Online marketing

Zo bepaal je een growth-hackingfunnel & bijbehorende KPI’s

0

Een growth-hackingfunnel ontwerp je om op effectieve wijze leads te genereren en om te zetten in betalende klanten. Het proces omvat verschillende stappen. Denk aan het creëren van zichtbaarheid, het aantrekken van leads, het opbouwen van relaties met je doelgroep en het uiteindelijk converteren naar betalende klanten. In dit artikel neem ik je mee hoe je een growth-hackingfunnel inricht en hoe je ermee kunt werken als marketeer.

Waarom zou je een growth-hackingfunnel gebruiken?

Een growth-hackingfunnel is een uitstekende manier om je marketingproces te optimaliseren en je conversies te verhogen. Waar marketeers over het algemeen veelal kijken naar zichtbaarheid en conversie, kijk je met een funnel naar het complete plaatje van de klant. Het geeft je als marketeer structuur en inzicht in de belangrijkste knelpunten per fase van de funnel.

Illustratie van een marketingfunnel.

Door de stappen van het leadgeneratie-proces te volgen, kun je je leads op een natuurlijke manier door het proces leiden, waardoor ze zich comfortabeler voelen om uiteindelijk te kopen. En nee – niet elke bezoekers volgt keurig netjes alle stappen van je funnel. Je bezoekers kunnen van zichtbaarheidsfase naar de overwegingsfase gaan om vervolgens weer terug te gaan naar de zichtbaarheidsfase. Maak je daar niet al te druk om – de funnel geeft jou als marketeer vooral houvast.

Een succesvolle funnel bestaat uit verschillende elementen, waaronder het identificeren van de doelgroep, het creëren van een leadmagneet (bijvoorbeeld een weggever als een whitepaper waar mensen hun e-mailadres voor achterlaten, red.) en het ontwikkelen van een salestraject. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk element van de funnel goed is geoptimaliseerd voor conversie. Een growth-hackingfunnel gebruiken bestaat uit diverse fases. Fase 1 is de eerste opzet, fase 2 is het uitvoeren en optimaliseren.

Fase 1. Hoe zet je een growth-hackingfunnel op?

Hieronder staan de verschillende stappen die nodig zijn om een effectieve growth-hackingfunnel te creëren:

1. Zet je SMART-doelstelling op

SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Ambitieus, Realistisch, Tijdsgebonden. Hiermee zorg je dat je kunt zeggen of je funnel succesvol is, ja of nee.

2. Identificeer je doelgroep

Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is voordat je begint met het maken van een funnel. Identificeer je ideale klant en begrijp hun behoeften en pijnpunten.

Bouw een feedbackloop in je funnel, zodat je veranderende behoeften proactief signaleert. Dit is een cruciaal onderdeel waarmee je zorgt dat alle uitingen die je gaat maken zo raak mogelijk zijn. Vraag in deze feedbackloop ook welke kanalen je doelgroep gebruikt, zodat je aanwezig bent op de juiste plek. Dat is belangrijk, want het verhoogt de effectiviteit van je funnel.

3. Maak een leadmagneet

Creëer een leadmagneet, zoals een gratis e-book of een whitepaper, om leads aan te trekken en hun contactgegevens te verzamelen. Een cruciaal onderdeel is relevantie. Geef iets wat je doelgroep daadwerkelijk helpt – zo bouw je autoriteit.

4. Ontwikkel mail automation

Creëer een reeks e-mails die gericht zijn op het opbouwen van relaties met je leads en die hen laten zien hoe je producten of diensten hen kunnen helpen.

5. Bouw een landingspagina

Ontwerp een landingspagina die de leadmagneet aanbiedt en bezoekers aanmoedigt om hun contactgegevens achter te laten.

