Customer experience

Zo laat je klanten zien dat je van ze houdt 😘 [11 praktische tips]

0

In een wereld waar de concurrentie steeds groter wordt, is het belangrijker dan ooit om klanten te winnen en te behouden. Ja ja, dat is vast geen nieuws voor je. 😉  Het beste product of de beste prijs is niet meer voldoende. Het opbouwen van een sterke klantrelatie is ‘the key to success’ voor ieder bedrijf. Hoe je dat aanpakt? In dit artikel deel ik praktische handvatten om je klanten van je merk te overtuigen en voor je te winnen.  

Je merk ontwikkelen zodat jouw klanten jouw klanten je waarderen en respecteren is niet eenvoudig, maar zeker de moeite waard. Waar te beginnen?

Alles begint met ‘selflove’

Ja, ook voor een merk is zelfliefde erg belangrijk: het besef en de overtuiging dat jouw merk waardevol en uniek is in haar aanbod en identiteit. Ga goed bij jezelf te rade, wie jij bent en waarom je doet wat je doet. Een merk met zelfliefde zal zich richten op het verbeteren van zijn producten en diensten en die passend maken voor haar klanten. In plaats van proberen te imiteren wat andere merken doen. 

Kun je de ‘waarom’ nog niet helemaal beantwoorden? Pak dan eens de Golden Circle van Simon Sinek erbij en start met het vertellen van jouw verhaal.  

Laat je gezicht zien

Er zijn tal van redenen waarom het belangrijk is om het gezicht van je merk te laten zien. Dit kun jij zijn, maar ook je collega’s. Het tonen van je gezicht maakt je merk authentieker en versterkt het vertrouwen in je merk. Daarnaast kun je een persoonlijke connectie maken om zo de emotionele band te versterken. Denk eraan: Wij Nederlanders kopen met gevoel en minder met onze portemonnee.  

Bied klanten iets extra’s

‘Laten we betekenisvolle momenten delen’, ‘Laat je vaker betoveren als magic member’ en ‘Nespresso & more’. Dit zijn slechts enkele boodschappen die gericht zijn op het vergroten van je merkfamilie.  

Eigenlijk is het heel simpel. Werk met een loyaliteitsprogramma waarmee je klanten iets extra’s kunt bieden. Je weet wel, die kers op de taart waardoor ze de volgende keer bij jou bestellen. Dit kunnen allerlei dingen zijn, van een cadeau op je verjaardag tot gratis verzending en leuke klantevents. 

Luister… naar je klanten

Dit klinkt heel cliché, maar dit behoort zeker tot je dagelijkse corveeklusjes. Wat zegt een klant over jou? Er zijn verschillende manieren waarop je naar je klanten kunt luisteren. Ik zet er een aantal op een rijtje:

 • Zet je waakhondmodus aan en struin de socialmediaplatformen af. Luister en kijk naar wat klanten over jouw bedrijf zeggen. Vergeet naast te luisteren ook vooral niet te reageren op wat ze zeggen.  
 • Vraag feedback door enquêtes, beoordelingen en vragenlijsten op te stellen en data te verzamelen. 
 • Analyseer je verkoopdata. Ontdek wat klanten van je kopen en waarom ze het kopen. 
 • Nodig je klanten uit om deel te nemen aan een focusgroep of gebruikersonderzoek. 1-op-1 contact met je klant geeft je zoveel meer inzicht dan allerlei verschillende databronnen bij elkaar. Kijk ze in de ogen en luister. 

Don’t listen, act

Hierboven gaf ik enkele tips over hoe je naar je klanten kunt luisteren. Dit ligt natuurlijk heel erg voor de hand. Nu moet je er ook nog wat mee doen. Er zijn verschillende manieren waarop je de merkbeleving van je klanten kunt verbeteren.

Denk aan je proces. Komt dat pakketje wel op tijd binnen, hoe komt je pakketje binnen, is de doos nog heel? Je proces eindigt niet op het moment dat je het pakketje hebt verzonden. Dan begint het pas.  

Daarnaast kun je ontdekken welke producten en diensten je kunt toevoegen, finetunen of innoveren om de klant nog beter van dienst te zijn. Kijk daarbij wel echt naar de klant en niet naar de concurrent.  

Ps. Laat de klant weten wat je met diens feedback hebt gedaan. Dan krijg je zeker een plusje achter je naam.  

11 concrete tips voor een sterke klantrelatie

Je kunt een heel plan schrijven om je klant meer van je te laten houden, maar je kunt ook gewoon beginnen. Hieronder heb je 11 concrete tips waar je vandaag nog wat mee kunt. 

 1. Vertel jouw ‘verhaal’ en laat het gezicht achter het merk zien. 
 2. Stuur je klant een valentijnskaartje en vertel waarom je diegene zo waardeert. 
 3. Struin social media af om te ontdekken wat klanten over je zeggen en gebruik deze informatie om jouw services aan te passen. 
 4. Herplaats en/of deel leuke content van je volgers. 
 5. Breng jouw backstage in beeld en pak bijvoorbeeld live een bestelling in op TikTok of Instagram. 
 6. Organiseer een klantevent voor je familie en zet je klanten in het zonnetje.  
 7. Bedank je klant voor hun leuke review en geef ze een dikke shout-out op social media of je website. 
 8. Voeg een persoonlijk geschreven bedankkaartje toe aan een bestelling.  
 9. Stuur je klanten een kleine cadeaubon, omdat je van ze houdt.  
 10. Vraag klanten om een nieuw product of dienst te proberen, voordat je die lanceert en laat ze hun bevindingen delen.
 11. Bied de klant een extra steuntje in de rug wanneer dit nodig is. Denk aan een persoonlijk gesprek en echt even interesse tonen, een extra consult of een maand extra contract. 

Heel veel succes. En dat er heel veel liefde in de wereld mag komen. 💚