Online marketing

Het belang van micro-momenten in je marketing

0

Online marketing is een dynamisch veld met nuances. Een van deze nuances is het concept van micro-momenten. In dit artikel duiken we in de wereld van data-analyse en klantinzichten. En kijken we hoe we deze kunnen gebruiken om cruciale micro-momenten te identificeren.

In de snel veranderende wereld van online marketing zijn er altijd strategieën en technieken om te ontdekken. Een van de strategieën, die minder vaak wordt besproken maar zeer effectief kan zijn, is het gebruik van micro-momenten.

Om de materie goed begrijpbaar te maken, deel ik het verhaal van een fictieve online kledingwinkel: “Mode voor Jou”. We kijken naar hun zogenaamde zoektocht naar de micro-momenten van de doelgroep.

Wat zijn micro-momenten?

Micro-momenten zijn een relatief onbekend concept in de wereld van digital marketing. Ze zijn ontstaan uit de observatie dat consumentengedrag en -verwachtingen zijn veranderd door het groeiende gebruik van smartphones en andere mobiele apparaten.

In deze altijd verbonden wereld grijpen mensen naar hun apparaten op honderden verschillende momenten gedurende de dag. Elke keer dat ze dit doen om een specifieke behoefte te vervullen, wordt dat beschouwd als een micro-moment.

Laten we hier iets meer op inzoomen. Stel je voor dat je in een vreemde stad bent en een plek zoekt om te eten. Je pakt je smartphone erbij en zoekt naar “restaurants in de buurt”. Dit is een micro-moment. Je hebt een specifieke behoefte (je hebt trek) en je gebruikt je apparaat om die behoefte direct te vervullen.

Iets willen leren of kopen

Micro-momenten kunnen ook ontstaan uit een verlangen om iets te leren. Stel, je bent een fervent tuinier en je ziet een onbekende plant in het park. Je grijpt naar je smartphone en zoekt naar de plant om meer te weten te komen. Dit is weer een micro-moment.

Er zijn ook micro-momenten die ontstaan uit het verlangen om iets te kopen. Stel, je zit thuis op de bank en je realiseert je dat je nieuwe sportschoenen nodig hebt. Je pakt je tablet en begint met het doorzoeken van webwinkels. Dit is een aankoop-gerelateerd micro-moment.

In essentie zijn micro-momenten kansen voor merken om te voldoen aan de onmiddellijke behoeften van klanten. Of het nu gaat om informatie, navigatie, aankoop of iets anders… Het bedrijf dat op dat moment aanwezig en nuttig is, is het bedrijf dat waarschijnlijk de voorkeur van de consument zal winnen.

Het belang van micro-momenten in de digitale wereld

De momenten zijn belangrijk omdat ze de beslissingen en voorkeuren van de consument sturen. In de huidige digitale wereld zijn deze momenten een uitstekende kans om je boodschap op het juiste moment aan de juiste persoon te leveren.

Begrijpen van micro-momenten in de customer journey

Het is belangrijk om te begrijpen hoe, waar en wanneer deze micro-momenten zich voordoen in de customer journey van je doelgroep. Dit vereist een combinatie van data-analyse, onderzoek en inzicht in het gedrag van je klant.

Smartphonegebruik als micro-moment

Hoe identificeer je micro-momenten?

Er zijn verschillende methoden om informatie te achterhalen wat de micro-momenten van je doelgroepen zijn.

Analyseer je huidige data

Duik in je bestaande data om te begrijpen wanneer en waar je klanten interactie hebben met je merk. Dit kan websitebezoekersdata, socialmedia-interacties, e-mail open rates en -klikken en e-commerce-aankoopgegevens omvatten. Deze data kunnen je helpen te begrijpen wanneer klanten het meest betrokken zijn bij je merk. Zo kunnen ze mogelijke micro-momenten onthullen.

