Online marketing

Zo gebruik je concurrentie-onderzoek om de markt te veroveren

0

Zodra je in digitale marketing stapt, kom je concurrentie-onderzoek overal tegen. Experts vertellen je voortdurend hoe belangrijk het is om je concurrenten te volgen, hun strategieën te leren kennen en bruikbare inzichten te krijgen. Maar weinig van hen leggen uit hoe het analyseren van de concurrentie je bedrijf precies kan helpen. Welke problemen lost dit proces op en welke voordelen biedt het? Laten we eens kijken hoe jij je concurrenten kunt onderzoeken om de echte uitdagingen van je bedrijf aan te pakken.

Dit artikel is bedoeld om diegenen te helpen die net hun bedrijf hebben gestart en niet weten waar te beginnen, maar ook diegenen die al werken aan hun online aanwezigheid maar niet de gewenste resultaten bereiken.

Analyse van de vraag: leer wie je bedrijf nodig zou kunnen hebben

Wanneer je op het idee komt voor een bedrijf, verdiep je je in de niche en leer je er zoveel mogelijk over. Het lijkt misschien dat iedereen in de buurt nodig heeft wat jij aanbiedt. Stel, je maakt educatief speelgoed – je begint te denken dat elk kind dat nodig heeft. Of je runt een online educatief platform en je hebt het idee dat iedereen jouw cursussen nodig heeft. Maar meestal is het meer een cognitieve vooringenomenheid dan een echte observatie. Je kunt niet zomaar de vraag inschatten, je moet terugvallen op statistieken.

Waarom heb je statistieken van de vraag nodig?

Laten we zeggen dat je een biologisch-hondenvoerbedrijf heeft. Je kunt zoeken naar statistieken en leren hoeveel hondenbezitters er in je omgeving zijn – maar ze behoren niet allemaal tot jouw doelgroep. Niet iedereen is geïnteresseerd in biologisch voedsel, sommigen geven er de voorkeur aan het voedsel zelf te bereiden, en sommigen laten hun hond misschien een specifiek dieet volgen. Je hebt dus de gegevens van zoekmachines nodig om een idee te krijgen van hoeveel mensen je potentiële klanten zijn.

Hoe analyseer je de vraag?

SEO-tools kunnen je veel helpen bij het segmenteren van het publiek. Zoekers die zoekwoorden invoeren die verband houden met je producten, moeten je doelgroep zijn.

Hieronder zie je hoe populair de zoekopdracht ‘biologisch hondenvoer’ is in Google in de VS. Op deze term wordt 4,4k keer per maand gezocht. Voeg hier alle relevante zoekopdrachten en hun zoekvolumes aan toe en je krijgt een beeld. Mensen kunnen zoeken naar biologisch hondenvoer met vermelding van het ras, de leeftijd, de conditie of andere details van hun huisdier. Zorg ervoor dat je alle relevante zoekwoorden verzamelt die worden gebruikt in verschillende zoekmachines en locaties (als je je op meerdere landen richt).

SEO-tool zoekwoordenonderzoek.

Dit is een voorbeeld van resultaten die je kunt krijgen in een concurrerende onderzoekstool. Screenshot gemaakt in SE Ranking.

Zodra je weet dat mensen behoefte hebben aan het soort product dat je aanbiedt, is het tijd om te leren wie in deze vraag voorziet.

Lijst van concurrenten: leer met wie je je niche deelt

In plaats van veronderstellingen te maken, moet je je bedrijfsstrategie baseren op een goed beoordelingsvermogen. Leer eerst hoeveel moeite je moet doen om de concurrentie voor te zijn. Om dat te doen, moet je weten wie je concurrentie is.

Waarom moet je je concurrenten kennen

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je rekening moet houden met concurrenten.

  1. Het helpt het financiële potentieel van de niche te beoordelen. Als er slechts een paar bedrijven zijn die hetzelfde product aanbieden, is het ofwel uniek of niet erg nuttig. Analyseer het zoekvolume van de zoekwoorden van je concurrenten om te zien of het zin heeft een dergelijk product te promoten.
  2. Het helpt bij het evalueren van de marktgrootte. Blader door een lijst van zoektermen waarop je succesvolle concurrent rankt. Je ziet hoeveel verkeer ze krijgen en hoeveel verschillende webpagina’s ze hebben om alle zoekintenties te dekken.
  3. Het helpt te begrijpen wat klanten nodig hebben. Bekijk de website van de concurrent vanuit het oogpunt van de klant. Kijk hoe gemakkelijk het is om te vinden wat je nodig hebt, hoe eenvoudig het proces is om een bestelling te plaatsen, enzovoort. Ontdek de meestbezochte pagina’s, ontdek zwakke punten, en bedenk hoe jouw website beter kan zijn voor klanten.

