Frankwatching beweerden schrijvers dat ChatGPT Google juist niet gaat vervangen. Hoewel zij valide argumenten aandragen voor de beperkingen die ChatGPT (nog) heeft, denk ik dat ze toch twee belangrijke dingen over het hoofd zien.

Allereerst is dit nog maar een bèta-versie van ChatGPT en is er dus alle reden om aan te nemen dat in de definitieve versie veel van de huidige beperkingen opgelost zijn. Kwestie van tijd. En ten tweede vergeten ze de tekortkomingen van Google te noemen: en dat zijn er veel.

Daarom in dit artikel: 8 redenen waarom ChatGPT Google wél gaat vervangen.

1. ChatGPT heeft dezelfde resources als Google, maar doet daar ook daadwerkelijk wat mee

Bijna alle informatie die op internet staat is openbaar. Zowel Google als ChatGPT kunnen deze informatie lezen en er wat mee doen. Google laat als zoekmachine zien waar je het antwoord op je vraag of zoekopdracht zou kunnen vinden tussen miljoenen resultaten. Vervolgens moet je zelf allerlei zoekresultaten open klikken om het antwoord te vinden op je vraag. Maar ChatGPT haalt die tussenstap er voor jou uit en toont je direct het goede antwoord. En met ‘goed’ bedoel ik dan: het antwoord waarover de meeste overeenstemming bestaat online. Je hoeft dus zelf niet meer te lezen en te interpreteren: dat doet ChatGPT voor je.

2. Google heeft moeite met je vraag te interpreteren. ChatGPT begrijpt je wél

Niets is zo ingewikkeld als de juiste vraag of zoekopdracht intypen in Google. Hoewel mensen hier steeds bedrevener in worden, is dat feitelijk om de tekortkoming van Google te compenseren. Wat als een zoekmachine uit jouw gebrekkige zin de juiste vraag weet te destilleren? ChatGPT gebruikt niet alleen kunstmatige intelligentie om een antwoord samen te stellen, maar ook kunstmatige intelligentie om jouw vraag te interpreteren. Dat is nog eens 2.0.

3. ChatGPT zet Google als ‘antwoordmachine’ schaak-mat

Google probeert al langer van een zoekmachine een ‘antwoordmachine’ te worden (Google CORE). In dit streven wordt Google nu in één keer voorbijgestreefd door ChatGPT. Erop en erover. Gisteren vroeg ik mij af hoe ik in Google Tag Manager terugkerend bezoek kan meten. In Google is het antwoord niet snel gevonden. ChatGPT geeft me echter direct een correcte handleiding. Waarom zou ik nog op Google naar losse antwoorden zoeken als ChatGPT me de samenvatting geeft?

4. In ChatGPT kan je doorvragen

Als je in Google een zoekopdracht typt die niet tot het gewenste resultaat leidt, moet je een geheel andere zoekopdracht verzinnen om een beter resultaat te krijgen. Bij ChatGPT hoef je dat niet te doen. Je kunt simpelweg zeggen: “kun je dat verduidelijken?” of “sprankelender”, “langer” of “korter”. Met andere onderwerpen: ChatGPT heeft de potentie om matige antwoorden beter en meer to the point te maken. Kom daar maar eens aan in Google…

5. ChatGPT is gemakkelijker

Vergeleken bij Google voelt ChatGPT gewoon logischer, menselijker en makkelijker. Google streeft er al jaren naar om zoekresultaten te beoordelen en te sorteren ‘als mens’, maar lijkt nog steeds vooral op een machine. ChatGPT lijkt veel minder op een machine. Als we ook maar iets uit het verleden geleerd hebben, is het dat we enorm gevoelig zijn voor gemak. We zijn gewoon enorm lui. Technologische ontwikkelingen die het gemak dienden zijn altijd de winnaars gebleken. Of het nou de stoomtrein of de waterkoker is. Waarom nu dan niet?

6. ChatGPT biedt service met een glimlach

Heel lang was Google de enige supermarkt in het dorp. Alles wat je zocht was er te vinden. Maar nu is er een nieuwe supermarkt bijgekomen die op z’n minst gelijkwaardig is, maar het personeel is er beleefder, aardiger, bescheidener en ethischer. Voor wie zou je kiezen? De antwoorden van ChatGPT staan vol met (technisch onnodige) vriendelijke en beleefde formuleringen. De chat kent zijn beperkingen “Ik ben slechts een taalmodel” en benoemt die ook. De tool mengt zich niet in ethische discussies, en geeft geen resultaten die beledigend zijn voor wie dan ook.

Als we iets weten uit de neuropsychologie is het dat wij als mensen enorm gevoelig zijn voor een vriendelijkheid en vleierij. Zelfs al weten we dat het van een machine komt. Ook hier wint ChatGPT het dus van Google.

7. Mensen zijn de commerciële resultaten van Google zat

Een tijdje geleden zocht ik een nieuwe parketvloer in Gouda. Na eerst vier matig relevante advertenties, kwam ik bij de organische zoekresultaten uit. Tussen de eerste 20 zoekresultaten stonden 19 seo-pagina’s die geschreven waren op ‘parketvloer Gouda’ en slechts één zoekresultaat van een parketwinkel in Gouda.

We weten het al langer: Google is makkelijk te foppen, dat is waar SEO feitelijk om draait. Maar gebruikers hebben daar niet altijd baat bij. ChatGPT is (nog) niet commercieel en gebruikers zullen de antwoorden dus direct als betrouwbaarder beoordelen. Bij Google weet je nooit helemaal zeker of je het juiste antwoord krijgt, of een commercieel resultaat. Maar bij ChatGPT weet je dat wel. En vergis je niet: ook ChatGPT doet ‘aanbevelingen’. Voor de oplettende kijker… ondanks een typefout in mijn prompt, snapt de tool precies waar ik naar op zoek ben.

ChatGPT antwoord op parketvloer in Gouda

ChatGPT antwoord op parketvloeren in Gouda

8. ChatGPT is nu al too big to fail

De cijfers van ChatGPT spreken boekdelen. Nu al miljoenen gebruikers. Er bestaat zoiets als too big too fail. Dat gold tijdens de crisis van 2008 voor grote banken. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor YouTube (dat nooit een commercieel succes was voor Google, maar eenvoudigweg niet meer ‘uit’ kan). En het geldt nu voor ChatGPT.

Ook persoonlijk merk ik dat ik niet meer zonder kan. Binnen een week na het eerste gebruik heb ik ChatGPT non-stop open staan en gebruik de chat voortdurend, zowel zakelijk als privé. Niet omdat het ‘leuk’ is, maar gewoon vanwege het gemak. En omdat ChatGPT mij helpt dingen beter te doen. De chat vult blijkbaar een gat in mijn leven waarvan ik me niet besefte dat het bestond.

Of we het nu willen of niet: ChatGPT is here to stay. En geloof mij: ook ik vind het ‘eng’. Ik ben geen grote fan van artificial intelligence. En ChatGPT is een regelrechte bedreiging voor mijn werkzaamheden als marketeer. Een hele hoop kennis die ik heb is in één klap overbodig geworden.

Maar deze ontwikkeling is niet meer te stoppen. Na de eerste hype zal (volgens de Gartner hype cycle) er wel weer een dip komen, maar ChatGPT gaat niet meer weg. In plaats van dat te ontkennen kunnen we als marketeers beter anticiperen en kijken wat we eruit kunnen halen.

Welke nieuwe kansen zie jij als markteer?

Bron header-afbeelding: Tada Images / Shutterstock.com