Klantonderzoek

Gebruik enquêtes, interviews en feedbackformulieren om rechtstreeks van je klanten te leren wanneer en waar zij je merk of product nodig hebben. Dit kan je helpen bij het identificeren van specifieke momenten in hun dagelijks leven. Of in hun aankoopproces waarbij jouw product of dienst relevant is.

Ontwikkeling van persona’s

Het creëren van gedetailleerde klantpersona’s is een belangrijke stap in het begrijpen van je klanten. Zeg maar gerust cruciaal.

Als je een effectieve marketingstrategie voor je organisatie wil gaan opzetten, moet je zorgen dat je zo veel als mogelijk weet van je doelgroep. Al deze informatie giet je in een vat, en dat noemen we dan de buyer persona. Ik zal dadelijk een aantal voorbeeld persona’s geven.

Je moet proberen te begrijpen wie je klanten zijn, wat hun behoeften en verlangens zijn, en hoe ze typisch interactie hebben met merken in jouw branche.

Deze persona’s kunnen je helpen om de verschillende soorten klanten die je hebt te identificeren. En te begrijpen hoe ze je merk kunnen ervaren. Misschien is “Werkende Wendy” een drukke professional die alleen tijd heeft om te winkelen in de avonduren. Of misschien is “Lunchpauze Lisa” iemand die de voorkeur geeft aan het browsen tijdens haar lunchpauze. Door deze persona’s te ontwikkelen, kan je mogelijke micro-momenten identificeren die relevant zijn voor jouw doelgroep.

Concurrentieanalyse

Het is ook belangrijk om te kijken naar wat concurrenten doen. Welke momenten proberen zij te benutten en hoe succesvol zijn zij daarin? Misschien merk je dat sommige concurrenten zwaar adverteren tijdens de lunchpauze, terwijl anderen zich richten op de avonduren. Dit kan je helpen om kansen te identificeren die andere merken mogelijk hebben gemist.

Analyseer de strategieën van je concurrenten en probeer te begrijpen hoe ze hun boodschap op de juiste momenten aan hun publiek leveren. Dit kan je inzicht geven in mogelijke strategieën die je zelf kunt toepassen.

Experimenteer en leer

Het is belangrijk om te blijven experimenteren en leren. Probeer verschillende tactieken uit en houd de resultaten in de gaten. Misschien ontdek je dat bepaalde inhoud of advertenties op specifieke momenten van de dag beter presteren, wat kan wijzen op een micro-moment.

Het is ook belangrijk om flexibel te zijn en je strategie aan te passen op basis van wat je leert. Misschien ontdek je dat “Werkende Wendy” liever ‘s ochtends winkelt dan ‘s avonds, of dat “Lunchpauze Lisa” eigenlijk in het weekend winkelt.

Door te blijven leren en je aan te passen, kan je je strategie verfijnen om beter aan te sluiten bij de behoeften van je klanten.

Voorbeeld case: “Mode voor Jou”

Laten we dit verhaal eens volgen over een fictieve online kledingwinkel, “Mode voor Jou”, en hun zoektocht om micro-momenten te ontdekken en te benutten.

Het graven in data door “Mode voor Jou”

Eva, de marketingmanager bij “Mode voor Jou”, begrijpt het belang van data bij het vormgeven van effectieve marketingstrategieën. Haar eerste stap in het identificeren van micro-momenten is het duiken in de schat aan informatie die al binnen het bereik van haar bedrijf ligt.

Ze is zich ervan bewust dat de data die ze heeft, rijk is aan inzichten die kunnen helpen bij het onthullen van klantgedrag en -gewoonten.

Eva begint met het analyseren van websitebezoekdata, die haar waardevolle informatie geeft over de tijden waarop klanten het meest actief zijn op de site. Ze houdt rekening met factoren zoals de tijd van de dag, de dagen van de week, en zelfs specifieke perioden in het jaar waarop het verkeer piekt.

