Content

De verengelsing van de Nederlandse taal op de werkvloer [infographic]

0

Deadline, pitch, teambuilding, feedback… Zo op het eerste gezicht lijkt er niets geks aan dit rijtje woorden. Maar als je goed kijkt zijn het Engelse woorden. Dit noemen we ook wel anglicismen. Het zijn termen die zo ingeburgerd zijn in onze Nederlandse taal, dat we ze dagelijks gebruiken. Op zich niets mis mee. Of toch wel?

Het is geen verrassing als blijkt dat je de Engelse taal veel hoort bij grote multinationals en dat anglicismen niet iets nieuws is. Maar met de komst van internet, social media en andere digitale tools is het gebruik nog meer toegenomen. Misschien zonder dat we het zelf bewust doen of in de gaten hebben. Om te weten te komen hoe vaak per dag, in welke sectoren en welke generaties ze veel worden gebruikt, heeft Taalplatform Preply onderzoek verricht onder 1.003 werkzame Nederlanders in verschillende sectoren. Met interessante resultaten.

Wie gebruiken Engelse termen?

Onderzoek stelt dat iedereen zo’n 13 angilismen per persoon per werkdag gebruikt. Welke leeftijdsgroepen gebruiken deze woorden het meest?

  • 45- tot 54-jarigen (14 keer),
  • gevolgd door 55-plussers (13 keer), en
  • 16- tot 24-jarigen (13 keer).

Vaak zijn het mannen (14 keer) die ze meer gebruiken in hun communicatie dan vrouwen (11 keer). Met name in e-mails (64 procent), tijdens vergaderingen en mondelinge afstemmingen (63 procent) worden anglicismen toegepast.

Als je kijkt naar de sectoren, spannen sales, media en marketing de kroon. Van de respondenten geeft 21 procent aan dat er tussen de 21 en 25 keer per dag een Engelse woord voorbijkomt. Gemiddeld is dat 16 termen per dag. De sectoren waar je de minste anglicismen hoort, zijn de gezondheidszorg, het onderwijs en de kunst- en cultuursector.

Welke Engelse termen zijn favoriet?

Natuurlijk zijn we nieuwsgierig welke Engelse termen en woorden het meest worden gebruikt. Ook daar is onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? De term full-time wordt het vaakst gebruikt: gemiddeld 68 procent. De nummer één wordt gevolgd door meeting (57 procent), deadline (55 procent), feedback (53 procent) en team building (53 procent). Onderaan van deze top 41 staan met name afkortingen, zoals TBC (6 procent), dat to be confirmed betekent. En OOO (5 procent) dat staat voor out of office.

De verengelsing van de Nederlandse taal op de werkvloer [infographic]

Ik ben benieuwd of jij in je werksituatie dit rijtje herkent. En zijn er nog andere Engelse termen of woorden die jijzelf of je collega’s op de werkvloer regelmatig gebruiken? Zouden we dit rijtje kunnen aanvullen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.