Contentmarketing

De waarde van eerlijke & transparante klantcases

0

“Hey, bedankt dat je ons hebt ingehuurd. Vertel eens, hoe vond je de samenwerking met ons? En wat vond je het allerbeste daaraan? En waarom zou je ons opnieuw inhuren?”

Ik kan me voorstellen dat je alleen al de kriebels krijgt van het idee om mensen te vragen naar hoe goed je bent. Toch is het verkrijgen van die informatie enorm waardevol voor jou, je werknemers en je organisatie in het algemeen. Want als je niet alleen deelt dat je tevreden klanten hebt, maar ook kunt vertellen waarom ze tevreden zijn met wat je voor ze hebt gedaan. Dan heb je goud in handen. En dat is precies wat je bereikt met klantcases.

Laat niet alleen zien wat je doet, maar hoe je dit doet

Stel je voor dat een potentiële klant op zoek is naar iemand zoals jij. Het maakt niet uit of je een designer, kledingontwerper of evenementenorganisator bent. Je bent niet de enige die dit werk uitvoert, maar doet dit wel op geheel eigen manier. De potentiële klant is opties aan het overwegen en legt verschillende websites naast elkaar. En op iedere website vertelt een bedrijf hoe goed ze zijn in wat ze doen. Heerlijk, die zelfverzekerdheid.

Blije klant

Die ene blije klant, nadat ze jouw product heeft ontvangen.

Maar wat nu als niet alleen het bedrijf deelt hoe goed ze zijn, maar hun klanten daarover vertellen? Dan heb je een streepje voor bij die potentiële nieuwe klant. Ze zien niet alleen wat ze kunnen verwachten van de designer, kledingontwerper, evenementenorganisator of wie dan ook. Ze lezen direct hoe het bedrijf dit voor anderen voor elkaar heeft gebracht. En dan beseffen ze ineens: dit wil ik ook!

Wat levert het op?

Het hebben van uitgebreide klantcases brengt verschillende voordelen met zich mee. Denk daarbij aan:

1. Geloofwaardigheid

Potentiële klanten zien graag bewijs van alles wat je op je website beweert. Klantcases bieden realistische, concrete voorbeelden van wat je hebt bereikt voor eerdere klanten.

2. Vertrouwen

Als potentiële klanten die positieve ervaringen zien, zijn ze eerder geneigd om je te vertrouwen. En in het ergste geval kunnen ze navraag doen bij die specifieke klant of de inhoud klopt. Die zal zijn of haar woorden verdedigen en er misschien nog wel een schepje bovenop doen.

3. Feedback voor groei

In gesprek gaan met je eigen klanten is ook het uitgelezen moment om feedback te krijgen. Deze feedback gebruik je om je werkprocessen weer te verbeteren. Zelfs al ging een project nog zo goed, er is altijd ruimte voor verbetering.

Deel een fuck-up

Projecten kunnen soepel verlopen, maar nooit perfect. Er gaat bijna altijd wel ergens in het proces iets mis. En dat geeft ook helemaal niet. Deel in een klantcase daarom ook iets wat niet goed is gegaan tijdens de samenwerking. Dat kan iets heel kleins zijn. Het is vervolgens interessant om te beschrijven hoe jij met die situatie bent omgegaan en welke oplossing je hebt aangedragen. Dat toont pas veerkracht en laat zien hoe jouw bedrijf met vervelende situaties omgaat.

Ik begrijp heel goed dat je het liefst een perfect beeld van je bedrijf naar buiten brengt. Maar dat werkt averechts. Er bestaat namelijk geen perfect bedrijf.

Minder blije klant met klantcases

Het gaat niet altijd perfect.

Wie schrijft de klantcase?

Hoe het project verliep, heb je nog haarscherp op je netvlies staan. Datzelfde geldt voor de klant. Alleen is het een beetje gek om je klant te interviewen over je eigen kunnen. Vooral als je op zoek bent naar een positieve noot. Ze zullen hun loftrompet steken of antwoorden geven die jij zoekt. Daardoor krijg je een verhaal dat valt onder de categorie ‘Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend’. En dat leest niet lekker.

Schakel voor het schrijfproces een collega die verder van het project af staat of extern persoon in. Dan krijg je een eerlijkere klantcase. En die eerlijkheid en transparantie werkt. Ook is er dan meer ruimte voor kritische feedback, aangezien deze persoon niets met het project te maken heeft. Die feedback hoeft niet direct in de klantcase meegenomen te worden, maar kan wel als extraatje worden teruggekoppeld aan jouw organisatie. Jij gebruikt de klantcase vervolgens om nieuwe klanten binnen te halen, terwijl je op de achtergrond de feedback verwerkt om je werkprocessen te verbeteren. Dat is pas winnen.

Zet het schouderklopje op papier

In een tijd waar iedereen claimt de beste te zijn, bied je met klantcases een kijkje in jouw bedrijfsvoering en de toegevoegde waarde daarvan. Deze cases versterken niet alleen je geloofwaardigheid bij potentiële klanten, maar zijn ook instrumenten voor zelfreflectie en groei. Het is dus de moeite waard om te investeren in het verzamelen van deze cases, ze eerlijk en transparant te presenteren en ze te gebruiken als een middel om je bedrijf en diensten te verbeteren. Zorg voor een onpartijdig verhaal, wat zowel waardevol is voor je organisatie als je (potentiële) klanten. Laat een ander gewoon iets vertellen over hoe goed je bent. Dat schouderklopje heb je echt verdiend.