Deze data kunnen mogelijke micro-momenten onthullen waarop klanten mogelijk meer ontvankelijk zijn voor marketingboodschappen.

Online shoppen

Graven in social media en e-mail

Naast de websitebezoekdata, onderzoekt Eva ook de socialmedia-interacties. Ze kijkt naar wanneer gebruikers berichten leuk vinden, delen en erop reageren. Dit geeft haar inzicht in de momenten waarop klanten het meest betrokken zijn bij het merk op social media.

Bovendien kan ze door het analyseren van de soorten berichten die de meeste interactie krijgen, beter begrijpen welke content het meest resoneert met hun publiek.

E-mailmarketing is een ander belangrijk kanaal dat Eva onderzoekt. Ze kijkt naar open rates en klikken om te begrijpen wanneer klanten het meest waarschijnlijk hun e-mails lezen en erop reageren. Deze informatie kan haar helpen om beter getimede en meer gerichte e-mailcampagnes te creëren.

Deze stappen vormen de basis

Door deze diepgaande data-analyse, merkt Eva dat er bepaalde tijden zijn waarop de interactie met “Mode voor Jou” piekt. Dit zijn momenten waarop klanten misschien net klaar zijn met hun werk, tijdens hun lunchpauzes, of laat in de avond als ze tijd hebben om te ontspannen.

Dit zijn potentiële micro-momenten waarop haar klanten mogelijk meer openstaan voor de boodschappen van “Mode voor Jou”. Deze inzichten vormen de basis voor de volgende stappen in haar zoektocht naar het optimaliseren van de marketingstrategie van het bedrijf door het benutten van micro-momenten.

“Mode voor Jou” en klantonderzoek

Na haar initiële data-analyse besluit Eva dat het tijd is om direct in contact te komen met haar klanten. Ze stuurt een enquête uit en vraagt hen wanneer ze meestal online winkelen, en wanneer ze het meest waarschijnlijk overwegen om kleding te kopen.

De antwoorden die ze krijgt, zijn ongelooflijk waardevol. Ze geven haar inzicht in de gewoonten en voorkeuren van haar klanten, en openen haar ogen voor potentiële micro-momenten die ze niet eerder had overwogen.

Persona-ontwikkeling door “Mode voor Jou”

Met de informatie die ze tot nu toe heeft verzameld, begint Eva met het ontwikkelen van klantpersona’s. Ze bedenkt persona’s, zoals “Werkende Wendy”, een drukke professional die meestal ‘s avonds winkelt, of “Lunchpauze Lisa”, die graag tijdens haar middagpauze winkelt.

Deze persona’s helpen Eva om haar klanten op een dieper niveau te begrijpen en om zich in hun schoenen te verplaatsen. Ze kan zich voorstellen hoe en wanneer deze klanten misschien interactie willen hebben met “Mode voor Jou”.

Hieronder deel ik de vijf beloofde voorbeelden van klantpersona’s die je kunnen helpen om de micro-momenten van je doelgroep beter te begrijpen.

