Samenwerken

4-daagse werkweek voor fulltime salaris? Het kan, met deze 4 stappen

0

De 6-urige werkdag, de 4-daagse werkweek, van 40 naar 15 uur per week werken of zelfs maar 4 uur per week…* Dit soort mooie productiviteitstheorieën waarbij je veel minder uren hoeft te werken, vliegen je steeds vaker om de oren. Het klinkt natuurlijk perfect: hetzelfde of zelfs meer resultaat, in veel minder tijd. Dat wil iedereen, toch? Maar hoe bereik je dit? Hoe zorg je ervoor dat je de uren die je wél werkt, optimaal benut? Als je al te veel te doen hebt voor een 8-urige werkdag, hoe vink je dan alles op je to-dolijst af met een paar uur of zelfs een hele dag minder? In dit artikel neem ik je mee in de theorie van de 4-daagse werkweek en de 4-urige werkweek, en geef ik je een stappenplan om deze theorieën succesvol te implementeren.

Wat is de 4-daagse werkweek en waarom is het voordelig voor mijn bedrijf?

De naam geeft het al weg: bij de 4-daagse werkweek werk je 4 dagen per week in plaats van 5. Niet als parttime medewerker, maar voor een fulltime salaris. Je wordt dus uitbetaald voor 40 uur, terwijl je 32 uur aan het werk bent.

Ben je werkgever, dan klinkt dit in eerste instantie nadelig. Waarom zou je iemand voor 8 uur uitbetalen, waarin niet gewerkt wordt? Daar is een heel duidelijk antwoord op: vanwege de extra vrije dag per week, hebben je medewerkers meer tijd voor hun privéleven. Hierdoor ervaren ze minder stress en kunnen ze efficiënter te werk gaan.

Doordat de stress verlaagt, zijn medewerkers minder vaak en minder lang ziek. Zo neemt ook het werkgeluk toe, aangezien je jouw werknemers meer vrijheid en rust geeft. Verder ontstaat er een betere saamhorigheid onder het personeel en stijgt de aansporing, inzet en zelfontplooiing (The Guardian, 2018). Het implementeren van een 4-daagse werkweek is dus niet alleen fijn voor je medewerkers, het is ook erg voordelig voor jouw bedrijf.

Collega's spreken elkaar buiten kantoor.

De voordelen van een 4-daagse werkweek in cijfers

In 2018 voerde het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian als eerste de 4-daagse werkweek in en zag de volgende resultaten:

  • 78% van het Perpetual Guardian personeel gaf na twee maanden aan een gezonde werk-privébalans te hebben. Dit was tijdens de 5-daagse werkweek slechts 54%.
  • De stress van de werknemers verminderde met 7%.
  • Het algemeen welzijn steeg met 5%.

Bij de Nederlandse startup Luscii was de productiviteit na 12 weken gestegen met 10-16%. Een Japanse dochteronderneming van Microsoft zag met de vierdaagse werkweek zelfs een stijging in productiviteit van wel 40%.

Wat is de 4-urige werkweek en hoe moet ik dat voor me zien?

The Four Hour Workweek is een boek van Tim Ferris, waarin hij je op een andere manier je werk leert te organiseren en anders naar geld te kijken.

De titel van het boek wordt door sommigen clickbait-achtig genoemd, omdat Ferris je niet vertelt hoe je door maar 4 uur per week te werken toch een groot ‘business empire’ opbouwt. De belangrijkste boodschap van het boek is in plaats daarvan: focus op de dingen die écht belangrijk zijn en besteed alles uit wat je kunt uitbesteden. In principe zou je hierdoor nog maar 4 uur per week bezig hoeven zijn, waarschijnlijk vooral met het coördineren van de uitbestede taken.

Wat je op een iets praktischere manier mee kunt nemen uit de 4 hour workweek, is dat je alles kunt uitbesteden waar jij te veel tijd en energie aan kwijt bent ten opzichte van wat eruit komt. Een handige tool om te bepalen wat je wel en niet uitbesteedt, en wat er binnen je eigen takenlijst de prioriteiten zijn, is de Eisenhower-matrix.

 

Eisenhower matrix slimmer werken.

Eisenhower-matrix: 1 is nu doen, 2 is plannen, 3 is uitbesteden en 4 is elimineren.

