Online advertising

Social media advertising: boost je organische content [handig stappenplan]

0

In dit artikel ga ik het hebben over het ‘boosten’ van goed presterende socialmedia-berichten. Het boosten van content betekent dat je jouw organische berichten aanvult met een betaalde promotie. Deze tactiek kun je toepassen op de welbekende socialmedia-platformen voor adverteerders (Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, etc.).

Let op: In dit artikel beperk ik me tot de voordelen van het boosten van goed presterende organische social content. Heb je te maken met een beperkt advertentiebudget? Dan kan dit een succesvolle tactiek voor je zijn. Mocht je er de ruimte en de middelen voor hebben, dan pleit ik voor een gedegen advertentiestrategie. Hier teken je de volledige marketingfunnel op en doorloop je deze in je advertenties.

Een succesvolle socialmedia-post gemaakt?

Wat doe jij wanneer jouw content goed presteert en de resultaten beter zijn dan normaal? Je kent het gevoel vast wel: je hebt je zaken goed voorbereid en je weet als geen ander waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Dit vertaal je vervolgens in die éne rake Insta-post. Je behaalt wel drie keer het aantal interacties dan gemiddeld op jouw berichten, waarmee ook jouw gemiddelde organische bereik flink stijgt. Hoe lekker is dat?! Maar wat doe je vervolgens? Ga jij achterover leunen en genieten van het succes? Óf probeer je eerst jouw bestaande bericht verder te optimaliseren?

Boosten die handel!

Het boosten van jouw goed presterende berichten betekent dus dat je niet álleen maar vertrouwt op de organische distributie van de content, maar ook wat extra budget investeert om deze content aan een groter publiek te laten zien. Zo zorg jij dat je ook zichtbaar wordt voor de mensen die je normaal niet bereikt. Wie weet behoort onder hen ook een deel tot jouw potentiële klanten! Je hebt immers al je eerste test uitgevoerd, want je hebt bij het analyseren van de resultaten op jouw organisch bericht al geconstateerd dat deze content aanslaat binnen jouw doelgroep.

De voordelen van het boosten van organische content

  1. Bereik en betrokkenheid. Het boosten van je content is een manier om jouw bereik te vergroten en nieuwe personen te bereiken die je met jouw organische berichten nooit had bereikt. Doordat je het bereik vergroot, zul je ook direct meer betrokkenheid genereren (denk hierbij aan clicks, likes, reacties en deelacties).
  2. Kosten. De benodigde kosten voor het boosten van je bestaande content liggen natuurlijk stukken lager dan als je een volledige advertentiecampagne uitzet. Je weet namelijk al dat je bericht binnen de bestaande doelgroep goed is voor een hoog interactiepercentage.
  3. Snel en effectief. Je hebt natuurlijk al content gemaakt en gepubliceerd en je hebt in principe al een korte test gemaakt. Je weet namelijk al dat de content goed is voor je engagement. Ga je adverteren op Facebook of op Instagram? Let dan op dat je niet de blauwe promootknop gebruikt. Ga naar Advertentiebeheer en maak hier een advertentiecampagne. Kies je doelstelling en bepaal de targeting. Vervolgens kies je op advertentieniveau, voor het adverteren van bestaande content.

Hoe werkt het adverteren via Meta en LinkedIn dan precies?

Ik schreef het hierboven bij stap drie al: wil je jouw goed presterende Facebook-bericht een extra boost geven? Gebruik dan niet de blauwe promootknop die je onderaan jouw organische posts ziet.

De blauwe knop 'bericht promoten' op Facebook.

Waarom is deze knop nu precies verboden terrein? Dat heeft te maken met een aantal verschillende factoren. De belangrijkste reden om deze opvallende knop links te laten liggen, is aangezien deze optie beperkte targetingopties biedt. Je kunt hierdoor minder nauwkeurig selecteren wie jouw bericht te zien krijgt. Je advertentie wordt namelijk automatisch getoond aan een brede doelgroep. Hierdoor is de kans een stuk groter dat jouw advertentie wordt getoond aan personen die minder, of zelfs helemaal niet, geïnteresseerd zijn in jouw content. Wegblijven bij die knop dus! Snel verder naar hoe het wél moet.

Hoe kun je het beste jouw goed presterende content een boost geven via social advertising?

