Communicatie

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

0

Het is zo ver, de Pride-maand en de Queer & Pride Amsterdam zijn weer voorbij. Ieder jaar veranderen in deze periode het Nederlandse straatbeeld en de media in een kleurrijk festijn. De Pride-vlaggen worden er massaal bij gepakt en veel bedrijven halen alles uit de kast om te laten zien dat ook zij de LHBTQIA+-community steunen. Hier komt het risico bij kijken dat zij zich schuldig kunnen maken aan pinkwashing: het inzetten van de Pride-boodschap als marketingstrategie met als doel het maken van winst. Laat je hier niet door afschrikken, maar ontwikkel een duurzame communicatiestrategie om pinkwashing te voorkomen. Hoe doe je dit? Hierbij 4 tips.

1. Steun met jouw campagne de LHBTQIA+-community

Met een campagne rond de Pride wil je laten zien dat je als bedrijf staat voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en dat je de LHBTQIA+-community steunt. Hiervoor is een logo en wat merchandise met de Pride-vlag niet genoeg. Zorg ervoor dat de boodschap van de Pride centraal staat in je campagne, want het is niet alleen de viering van vrijheid, maar vooral ook een protest. Inclusiviteit en gelijkheid zijn namelijk nog lang niet vanzelfsprekend. Doneer daarom als onderdeel van je campagne aan een organisatie die zich standaard inzet voor de LHBTQIA+-community. Of vindt een andere manier om de community voor langere tijd actief te steunen.

Neem een voorbeeld aan The Social Hub, voorheen bekend als het Student Hotel, dat tijdens de Pride werd omgetoverd in ‘The Pride Hub’. De hub opende zijn deuren voor workshops en lezingen over verschillende thema’s gerelateerd aan de LHBTQIA+-community. Hiermee bood The Social Hub een podium aan mensen binnen en buiten de community om deze thema’s in een veilige omgeving te bespreken. Zorg er dus voor dat de steun van jouw bedrijf aan de LHBTQIA+-community verder gaat dan het ophangen van een regenboogvlag tijdens de Pride.

2. Gebruik de Pride als aanleiding, niet als marketingstrategie

We kunnen er niet omheen dat de zomerperiode met de Pride-maand en de Queer & Pride in Amsterdam een goed moment is om een Pride-campagne op te zetten. Gebruik de Pride als aanleiding om te laten zien wat jouw bedrijf doet voor een inclusieve samenleving. Een goede Pride-campagne kan dan ook zeker gelanceerd worden tijdens Pride, maar reikt verder dan dat.

Gebruik de Pride-periode bijvoorbeeld als aanleiding om lange termijnstrategieën of beleid aan te kondigen. Zo maakte Ahold Delhaize tijdens de Pride van dit jaar bekend om buiten hun cao om tot 33 weken betaald verlof te geven voor gendertransitie. Dit beleid wordt ondersteund met praktische tips voor collega’s en managers. Een andere optie is om langetermijnsamenwerkingen aan te kondigen via influencers of bloggers uit de LHBTQIA+-community. Kortom: gebruik de Pride dus nooit als losstaande marketingstrategie, maar kijk verder dan de Pride-periode.

3. Communiceer de Pride-boodschap het hele jaar door

De boodschap van de Pride is altijd belangrijk, niet alleen in de zomermaanden. Kies er als bedrijf alleen voor om een Pride-campagne op te zetten als je kan laten zien dat je je het hele jaar door inzet voor inclusie en erkenning van de LHBTQIA+-community. Breng dit in de praktijk door erover te communiceren; laat aan de buitenwereld zien dat jouw bedrijf het hele jaar door staat voor een inclusieve samenleving.

Transparantie over bedrijfsvoering is een goede manier om te laten zien hoe je je hier als bedrijf voor inzet. Geef je beleid een zichtbare vaste plek op je website, zodat dit voor iedereen gemakkelijk vindbaar is. Ondersteun dit daarnaast met aanvullende communicatie door het jaar heen. Dit kan door middel van sociale media of in een nieuwsbrief. Zo heeft ProRail een Instagram-account voor Trainbow, het LHBTQIA+-netwerk van het bedrijf. Op het account is te zien hoe het bedrijf zich door het jaar heen inzet voor de community. Dit zorgt voor geloofwaardigheid en laat klanten en potentiële werknemers uit de community zien dat het bedrijf een veilige plek voor hen is.

4. Practice what you preach: ook in je communicatie

Als je inclusiviteit het hele jaar door communiceert is het belangrijk dat niet alleen de boodschap, maar ook je taalgebruik inclusief is. Daarmee breng je het beleid meteen in de praktijk. Inclusief taalgebruik betekent dat je keuze voor woorden niemand uitsluit. Dit begint bij een toegankelijk taalniveau, maar houdt ook rekening met verschillen op het gebied van cultuur, etniciteit, religie en gender.

Met betrekking tot de LHBTQIA+-community is het belangrijk dat je genderstereotypen vermijdt en dat je woordkeuze niemand buitensluit. Kies voor het gebruik van inclusieve voornaamwoorden en neutrale termen zoals ‘mensen, werknemer of partner’ en vermijd omschrijvingen als ‘dames en heren’. Neem eens een kijkje op de website van Universiteit Utrecht. Daar wordt niet alleen toegelicht waarom er op een inclusieve manier wordt gecommuniceerd, maar ook wat de richtlijnen zijn én er worden praktische tips gedeeld. Transparant én leerzaam.

Succes! Ken jij nog meer voorbeelden of heb je aanvullende tips? Laat het weten in de reacties.