Social media

De beste tijden om te posten op Facebook, Instagram, Twitter & LinkedIn

0

Een belangrijk onderdeel van je social strategie is je social planning. Wanneer plaats je welke posts op de verschillende platformen? Hoe krijg je het grootste bereik? Nieuw onderzoek van Sprout Social kan je nog net wat meer houvast bieden bij je experimenten.

Begin dit jaar bleek uit het Nationale Social Media Onderzoek dat we net zoals het afgelopen jaar social media actiever zijn gaan gebruiken, met gemiddeld 10 minuten meer per dag. Maar wanneer zijn die gebruikers actief? En hoe zorg je voor engagement bij je doelgroep?

Natuurlijk kun je al veel te weten komen met monitoring en via de beschikbare analytics in de social apps zelf. En je kunt gaan testen met andere inzichten, zoals uit het recente onderzoek van Sprout Social: ‘the best times to post on social media in 2022’. Dit onderzoek vond plaats onder meer dan 30.000 van hun klanten.

Sprout Social benadrukt dat er geen unieke formule voor je social planning is, en daarbij zijn de onderzoekstijden vastgelegd in Central Standard Time (Noord- en Centraal Amerika). Toch kunnen de inzichten ook in andere tijdzones van toepassing zijn.

[Update 15 mei 2023: bekijk hier de beste tijden om te posten op social media in 2023]

Algemene inzichten

Uit het onderzoek konden enkele algemene conclusies worden getrokken:

 • De beste tijden om te posten op social media: dinsdag tot en met donderdag, om 9 of 10 uur ‘s ochtends.
 • De beste dagen om te posten op social media: dinsdag tot en met donderdag.
 • De slechtste dag om te posten op social media: zondag.

Beste tijden om te posten op Facebook

 • Beste tijden om te posten: maandag tot en met vrijdag om 3 uur ‘s nachts, dinsdag om 10 uur in de ochtend en om 12 uur ’s middags.
 • Beste dagen om te posten: dinsdag tot en met vrijdag.
 • Slechtste dag om te posten: zaterdag.

Het gebruik van Facebook mag dan vorig jaar met één procent zijn gedaald in Nederland, het blijft het grootste platform (op WhatsApp na). Nog altijd een plek dus om in contact te komen met je publiek. Maar… om drie uur ‘s nachts?

Volgens Social Media Today is het helemaal niet gek om eens met je posts te experimenteren tijdens ‘down time’. Je hebt dan minder concurrentie en het initiële engagement dat je krijgt kan als katalysator dienen gedurende de rest van de dag. In de nacht heb je ook mensen aan de andere kant van de wereld te pakken. Als je je dus op een internationaal publiek richt, kan dit in je voordeel werken.

Beste tijden om te posten op Instagram

 • Beste tijden om te posten: maandag om 11 uur, dinsdag en woensdag tussen 10 en 13 uur en donderdag en vrijdag tussen 10 en 11 uur.
 • Beste dagen om te posten: dinsdag en woensdag.
 • Slechtste dag om te posten: zondag.

Op Instagram worden wereldwijd iedere 60 seconden maar liefst 65.000 foto’s gedeeld door gebruikers. In Nederland groeide het platform vorig jaar met maar liefst 11% in het gebruik. Daarbij blijft de social app zich verder ontwikkelen, met constant nieuwe updates en features.

Veel redenen dus om, als je target audience hier aanwezig is, te experimenteren met soorten content, een ritme waarin je post en de beste post-tijden. En de zondag dus maar even overslaan?

Beste tijden om te posten op Twitter

 • Beste tijden om te posten: maandag tot en met woensdag, vrijdag en zaterdag om 9 uur ‘s ochtends.
 • Beste dagen om te posten: dinsdag en woensdag.
 • Slechtste dag om te posten: zondag.

Op Twitter werden vorig jaar wereldwijd iedere 60 seconden 575.000 berichten geplaatst. Het platform heeft 3,5 miljoen gebruikers in Nederland, het steeg vorig jaar met 22% in gebruik.

Zoals Sprout Social benadrukt: Twitter wordt door bedrijven op verschillende manieren ingezet. Naast voor een contentstrategie, is het platform ook geschikt voor customer care. Kijk goed naar je prioriteiten en realiseer je dat veel gebruikers doordeweeks in de ochtend (en in mindere mate op donderdag) te bereiken zijn.

Beste tijden om te posten op LinkedIn

 • Beste tijden om te posten: dinsdag tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends.
 • Beste dagen om te posten: woensdag en donderdag.
 • Slechtste dagen om te posten: zaterdag en zondag.

Sprout Social noemt deze uitkomsten niet verrassend. Dit platform gericht op professionals volgt met name werktijden- en dagen. Met 5 miljoen gebruikers in Nederland kun je dus vooral testen met doordeweeks geplaatste content.

Eerder deelde Marjolein Bongers in haar artikel al ideeën voor die content, mét tips voor de beste afwisseling: “Post vier bijdragen die interessant en waardevol zijn voor je LinkedIn-connecties. Daarvoor volgen ze je. Vervolgens post je één bijdrage die gaat over je eigen bedrijf of organisatie – dat kan bijvoorbeeld een demo of aanbieding zijn met een duidelijke call-to-action. En post tot slot één bijdrage die persoonlijk is, die gaat over jou of wat je bezighoudt.”

Social planning: blijf stoeien en groeien

Blijf testen om steeds meer grip te krijgen op wat wel en niet werkt op de social kanalen. Dit stappenplan van Celine Merkx van Fingerspitz (spreker tijdens het SocialToday Event in 2021) is gericht op social ads, maar ook prima toe te passen voor organische content op verschillende kanalen. Het social growth process in een notendop:

Stap 1. Analyseer je data

Voordat je aan de slag kunt met testen, ga je aan de slag met het analyseren van je data. Ontdek waar de knelpunten én de kansen liggen. Het kan eigenlijk van alles zijn: je groeit minder hard op Instagram of de engagement-ratio is gedaald op Facebook.

Stap 2. Stel je hypothese en het verwachte resultaat op

Aan de hand van je analyse uit de vorige stap stel je een hypothese en een verwacht resultaat op. Focus hierbij op één knelpunt of één kans, zoals: ‘ik verwacht dat mijn bereik met 10% stijgt als ik meer doordeweeks ga posten.’

Stap 3. Bepaal je belangrijkste KPI en werk je campagne uit

Vervolgens ga je de hypothese daadwerkelijk uitvoeren met een test die past bij het behalen van jouw KPI.

Stap 4. Laat je experimenten lang genoeg lopen en geef het ruimte

Vervolgens laat je je experiment een tijd draaien. Hoe lang dit is, is afhankelijk van het experiment.

Stap 5. Analyseer je resultaten en pas insights toe op andere campagnes

Na de testperiode analyseer je de resultaten. Zijn ze positief? Dan pas je ze ook toe op andere campagnes. Vervolgens ga je weer verder met analyseren en opnieuw kijken waar je kansen en knelpunten liggen.

Wat werkt voor jou?

Ik ben benieuwd, welke dagen en tijden voor jou werken op de socials? Wanneer weet jij jouw doelgroep te bereiken? Laat het weten in de comments.