In het volgende stappenplan laat ik je zien hoe je het beste jouw organische content kunt boosten, zonder dat je gebruikmaakt van die blauwe promootknop dus (ik blijf het toch écht zeggen). In dit artikel houd ik het eventjes bij de meest gebruikte advertisingplatformen door adverteerders: Meta en LinkedIn.

Stappenplan: adverteren op Facebook & Instagram (Meta)

Via het Advertentiebeheer van Meta kun je eenvoudig adverteren op Facebook en Instagram. Mocht je vaker adverteren, of van plan zijn om dit in de toekomst vaker te doen, dan raad ik je aan om een Facebook Business Manager aan te maken en volledig in te richten. In dit ‘portaal’ kun je vrijwel alle tools beheren, die je als adverteerder nodig hebt.

Tip: is Meta advertising nieuw voor je? Dan raad ik je aan om je écht even goed in te lezen voordat je van start gaat en voordat je jouw Business Manager gaat aanmaken. In de praktijk zie ik vaak dat ondernemers of marketeers de Business Manager aanmaken en dat er vervolgens zaken niet, of niet goed worden ingericht. Je mist dan veel waardevolle data. Zeker als je vaker gaat adverteren, is dat ontzettend zonde!

Nou, ik ga niet meer verder afdwalen en je de volledige Meta Business Manager uitleggen. Vandaar dat hieronder het stappenplan volgt.

Stap 1. Maak Facebook Business Manager aan

Start met het aanmaken van de Facebook Business Manager (als je die nog niet hebt natuurlijk, anders kun je deze stap overslaan).

Stap 2. Ga naar Advertentiebeheer

Ga vanuit deze Business Manager naar Advertentiebeheer (of Ads Manager op zijn Engels). Nog geen Ads-account? Maak deze dan aan en voeg je betalingsgegevens toe.

Tip: je hebt verschillende betalingsmogelijkheden. Het meest optimale is om een creditcard toe te voegen.

Je komt vervolgens in dit scherm terecht. Mocht er in het verleden al geadverteerd zijn via je account, dan zie je deze campagnes in dit overzicht terug.

Advertentiebeheer Facebook.

Stap 3. Klik op Maken

Klik op de groene knop Maken die je aan de linkerkant ziet staan.

Stap 4. Kies je advertentiedoel

Kies vervolgens jouw gewenste advertentiedoel. Aangezien je een bestaand bericht gaat adverteren, zal dit waarschijnlijk Bekendheid, Verkeer of Betrokkenheid zijn. Als alles goed gaat dan zal vervolgens het volgende scherm openklappen.

Ik heb in mijn voorbeeld gekozen voor verkeer als advertentiedoel, mocht jij een andere doelstelling hebben bepaald voor jouw advertentie, dan kan het goed zijn dat bepaalde vensters er net iets anders uitzien. Maar de vervolgstappen blijven verder hetzelfde!

Campagnedoel kiezen in Facebook.

Stap 5. Geef je campagne een naam

Geef jouw campagne een logische naam, zodat je deze gemakkelijk terug kunt vinden. In dit eerste scherm hoef je vervolgens niet zoveel te doen.

Let wel op: heeft jouw bericht betrekking op leningen, werkgelegenheid, huisvesting, maatschappelijke kwesties, verkiezingen of politiek? Dan ben je verplicht om dit aan te geven als speciale advertentiecategorie. Dit is een extra beveiliging vanuit Meta om discriminatie en verkeerde beïnvloeding te voorkomen.

Vervolgens klik je onderaan op Volgende. Je schiet nu door naar de advertentieset.

Stap 6. Bepaal je budget, looptijd, doelgroep en waar de ad getoond moet worden

Op advertentiesetniveau check je eerst of alles klopt en of de juiste pagina staat aangevinkt. Vervolgens bepaal je hier jouw budget, looptijd en doelgroep. Als laatste selecteer je hier waar je jouw advertentie allemaal wilt tonen binnen Meta.

Alles ingericht? Dan klik je weer op Volgende. Je schiet nu door naar het advertentieniveau. Hier ga je jouw advertentie inrichten. Ben je bij dit artikel terechtgekomen omdat je een bestaand bericht wil boosten?  Dan hoef je hier je bericht niet meer opnieuw in te richten. Je hebt jouw bericht immers al gemaakt en gepubliceerd.

Stap 7. Selecteer het bericht

Kies hier de optie ‘Bestaand bericht gebruiken’ en selecteer het bericht dat je wilt gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere bestaande berichten te gaan adverteren en hier een kleine A/B-test uit te voeren.

