Content

Zo verover jij het internet met een meesterlijke inhaker [7 tips]

0

Mensen die niet kunnen genieten van een sterke inhaker, ze schijnen echt te bestaan. Ik hoor in ieder geval niet in dat rijtje thuis, want als ik iets snel like op m’n tijdlijn, dan zijn het wel inhakers. En dan bedoel ik niet die tenenkrommende en veel te ver gezochte posts over de dag van de bedorven pannenkoek. Nee, die echt goeie.

Maar is het maken van een inhaker iets wat alleen de knappe koppen van de grote reclamebureaus kunnen? Nee, zeer zeker niet. In dit artikel geef ik je een aantal handige tips, waarmee ook jij het internet kunt veroveren.

1. Snelheid is essentieel

Redelijk voor de hand liggend natuurlijk, maar als jij een week na Koningsdag nog aan komt zetten met een grap over de Oranjes, dan is dat natuurlijk mosterd na de maaltijd. Snelheid is super belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat Kajsa Ollongren naar buiten kwam met de ‘functie elders’-documenten onder haar arm. Wat een onschuldige foto leek, werd al snel groot nieuws.

Mocht je een geniaal idee hebben op dat moment, dan is het zaak om snel te handelen. Als al een aantal grote bedrijven je voor zijn, dan wordt jouw grap als uitgemolken beschouwd. Je hebt het meeste kans op succes als je de eerste bent. Bol.com en HEMA zijn hier de absolute koplopers in. HEMA was er in het geval van ‘functie elders’ als de kippen bij.

Inhaker voorbeeld Hema

Bron: HEMA (Facebook)

2. Maak het niet te moeilijk

Mensen hebben een steeds kortere spanningsboog en willen hun hersenen het liefst even uitzetten als ze door de socials scrollen. Houd het daarom simpel. Kom met een concept wat iedereen direct snapt. Als je een grap moet uitleggen, dan is het geen goede grap. Vermijd dus lange video’s, want na tien seconden zijn mensen alweer doorgescrold, of het moet echt een steengoede video zijn.

Heineken weet dat als geen ander. Ze zetten vrijwel altijd het blikje of de fles centraal en plaatsen daar een pakkende kop boven. Onderstaande inhaker kwam bijvoorbeeld als reactie op de release van de Apple Vision Pro bril.

Inhaker voorbeeld heineken

Bron: Heineken (Instagram)

3. Het moet een glimlach opleveren

Berichten met humor doen het altijd goed op social media, want ontspanning is toch vaak wel het hoofddoel waarvoor mensen op Instagram, TikTok of Facebook zitten. Gebruik die humor daarom ook in je inhaker, want uit onderzoek van Oracle blijkt dat 91% van de mensen de voorkeur geeft aan een bedrijf waarom ze kunnen lachen. Natuurlijk is 1 april daar het perfecte moment voor, want dan verwachten mensen dat je met een grappige post aan komt zetten. Zo haakte ANWB op een ludieke manier in op het veelgebruikte gezegde ‘ANWB-stelletjes’.

Accepteer cookies

4. Speel in op de actualiteit

Vaak kenmerkt een goede inhaker zich doordat het betrekking heeft op het nieuws of bepaalde trends. Zo zag je in coronatijd veel grappen over de 1,5 meter en de avondklok. Nu gaat het daarentegen veel over AI. Te veel als je het mij vraagt, want afgelopen 1 april waren er tientallen grappen over te vinden, waardoor opvallen lastig is. Kies het thema of de actualiteit dus zorgvuldig uit.

Momenteel heeft iedereen het over de nieuwe Barbie-film, dus wat doe je dan als Heinz zijnde: je bedenkt twee geniale nieuwe ketchup-varianten. Kleine kritische noot: Heinz was iets te laat met het posten van de deze inhaker, aangezien de Barbie-gekte al een week of twee aan de gang was. Hadden ze deze post eerder geplaatst, dan ben ik ervan overtuigd dat het bereik dubbel zo groot was.

Inhaker voorbeeld Heinz ketchup

Bron: Heinz (Instagram)

Ik hoor je al denken: allemaal leuk en aardig die inhakers, maar dit zijn bedrijven met een (leuk) product waar je wat mee kan en een marketing & communicatie afdeling waar je u tegen zegt. Klopt, maar mij hoor je niet zeggen dat het maken een inhaker alleen voor de grote jongens is. In tegendeel zelfs. Kleinere bedrijven kunnen vaak sneller schakelen en makkelijker iets online gooien, doordat een idee niet langs zes afdelingen hoeft te gaan.

Neem het transportbedrijf Simon Loos. Een bedrijf met veel chauffeurs, maar een snelle blik op LinkedIn leert dat je het aantal marketing & communicatie medewerkers op één hand kunt tellen. En laten we eerlijk zijn, transport is niet echt een sexy product voor marketingdoeleinden. Toch haakte het bedrijf fantastisch in op het moment dat Nick & Simon hun break-up aankondigden. Super simpel, even het hoofd van Nick op een medewerker photoshoppen en je hebt 28.000 likes te pakken.

