SEO

15 tips & tricks om AI te benutten voor SEO

0

Verschillende AI-tools kunnen je ondersteunen bij zoekmachineoptimalisatie. Artificiële intelligentie zal SEO-experts nooit vervangen, maar deze zal hun job wel makkelijker maken. Met AI versnel je tijdrovende taken zoals een zoekwoordenonderzoek, het schrijven van XML-bestanden en nog zó veel meer. Als je weet welke AI-tools je moet gebruiken, worden jouw optimalisaties nog krachtiger. Ik geef je 15 tips en tricks mee om AI in te zetten voor je SEO.

➡️ SEO-tools voor technische optimalisaties

Als je zoekmachineoptimalisaties wil doorvoeren, moet je eerst en vooral je website technisch optimaliseren. Voor dit onderdeel heb je best wel wat kennis nodig. Of je kan AI-gedreven SEO-tools gebruiken om je op weg te helpen. Ik deel een paar voorbeelden.

1. Schema markup

Zo kun je ChatGPT gebruiken om een schema markup te maken. Een schema markup voegt extra informatie toe aan de HTML-code van je webpagina. Het helpt zoekmachines om de inhoud van je webpagina beter te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten. Vraag bijvoorbeeld aan ChatGPT om schema markup te genereren voor een bepaalde url.

CHatGPT schema markup

Let op: Omdat (de gratis versie van) ChatGPT niet live gekoppeld is aan het internet, kan het je website niet crawlen zoals Google of een tool als Ahrefs doet. Momenteel kan je daardoor nog niet zomaar een URL meegeven, bovenstaande is een voorbeeld. Je dient ook nog de parameters juist in te vullen of mee te geven in je prompt.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je het zou aan kunnen pakken. Het zou een enorme meerwaarde zijn als ChatGPT URL’s zou kunnen bekijken en hier juiste antwoorden bij kan voegen.

Ik benoem dit graag aangezien ChatGPT wel een antwoord geeft, dit antwoord is dus vaak fout. Controleer ieder antwoord dus goed en neem niet zomaar alles over. Je prompts moeten helder en correct zijn.

Prompt ChatGPT

2. Robots.txt-bestand

Een robot.txt-bestand is een tekstbestand dat zich in de hoofdmap van een website bevindt en instructies bevat voor zoekmachines over welke pagina’s wel of niet geïndexeerd mogen worden. Dit wordt vaak als complex en zeer technisch ervaren, maar ook hier kan ChatGPT je mee helpen.
Stel de vraag om een robots.txt-bestand te genereren voor een WordPress-website of geef je website-URL mee.

Robots.txt-bestand ChatGPT

3. .htaccess-redirect instellen

Als je een link aanpast, moet je een 301-redirect instellen zodat Google weet welke weg hij moet volgen. Hiervoor maak je een .htaccess-bestand op. Of je vraagt aan ChatGPT om een URL om te leiden naar een andere URL:

Vooral de extra uitleg die je krijgt maakt dat je niet zomaar kopieert, je leert al doende bij.

htaccess-redirect instellen ChatGPT

4. XML-sitemap opmaken

Met een XML-sitemap laat je op een gestructureerde manier aan zoekmachines weten welke pagina’s geïndexeerd moeten worden. Normaal zou je dit handmatig moeten schrijven, een SEO-plug-in voor inschakelen of een externe tool gebruiken. Vanaf heden kan je ook beroep doen op ChatGPT.

XML-sitemap opmaken ChatGPT

➡️ Hoe je AI gebruikt voor je contentstrategie

5. Zoekwoordenonderzoek

Wanneer je de techniek op orde hebt, is de volgende stap in een SEO-content een zoekwoordenonderzoek. Zo weet je voor welke zoektermen je jouw website moet optimaliseren en welke pagina’s je dient aan te maken.

Een goed zoekwoordenonderzoek is onmisbaar. Maar, het is een tijdrovende taak. Door AI-tools in te zetten verloopt jouw zoekwoordenonderzoek vanaf nu een stuk sneller. Er zijn meerdere AI-tools die je kunnen helpen bij je zoekwoordenonderzoek. Ik begin met ChatGPT.

