Content

Gaat ChatGPT zoekmachine Google vervangen? [6x waarom niet]

0

Er is al zoveel geschreven over ChatGPT. Veel mensen zijn de tool aan het proberen, stellen vragen, zoeken inspiratie en laten code schrijven door deze openAI-tool. Ik moet toegeven, het is een gave tool die je heel veel kan vertellen! Het kan je zelfs zoveel informatie geven dat er geruchten rondgaan dat Google vervangen wordt door ChatGPT. Zou het?

Wat is ChatGPT?

Voordat we in kunnen gaan op de vraag of ChatGPT Google gaat vervangen, is het goed om even stil te staan bij de basis: wat is ChatGPT eigenlijk?

Het is een innovatief, tekst-genererend programma dat door middel van AI-technologie antwoorden kan geven op prompts (vragen) die een gebruiker stelt. Het is een soort chatbot die realtime antwoord geeft op jouw vragen.

Omdat ChatGPT uitgebreid en direct antwoord geeft op veel verschillende vragen van gebruikers, vermoeden mensen dat ChatGPT weleens een vervanger kan zijn voor zoekmachines zoals Google.

Waarom ChatGPT geen vervanger is voor Google

Ik heb de tool inmiddels vaak getest en veel ervaringen van anderen gelezen. Ik kom tot de conclusie dat er verschillende redenen zijn waarom ChatGPT geen vervanger is voor Google.

1. ChatGPT is een tekstgenerator

ChatGPT is nu vooral een tekstgenerator die antwoord geeft vanuit AI-technologie. De tool heeft geen toegang tot het internet en geen toegang tot verschillende bronnen die online staan. Een zoekmachine heeft hier wel toegang tot. Google is constant websites en bronnen aan het indexeren waardoor er constant nieuwe kennis beschikbaar wordt, ook voor de gebruiker die via de zoekmachine zoekt. ChatGPT daarentegen leert vooral van de AI-technologie en de vragen die de tool beantwoordt.

2. Deze tool geeft maar één antwoord

Door continu nieuwe websites te indexeren, kan Google altijd nieuwe informatie aanbieden. Dat betekent dat er ook meerdere antwoorden en alternatieven op jouw vraag (zoekopdracht) kunnen zijn. ChatGPT komt eigenlijk maar met één direct antwoord en wijkt daar niet van af. Als je zoekt naar informatie over een complex onderwerp is het juist goed om verschillende antwoorden, meningen en invalshoeken te benaderen voordat je je eigen conclusie trekt. Met ChatGPT is dit niet mogelijk. Ik geloof dat de gebruiker op termijn wel meer informatie wil hebben dan alleen dat ene standpunt van ChatGPT.

3. ChatGPT doet wat jij vraagt

Het is goed om te beseffen dat ChatGPT enkel een tool is die precies antwoord geeft op wat jij vraagt. Het zal niet nog eens alle voordelen, nadelen en context schetsen. Het antwoord kan dus heel eenzijdig zijn en is sterk afhankelijk van jouw vraag. Als je onderzoek doet over iets of meerdere opties wil vergelijken, is een zoekmachine zoals Google veel geschikter en betrouwbaarder.

4. Specifieke niche-vragen zijn moeilijk te beantwoorden

We weten inmiddels allemaal dat Google oneindig veel informatie heeft. Zelfs over de kleinste dingen, bijvoorbeeld dat ene piepklein dorpje in een afgelegen hoek in Nederland. Als je hele specifieke ‘niche’-vragen hebt voor ChatGPT, kan de tool deze vaak niet beantwoorden.

Ik vroeg ChatGPT voor de grap om mij iets over mijzelf te vertellen. Daarop kreeg ik de bevestiging van de tool zelf: het is alleen een tekstgenerator en heeft geen toegang tot externe databronnen om informatie over mij op te halen. Als ik mezelf op Google op zou zoeken, zou de zoekmachine veel meer informatie hebben.

Vraag en antwoord in ChatGPT.

5. ChatGPT geeft generieke en algemene informatie

Omdat ChatGPT geen toegang heeft tot externe databases, blijft de informatie vrij generiek. Bijvoorbeeld, ik heb de tool een artikel laten schrijven over de beste restaurantjes in Rotterdam. Natuurlijk komt de tool met een leuk antwoord, maar als je goed kijkt naar de content is de informatie vrij algemeen. Ik zou de naam Witte Aap door een andere willekeurig bar kunnen vervangen. Bovendien staat er in dit specifiek voorbeeld 2 keer restaurant Bazaar genoemd.

Ik weet toevallig ook dat er veel leukere (en betere) restaurantjes zijn in Rotterdam. Daarnaast kan ik een veel betere beschrijving bedenken van de Witte Aap. Met zoekmachines kun je veel meer informatie vinden die niet zo algemeen en generiek is.

Vraag en antwoord in ChatGPT.

Ik hoor om me heen dat bedrijven ChatGPT een mooie tool vinden om meer artikelen te schrijven en informatie te bieden op hun website over de producten die zij verkopen. Dit doen ze als onderdeel van de SEO-strategie, in de hoop om beter te ranken op een aantal zoekwoorden en/of onderwerpen. Maar met zo’n algemeen en generiek artikel maak je online niet het verschil. Google waardeert juist user generated content die de lezer echt wat bijbrengt over het onderwerp. Standaard-, generieke en algemene teksten zullen dus niet volstaan.

6. De tool heeft geen toegang tot externe bronnen

Ik heb het al een paar keer genoemd in bovenstaande redenen, maar ik vind dit een belangrijk punt, dus ik noem het nog als aparte reden. Weet dat ChatGPT geen toegang heeft tot externe databronnen. Als ChatGPT een antwoord geeft, geeft het geen bron. Er is dus geen manier om te verifiëren of de informatie echt waar is. Ik zou vervolgens het antwoord weer moeten checken via Google. Dat lijkt me dubbel werk…

ChatGPT is geen vervanger voor Google

Ik hoop dat ik duidelijk heb kunnen maken dat het (nog) geen volwaardige vervanger is voor Google. Wij hebben nog steeds Google nodig voor informatie, zeker voor specifieke vragen en als we verschillende standpunten willen weten. ChatGPT is ook niet ontworpen als zoekmachine. Ik vroeg het zelfs aan ChatGPT: ‘Ben je een vervanger voor Google?’

Vraag en antwoord in ChatGPT.

Interessant! Zelfs de tool zegt dat het absoluut niet bedoeld is om zoekmachines te vervangen. Het is bedoeld om te helpen bij het genereren van reacties in een conversatieomgeving.

Waar kun je ChatGPT dan wel voor gebruiken?

OK, het is nu wel duidelijk dat het geen zoekmachine is en ook niet voor ontworpen is. Waar kun je ChatGPT dan wel voor gebruiken? Voor heel veel dingen! Daar zou ik nog een apart artikel over kunnen schrijven. Maar om alvast wat functies te noemen, deel ik onderstaand lijstje:

  • Een leuk verhaal schrijven, zoals een artikel over de beste restaurantjes in Rotterdam.
  • Een werkstukken laten maken.
  • Coderen en code uit laten schrijven.
  • Inspiratie delen voor onderwerpen waar je een volgend artikel over kunt schrijven.
  • Het schrijven van marketingmaterialen.
  • Het schrijven van standaard-mailtjes.
  • Nieuwe ideeën genereren door bijvoorbeeld lijsten van ‘top 10’-dingen op te vragen.

Waar gebruik jij ChatGPT voor? Reageer in de comments hieronder.

Header-afbeelding: Iryna Imago / Shutterstock.com