5 klantpersona’s

 1. Werkende Wendy
  Wendy is een drukbezette professional die meestal in de avonduren tijd heeft om te winkelen. Ze is technisch onderlegd en doet de meeste van haar aankopen online. Haar micro-momenten kunnen zich voordoen tijdens haar avondritueel, wanneer ze tijd heeft om te ontspannen en door haar favoriete online winkels te bladeren.
 2. Lunchpauze Lisa
  Lisa is een administratief medewerker die graag shopt tijdens haar lunchpauze. Ze gebruikt haar smartphone om snel door haar favoriete winkels te bladeren en aankopen te doen. Haar micro-momenten kunnen zich voordoen tijdens haar lunchpauze of tijdens andere korte pauzes gedurende de dag.
 3. Ochtend Ollie
  Ollie is een vroege vogel die de voorkeur geeft aan het doen van zijn aankopen in de vroege ochtend, voordat zijn dag echt begint. Hij houdt ervan om door zijn e-mails te scrollen en de nieuwste aanbiedingen en producten te bekijken terwijl hij zijn ochtendkoffie drinkt. Zijn micro-momenten kunnen zich voordoen tijdens deze rustige ochtenduren.
 4. Weekend Wouter
  Wouter is een drukke vader die de meeste van zijn winkelactiviteiten in het weekend doet, wanneer hij wat vrije tijd heeft. Hij houdt ervan om door online winkels te bladeren en te zoeken naar producten voor zijn gezin. Zijn micro-momenten kunnen zich voordoen tijdens deze ontspannen weekenduren.
 5. Nachtuil Nina
  Nina is een student die vaak laat opblijft en de voorkeur geeft aan winkelen laat in de avond, wanneer ze kan ontspannen en zich kan concentreren op het vinden van de perfecte producten. Haar micro-momenten kunnen zich voordoen tijdens deze late uren, wanneer ze zich het meest alert en ontspannen voelt.

Deze persona’s kunnen je helpen bij het identificeren van mogelijke micro-momenten en bij het begrijpen van hoe je je berichten en content kunt afstemmen op deze specifieke momenten.

Persona

Concurrentieanalyse door “Mode voor Jou”

Na het analyseren van haar eigen data, besluit Eva om haar aandacht te richten op haar concurrenten. Ze weet dat het begrijpen van de strategieën van andere merken in de branche waardevolle inzichten kan opleveren. Door te observeren wat anderen doen, kan ze leren van hun successen en fouten, en dit toepassen op haar eigen strategie.

Eva begint met het bestuderen van de advertentiestrategieën van haar concurrenten. Ze merkt op dat sommige merken zich sterk richten op de vroege ochtenduren voor hun advertenties. Dit suggereert dat dit een potentieel micro-moment kan zijn, een tijdstip waarop klanten mogelijk ontvankelijk zijn voor marketingboodschappen. Deze observatie zet Eva aan het denken over hoe “Mode voor Jou” deze momenten beter kan benutten.

Kansen om te onderscheiden

Daarnaast merkt Eva op dat veel merken de late avond lijken te negeren in hun advertentiestrategieën. Dit valt op omdat uit haar eigen data-analyse blijkt dat dit juist een moment is waarop veel van haar klanten actief zijn. Eva ziet dit als een kans voor “Mode voor Jou” om zich te onderscheiden van de concurrentie. Door advertenties te plaatsen op deze late uren, kan het merk aanwezig zijn op een moment waarop andere merken dat niet zijn.

Maar Eva beperkt haar concurrentieanalyse niet alleen tot advertentiestrategieën. Ze kijkt ook naar de inhoud die haar concurrenten delen, de manier waarop ze communiceren met hun klanten, en de kanalen die ze gebruiken. Ze onderzoekt de berichten die het meeste engagement krijgen en probeert te begrijpen waarom deze berichten succesvol zijn.

Door deze grondige concurrentieanalyse kan Eva inzichten opdoen die haar helpen haar eigen marketingstrategie te verfijnen en te verbeteren. Ze kan leren van wat werkt en wat niet werkt voor anderen, en deze lessen toepassen op “Mode voor Jou”. Op deze manier kan ze zorgen dat haar merk steeds een stap voor blijft op de concurrentie.

Experimenteren en leren bij “Mode voor Jou”

Tot slot, gewapend met alle informatie die ze heeft verzameld, begint Eva te experimenteren. Ze probeert haar boodschappen te sturen op verschillende momenten en kijkt wat werkt. Misschien ontdekt ze dat “Werkende Wendy” eigenlijk vroeg in de ochtend winkelt, of dat “Lunchpauze Lisa” het meest ontvankelijk is voor haar boodschappen in het weekend.

