Content

15 podcast-tips: luister jezelf de zomer door

0

Zelf wandel ik regelmatig met een podcast in de oren een blokje om. Een ideale manier om die 10.000 stappen te halen met wat entertainment door de speakers. Maar ook op een ligbedje in de tuin, onderweg in de auto of op je vakantiebestemming is een podcast prima vermaak. Daarom geef ik je 15 podcast-tips voor een relaxte zomer vol spannende verhalen, boeiende gesprekken en interessante learnings.

Of je nu (net als ik) nog steeds aan het bijkomen bent van de ‘break-up’ tussen Marc-Marie en Aaf of nog helemaal nieuw bent in podcast-land: deze zomer vul jij jouw playlist aan met jouw nieuwe favorieten. Van gerelateerd aan jouw vakgebied tot gewoon simpel vermaak: er is voor ieder wat wils.

1. Aaf en Lies lossen het wel weer op

Een mooi bruggetje voor diegene die in de bovenstaande categorie vallen. Je hoeft Aaf Brandt Corstius namelijk niet te missen, want ze heeft het Tonny Media-nestje nog niet verlaten. Zo startte ze dit jaar haar nieuwe podcast samen met Lies Visschedijk.

In de podcast bespreekt het duo de wereldproblematiek, problemen van luisteraars en hun eigen problemen. Ze beoordelen hun afgelopen week met een cijfer en Lies voedt iedere aflevering jouw kennis over de natuur. Om de week verschijnt er op zondag een nieuwe aflevering. Op dit moment zijn er vijf afleveringen al te beluisteren via Spotify, YouTube en Apple Podcasts.

Accepteer cookies

2. In de ban van Rian

In deze podcast duikt Tubantia-journalist Angelique Kunst in de wereld van Rian van Rijbroek. Nederland kent deze vrouw als ‘cybercharlatan’. Ondanks dat heeft ze IT-miljonair Gerard Sanderink in haar macht.

Wie is Rian? Waarom doet ze wat ze doet en hoe kan ze al zo lang haar gang gaan? In acht afleveringen krijg je als luisteraar antwoord op al die vragen. De podcast is te beluisteren via onder andere Spotify, Apple Podcasts en Juke.

Accepteer cookies

3. No more boring learning

Ook tijdens je vakantie toe aan theorie binnen jouw vakgebied? Als je werkzaam bent binnen learning & development, dan is deze podcast echt wat voor jou. Iedere week gaan Jeanne Bakker en Jan-Peter Hoogstrate met elkaar in gesprek.

Gesprekken waarin ze zich opwinden over iets wat speelt binnen de wereld van Learning & Development. Met al 145 afleveringen kom jij de zomer door met genoeg verhalen over storytelling, purpose, design thinking en meer. Je luistert ‘No more boring learning’ via onder andere Spotify, Apple Podcasts, Google Podcast en Deezer.

Accepteer cookies

4. Held in eigen verhaal

Ben je net als ik fan van waargebeurde verhalen en luister je graag podcasts waarbij mensen in gesprek gaan met elkaar? ‘Held in eigen verhaal’ heeft dat allebei.

Deze podcast-serie, gepresenteerd door Iris Enthoven, zoomt iedere week in op bijzondere verhalen. Allemaal waargebeurd en verteld door de inspirerende gasten die het verhaal zelf hebben meegemaakt. Mensen die allemaal na hun heftige gebeurtenissen de knop om weten te zetten naar positiviteit. Inmiddels telt de serie al meer dan 50 afleveringen. Hij is te beluisteren via onder andere Spotify, Apple Podcasts, Juke en YouTube.

Accepteer cookies

5. Heavyweight

Een Engelstalige, populaire podcast, gepresenteerd door Jonathan Goldstein. Persoonlijke verhalen en het oplossen van onopgeloste problemen uit het verleden staan centraal. Iedere aflevering staat een persoon in de spotlight die worstelt met een gebeurtenis of beslissing van vroeger.

Goldstein is de bemiddelaar die helpt met het aanpakken van die worsteling. Hij gaat hierbij op zoek naar mensen uit het verleden van de hoofdpersoon en ontdekt inzichten en oplossingen. Een reis waar jij als luisteraar in meegenomen wordt. Ontroerend, meeslepend en een goede combinatie van humor en empathie.

Accepteer cookies

6. Digitale chaos

Sinds 2020 zochten Christiaan Slierendrecht en Jasper Griepsma naar structuur in zowel hun persoonlijke als zakelijke ontwikkeling. Na veel experimenteren en het voeren van gesprekken, vroegen ze zichzelf af: “Waarom nemen we dit niet op?”

En zo geschiedde. Want inmiddels pakken de heren hun microfoon er twee keer per maand bij om te zoeken naar orde in de digitale chaos. Of andersom natuurlijk. Soms met gasten, maar altijd over onderwerpen die bijdragen aan duurzame groei en digitale volwassenheid van organisaties.

Accepteer cookies

7. Tuinmannen

Ga je deze zomer niet op vakantie, maar blijf je lekker thuis om bijvoorbeeld de achtertuin eens flink op te knappen? Dan is dit een ideale podcast voor jou. Roelof de Vries, journalist en radiopresentator, is voor het eerst in bezit van een huis met tuin. Een tuin die ook nog wel wat werk kan gebruiken.

