Online marketing

Een sterk merk bouw je door anderen te helpen

0

Merken die optimaliseren op het bieden van meerwaarde zien 2 tot 3 keer zo veel bereik, betrokkenheid en conversies dan merken die alleen hun eigen verhaal vertellen. Lees hier waarom dat zo is, hoe dat eruit kan zien én hoe je dat zelf toe kan passen. Word ook een sterk merk.

De kracht van online content

Hoe beter je je klanten helpt, hoe sterker jullie relatie wordt. Of je ze nu helpt duurzamer te leven, het juiste product te kopen óf betere keuzes in hun werk te maken. De waarde die je hen biedt, heeft direct invloed op hoe ze naar je kijken.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor je dagelijkse werkzaamheden, maar óók voor je communicatie. Met online content kun je véél meer mensen tegelijkertijd helpen. En zo aan veel meer sterke relaties bouwen. Goede online content stelt je in staat om je impact van één op één naar één op duizenden te schalen. En dat heeft een waanzinnige invloed op jouw impact op de wereld én de groei van je organisatie.

Zo zie ik keer op keer weer dat organisaties die hun content verschuiven van enkel hun eigen verhaal vertellen naar daadwerkelijk hun publiek helpen, een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging krijgen in bereik, betrokkenheid en conversies. Waardoor er meer relaties worden opgebouwd, meer wordt verkocht én er meer sollicitanten zijn.

Het concept van het toevoegen van waarde via je content is zeker niet nieuw. Marketinggoeroes als Kotler & Keller en Seth Godin hameren al jaren op het belang van het bieden van meerwaarde in content, in plaats van alleen maar te zenden en verkopen.

Marketing is not the art of finding clever ways to dispose of what you make. It is the art of creating genuine customer value. — Philip Kotler

Hoewel dit concept dus al langer bestaat, is de impact ervan in onze huidige tijd groter dan ooit. Als organisaties hebben we nu de mogelijkheid om op een exponentiële schaal een positieve impact te maken. En zo waarde toe te voegen aan het leven van ons publiek. Het enige wat we daarvoor nodig hebben is: relevantie en consistentie.

De impact van consistentie en relevantie op je bereik

Om van de potentie van online content gebruik te kunnen maken, ben je vrijwel altijd afhankelijk van de algoritmes van de kanalen waar je publiek je content bekijkt. Want in een wereld overspoeld door reclames moeten platformen échte waarde kunnen onderscheiden van de overige ruis. Lukt dit niet, dan lopen ze het risico dat gebruikers hun platformen massaal links laten liggen. En dat willen ze natuurlijk niet.

Deze platformen analyseren voortdurend het gedrag van je publiek en gebruiken deze informatie om te bepalen hoeveel van je potentiële publiek je bericht te zien krijgt. En dat geldt ook voor je toekomstige content.

Dit heeft als gevolg dat wanneer je regelmatig content plaatst die niet relevant is, het bereik geleidelijk afneemt tot uiteindelijk alleen nog een heel klein groepje mensen je content te zien krijgt. Maar andersom is net zo goed waar. Hoe relevanter je bent in de ogen van de kanalen, hoe harder ze hun best zullen doen om jouw content op het scherm van hun publiek te krijgen.

Waar heeft je publiek echt wat aan?

Om gebruik te maken van de waanzinnige kracht van online content, is het dus essentieel dat je consistent content publiceert waar het publiek echt wat aan heeft.

Dit betekent dat je veel verder moet gaan dan het tonen van foto’s van je producten, een link naar een blog of aankondigingen van een evenement. Het gaat erom dat je je publiek direct verder helpt met je bericht. Dat kan door ze te inspireren met toepassingen van je product die allemaal op een andere manier hetzelfde probleem oplossen. Of door de belangrijkste lessen die je op het evenement gaat leren, weg te geven.

Écht relevante content verwijst niet naar waarde, maar biedt direct waarde van zichzelf.

Hoe relevante content er uit kan zien

Er zijn veel bedrijven die dit goed doen, maar één bedrijf springt er voor mij momenteel uit (zeker sinds de geboorte van mijn tweede kind acht maanden geleden): Solid Starts.

Homepage Solid StartsSolid Starts, opgericht door Jenny Best, biedt recepten en informatie voor baby’s die beginnen met vaste voeding. Jenny startte het bedrijf vanuit een persoonlijke behoefte: betrouwbare en toegankelijke informatie vinden over de eerste gezonde hapjes voor baby’s.