Hoe krijg ik een lijst van concurrenten?

Om te beginnen, googel je concurrenten en doe het goed. Met ‘goed’ bedoel ik rekening houdend met een aantal belangrijke details over hoe zoekmachines werken.

  1. Niet alle websites die verschijnen bij het zoeken op je doelzoekvraag zijn je concurrenten. Zelfs commerciële zoekwoorden brengen je naar neutrale zoekresultaten zoals listings, artikelen in media, en informatieve bronnen. Bijvoorbeeld, Google’s SERPs voor ‘kapperszaak’ bevatten zowel bedrijfspagina’s als niet-commerciële pagina’s.

Zoekresultaten kapperszaak concurrentieonderzoek.

  1. Zoekresultaten variëren afhankelijk van de locatie. Een gebruiker uit Amsterdam die zoekt op ‘de beste kapperszaak’ zal andere resultaten krijgen dan een gebruiker uit de Eindhoven die dezelfde zoekopdracht geeft. Dus als je je op een specifieke locatie richt, zoek dan naar concurrenten die in dezelfde regio werken. Gebruik Google Maps en op locatie gebaseerde bedrijfsvermeldingen om je directe concurrenten te vinden.

Tools voor concurrentieonderzoek helpen je om snel inzicht te krijgen in de markt. Voer een domeinnaam van een concurrent in en krijg een volledige lijst van websites die zich op hetzelfde publiek richten. Filter de resultaten door de bronnen uit te sluiten die geen relevant bedrijf vertegenwoordigen (listings, online media, sociale netwerken, enz.).

Dankzij SEO analytics kun je leren op hoeveel zoekwoorden je rivalen zich richten, hoeveel verkeer ze krijgen, en welke pagina’s het best converteren voor hen. Zodra je een lijst van je belangrijkste concurrenten hebt, gebruik dan een SEO-tool zoals SE Ranking (hier gebruikt ter illustratie), Semrush, Ahrefs, of een andere.

Laten we eens kijken wat we nog meer uit concurrentieanalyse kunnen halen.

De meest winstgevende zoekwoorden: leer wat al werkt

Analyseren wat werkt voor je concurrenten zal je een idee geven van wat je moet doen om jouw deel van de markt te veroveren. Leer welke zoekwoorden het meeste verkeer naar rivaliserende websites brengen en hoe die zoekwoorden op hun populaire pagina’s worden geplaatst.

Waarom heb je de semantiek van concurrenten nodig

Aangezien je mensen wil aantrekken die online naar producten en diensten zoeken, wil je misschien leren hoe ze bestaande concurrenten vinden. Als je bijvoorbeeld een kapperszaak voor kinderen wil beginnen, moet je analyseren hoe de sterkste bedrijven in deze niche hun online aanwezigheid opbouwen.

Hoe leer je welke zoekwoorden werken voor je concurrenten

Open een tool voor concurrentieonderzoek, voer een domeinnaam in van een van je grote concurrenten, en duik in de analytics.

Zoekwoordenonderzoek bij je concurrentie.

Het screenshot hierboven is van SE Ranking’s tool waar we een grote kapperszaak voor kinderen, Sharkey’s Cuts for Kids, hebben geanalyseerd. Welke inzichten kan hun lijst van organische zoekwoorden geven?

  1. Inzicht in de omvang van de diensten die een soortgelijk bedrijf kan leveren of specifieke kenmerken die klanten nodig hebben. Sharkey’s Cuts for Kids gebruikt bijvoorbeeld een barbie-auto voor kinderen als salonstoel.
  2. Inzicht in verschillende gebruikersintenties. Je kunt leren dat mensen op zoek zijn naar ‘leuke knipbeurten voor het gezin’, ‘coole knipbeurten voor kinderen’, ‘barbiekapsels’ en ‘betaalbare kinderkapsels’.

