Customer experience

11 top-apps voor een actieve & creatieve zomer

0

De lucht is blauw (maar voor hoelang nog?), de zon schijnt (op welk terras?) en de vogeltjes fluiten (maar welke vogel is het?). Met de vakantieperiode in aantocht, is het weer tijd voor een lijstje met leuke apps voor de zomer! Van handige en leerzame apps tot apps die je eropuit laten gaan. Wat is jouw favoriet?

1. Maak profi vakantiekiekjes

Wil je een leuke foto van jezelf maken, maar vind je het lastig om de juiste houding aan te nemen? Je bent niet de enige. Bij de een gaan dit soort poses veel soepeler en natuurlijker dan bij de ander. Dittoed helpt je verder.

In de app open je de camera. Vervolgens kun je een eigen foto kiezen, of een uit de bibliotheek, waarop jij vindt dat iemand mooi poseert. Zodra je deze aanklikt, verschijnt het voorbeeld als overlay in je scherm. Daarna is het een kwestie van nadoen!

Accepteer cookies

De basisfuncties van de app zijn gratis te gebruiken. Wil je liever geen watermerk met #dittoed in beeld en gebruikmaken van de premium filters? Dan betaal je $1.49 per maand of $11.49 per jaar.

Download de app hier voor Android of iOS.

2. Wil je zon op je bakkes?

Als de zon schijnt in Nederland, dan zitten de terrasjes binnen de kortste keren vol. Zeker de terrasjes waar je in de zon kunt zitten. Zonopjebakkes helpt je met deze zoektocht. Het zou helemaal top zijn als deze app ook zou aangeven hoe druk het op de terrassen is, maar het laat je in ieder geval verder kijken dan je neus lang is. En je kunt zelf ook terrassen toevoegen. (Of niet, als je je favoriete spot liever niet deelt…)

Screenshot van Zon op je bakkes.

Download de app hier voor Android of iOS. Liever geen app? Dan kun je ook gewoon naar zonopjebakkes.nl. Net zo makkelijk.

Wil je ook nog advies over of je een korte broek aan kan of niet? Ga dan naar kanikeenkortebroekaan.nl.

3. Geen gesleep met je koffers

Ben je eerder op je vakantiebestemming dan je hotel of appartement gereed is? Of moet je al uitchecken, maar gaat je trein pas in de avond weer terug naar huis? Dan heb je natuurlijk geen zin om de hele dag met je koffers te slepen.

Met de app Bounce kun je locaties vinden om je bagage te droppen. Handig!

Screenshots van Bounce.

Download de app hier voor Android of iOS.

4. Mis het golden hour niet

Het golden hour (de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang, als de lucht ‘goud’ kleurt) is natuurlijk perfect voor het maken van een supermooie vakantiefoto. Het brengt net dat beetje extra sfeer in de foto. Maar hoe kun je zo goed mogelijk bepalen op welke plaats, op welk moment van de dag het golden hour op z’n best is? Daar zijn verschillende apps voor.

Afbeelding van het golden hour.

Als je op iets met ‘golden hour’ zoekt in de Google Play Store of App Store, zie je meerdere opties. Ik heb er 2 uitgepikt met goede recensies.

Voor iOS: Lumos: Sun and Moon Tracker. Met deze app kun je de locatie van de zon en maan de hele dag door opsporen. Naast de golden hour kun je ook de blue hour, zonsopgang, -ondergang en allerlei andere ‘solar and lunar events’ zien. Een leuke feature van deze app is dat deze kan voorspellen hoe groot de schaduw van een object is op een bepaald moment van de dag.

Voor Android: Golden Hour. Een handige app voor het berekenen van de tijd en duur van zonsopkomst, zonsondergang en andere zonlichtperiodes op elke locatie. Doet wat je verwacht. 🙂

App waarmee je kunt zien wanneer en waar je het golden hour kunt spotten.

5. Welke sterrenbeelden zijn er te zien?

Lig je romantisch op je rug naar de sterren te staren, maar weet je eigenlijk helemaal niet waar je naar kijkt? Of wil je een beetje popiejopie doen alsof je alles over de sterren weet? Pak dan Star Walk 2 erbij. Je richt de camera op de sterren die je wil identificeren, en het verschijnt in beeld.

Is het een vliegtuig, is het een vogel, of een satelliet? Jij weet het! Daarnaast deelt de app ook het laatste nieuws over gerelateerde topics en leuke weetjes.

Een app waarmee je alle sterren en sterrenbeelden kunt vinden.

Download de app hier voor Android of iOS.