Om interessante zoekwoorden te verzamelen stel je de tool de vraag ’10 interessante zoekwoorden voor een SEO-bureau’. Uiteraard kan je er nog meer vragen. Deze zoekwoorden verzamel je in een bestand zoals een Excelsheet.

ChatGPT lijkt echter zoekvolumes te verzinnen. We gebruiken dit dus vooral ter inspiratie. Gebruik een officiële zoekwoordentool, zoals Ahrefs of SEMrush, om de zoekvolumes te analyseren.

Deze tip bestaat dus vooral voor mensen die geen toegang hebben tot deze (betaalde) tools of wanneer je een extra paar ogen zoekt voor meer inspiratie.

Zoekwoordenonderzoek ChatGPT

6. Zoekwoorden clusteren

Als je weet welke zoekwoorden je gaat targeten, stel je een contentcluster samen. Zo bouw je een samenhang van pagina’s (blogs, cases, diensten) waarin je bezoeker het overzicht houdt en toch alle details kan lezen.

Concreet doe je dat met het commando ‘Cluster deze zoekwoorden’.

Zoekwoorden clusteren ChatGPT

Liever twee vliegen in één klap? Dan gebruik je in mijn ervaring het best SurferSEO. Deze (betaalde) AI-tool heeft een betrouwbare zoekwoordenonderzoek-tool. Naast data krijg je gerelateerde zoekwoorden die meteen geclusterd worden. Een handig en snel overzicht om van te vertrekken.

Geef je hoofdzoekwoord mee en klik op genereer zoekwoorden. Zo simpel is het. Uiteraard ga je er nadien met een kritisch oog langs. De resultaten zijn niet perfect.

SEO clustering

Een derde optie voor het clusteren van zoekwoorden is Thruuu. Hier kan je een zoekwoordenlijst uploaden en laten clusteren. Zo kan je zelf relevante zoekwoorden kiezen en AI de volgende stappen laten afhandelen. Voor ervaren SEO-specialisten werkt dit leuker.

In Thruuu betaal je voor credits, iedere actie kost een bepaald aantal credits. Er zijn ook maandelijkse formules. Afhankelijk hoe intens je deze tool gebruikt, kan je dus voor een andere optie kiezen.

Tool Thruuu

7. Een content outline uitwerken

Als je clusters vast liggen, is het tijd om de teksten uit te werken. Hiervoor werk je eerst een content outline uit. Dit kun je doen met ChatGPT. Vraag bijvoorbeeld om een content outline te genereren rond een bepaald zoekwoord. In onderstaande afbeelding gebruik ik “linkbuilding” als voorbeeld.

Een content outline uitwerken ChatGPT

Niet enkel ChatGPT is sterk in het uitwerken van content outlines. Ook de AI-gedreven SEO-tool SurferSEO helpt je graag op weg.

Geef je zoekwoord in en klik op genereer. Zo ontvang je in een mum van tijd inspiratie om op te bouwen. Vergeet niet om een meerwaarde te leveren. Kijk dus verder dan alleen deze outlines.

de AI-gedreven SEO-tool SurferSEO

Voor dit onderdeel van je content strategie heb je zelfs nog een derde optie: Thruuu.
Er zit merkbaar verschil in de resultaten van deze 3 tools, ChatGPT gaat er iets losser mee om en baseert zich minder tot niet op data. Thruuu en SurferSEO doen dit wel.

Thruuu

Hieronder zie je een voorbeeld van een content-outline gegenereerd door Thruuu:

Content outline Thruuu

8. SEO-teksten schrijven of optimaliseren

Sommige topics zijn zo technisch of specifiek dat je ze niet begrijpt. AI kan helpen verduidelijking te scheppen. Zo zorg je voor een helder eindresultaat, zelfs voor een leek.

Pas op: copy/paste de tekst die ChatGPT over het onderwerp schrijft niet zomaar op je website. Dat is vaak nadelig voor je SEO. Google wil kwalitatieve, helpfull content zien.