I had a choice when I started this adventure: I could lock our products behind a paywall, or I could share what I had learned with all the other tired parents out there in need of immediate answers. I chose the latter. Because finding quality information on introducing food to your baby shouldn’t require a degree in investigative journalism. — Jenny Best, Founder of Solid Starts

Vanuit haar eigen overtuiging koos Jenny ervoor om al haar onderzoek gratis beschikbaar te stellen. Alhoewel ze hierdoor misschien haar eerste inkomsten misliep, heeft het van Solid Starts een vertrouwd platform gemaakt voor jonge ouders, wat op den duur veel meer oplevert. In impact én euro’s.

Deze keuze heeft Jenny in haar volledige communicatiestrategie voortgezet. Op alle kanalen deelt ze dagelijks nuttige informatie. Denk aan eenvoudige eettips op Instagram, uitgebreide video’s over baby’s en gezondheid op YouTube en diepgaande inzichten in haar nieuwsbrief over kinderontwikkeling en de rol van voeding daarin.

Op deze manier creëert Solid Starts dagelijks meerdere waardevolle contactmomenten voor miljoenen ouders over de hele wereld. Die direct bijdragen aan hoe zij Solid Starts zien én hoe ze met de voeding van hun baby’s omgaan.

1) Website

Op de website vind je een enorme schat aan gratis, betrouwbare én relevante informatie. Hier vind je ál het naslagwerk dat Jenny heeft gedaan in haar zoektocht naar goed eten voor haar eigen baby’s. Per ingrediënt kan je alle info vinden die je nodig hebt om overwogen keuzes te maken in de voeding van je kind. Zo lees je vanaf waneer kinderen het kunnen eten, of er groot stik- of allergeen-gevaar is, maar ook tips over hoe je het eten het beste aan je kind kan geven. Vervolgens verwijzen ze ook vaak naar gratis recepten.

In de shop verkopen ze meal plans: inspiratie en handvaten over hoé je het beste de informatie toe kan passen in de vorm van recepten en samenstel-tabellen. Solid Starts biedt dus gratis hun kennis aan en verkoopt hun unieke toepassing hierop.

Screenshot website Solid Starts

Screenshot website Solid Starts

Screenshot website Solid Starts

Screenshot website Solid Starts

Screenshot website Solid Starts

Screenshot website Solid Starts

Het mooie hieraan is, volgens mij, dat dit voor heel veel beroepen toepasbaar is. Als je toepassingen op kennis verkoopt, wat voor héél veel organisaties zo is, kan je deze kennis als content beschikbaar stellen.

Zo heb ik als communicatietrainer veel onderzoek gedaan naar wat wel en wat niet werkt, wat ik toepas in mijn adviezen en trainingen. Nu zit die info vooral in mijn hoofd, maar als ik het voorbeeld van Solid Starts zou volgen zou het veel slimmer zijn om die informatie te cureren en gratis beschikbaar te stellen. Op die manier zou ik veel makkelijker vindbaar zijn voor mensen die hulp zoeken in de communicatie, ik zou veel geloofwaardiger overkomen op mijn potentiële klanten én ik draag direct bij aan mijn missie: mensen in staat stellen sterke merken te bouwen met relevante communicatie.

En zo kan jij vast ook iets bedenken hoe je gebruik kan maken van alle waardevolle kennis die je in je hoofd hebt, maar voor niemand anders toegankelijk is.

2) Instagram

Op hun Instagram-pagina deelt Solid Starts dagelijks direct toepasbare tips over alles wat te maken heeft met voeding voor baby’s. Een deel van de content is van de website gehaald, zoals afbeeldingen die laten zien hoe je eten kunt snijden, terwijl andere video’s specifiek voor Instagram zijn gemaakt.

Screenshot Instagram Solid StartsScreenshot Instagram Solid StartsScreenshot Instagram Solid StartsScreenshot Instagram Solid Starts

Screenshot Instagram Solid Starts

De pagina biedt een megalaagdrempelige manier voor het publiek om tussen hun dagelijkse bezigheden door inspiratie op te doen. Dit heeft direct invloed op hun relatie met Solid Starts én hoe ze naar de voeding van hun baby’s kijken.

Bij een bezoek aan de profielpagina zie je meteen wat ze te bieden hebben en dat ze het beste met je voor hebben. In het overzicht van de posts zie je meteen waar elke post over gaat. Uit de opgeslagen highlights blijkt dat er een schat aan informatie op de pagina te vinden is.

