Online advertising

5 quick wins om meer uit je Google Ads-zoekcampagnes te halen

0

Ben jij nog steeds aan het worstelen om winstgevende resultaten uit je Google Ads-zoekcampagnes te halen? Dan ben je niet de enige. De steeds veranderende algoritmen en de stijgende concurrentie zorgen ervoor dat de kosten voor zoekcampagnes via Google behoorlijk op kunnen lopen. Maar hoe zorg je ervoor dat de effectiviteit van jouw Google Ads-zoekcampagnes ook in deze tijden toeneemt? De volgende 5 tips kunnen daarbij helpen.

1. Micro-conversies

Met micro-conversies wordt gedoeld op de acties van gebruikers voordat ze overgaan tot de belangrijkste actie op een website of webshop (zoals een aankoop of leadaanvraag).

Voordat een gebruiker tot aankoop overgaat, zijn er vaak al verschillende momenten geweest waarop de gebruiker liet zien dat hij of zij interesse heeft in jouw producten of diensten. Wellicht heeft de gebruiker zich aangemeld voor de nieuwsbrief, je whitepaper gedownload of je bedrijfsvideo (af)gekeken: het zijn allemaal signalen die mogelijk laten zien dat er bovengemiddelde interesse is in jouw producten of diensten. Zorg dat je zoveel mogelijk meetbaar maakt op jouw website, waardoor je zoveel mogelijk data over je gebruikers verzamelt.

Google Analytics 4 geeft jou inzicht in deze micro-conversies en geeft antwoord op de vraag of gebruikers die micro-converteren geneigd zijn om ook tot een echte conversie over te gaan. Gebruik de padverkenning binnen GA4 om te achterhalen of jouw micro-converteerders daadwerkelijk overgaan tot een macro-conversie.

Padverkenning in Google Analytics

Gebruik padverkenning om inzichtelijk te maken welke micro-conversies plaatsvinden voordat er een macro-conversie plaatsvindt

Deze informatie kun jij gebruiken om doelgroepen aan te maken in GA4 of Google Ads. Maak bijvoorbeeld een aparte doelgroep aan van gebruikers die zich hebben aangemeld voor de nieuwsbrief, eerder een whitepaper hebben gedownload of op een andere manier hebben laten zien dat ze interesse hadden in jouw bedrijf.

Gebruik vervolgens deze doelgroep voor RLSA (remarketing-lijsten voor zoekadvertenties). Voeg ze bijvoorbeeld eerst ter observatie toe en analyseer hoe de doelgroep converteert ten opzichte van de andere gebruikers. Beoordeel daarna of je tot targeting overgaat (met eventuele bodaanpassing) of dat je een andere groep gaat onderzoeken.

2. Maak onderscheid tussen primaire en secundaire conversies

Een veelvoorkomend probleem dat wij veel tegenkomen wanneer we een account overnemen, is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen primaire en secundaire conversies.

Veel bedrijven stellen nog steeds al hun micro-conversies in als primair. Je ziet bijvoorbeeld dat bezoeken aan de contactpagina of klikken op een e-mailadres als primaire conversies worden ingesteld.

Primaire conversies worden standaard gerapporteerd in de “conversies”-kolom in Google Ads. Op zich geen probleem natuurlijk, alleen optimaliseert Google haar algoritmen voor de door jou ingestelde primaire conversies. Het risico is dat de algoritmen hun systeem optimaliseren voor de conversies die bij jou het makkelijkst te behalen zijn: de micro-conversies dus. Je wil natuurlijk dat de algoritmen worden geoptimaliseerd voor jouw macro-conversie, toch?

Idealiter is er één macro-conversie die jij als ultieme doel instelt. In een webshop is dit natuurlijk een aankoop, maar als je op zoek bent naar leads, kan dat een leadformulier of contactformulier-aanvraag zijn.