Stap 8. Check of alles goed ingesteld staat

Check nog een keer goed of je alles juist hebt ingesteld. Klopt het budget? Heb je niet per ongeluk een nulletje te veel ingevoerd? Alles klopt? Mooi, publiceren die handel!

Stap 9. Wacht op bericht van Facebook

Facebook gaat nu jouw advertentie beoordelen. Je zult waarschijnlijk snel bericht krijgen dat je advertentie live staat.

Stap 10. Controleren en optimaliseren

Vergeet vooral niet om jouw advertentieresultaten in de gaten te houden. Ga je vaker adverteren? Bekijk dan welke content goed werkt bij jouw doelgroep. Probeer A/B-tests uit te voeren en blijf vooral optimaliseren!

Stappenplan: adverteren op LinkedIn

Dan gaan we door naar LinkedIn. Het boosten van je content op LinkedIn gaat op een vergelijkbare manier als we net zagen bij Meta. Alleen ziet de LinkedIn Campaign Manager er net weer een beetje anders uit dan die van Meta. Daarom neem ik je ook hier stap voor stap mee!

Stap 1. Ga naar LinkedIn Campaign Manager

Ga naar de LinkedIn Campaign Manager van jouw bedrijf. Nog geen advertentie-account? Maak deze dan eerst aan!

Stap 2. Maak een campagnegroep

Vervolgens maak je een campagnegroep, waarin je uiteindelijk je campagnes gaat maken. Geef de campagnegroep een logische naam en cluster hier je campagnes op een logische manier per campagnegroep, zodat je het overzicht behoudt.

Campagnebeheer in LinkedIn.

Stap 3. Kies je advertentiedoel

Kies vervolgens jouw gewenste advertentiedoel. Aangezien je een bestaand bericht gaat adverteren, zal dit waarschijnlijk Bekendheid, Verkeer of Betrokkenheid zijn.

Advertentiedoelstelling in LinkedIn kiezen.

Stap 4. Bepaal de doelgroep, advertentievorm, budget en meer

Na het bepalen van de doelstelling ga je verder met het bepalen van de doelgroep, de advertentievorm, de plaatsingen en het budget en schema. Scroll naar onder en vul de gegevens in.

Stap 5. Kies de profieltaal

Je moet ook de profieltaal van jouw doelgroep invoeren. LinkedIn heeft dit automatisch op Engels staan. Adverteer je in het Nederlands? Dan doe je er verstandig aan om deze naar het Nederlands om te zetten.

Stap 6. Conversies

De laatste optie, voordat je jouw advertentie kunt inrichten, is de optie ‘Conversies bijhouden’. Als je LinkedIn Insight Tag op de juiste manier hebt geïnstalleerd, dan kun je hier de acties van jouw doelgroep meten.

Stap 7. Maak je advertentie op

Alles juist ingevoerd? Dan klik je op Volgende. Nu kun je jouw advertentie gaan opmaken. Ik heb het in dit artikel over het boosten van je organische content. In dit geval kies je de optie ‘Door bestaande content bladeren’. Je krijgt nu een lijst te zien van al jouw geplaatste organische berichten.

Selecteer het bericht (of de berichten) waarmee je wilt adverteren en klik weer op volgende.

8. Check, check, dubbelcheck!

Je ziet nu nog een keer jouw advertentie. Klopt alles? Dan kun je jouw LinkedIn-campagne starten.

9. Wacht op bericht van LinkedIn

LinkedIn gaat nu jouw advertentie(s) beoordelen. Je zult waarschijnlijk snel bericht krijgen dat je advertentie live staat.

10. Houd je resultaten in de gaten & optimaliseer

Vergeet vooral niet om jouw advertentieresultaten in de gaten te houden. Ga je vaker adverteren? Bekijk dan welke content goed werkt bij jouw doelgroep. Probeer A/B-tests uit te voeren en blijf vooral optimaliseren.

In dit artikel heb ik mij gericht op het boosten van organische content: een snelle en effectieve manier om jouw doelgroep te bereiken. Social media advertising biedt hiernaast talloze mogelijkheden om jouw doelgroep structureel en gericht te bereiken. Hier zal ik de komende tijd vaker over gaan schrijven. Houd de kanalen van Frankwatching dus vooral in de gaten!