6. Maak een stop motion-video

Op zoek naar een leuke to-do voor op vakantie? Maak dan eens een stop motion! Bijvoorbeeld met kampeerspullen of op het strand met schepjes, emmertjes, water… Een stop motion is een filmpje dat je maakt door verschillende foto’s achter elkaar te zetten. Het camerastandpunt blijft constant hetzelfde, maar de objecten op de foto verschuiven steeds een klein stukje.

Accepteer cookies

Download de app hier voor Android of iOS.

7. Stadswandeling met geschiedenisles

Een podwalk is een samenvoeging van een podcast en een ‘walk’. Je luistert naar een podcast tijdens het wandelen. De Podwalks van ‘Het verhaal van Nederland’ zijn 9 gps-gestuurde audiotours. Deze podwalks zijn verspreid over historische locaties door heel Nederland, zoals Anloo, Nijmegen, Muiden, Deventer, Brielle, Hoorn, Hattem, Veenhuizen en Vught.

Tijdens deze wandelingen neemt Daan Schuurmans je mee op een reis door de geschiedenis op de betreffende locatie. Van de IJstijd tot aan de Tweede Wereldoorlog. Door de gps-functie ‘weet’ Daan precies waar je bent, geeft hij aan waar je naartoe moet en waar je je aandacht op moet richten. Leuk en leerzaam uitje!

Podwalk 'Het verhaal van Nederland'.

Download de app hier voor Android of iOS.

Bonus-tip: de Podwalk ‘Het water komt’. In deze Podwalk loop je door steden en dorpen waar de watersnoodramp heeft plaatsgevonden. Winfried Baijens neemt je mee door Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

Podwalk 'Het water komt'.

Download de app hier voor Android of iOS.

Tip: in dit artikel vind je 15 interessante podcast-tips.

8. Track je activiteiten

Ik ben sinds kort helemaal fan van wielrennen (zoals velen), dus dan kan een goede sport-app niet ontbreken in dit rijtje. Er zijn er veel, maar ik heb uiteindelijk gekozen voor Strava. Het is een overzichtelijke app, waarin je routes kunt opzoeken, sportvrienden in de gaten kunt houden en foto’s van je activiteit kunt toevoegen.

De gratis versie van de app is prima. Zeker als je iemand kent die wel een betaalde versie heeft, zodat diegene je routes kan doorsturen. Maar de betaalde variant is toch ook wel leuk. Dan kun je namelijk ook zelf routes tekenen, je uitrusting toevoegen, zien hoeveel kilometer je in totaal al hebt gefietst, gelopen of gezwommen en je krijgt toegang tot nog meer statistieken.

De app Strava voor het bijhouden van je activiteiten.

Download de app hier voor Android of iOS.

9. Weet wat er om je heen vliegt

Fuut, fuut… Wat voor vogel hoor ik?

BirdNET gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 3.000 van de meest voorkomende vogelsoorten wereldwijd te identificeren. Je neemt het geluid van een vogel in je omgeving op, en dan zoekt de app naar soortelijke vogelgeluiden. Door deze vogelgeluiden op te nemen help je de app dus ook om nog preciezer te worden.

Accepteer cookies

Download de app hier voor Android of iOS.

10. Speel een spelletje op je Apple Watch

Een app-tip voor de Apple Watch-gebruikers onder ons: wist je dat je ook spelletjes kunt spelen op je horloge? De game Star Duster is daar een goed voorbeeld van. Dit spel heeft een retro-uitstraling die doet denken aan de LCD-games uit de vroege jaren tachtig.

In dit spel bestuur je een ruimteschip en is het de bedoeling om ruimteafval te verzamelen, terwijl je obstakels en blokkerende muren ontwijkt. Een leuk speeltje.

Accepteer cookies

11. Vraag het ChatGPT

Als ik de ‘top app-lijstjes’ van de afgelopen jaren nalees, zijn er al behoorlijk wat apps overbodig geworden door de komst van ChatGPT. Zo beschreef ik in 2021 een app, SuperCook, waarmee je kunt kijken wat voor gerechten je met je overgebleven boodschappen kunt maken… Vraag het ChatGPT.

Maar ook bijvoorbeeld voor het plannen van je vakantie kun je ChatGPT heel goed gebruiken. Ik heb natuurlijk maar wat ingevuld als voorbeeld, maar je kunt de vraag zo specifiek maken als je zelf wil. Zo kun je ook nog het vervoer toevoegen, bepaalde plekken die sowieso in je reis moeten zitten en bijvoorbeeld plekken waar je je bagage kunt achterlaten. 😉

Voorbeeld van vakantieplannen maken met ChatGPT.

ChatGPT is sinds kort ook te downloaden als app (alleen voor iOS). Zo heb je je (reis)assistent altijd bij je.

Heb jij nog een goede app-tip die niet in deze lijst mag ontbreken? Laat het weten in een reactie hieronder! 💬