6. Richt je sales-proces in

Je hebt mensen gevonden die interesse hebben in je product. En je hebt ze waardevolle content gegeven. Dan is het tijd om oogsten. Afhankelijk van jouw product of dienst gaat het er in dit proces om dat je de leads gaat opvolgen. Voor de een geldt dat je een demo gaat houden en daarin de sale doen, voor de ander geldt dat je een abonnement verkoopt via e-mail automation

Wat zijn bijbehorende KPI’s in de growth-hackingfunnel?

Hieronder staan enkele belangrijke KPI’s die moeten worden gemeten om de effectiviteit van een growth-hackingfunnel te bepalen. Uiteraard is dit uit te breiden per funnel en per bedrijf. Bekijk daarom ook vooral welke KPI’s voor jouw business belangrijk zijn! Hieronder vind je een lijst met veelgebruikte KPI’s volgens het AAARRR-model (dit is een veelgebruikt growth-hackingmodel):

Awareness: hoeveel mensen bereik je?

 • Vertoningen
 • Bereik

Acquisitie: hoeveel mensen bezoeken je website?

 • Sessies
 • Unieke gebruikers
 • Kijk hierbij ook vooral naar apparaten, moment van de dag en dag van de week om grip te krijgen.

Activation: hoeveel mensen nemen een eerste belangrijke stap?

 • Hoeveel mensen nemen een gewenste actie, zoals een download, aanmelding of aanvraag?
 • Hoeveel procent van de bezoekers is dit?

Retention: hoeveel mensen komen weer terug?

 • Met hoeveel mensen kom je weer in aanraking via bijvoorbeeld remarketing, mailautomation of events?

Revenue: hoeveel mensen beginnen met betalen? En wat is de gemiddelde orderwaarde?

 • Hier gaat het uiteraard om: hoeveel klanten krijg je en hoe verhoudt dit zich met bovenstaand?

Referral: hoeveel klanten bevelen je bedrijf aan?

 • Klant worden is 1, maar hoe zorg je voor het sneeuwbaleffect? De klant is koning – dus maak de koning ambassadeur voor jouw bedrijf.
Growth marketing pirate funnel - Grow with Ward

Bron afbeelding: Grow with Ward

Fase 2. Hoe optimaliseer je de funnel?

Om de funnel te optimaliseren voor maximale conversie en groei, zijn de volgende stappen belangrijk.

1. Analyseer de data

Analyseer de gegevens van de funnel om te begrijpen waar de grootste uitdagingen liggen en waar de grootste kansen liggen om de conversies te verbeteren.

2. Test en experimenteer

Test verschillende elementen van de funnel om te begrijpen wat wel en niet werkt. Experimenteer met verschillende landingspagina’s, e-mails en upsell-aanbiedingen om te zien wat de beste resultaten oplevert.

3. Optimaliseer voor conversie

Maak gebruik van de bevindingen uit de analyses en tests om de funnel te optimaliseren voor maximale conversie. Pas de landingspagina, e-mails en upsell-aanbiedingen aan om de conversie te verbeteren.

4. Automatiseer waar mogelijk

Automatiseer zoveel mogelijk van de funnel om tijd en middelen te besparen. Gebruik bijvoorbeeld geautomatiseerde e-mails om leads te nurturen en het proces te stroomlijnen.

Tips voor het succesvol implementeren

 • Plan structureel momenten in je agenda zodat je een stok achter de deur hebt. Het risico is namelijk dat je dit opzet en vervolgens wordt ingehaald door de waan van de dag. En dat is super zonde.
 • Betrek je collega’s van sales en je leidinggevenden. Zorg dat dit geen one-man show wordt. Lees meer artikelen over growth-hacking, verzamel ideeen die je collega’s hebben en zorg dat het op de agenda komt te staan bij jullie meetings.
 • Maak het leuk! Deel successen die je boekt met deze methode zodat mensen enthousiast worden.

Ga aan de slag

Als marketeer geeft dit model je nog veel meer inzicht in je klant. Bouw cruciale feedbackloops in je funnel zodat je relevant blijft, zorg dat het een joint-effort wordt van het bedrijf en pak de juiste KPI’s om op te sturen die relevant zijn voor jouw bedrijf.