Online marketing

Krachtig & doeltreffend: een marketingplan op 1 pagina

0

Iedere ondernemer droomt ervan: meer klanten en meer omzet met minder moeite en budget. Talloze specialisten, consultants en businesscoaches die dit beloven komen met uitgebreide trajecten of ingewikkelde plannen. In werkelijkheid ligt de uiteindelijke succesformule bij een goed marketingplan dat op 1 pagina past. Ik leg je uit hoe je met een enkel A4-tje jouw marketing winstgevend maakt.

Die vuistdikke businessplannen zijn rijp voor de kliko

We kennen ze allemaal wel: van die vuistdikke businessplannen vol met gelikte grafiekjes, tabellen en ellenlange lappen tekst. Over het algemeen is het nog altijd de heersende mening dat geen enkele ondernemer er onderuit komt om een klein fortuin neer te tellen om zo’n businessplan op te laten stellen. Anders is je onderneming bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Het merendeel van de ondernemers legt dat prachtige businessplan namelijk netjes in een bureaula en kijkt er nooit meer naar.

Toen de Australische ondernemer en marketeer Allan Dib zijn eerste bedrijf startte, liet hij een businessplan door een adviseur opstellen. Ook bij hem verdween dat plan vele jaren later ongelezen in de kliko. Ervaring had hem geleerd dat het plan compleet waardeloos was en dat er een veel eenvoudigere manier moest zijn om een succesformule voor een startende (of bestaande) onderneming te bedenken. Het resultaat van die gedachte beschrijft hij in zijn boek Een marketingplan van 1 pagina (affiliate).

Aan een goed marketingplan heb je veel meer

De 80/20-regel kennen we allemaal wel en die geldt zeker ook voor bedrijven. Zo komt bijna altijd 80% van de bedrijfswinst van 20% van de klanten. Allan Dib vult dit aan met de 64/4-regel van James Schramko. Dit stelt dat het merendeel van bedrijfsresultaten (64%) het gevolg is van 4% van de bedrijfsacties. Als je als onderneming meer succes wil hebben, zul je dus meer aandacht aan de acties met het grootste succes moeten geven. En die actie is marketing.

Dat businessplan is dus leuk, maar aan een goed marketingplan heb je meer. En ook dat marketingplan hoeft geen honderden pagina’s te hebben.

Het marketingplan van 1 pagina dat Allan Dib heeft ontwikkeld bestaat uit drie hoofdfases, dat zijn de drie fases van de marketingreis:

  • Voor (prospect) – Mensen leren je kennen en maken hun interesse kenbaar.
  • Tijdens (lead) – Mensen mogen je en kopen voor de eerste keer iets.
  • Na (klant) – Mensen vertrouwen je, kopen regelmatig iets en bevelen je bij anderen aan.

Iedere hoofdfase bestaat vervolgens uit drie subfases. Hierdoor bevat het volledige marketingplan negen vlakken die ook nog eens vrij eenvoudig zijn in te vullen.

De voor-fase: hoe bereik je mensen die niet weten dat je bestaat?

Voordat je wereldkundig gaat maken dat jouw onderneming bestaat, is het cruciaal om te bepalen voor wie jouw diensten of producten interessant zijn. Het is namelijk een hele grote misvatting als je denkt dat iedereen op je zit te wachten. Wees een grote vis in een kleine vijver, dan voorkom je dat je op al die overvolle mediakanalen volledig wordt overschreeuwd.

Zodra je je doelmarkt hebt gekozen, ga je een concrete boodschap formuleren. Je kruipt in de geest van je prospect en vervolgens richt je je met copywriting linea recta op de pijn van die mensen.

Prospects bron: Andrii Yalanskyi / Shutterstock.com

Als laatste zet je de juiste middelen in om die prospects te bereiken. Social media is daarbij een optie, maar vlak reguliere post of e-mail zeker niet uit. In veel gevallen kunnen die methodes namelijk heel effectief zijn. Waar je uiteindelijk ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je precies meet wat de resultaten van je campagne(s) zijn en zet een campagne stop zodra deze niet genoeg oplevert.

De tijdens-fase: hoe zorg je ervoor dat prospects uiteindelijk bij je gaan kopen?

Campagnes verzinnen en uitrollen is allemaal heel leuk en aardig, je hebt er uiteindelijk helemaal niets aan als je de resultaten van die campagnes niet goed registreert. Zorg er dus voor dat mensen die op je campagnes reageren netjes worden verzameld.

Daarna is het zaak om die leads ook goed op te volgen. Joe Girard, een Amerikaanse autoverkoper die in het Guinness Book of Records als beste verkoper ter wereld staat, deed dit door elke maand een persoonlijk kaartje naar zijn hele klantenlijst te sturen.

Door geloofwaardig te zijn en de risico’s die potentiële klanten bij een eventuele aankoop denken te lopen weg te nemen, zorg je voor salesconversie. Met een goede garantie, keuzemogelijkheden en door vertrouwen te wekken voorkom je dat je op prijzen moet te gaan concurreren.

De na-fase: hoe maak je van klanten enthousiaste fans?

Bij veel bedrijven wordt de na-fase behoorlijk genegeerd. Mensen die eenmaal iets hebben gekocht worden vergeten, en dat terwijl daar nu juist de meeste winst te behalen valt. Door van die eenmalige klanten enthousiaste fans te maken komen ze namelijk niet alleen vaker terug, ze vertellen ook nog eens aan anderen dat ze bij jouw onderneming moeten gaan kopen.

Bezorg je klanten dus een fantastische ervaring door bijvoorbeeld met een originele bevestigingsmail van hun aankoop te komen of andere entertainment rond je product of dienst te verzinnen. Een ander belangrijk aspect tijdens deze fase is natuurlijk de cross-selling en upselling, maar het is ook verstandig om niet al je klanten hetzelfde te behandelen. Niemand zit op zogenaamde afhakers of vampiers te wachten.

Tenslotte is het goed om te weten dat je doorverwijzingen van klanten kunt opwekken en aanwakkeren. Referral marketing werkt nog altijd heel goed!

Een marketingplan van 1 pagina dat je gewoon op een canvas kunt invullenBoekcover Een marketingplan van 1 pagina

De bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op het boek Een marketingplan van 1 pagina (affiliate) van Allan Dib. Het leest erg prettig, voornamelijk omdat Allan Dib niet zuinig is geweest met het aandragen van hele goede voorbeelden een daarnaast talloze verhelderende inzichten geeft.

Als aanvulling kun je het door hem ontworpen marketingcanvas als PDF of A4- en A3-formaat downloaden, het boek kun je vervolgens als handleiding gebruiken om dit canvas in te vullen. Op deze manier heb je binnen een korte tijd een goed marketingplan liggen. Je marketingbudget zal hiermee niet langer als een kostenpost, maar als een waardevolle investering worden gezien.