Onderscheid maken tussen primaire en secundaire conversies in Google Ads

Maak onderscheid tussen primaire en secundaire conversies in Google Ads

Het instellen van primaire en secundaire conversies doe je in Google Ads onder tools en instellingen > Conversies. Klik vervolgens op de conversie en je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een primaire of secundaire conversie.

3. Gebruik tenminste één advertentiegroep per landingspagina

Eén van de belangrijkste graadmeters om het succes van een campagne te kunnen sturen, is de kwaliteitsscore. De essentie van de kwaliteitsscore is dat de zoekwoorden, advertentiecontent en landingspagina op elkaar aansluiten. Hier volgt dan een score uit tussen 1 en 10. Hoe hoger de score, hoe beter jouw advertentieposities en prestaties.

Als je een advertentiegroep maakt en hiermee advertenties maakt die naar verschillende landingspagina’s gaan, is de kans op succes een stuk kleiner. De kans op een lage kwaliteitsscore is namelijk een stuk groter dan wanneer je je focust op één advertentiegroep per landingspagina.

Of je moet kiezen voor meerdere advertentiegroepen per landingspagina is afhankelijk van de zoekwoorden die je in je advertenties gebruikt. Sluiten de advertenties aan op alle zoekwoorden die je in de advertentiegroep hebt staan? Als dit niet het geval is, kun je besluiten om meerdere advertentiegroepen per landingspagina aan te maken.

4. Sluit zoektermen actief uit

Als jouw Google Ads-zoekcampagnes bestaan uit brede zoektermen, is het essentieel dat je controle houdt over je zoektermen. Je wil immers voorkomen dat je geld uitgeeft aan zoektermen die niet relevant zijn, niet de juiste doelgroep aanspreken of zelfs voor negatieve associaties met jouw organisatie zorgen.

Zoektermen uitsluiten in Google Ads-zoekcampagnes

Het bijhouden van zoektermen is in Google Ads gemakkelijk te vinden onder Zoekwoorden > Zoektermen. Je kunt daar zoektermen uitsluiten op advertentiegroep-, campagne- of accountniveau.

Of een zoekwoord op advertentiegroep-, campagne- of accountniveau moet worden uitgesloten, ligt uiteraard aan de zoekterm. Als het een term is die simpelweg niet bij de landingspagina past, maar mogelijk wel bij een andere landingspagina? Dan is uitsluiting op advertentiegroep niveau logisch. Is het een zoekterm die weinig te maken heeft met de producten of diensten van jouw organisatie? Dan is het logisch om de zoekterm uit te sluiten op campagne- of accountniveau.

5. Geef Google Ads-zoekcampagnes de tijd voordat je tot optimalisatie overgaat

De verleiding om constant aan de knoppen te draaien binnen Google Ads is groot. Zeker wanneer de wijzigingen die jij hebt doorgevoerd na enkele dagen alleen maar tot mindere resultaten leiden, is de kans groot dat je geneigd bent om de aanpassingen zo snel mogelijk terug te draaien. Probeer niet te paniekerig te reageren op tegenvallende resultaten, maar blijf rationeel en neem je tijd om data te analyseren en de juiste beslissingen te maken.

Een krachtige manier om hier structuur in te krijgen is door drempelwaarden voor jezelf te bepalen. Spreek met jezelf af om niet eerder tot aanpassing te komen voordat bepaalde drempels bereikt zijn. Verwacht je na 60 kliks een conversie te krijgen maar heb je er na 80 kliks nog steeds geen één? Kijk dan naar je data en creëer een routine voor jezelf om de resultaten te analyseren.

Op naar effectievere campagnes

Het is goed om te beseffen dat Google Ads-zoekcampagnes een effectief middel kunnen zijn om meer conversies via jouw website te behalen. Maar om te voorkomen dat je onnodig veel kosten met het kanaal maakt, is het van belang dat je de software begrijpt. Het kan daarom raadzaam zijn om eerst te beginnen met het volgen van de Google Ads-cursus in Google’s skillshop voordat je jouw eerste campagne lanceert.

Bron headerafbeelding: K.unshu / Shutterstock.com