Content

Zelf video’s maken met AI + 5 handige tools

0

Wie de laatste tijd LinkedIn heeft geopend of het nieuws heeft gelezen, kon het haast niet missen: 2023 is nu al het jaar van de Artificial Intelligence (AI). Waar het de laatste jaren al op de achtergrond steeds meer is toepast, komen de tools nu ook steeds meer beschikbaar voor het grote publiek. De tekstgeneratie tool ChatGPT is al redelijk ingeburgerd, en ook Google heeft inmiddels zijn eigen AI-tool gelanceerd; Bard*. Voor informatie en teksten is de drempel om het zelf te maken al een stuk lager, maar wat zijn de mogelijkheden om AI-tools voor video zelf in te zetten als bedrijf?

Wat is Artificial Intelligence?

Voor we de diepte in duiken, een klein stukje achtergrond. Wie ‘AI’ roept of noemt, krijgt meestal twee reacties terug: een enthousiaste reactie van de oneindige mogelijkheden, en een stukje angst voor het onbekende. In de kern is AI een zeer interessante ontwikkeling, met veel mogelijkheden. Want wie wil nou niet dat een computer automatisch saaie taken overneemt en het leven makkelijker maakt? Je laptop of telefoon als persoonlijke assistent. Dat is dan ook wat AI in de kern doet; taken en informatie verzamelen, structureren en op een heldere manier presenteren. En dat ook nog eens enorm snel.

Waar wordt AI nu al voor gebruikt?

AI wordt al op grote schaal ingezet, meestal zonder dat je het doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan Siri op je iPhone of Alexa van je slimme speaker. Maar ook in veel software wordt het ingezet, om patronen te herkennen en zo suggesties te doen. Ook zijn de, vaak slecht werkende, chatbots bij de klantenservice gebaseerd op AI-algoritmes.

Zelf-genererende AI is wel een recentere ontwikkeling. De grootste hype is er inmiddels vanaf, maar plaatjesgenerator Midjourney zorgde dat iedereen met een Discord-account op basis van een paar woorden een unieke afbeelding kon creëren. Met het programma Dall-E kon dat al een poosje, maar Midjourney zorgde voor de doorbraak bij het grote publiek. Hetzelfde geldt voor tekstgenerator ChatGPT, die moeiteloos lappen tekst samenvat of je prangende vragen beantwoordt. Maar misschien zit de kracht van AI nu vooral in de integratie in bestaande apps, zoals het automatisch herkennen van de beste foto uit een selectie of het suggereren van een goede track voor je nieuwste Reel.

Met het platform Midjourney kan je met een aantal woorden en een klik op de muis een unieke afbeelding generen. Uiteraard moest ik dit zelf ook proberen, en voor een paar minuten proberen ben ik zeker niet ontevreden.

Indall Roland Guijs Midjourney machine imagination construction connection davinci neoclassic cinematic bridge futuristic

Bron: Midjourney

Wanneer zet ik AI in voor het maken van een video?

Geen wonder dat content-creating Nederland massaal geïnteresseerd is in AI-tools voor het maken van video’s. In combinatie met de steeds beter wordende camera’s van een iPhone of Samsung Galaxy, heb je in principe alle middelen zelf al in handen. AI-tools zijn dan ook ideaal om zelf eenvoudige video’s te maken voor social media als Instagram, TikTok en LinkedIn. Op deze manier kun je snel en efficiënt meerdere video’s creëren, en zo testen wat wel en niet werkt. Daarnaast zorgt het regelmatig posten van videocontent ervoor dat je zichtbaar bent en blijft bij de doelgroep, en zo constant top-of-mind bent. Maar welke tools zijn nou het beste om zelf een AI-video te maken?

De 4+1 beste AI-tools voor het maken van een video

1. Tekstschrijven met ChatGPT

Hij is hierboven ook al even genoemd; ChatGPT is zeer geschikt om een tekst te generen over een bepaald onderwerp. Vertel de software waar het over moet gaan, en de tekst rolt er binnen een paar seconden uit, in de gewenste tone-of-voice.

Tip: controleer wel goed of de grammatica en inhoud klopt, hier sluipen regelmatig foutjes in. Ook is het verstandig om een eigen unieke tip of inzicht toe te voegen, om dat stukje creativiteit toe te voegen aan de tekst.

2. Beeld genereren met Synthesia of Elai.io

Vooropgesteld, het wordt aangeraden om zelf op beeld te gaan, dit bouwt namelijk aan je eigen imago en dat van het merk. Ook wordt de boodschap zo nog geloofwaardiger en authentieker. Zie je dit niet zitten, dan is een tool als Synthesia of elai.io een goed alternatief. Voer de tekst in, en een computer gegenereerde persoon vertelt de boodschap. Het is nog wel te zien dat het niet echt is, maar het is beter dan geen video.

3. Video’s monteren met Descript

Ervan uitgaande dat de beelden zelf opgenomen zijn, zullen deze ook nog bewerkt moeten worden. Sommige scenes zullen meerdere keren zijn opgenomen, er moet een fijn tempo inzitten en teksten aan toegevoegd worden. Hiervoor is Descript een goede tool. Deze werkt namelijk alsof je werkt in een Word-bestand. Alle gesproken tekst wordt onder elkaar gezet, en door woorden te verwijderen, worden de beelden aangepast. Ook is het toevoegen van tekstjes of andere afbeeldingen enorm makkelijk dankzij AI.

4. Audio componeren met Ecrett Music

Er wordt vaak gezegd dat 50% van een video het geluid is. De keuze voor een goede track is dan ook belangrijk. Uiteraard kan er gekozen worden uit standaard muziekbibliotheken van bijvoorbeeld YouTube of artlist.io, maar een eigen nummer is unieker. Met Ecrett Music maak je je eigen nummer op basis van verschillende genres. En klinkt de opgenomen audio niet goed? Met een tool als Auphonic wordt achtergrondgeluid automatisch weggehaald.