Die maak je door je kennis en ervaring in een topic te verwerken. Niet door de blogs van concurrenten te herkauwen, dat is nu juist wat een taalmodel als ChatGPT goed kan en continu doet.

SEO-teksten schrijven of optimaliseren ChatGPT

Je hebt nu een goede basis en extra inspiratie. Ga hiermee aan de slag en koppel jouw ervaring en kennis hieraan, of zet die van je klant in. Zo creëer je een meerwaarde.

Kan jij wel wat hulp gebruiken tijdens het schrijven van SEO-geoptimaliseerde teksten? SurferSEO geeft je live suggesties van zoekwoorden, vragen en synoniemen die je kan verwerken in je tekst.

SurferSEO geeft je live suggesties van zoekwoorden, vragen en synoniemen die je kan verwerken in je tekst.

9. Een pakkende titel genereren

Een goede titel vinden is soms een uitdaging. De titel moet je zoekwoord bevatten en de lezer motiveren om verder te lezen. Gedaan met piekeren over je titels, ChatGPT schrijft ze voor jou. Vraag ChatGPT bijvoorbeeld om een SEO-vriendelijke titel te schrijven.

Tip: geef eerst je volledige blog in, zo zorg je voor extra context. Hierdoor krijg je vaker een beter eindresultaat.
In onderstaand voorbeeld bouw ik verder op het antwoord op de vraag “Wat is black hat SEO”:

Een pakkende titel genereren ChatGPT

10. Metateksten schrijven

Als je tekst klaar is om gepubliceerd te worden, moet je enkel nog een meta titel voorzien. Ook dit kun je aan ChatGPT vragen. In onderstaand voorbeeld ga ik verder met onze tekst rond linkbuilding.

Metateksten schrijven ChatGPT

11. Fouten opsporen en herschrijven

Na het schrijven van een SEO-tekst gebruik je best een spellingchecker om schrijffouten te vermijden. Online tools halen zware spellings- en grammaticafouten zonder problemen uit je tekst. Voltooid deelwoorden daarentegen lijken wat moeilijker te zijn voor de gemiddelde online spellingchecker. ChatGPT haalt de verkeerde vervoegingen er wél uit.

Fouten opsporen en herschrijven ChatGPT

ChatGPT is niet goed in het detecteren van mogelijke samenstellingen. Naast spellings- en grammaticacontrole, is ChatGPT ook sterk in het herschrijven van zinnen. Denk aan lange zinnen en ingewikkelde zinnen. Een standaard spellingchecker geeft ook vaak aan dat je zinnen te lang zijn. Ze gratis laten herschrijven kan enkel met ChatGPT.

In dit voorbeeld schreef ik ‘kan gebruiken maken van’ expres verkeerd.

Herschrijven tekst ChatGPT

12. Teksten vertalen

Is jouw website actief in verschillende talen? Vertalingen kunnen veel tijd in beslag nemen. ChatGPT geeft je een eerste aanzet. De prompt die je hiervoor gebruikt is vrij simpel: “Vertaal deze tekst …”

Vertalingen zijn altijd een moeilijk gegeven. Afhankelijk van de taal werk je best met de juiste klemtonen. Hier is het altijd aangeraden een revisie van een native speaker in te roepen, ook bij andere vertaaltools.

Teksten vertalen ChatGPT

13. Een SEO-audit doen

Vallen de resultaten van je pagina tegen? Met een on-page audit analyseer je wat je kan verbeteren. SurferSEO doet dit voor jou in een mum van tijd.
Geef je URL en doelzoekwoord in en klik op analyseren. De tool gaat voor je aan de slag en geeft je aanbevelingen om te optimaliseren.

SurferSEO kijkt verder dan enkel de technische zaken, zoals de meeste SEO-audittools. Je krijgt inzicht in de opbouw van je pagina’s, het gebruik van titels, zoekwoorden en synoniemen die verwerkt werden, vette tekst, … Hiervoor gebruiken ze NLP (Natural Language Processing). Dat is een AI die bekijkt hoe je teksten opgebouwd zijn.

Note: voer niet alles zomaar door, blijf elke aanbeveling kritisch bekijken.