Inhaker voorbeeld simon Loos

Bron: Simon Loos (LinkedIn)

5. Kies iets wat past bij je merk

Zoals ik in het begin al aangaf word ik niet gelukkig van veel te ver gezochte inhakers. Toch is dat wel wat veel bedrijven in de praktijk doen. Ze schieten met hagel en gebruiken iedere ‘dag van…’ om iets leuks te verzinnen, wat vaak helemaal niet leuk is.

Mocht je dit zelf ook doen: stop daarmee. Bekijk eerst of het maken van een inhaker überhaupt wel aansluit bij je kernwaarden. Als dat zo is, kies dan de momenten die bij jouw merk passen. Voor Coolblue (alles voor een glimlach) is dit 1 april, voor bloemisten is dit Moederdag, voor bierbrouwerijen zijn dit de WK’s en EK’s en voor dierentuinen is dit natuurlijk Dierendag. Een overzicht van alle inhaakmomenten en feestdagen vind je in een inhaakkalender.

Natuurlijk staat hier niet alles in, want een naamswijziging van Twitter bijvoorbeeld wordt geen jaar van tevoren gepland. Daarover gesproken; de rebranding van Twitter naar X bleek voor het WWF hét perfecte moment te zijn. En nee het is in dit geval niet grappig, maar de boodschap is natuurlijk wel simpel, sluit naadloos aan bij de organisatie en is ijzersterk.

Inhaker voorbeeld WWF twitter

Bron: WWF (Instagram)

6. Zoek de rand op

Ik zeg altijd: de brave jongetjes van de klas onthoudt niemand, de relschoppers wel. Zo gaat het ook in de marketingwereld. Om het gespreksonderwerp van de dag te worden en in de groepsapps te belanden, moet je soms nu eenmaal de rand opzoeken (zonder mensen te kwetsen). Daar moet het product of dienst zich natuurlijk wel voor lenen. EasyToys is daar een perfect voorbeeld van. Het seksspeeltjes bedrijf kent geen enkele schaamte op social media en is mede daardoor super succesvol. Een van mijn favoriete inhakers is de EasyToys-thuisbezorgservice die ze bedachten voor 1 april.

Inhaker voorbeeld Easytoys

Bron: EasyToys (Instagram)

7. Je moet geluk hebben

Enorme dooddoener dit natuurlijk, maar het is wel waar. Je succes is nooit gegarandeerd. Als het algoritme op social media niet meewerkt en je hebt geen grote fanbase, dan heb je gewoon pech. Ook als er net op die ene dag een wereldster overlijdt of een grote ramp gebeurt, dan zit niemand meer te wachten op jouw inhaker. Je moet dus echt hopen op een komkommer-dag, want alleen dan zal jouw inhaker door het dak gaan en de media je oppikken. Wat je ter voorbereiding wel kunt doen, is kijken welke dagen en tijdstippen het beste werken op social media, dat kan je al een groot voordeel opleveren.

Levert het veel extra omzet op, als zo’n inhaker viral gaat?

Dit is waarschijnlijk de vraag die je leidinggevende stelt als jij met een geniaal idee aan komt zetten. Het antwoord erop is nee. Als HEMA een inhaker online slingert, rennen mensen niet direct naar de winkel om een rookworst te kopen. Het effect van een inhaker zie je met name terug in de volgende dingen:

  • Vergroten van merkbekendheid: inhakers gaan snel viraal en hebben vaak een groot bereik
  • Hogere betrokkenheid: een goede inhaker kan zorgen voor veel positieve reacties
  • Positiever merkimago: mensen kunnen je bedrijf sympathieker gaan vinden door het gebruik van inhakers
  • Toename van het aantal volgers: leuke bedrijven hebben meer volgers, dus een sterke inhaker zal zeker een positief effect hebben op het aantal volgers

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik snap best dat het lastig is om iets leuks te bedenken, zeker als je niet de meest creatieve persoon op aarde bent. Toch kun je wel veel ideeën opdoen door eens te kijken in de 1 april-lijstjes van de afgelopen jaren. Hier zitten veel pareltjes tussen waar ikzelf ook veel inspiratie uithaal.

Beter goed gejat dan slecht verzonnen geldt hier echter niet. Het is not-done om een grap te kopiëren, maar je mag best iets ervan gebruiken en er zelf een eigen verhaal omheen maken. Vraag vooral ook ChatGPT en Google Bard om raad. Als je onderstaande prompt invult, dan komt er zeker iets nuttigs uit:

Prompt: Kun je me 20 ideeën geven voor een grappige, creatieve of ludieke [NAAM FEEST/INHAAKDAG] inhaker? Mijn bedrijf kenmerkt zich door [OMSCHRIJVING BEDRIJF].

Volg verder de volgende organisaties op Instagram of Facebook:

  • De Speld
  • HEMA
  • Bol.com
  • Heineken
  • EasyToys
  • Chocomel

Hopelijk heb ik je wat handvatten gegeven voor het maken van een succesvolle inhaker. Ik ben verder benieuwd welke inhaker uit het verleden bij jou het meest is blijven hangen. Laat het vooral weten in de reacties!