Online marketing

Marketeers opgelet: immersive marketing is de toekomst

0

Traditionele marketingmethoden worden steeds vaker vervangen door technieken die de klant in het verhaal zuigen. In dit artikel duik ik in wat immersive marketing eigenlijk inhoudt en hoe jij je kan onderscheiden in een competitieve markt.

Marketing heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van billboards en krantenadvertenties. Door de digitalisering is het aantal manieren om contact te maken met de doelgroep aanzienlijk gegroeid. Social media, zoekmachine- en e-mailmarketing maken het voor bedrijven makkelijker om reclame te maken. Maar de toekomst lonkt en immersive marketingcampagnes lijken bijzonder veelbelovend voor degenen die op zoek zijn naar een meer betekenisvolle verbinding met de klant.

De klant is niet langer toeschouwer maar deelnemer

Immersive campagnes streven hedendaagse marketingtechnieken voorbij, door klanten te betrekken bij interactieve ervaringen. Waar Jan met de pet nog nooit van experiential marketing heeft gehoord, ziet maar liefst 77% van de marketeers dit volgens Forbes als essentieel onderdeel van de marketingstrategie. En zoals je misschien al vermoedt, gaat dit verder dan een serie e-mails en een advertentie in de zoekmachine.

Immersive marketing maakt gebruik van virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR) en zelfs fysieke, tastbare ervaringen. Alles wordt uit de kast gehaald om consumenten die onvergetelijke ervaring te bieden, zodat ze het merk in kwestie niet meer vergeten. Hoewel er echt wel marketeers zijn die hun verhaal verrijken met deze meeslepende aanpak, staat het allemaal nog in de kinderschoenen.

Hoe ziet immersive marketing eruit?

De verschuiving is langzamerhand al in gang gezet. Denk aan het vervangen van een traditionele advertentie voor een nieuw product voor een VR-ervaring, waarin consumenten het product zelf kunnen testen in een simulatie. Zeg gedag tegen filmposters in bushokjes en ervaar ‘welkom in Barbieland’. Voor de nieuwe Barbie film, die deze maand is uitgebracht, kan iedereen met de AI-tool achter de marketingcampagne een selfie maken. En niet zomaar een selfie, maar een Barbie of Ken als professional in een gegenereerd vakgebied, persoonlijkheid of color story.

Barbie film immersive marketing AI-tool

Bron afbeelding: Adryan Samuel Hutagalung / Shutterstock.com

Ook AR-applicaties treden steeds vaker op de voorgrond. Denk aan de app van IKEA waarmee je jouw inrichting eerst bij je thuis kan plaatsen om te zien of het wel wat lijkt. Of de Flexa Visualizer die je laat zien of die muur in Pantone 448C nou wel zo’n goed idee is. Ken je die indrukwekkende anamorfe campagnes, zoals dit 3D-billboard van Nike? Ik ben benieuwd wat er de komende tijd nog meer op het speelveld verschijnt. Bereid je in ieder geval voor op voice-activated advertising (via Alex, Siri en Google Assistant bijvoorbeeld), IoT-advertising en reclame op de blockchain. Op welk platform of op welke wijze marketingcampagnes ook worden ingezet: het zal steeds gepersonaliseerder en meeslepender worden.

De betovering van immersive marketingcampagnes

Nu zal je misschien denken, waarom boeit het nu eigenlijk hoe campagnes zich ontwikkelen? Voor bedrijven is het natuurlijk altijd lekker: betere conversieratio’s, een emotionele binding met de klant en je blijft beter in het geheugen hangen. Maar ook voor de consument heeft het absoluut voordelen. Door personalisatie zie je niet meer allemaal ellende waar je niets van wil weten, maar krijg je passende advertenties en aanbiedingen.

Daarbij is het mogelijk een betere besluitvorming te bewerkstelligen, doordat je op interactieve wijze producten en diensten verkent. In een notendop is dit waarom immersive marketingcampagnes zo boeiend zijn:

  • Interactiviteit – ze maken een einde aan eenzijdige communicatie door de consument een actieve rol te geven in het geheel. Hierdoor creëer je als eindgebruiker een eigen verhaal en heb je zelf de touwtjes in handen wat betreft de vormgeving;
  • Verrijkte ervaringen – door middel van technologie komen merkverhalen tot leven, omdat ze de fysieke en digitale wereld met elkaar verbinden. Een merk waarnemen hoeft daardoor niet altijd die bittere nasmaak tot gevolg te hebben, maar roept op tot verbinding;
  • Gepersonaliseerde ervaringen – geen gestandaardiseerde ervaring voor de gehele doelgroep, maar individueel maatwerk. Door campagnes relevant en persoonlijk te houden, prikkel je de consument en zorg je voor een grotere betrokkenheid en hogere conversies.

De toekomst van marketing

Laten we tot slot eens kijken hoe immersive marketing de basis is voor de toekomst van marketing. Dat er een verschuiving gaande is, staat als een paal boven water. Communicatie tussen enerzijds organisaties, ondernemers en overheden en anderzijds de consument verandert grondig. Dit zijn de key elementen van toekomstige marketingcampagnes:

  • Geavanceerde technologie – de vraag naar immersive campagnes neemt toe, waardoor innovatie in de technologie wordt gestimuleerd. Virtual reality, augmented reality en artificial intelligence worden steeds meer mainstream. Hierdoor opent er voor marketeers een geheel nieuwe wereld, waarin creativiteit geen grenzen kent;
  • Consumentgerichte benadering – de publieke campagnes zullen naar de achtergrond verdwijnen, terwijl interactieve ervaringen met de consument juist zullen groeien. Deze betekenisvolle relatie met de klant wordt nog veel belangrijker dan wat we nu gewend zijn;
  • Data-driven personalisatie – interactiviteit is uiteraard essentieel, maar je schiet met hagel als er geen data aan ten grondslag ligt. Deze data moet verzameld worden op een manier die wettelijk is toegestaan. Als je als marketeer hier een goede flow in te pakken krijgt, dan zijn gepersonaliseerde en relevante campagnes geen geheim meer.

Immersive marketing, waarbij technologieën als VR, AR en AI de standaard worden, markeert de volgende mijlpaal in de marketingevolutie. De consument is niet langer een passieve toeschouwer maar transformeert in een actieve deelnemer. Bedrijven en consumenten zullen profiteren van geavanceerde technologie, gepersonaliseerde ervaringen en data-gedreven marketing. De tijd zal het leren welke nieuwe, opwindende ontwikkelingen bekende merkverhalen zullen verrijken.