Een SEO-audit doen

➡️ Je autoriteit boosten met backlinks

Backlinks verzamelen kan een tijdrovende taak zijn. ChatGPT helpt je graag op weg.

14. Backlinks verzamelen

Eerst en vooral moet je interessante websites zoeken die relevante backlinks kunnen afleveren. Dat doe je met het commando ‘welke websites schrijven over [jouw onderwerp]’.

Backlinks verzamelen ChatGPT

15. Outreach-mails schrijven

Daarna moet je de bedrijven contacteren met een outreach-mail. Vraag aan ChatGPT om een outreach-mail voor je op te stellen met de prompt ‘Schrijf een mail ondertekend door Axl Van Steenacker en vraag om een backlink vanuit URL naar URL, personaliseer de mail waar mogelijk met naam’

Dit heb ik bijgestuurd naar:

‘Schrijf een mail ondertekend door Axl Van Steenacker en vraag om een backlink vanuit URL naar URL, personaliseer de mail waar mogelijk met naam, geef een compliment over de content en zeg niets over SEO.’

Soms dien je dus je prompts bij te sturen.

Ook dit eindresultaat zou ik nog optimaliseren, de content die zo uit ChatGPT komt is en blijft vrij basic en mist gevoel in mijn ogen.

Outreach-mails schrijven

Aanvullingen op deze toepassingen

Het is duidelijk dat er heel wat toepassingen zijn waarbij AI nuttig is voor SEO. Sommige toepassingen zijn zelfs mogelijk binnen meerdere tools. Er komen nog steeds SEO-tools bij die gebruik maken van AI. Kies voor een tool die voor jou werkt en go!

Je moet er wel rekening mee houden dat niet alles perfect is en dat een gezonde portie boerenverstand je een heel eind verder brengt. Jij bent én blijft de SEO-specialist. Gebruik AI-SEO-tools dus enkel ter ondersteuning.

Heb je aanvullingen of tools ontdekt? Let us know! Ik voeg ze graag toe aan onze lijst.

Waar schiet AI nog tekort voor SEO?

Tot slot nog een belangrijke kanttekening. Hoewel AI een krachtige tool is voor SEO, zijn er momenteel nog enkele gebieden waarin AI tekortschiet. Of deze zaken ooit geoptimaliseerd worden, zal de tijd uitwijzen.

  • Contextueel begrip: AI is nog steeds niet zo goed als mensen in het begrijpen van de context van woorden en zinnen. Dit kan leiden tot verkeerde interpretaties van zoekopdrachten en zoekresultaten.
  • Emotionele intelligentie: AI mist de emotionele intelligentie die nodig is om te begrijpen hoe gebruikers zich voelen en wat ze verwachten van een zoekopdracht. Zoekopdrachten worden vaak gevoed door emoties. AI heeft moeite met deze emoties te herkennen en te interpreteren.
  • Creativiteit: AI is in staat om grote hoeveelheden gegevens te analyseren en te verwerken. AI is niet zo goed in het bedenken van creatieve oplossingen of nieuwe ideeën. Dit kan een nadeel zijn voor het ontwikkelen van innovatieve SEO-strategieën die niet alleen de aandacht trekken van zoekmachines, maar ook van gebruikers.

De uitdagingen van AI binnen SEO

Tools zoals ChatGPT gebruiken informatie van andere websites om vragen te beantwoorden. Met andere woorden: ze gebruiken ook jouw content om hun model te trainen en antwoorden te vormen. De tools geven geen credits, het is dus nog geen meerwaarde voor je bedrijf om je content te optimaliseren voor AI-tools.

Aanbevelingen van Google omtrent AI

Vaak wordt gedacht dat AI-content een negatieve impact heeft op je SEO. Dat klopt niet altijd. De gouden regel van Google is dat je content behulpzaam moet zijn. Iets dat vaak mist in AI-gegenereerde content. Publiceer je AI-gegenereerde content dus niet zomaar. Gebruik het als basis om sneller te werken maar bekijk het niet als eindresultaat.

Dat Google AI-content niet graag ziet komen draait dus niet om het feit dat het door tools geschreven is, maar meer om de kwaliteit van de tekst.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.