Volgens Ferris vallen de meeste taken dus onder ‘onbelangrijk’, en kun je de belangrijke taken zelf in 4 uur per week oppakken.

Stappenplan: implementeer de 4-daagse werkweek met succes

De 4-daagse werkweek is een stuk realistischer te implementeren in je bedrijf dan de 4-urige werkweek. Verschillende bedrijven hebben deze manier van werken al succesvol geïmplementeerd, waardoor er een stappenplan klaar ligt voor iedereen die dit ook wil toepassen in hun eigen organisatie.

Stap 1. Communicatie is key

Voordat je start met het implementeren, moet je intern duidelijk communiceren waarom jullie dit gaan doen en met welk doel. Leg bijvoorbeeld uit dat het om zowel de bedrijfsprestaties als de werksfeer gaat.

Om de 4-daagse werkweek succesvol in te zetten, moet het management een open houding aannemen. Alleen zo voelen de medewerkers zich vrij genoeg om zich aan te passen en met feedback en eigen initiatieven voor verbeterde werkprocessen te komen (en daarmee de productiviteit te verhogen!).

Stap 2. Formuleer duidelijke doelen

Waarom wil je de 4-daagse werkweek invoeren? Wat wil je precies bereiken met deze nieuwe manier van werken? Beschrijf duidelijk wat de doelen zijn op persoonlijk, teamgebonden en bedrijfsgerelateerd vlak. Een voorbeeld:

  • Op persoonlijk vlak wil ik meer tijd hebben voor mijn gezin, zodat ik écht kan ontspannen. Een dag minder werken betekent een dag volledig aan mijn gezin te kunnen besteden, zonder ook werk- en huishoudtaken op te moeten pakken.
  • Als team willen we een lager ziekteverzuim en hoger werkgeluk, zodat we efficiënter en met meer plezier te werk gaan. Een vierdaagse werkweek zorgt ervoor dat iedereen uit het team kan uitrusten op de extra weekenddag en meer plezier heeft in het werk wanneer we wel aan het werk zijn.
  • Voor het bedrijf willen we de efficiëntie, productiviteit en loyaliteit van werknemers verhogen, zodat we niet regelmatig nieuwe werknemers hoeven te werven en de gewerkte uren nauwer samenhangen met de declarabele uren aan klanten.

Stap 3. Start met een oefenperiode

Stel een proefperiode in om de 4-daagse werkweek te testen. (Hoe) werkt het voor jouw organisatie? Welke onderdelen moet je uitbreiden of aanpassen om effectief en efficiënt te werk te gaan? Welke afdelingen hebben misschien meer sturing of andere processen nodig? Welke obstakels kom je tegen? Dit soort vragen zijn veel fijner om in een testfase te behandelen, dan wanneer je het meteen invoert.

Bedenk tijdens deze oefenperiode alternatieve/aangepaste werkmethodes: zowel individueel als in groepsverband. Dit heeft positief effect op de efficiëntie, het zelfvertrouwen en onderlinge connectiviteit. Houd bijvoorbeeld rekening met seizoenspieken, zodat het team hier flexibel op kan reageren.

Betrek ook consultants en academica in de oefenperiode om de nieuwe manier van werken te blijven meten en verbeteren. Als je het daarna officieel invoert, is iedereen gewend en zijn de eventuele obstakels al gedetecteerd en opgelost.

Stap 4. Voer jouw versie van de vierdaagse werkweek in

Evalueer de oefenperiode en implementeer de op jouw organisatie aangepaste werkweek. Zorg dat je ook na de oefenperiode openstaat voor nieuwe ideeën en suggesties voor aanpassingen. Het productief, gelukkig en efficiënt houden van jouw werknemers is een dynamisch proces dat constant aandacht verdient. Blijf je luisteren naar je collega’s en verbeteringen toepassen, dan zullen zij met veel meer liefde, trots en verbondenheid werken aan het succes van jouw (jullie!) bedrijf.

* Bronnen inleiding: Podcast – Met een 6-urige werkdag ben jij net zo productief én gelukkiger en Minder werken en meer genieten? Zo werk je 15 uur per week.

Foto header door Karolina Grabowska op Pexels