Door voortdurend te leren en zich aan te passen, slaagt Eva erin om de micro-momenten van haar klanten beter te begrijpen en te benutten. En dit is hoe “Mode voor Jou” de kracht van micro-momenten ontdekte en gebruikte om hun marketing te verbeteren. Het was een proces van onderzoek, leren, en aanpassen – maar het resultaat was een dieper inzicht in hun klanten en hoe ze met hen kunnen communiceren op de meest effectieve manier.

Tools om micro-momenten van jouw doelgroep te achterhalen

Het identificeren van micro-momenten kan een uitdagende taak zijn, maar er zijn verschillende tools en software-oplossingen die je hierbij kunnen helpen. Hier zijn negen suggesties, elk met een praktijkvoorbeeld van hoe je ze zou kunnen inzetten:

 1. Google Analytics
  Deze tool van Google biedt diepgaande inzichten in het gedrag van je websitebezoekers. Je kunt bijvoorbeeld zien op welk tijdstip van de dag de meeste mensen je website bezoeken, wat kan wijzen op een belangrijk micro-moment.
 2. Hootsuite
  Een socialmediamanagement-tool die je kunt gebruiken om te analyseren wanneer je volgers het meest actief zijn. Bijvoorbeeld, je merkt misschien dat je posts meer interacties krijgen tijdens de lunchpauze, wat suggereert dat dit een micro-moment kan zijn.
 3. SEMrush
  Een SEO-tool die je inzicht kan geven in de zoekwoorden waarop je doelgroep zoekt. Als je merkt dat veel mensen op zoek zijn naar vakanties naar Ibiza in de eerste twee week van januari, kan dat een micro-moment zijn waarop je nuttige content kunt leveren.
 4. Hotjar
  Deze website-analysetool kan je laten zien waar en hoe gebruikers met je website omgaan. Als je bijvoorbeeld merkt dat veel gebruikers je contactpagina bekijken na het lezen van een specifiek blogbericht, kan dat een micro-moment zijn om een speciale aanbieding te doen.
 5. SurveyMonkey
  Met deze enquêtetool kun je directe feedback krijgen van je klanten. Als je bijvoorbeeld leert dat veel van je klanten in de vroege ochtend nadenken over hun aankopen, kun je dat moment benutten met gerichte marketing.
 6. MailChimp
  Deze e-mailmarketingtool biedt uitgebreide rapporten die je kunnen laten zien wanneer je klanten het meest waarschijnlijk je e-mails openen en erop klikken. Dit kan je helpen bij het identificeren van micro-momenten in hun dag waarop ze ontvankelijk zijn voor je berichten.
 7. Google Trends
  Met deze tool kun je ontdekken wanneer bepaalde zoekopdrachten pieken. Dit kan je helpen om seizoensgebonden micro-momenten te identificeren, zoals een toename van zoekopdrachten naar “Moederdag cadeau-ideeën” in de aanloop naar Moederdag.
 8. Ahrefs
  Een andere krachtige SEO-tool die je kan helpen bij het identificeren van de vragen die je doelgroep stelt in zoekmachines. Dit kan je helpen om de “ik wil weten”-micro-momenten te identificeren en te beantwoorden.
 9. Facebook Insights
  Als je bedrijf een Facebook-pagina heeft, kan deze tool je waardevolle informatie geven over het gedrag en de voorkeuren van je volgers. Als je bijvoorbeeld merkt dat berichten die in de late namiddag worden geplaatst de meeste betrokkenheid genereren, kan dit een belangrijk micro-moment zijn om op in te spelen.

Evalueer regelmatig

Het gebruik van deze tools kan je helpen bij het identificeren van de micro-momenten van je doelgroep. Door deze momenten te begrijpen en erop in te spelen, kun je je marketingstrategie effectiever en relevanter maken voor je doelgroep.

Onthoud dat het belangrijk is om je strategie regelmatig te evalueren en aan te passen op basis van de inzichten die je verkrijgt.