Bonus: 3D-animaties maken met Nvidia

Tot slot een bonustool, aangezien de gemiddelde vlogger geen gebruik maakt van 3D-animatie. Nvidia, vooral bekend van de GTX-videokaarten, is een tool aan het ontwikkelen om op basis van foto’s een object om te zetten in een 3D-model. Dit bespaart uren aan modelling-werk, waar objecten met de hand worden opgebouwd. Zo heb je in een handomdraai een 3D-model van elk denkbaar product, als er maar een foto van is.

Zijn er ook nadelen aan de inzet van AI-tools voor video?

Zoals met eigenlijk alles geldt: voor niets gaat de zon op. Dit geldt juist voor nieuwe innovaties, zoals artificial intelligence. Iets wat vaak genoemd wordt, is dat de tools te beperkt zijn. Het is als het ware een black box waar je iets ingooit, en dan maar moet hopen dat er ook iets goeds uitkomt.

Natuurlijk heb je controle over de input, maar het proces zelf is eigenlijk niet te sturen. Dit hangt wel heel erg af van welk type tools je gebruikt. Voor bijvoorbeeld ChatGPT of Midjourney geldt dit inderdaad; deze zijn namelijk ingericht als ‘text-to-…’ tools. Je stelt een vraag of geeft een tekstregel met input, en de software geeft er een antwoord op of maakt er een afbeelding van. Andere AI-tools, zoals Descript, zijn er meer opgericht om het werkproces soepeler te maken. Met de digitale intelligentie worden stemmen beter herkend, duplicaten gevonden en wordt er automatisch ondertiteling gemaakt. Hierdoor houd je wel gewoon de volledige controle, maar wordt er veel tijd bespaard in het proces. Best of both worlds, om maar zo te zeggen.

AI en het milieu

Een ander nadeel van AI-tools is het enorme energiegebruik en daarmee de negatieve impact op het milieu. Net zoals bij ‘normale’ intelligentie, moet AI ook ontwikkeld worden. En dat gebeurt met het toedienen van heel veel referentiemateriaal. Dit wordt geanalyseerd, en door verbanden te leggen, train je het algoritme. En hiervoor zijn complete datacentra nodig, die enorm veel energie nodig hebben. En investeringsgeld, want het gros van de opgehaalde investering bij OpenAI ging naar het inkopen van rekenkracht. Er zijn geen duidelijke cijfers over de exacte klimaat-impact van AI, maar wel een denkrichting. Zo gebruikt een supercomputer om AI te trainen evenveel als 8300 huishoudens en stoten alle datacentra wereldwijd gezamenlijk meer uit dan de volledige luchtvaartsector.

Veiligheid, betrouwbaarheid en auteursrecht

Wat de laatste tijd ook steeds meer begint te spelen, is de discussie omtrent veiligheid, betrouwbaarheid en auteursrecht. Artificial Intelligence wordt namelijk getraind met datasets, en deze datasets bepalen de kwaliteit van het uiteindelijke algoritme. Zo zijn er legio voorbeelden van chatbots die op een bepaald moment homofobe uitspraken doen en lijken te sympathiseren met de nazi’s.

De gebruikte datasets om deze bots te trainen bleken achteraf toch minder neutraal dan gehoopt. Ook bleken de overtuigende antwoorden van ChatGPT regelmatig fouten te bevatten en verdampten er miljarden aan waarde toen de nieuwe AI-tool van Google, Bard, een feit over de geschiedenis van de Webb-telescoop verzon. Voor het genereren van afbeeldingen en video’s speelt ook de discussie over de auteursrechten. De algoritmes zijn namelijk getraind met afbeeldingen en video’s waar meestal auteursrecht op ligt, dus hoe zit dat dan met de nieuw gegeneerde afbeeldingen en video’s, gebaseerd op de al bestaande content? Maar aangezien wetgeving altijd achterloopt op de ontwikkeling, is daar momenteel nog geen duidelijk antwoord op.

Wanneer besteed je het maken van een video uit aan een extern bureau - Bron Indall BV

Voorlopig zijn externe videobureau’s nog geen verleden tijd. AI is nog niet ver genoeg om unieke en originele content die écht opvalt te produceren. | Bron: Indall

Wanneer besteed je het maken van een video uit aan een extern bureau?

Er zijn dus wat aspecten om rekening mee te houden, maar ook meer dan genoeg mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan met AI en video. Is het nog wel nodig om een extern bureau in te huren voor het produceren van een video? Sowieso is het goed om te vermelden dat de genoemde tools nog verre van perfect zijn. Er is altijd menselijke inbreng nodig om tot een kloppend en goed geheel te komen. Ter controle van wat er gemaakt is, maar ook om iets origineels en unieks te kunnen creëren. Want uiteindelijk is het doel van video op social media om op te vallen en een boodschap over te brengen.

Dit is ook precies het stuk waar een extern bureau waarde toevoegt: in het bedenken van iets unieks en opvallends, waar de boodschap helder naar buiten komt. Voor bijvoorbeeld uitlegvideo’s, maar ook voor onlinecampagnes, zijn dit cruciale factoren. Voor repeterende, snelle content is het zelf inzetten van AI-tools ideaal. Denk bijvoorbeeld aan een kijkje achter de schermen of het delen van een snelle tip. Juist door een goede mix van kwaliteit en kwantiteit, wordt het optimale resultaat bereikt en blijft de benodigde investering beperkt.

*Bron inleiding: Google