Als je ziet dat je concurrent al goed rankt voor een reeks verschillende zoekopdrachten, kun je deze zoekopdrachten in jouw voordeel gebruiken en ze ook in je SEO-strategie opnemen. Analyseer welke segmenten van klantbehoeften worden gedekt door concurrenten en welke segmenten jouw bedrijf kan verbeteren.

De best bezochte pagina’s: leer wat het meeste verkeer oplevert

Naast het leren van de best presterende zoekwoorden waarop je concurrenten zich richten, kun je ook leren welke pagina’s het populairst zijn.

Waarom moet je weten van de toppagina’s van je concurrent

Websites van bedrijven krijgen veel verkeer naar de pagina’s waar ze zich richten op het oplossen van de grootste pijnpunten van klanten. Door de meestbezochte pagina’s van je concurrenten te onderzoeken, kun je begrijpen waar klanten het meest in geïnteresseerd zijn. Bovendien krijgt je waardevolle ideeën voor content.

Laten we dit illustreren aan de hand van een online-mediavoorbeeld. Stel, je lanceert een blog over wetenschap en gericht op mensen die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijke ontdekkingen, historische uitvindingen, en dat soort dingen. Je zult moeten concurreren voor aandacht tegen giganten zoals BigThink. Het slechte nieuws is dat er al populaire websites zijn die deze niche bezetten, maar het goede nieuws is dat je van je concurrenten kunt leren naar welke onderwerpen veel gevraagd worden.

Hoe leer je welke pagina’s het meeste verkeer brengen?

Tools voor concurrentieonderzoek geven je een lijst van de toppagina’s, hun verkeersaandeel en verkeersramingen.

Meestgelezen pagina's van concurrenten onderzoeken.

Je zult snel vaststellen welke onderwerpen het meest gelezen worden. Verken deze reeks onderwerpen en ontwikkel je eigen ideeën over hoe je boeiende inhoud voor jouw doelgroep kunt creëren. Open deze links en lees de artikelen zelf om te begrijpen waar het eventueel aan schort en op welke manieren jouw website het beter kan. Je kunt ook zien op welke zoekwoorden de meestbezochte pagina’s scoren en deze in overweging nemen.

Brand mentions: leer wie praat over je concurrenten

Je weet al veel over hoe concurrenten hun websites optimaliseren. Wat je ook moet doen, is hun externe promotiestrategieën (PR, linkbuilding en social media) in de gaten houden. Je kunt hun activiteiten volgen door merkvermelding-alerts in te stellen.

Waarom moet je vermeldingen van je concurrenten bijhouden?

Brand mention monitoring levert de volgende voordelen op.

  1. Je weet welke blogs, forums en socialmedia-kanalen je concurrenten gebruiken. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze bronnen populair onder je doelgroep.
  2. Je zult de dynamiek van merkvermeldingen zien: als je weet hoe vaak je rivalen online worden besproken, moet je je inspannen om dezelfde cijfers te halen.
  3. Je krijgt een lijst van websites die open staan voor het vermelden van bedrijven uit jouw niche. Het zal helpen bij het ontwikkelen van PR en linkbuilding-relaties.

Hoe monitor je merkvermeldingen van concurrenten?

Er zijn tal van tools voor het monitoren van merkvermeldingen en discussies rond een bepaalde bedrijfsniche. Brand24 en Awario helpen bijvoorbeeld bij het bijhouden van vermeldingen op Twitter, YouTube, artikelen, podcasts, forums en blogs.

Hier is een voorbeeld van Brand24. Het maakt het mogelijk om vermeldingen van concurrenten op verschillende kanalen te volgen (maar vermeldingen op Facebook en Instagram zijn alleen beschikbaar voor je eigen merk):

Vermeldingen van concurrenten op kanalen volgen.

Het enige wat je hoeft te doen is een project aanmaken en verschillende variaties van de merknaam van de concurrent invoeren. Bijvoorbeeld, Big Think, bigthink, en bigthink.com. Zodra je dat hebt gedaan, begint de tool met het verzamelen van vermeldingen en geeft het je waardevolle inzichten over de bronnen die je kunt gebruiken voor promotie.

Leren van concurrenten

Concurrentieonderzoek is echt een van de belangrijkste aspecten van het analyseren van je markt en het opbouwen van een succesvolle bedrijfsstrategie. Maar het werkt alleen als je weet op welke statistieken je moet letten en hoe je de inzichten in de praktijk kunt brengen. Kies een nuttige tool en haal het meeste uit het onderzoeken van je concurrenten!