Consistentie en authenciteit

Als je de individuele posts bekijkt, valt op dat het vaak eenvoudige ‘homevideo’s’ zijn met daaroverheen tekst van Instagram. Er lijkt niet veel consistentie te zijn in huisstijl en productiestijl. Toch lijkt dit, gezien de reacties, ongelooflijk veel meerwaarde te bieden voor het publiek. Ze maken ook uitstekend gebruik van de kennis en ideeën van hun volgers door, waar het kan, actief om input te vragen. Zo vragen ze bijvoorbeeld wat hun favoriete ‘life hack’ is voor het snel bereiden van eten voor hun baby’s. Gecombineerd met waardevolle inhoud is dit een fantastische manier om je publiek te betrekken en extra waarde toe te voegen, vanuit de ervaringen van anderen.

De kracht van deze pagina zit vooral in de heldere belofte en de consistentie waarmee deze wordt nagekomen, en niet zozeer in de productiewaarde. De betrokkenheid van de volgers toont duidelijk aan hoe effectief een aanpak zoals die van Solid Starts is bij het opbouwen van sterke relaties.

Wat het oplevert

Dankzij al deze waardevolle informatie wordt hun betaalde content nog waardevoller in de ogen van de consument. Ikzelf heb bijvoorbeeld al voor meer dan €80 aan receptenpakketten bij hen aangeschaft, iets dat ik nooit had overwogen als ze me niet al zo vaak hadden bijgestaan via Instagram en hun website.

In totaal heeft Solid Starts op Instagram bijna drie miljoen volgers, en hebben ze video’s op YouTube die door miljoenen mensen zijn bekeken. Dit is een ongelovelijk grote katalysator voor hun succes is geweest. De kracht van deze content zit niet in de productiewaarde, maar in de meerwaarde die ze bieden én de consistentie waarmee dat gebeurt.

Geen enorme budgetten nodig

Dit laat duidelijk zien dat je helemaal geen enorme budgetten nodig hebt om impact te maken. Het is vooral belangrijk om heel helder te hebben wat je te bieden hebt. En hoe je dat op een zeer consistente manier uit kunt dragen. Je moet het vervolgens natuurlijk ook echt uitvoeren.

Vaak is het lastig om in te zien hoe je zo’n werkwijze ook op je eigen organisatie toe kunt passen, of voelt het vreemd om al je waarde gratis weg te geven. Toch kan ik je beloven dat je ongelofelijk positieve resultaten kunt behalen wanneer je 90% van je communicatie inzet om je publiek verder te helpen. Zeker als je een maatschappelijke missie hebt, een reden waarom de organisatie is opgericht.

Take-aways voor een sterk merk

Wat mij betreft is anderen verder helpen de állerbeste manier om meer uit je online content te halen. Hieronder geef ik je key take-aways die je direct kunt toepassen om morgen nóg relevantere content te creëren voor een sterk merk.

De waarde en consistentie van je content zijn veel belangrijker dan de productiewaarde

Maak je niet al te druk over hoé je content eruit ziet. Kijk vooral naar wat het voor je publiek oplevert. Verplaats je eens in hun schoenen. Probeer zo een belofte te formuleren waar jij denkt dat ze op aangaan. Schrijf het ergens op en probeer vervolgens deze belofte met élke post na te komen. En je zult zien dat je resultaten omhoog schieten!

In deze post wordt ongelooflijk veel waarde gedeeld met simpele videobeelden en een tekst-overlay van Instagram.

Gebruik je intellectuele kapitaal, zoals je kennis, visie en inzichten, om je publiek verder te helpen met tijdloze content

Hoe beter je mensen helpt, hoe positiever ze op jou en je content zullen reageren. Zorg dus dat je ze écht helpt. In plaats van het aankondigen van een ChatGPT-cursus kun je dus beter meteen drie tips geven voor het schrijven van goede prompts. Want: je doelgroep is niet op zoek naar een cursus of een product, maar naar informatie die hen verder kan helpen.

Screenshot Solid Starts

In korte behapbare stukjes wordt op deze pagina informatie gedeeld over wat je kan verwachten van eten met peuters. Onmisbare informatie voor jonge ouders.

Maak gebruik van simpele, heldere formats

Het maken van goede content hoeft niet ingewikkeld te zijn als je vooraf al weet welke vorm het aanneemt. Dan kun je supergericht aan de slag. Zo gebruikt Solid Starts altijd een simpele video met een aantal tips, waarbij ze steeds één zin in beeld hebben met een simpele video die dit ondersteunt. Zoals deze post over hoe je kinderen kunt interesseren in het maken van eten. Door een standaardvorm te gebruiken weet je publiek ongeveer wat er gaat komen en is het veel makkelijker om de juiste input voor je content op te halen.

In het overzicht op de Instagram-pagina zie je steeds twee formats terugkomen: korte video’s met 1 zin per fragment en slides met tips. Een mooi voorbeeld van heldere formats.

Hoe ga jij anderen helpen?