Gelukkig schiet hovenier Nick Dijs hem te hulp als medepresentator van de podcast. Zo geeft hij advies en praktische tips. Heb je zelf prangende vragen over tuinieren, omdat je zelf graag wat groenere vingers zou willen hebben? Dan kun je die stellen aan de mannen. In de podcast behandelen ze namelijk ook altijd een vraag van de luisteraar.

8. The Vergecast

Elke aflevering van ‘The Vergecast’ behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder gadgets, software, innovaties, gaming, sociale media, virtual reality en meer. De gastheren en gasten delen hun inzichten, beoordelingen en meningen over de nieuwste producten, trends en technologische doorbraken.

Naast technologie besteedt deze podcast ook aandacht aan wetenschap en de impact ervan op de samenleving. Ze behandelen onderwerpen zoals ruimteverkenning, kunstmatige intelligentie, geneeskunde en milieutechnologie. De podcast biedt een mix van interviews met experts, diepgaande rapportages en boeiende discussies.

Accepteer cookies

9. Surfacing

In deze podcast duiken digitaal expert van de Amerikaanse overheid Lisa Welchman en design-expert Andy Vitale in de wereld van ‘the digital maker community’. Een stuk audio dat lekker wegluistert en alles bespreekt rondom design, technologie en beleving.

Luister en ga mee in de gesprekken tussen Lisa, Andy en diverse gasten. Denk aan designers, technologie-experts en bedrijfsleiders die verantwoordelijk zijn voor het creëren van spraakmakende belevingen om ons heen.

Accepteer cookies

10. Ongeboren Leiders

Deze podcast van onderwijsinstelling De Baak bestaat uit interessante gesprekken met ongeboren leiders. Denk aan Sander Schimmelpenninck, Faiza Oulahsen, Angelo Bromet en meer. De podcast is ontstaan vanuit de gedachte: je kan de toekomst niet voorspellen, maar je kan je wel voorbereiden.

Aan de hand van thema’s zoals feminisme, diversiteit, inclusiviteit, kansengelijkheid, duurzaamheid en Generatie Z worden de gesprekken gevoerd. Allemaal met de centrale vraag: wat voor leiderschap gaan we de komende 75 jaar nodig hebben?

Accepteer cookies

11. De communicado’s

Mediakenner Victor Vlam en communicatie-expert Lars Duursma gaan het debat aan en bespreken opmerkelijke mediamomenten. Deze spraakmakende podcast neemt je mee in de wereld van media, politiek en communicatie. Elke zondagochtend verschijnt er een nieuwe aflevering, dus ook na de zomer ideaal ‘luistervoer’ voor het weekend.

Accepteer cookies

12. Tip van Jet & Co

Toe aan een luchtige podcast bomvol handige tips? Dan ben je bij Jet van Nieuwkerk en Elise Tijssen aan het juiste adres. In deze podcast bespreken ze de handigste keukenhacks, nuttige kledingtips en de lekkerste ontbijtadresjes.

Ook bespreken ze onderwerpen als struikelblokken binnen relaties, ochtendroutines en de ideale werkdag. Gewoon om het leven nog leuker en makkelijker te maken.

13. Wie praat, die slaapt

Nog een must om te luisteren als je misdaad-fan bent. Deze podcast gaat over die ene duidelijke regel die geldt in de onderwereld: wie praat, die slaapt. Na de moord op Peter R. de Vries vraagt host en misdaadjournalist Marian Husken zich af of kroongetuigen echt nodig zijn. En waarom justitie deals met criminelen sluit als er onschuldige levens op het spel staan.

Samen met journalist Maike van Leeuwen gaat Marian in gesprek met hoofdrolspelers van geruchtmakende strafzaken. Denk aan advocaten, rechters, officieren van justitie en (ex)-criminelen. Als luisteraar krijg jij – voor het eerst – een unieke inkijk in kroongetuigendeals.

Accepteer cookies

14. The Science of Social Media

Ben jij marketeer, ondernemer of geïnteresseerd in het juist inzetten van social media? Dan vermaak jij je deze zomer het beste met de afleveringen van deze podcast. ‘The Science of Social Media’ richt zich op het verkennen van de nieuwste trends, strategieën en onderzoek op het gebied van de socials.

Elke aflevering bestaat uit gesprekken tussen de hosts van de podcast. Zij zijn allemaal werkzaam bij Buffer, het social media managementplatform. Hierin bespreken ze onder andere platform-updates, strategieën voor betrokkenheid, contentcreatie, adverteren op social media en nog veel meer. Ze delen tips en tricks en er schuift vaak ook nog een gast aan om nieuwe inzichten en perspectieven te delen.

Accepteer cookies

15. Internetten

We kunnen niet meer zonder internet. En hoewel we altijd met de hoop van een offline-vakantie de zomer ingaan, slagen we er toch niet helemaal in. Er gebeurt dan ook gewoon te veel. Zowel leuke als minder leuke dingen. Grappige memes, maar ook veel nepnieuws en complottheorieën. Die veelzijdigheid van het internet maakt het een ideaal gespreksonderwerp. Daarom gaan Marieke Kuypers, Samya Hafsaoui en Timo Harmelink er  wekelijks voor zitten om het beste én slechtste op het internet te bespreken.

Nog een leuke tip: eerder deze maand publiceerde mijn collega Sanne haar artikel met apps voor deze zomer. Ook daar komen nog wat leuke interactieve podcasts in voorbij. Welke podcast galmt deze zomer bij jou door de koptelefoon? Ik ben benieuwd! Laat het hieronder in de reacties weten. En meer tips zijn natuurlijk ook welkom 😉