Online marketing

Zo beoordeel je de haalbaarheid van je business-idee

0

Hoe vaak heb je wel niet gedacht “Ik heb een geweldig idee bedacht, maar twijfel om er mee aan de slag te gaan”? In dit artikel geef ik je alle tools en uitleg om te bepalen of jouw business-idee potentie heeft. Het is belangrijk om de haalbaarheid van je idee zorgvuldig te evalueren voordat je er al je tijd, energie en geld in investeert. Ondernemen is populair, maar het aantal stoppende ondernemingen was in het eerste half jaar van 2022 nog nooit zo hoog geweest*. Maar geen zorgen, je hoeft niet de nieuwe Steve Jobs of Elon Musk te zijn om succesvol te kunnen ondernemen. Hoe simpeler jouw idee is, hoe sneller je kunt testen of het werkt!

Case uit de praktijk

Het is belangrijk om eerst te bepalen wanneer jouw initiële idee geslaagd is. Als voorbeeld neem ik je mee in het verhaal van Eline (28 jaar) die matcha thee wil gaan verkopen in Nederland.

Ik drink zelf al bijna 10 jaar matcha. In het begin werd ik raar aangekeken door mijn studiegenoten, maar door de jaren heen wilden steeds meer mensen om mij heen het wel eens proberen. Aangezien matcha destijds nog weinig verkrijgbaar was, vroegen vrienden en familie of ik het kon kopen voor ze.

Eline merkte dat er vraag naar was, maar had geen tijd om er een bedrijf van te maken. Ze was druk met haar opleiding en wist niet of het idee potentie had. Jaren later werd matcha steeds populairder. Er kwamen meer concurrenten op de markt en Eline had het “Shit, had ik het destijds maar gedaan”-gevoel. De vraag is echter, is Eline te laat? Of kan zij nog steeds een succesvolle webshop oprichten?

Business-idee over matcha thee.

Definitie van een haalbaar bedrijfsidee

Dan even naar de theorie, want wat is een haalbaar bedrijfsidee eigenlijk? Een haalbaar bedrijfsidee is een idee dat praktisch en uitvoerbaar is binnen de bestaande marktomstandigheden. Het is gebaseerd op een duidelijke behoefte in de markt, heeft het potentieel om winstgevend te zijn en kan worden gerealiseerd met de beschikbare middelen. Een haalbaar idee is realistisch, schaalbaar en heeft een concurrerend voordeel ten opzichte van andere spelers in de markt.

Wanneer is jouw idee geslaagd?

Ondanks dat er verschillende theorieën en onderzoeken mogelijk zijn om te bepalen of het idee van Eline haalbaar is, is het belangrijk om eerst zelf te kijken wanneer iets geslaagd is. Succes is namelijk een relatief begrip, en kan voor iedereen anders zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden van wanneer Eline geslaagd is:

1. Het bedrijf oprichten

Voor nieuwe ondernemers is dit een enorme mijlpaal. Het bedrijf oprichten zorgt ervoor dat je van het idee werkelijkheid hebt gemaakt. Je laat hiermee aan de buitenwereld zien dat je de stap hebt genomen.

2. Product(en) verkopen

De eerstvolgende logische stap in het rijtje “geslaagde” ideeën is dat je jouw producten of diensten verkoopt. Hiermee toon je aan dat er behoefte is aan je product.

3. Rondkomen van je onderneming

Verkoop je genoeg dat je je huidige baan stop kunt zetten en volledig kunt focussen op het ondernemen? Dan kun je zeggen dat iemands idee geslaagd is.

4. Personeel aannemen

Verkoop je zoveel dat je het niet meer alleen aankunt? Dan is de volgende stap om een team te bouwen dat je kan ondersteunen. Voor buitenstaanders is dit vaak een meetbaar succes, in de praktijk kan dit voor jou als ondernemer juist veel stress opleveren.

5. Een omzet/winst target behalen

Iedere ondernemer heeft andere doelen en verwachtingen. De een vindt dat hij of zij geslaagd is bij een omzet van € 5000,-, terwijl de ander een target van een miljoen heeft.

6. Je bedrijf verkopen

Voor veel ondernemers is dit de kers op de taart. Heb je je bedrijf verkocht, dan heb je bewezen dat je idee succesvol is.

Het doel van Eline: rondkomen van de onderneming

Eline besluit om het doel ‘rondkomen van je onderneming’ te kiezen. Dat is voor haar een succes omdat ze dan haar baan (waar ze het niet naar haar zin heeft) op kan zeggen. Nu het doel gekozen is, is het makkelijker om te bepalen of haar idee haalbaar is.

Wat heb je precies nodig?

Als je een doel gekozen hebt, is de volgende stap om te bepalen wat je nodig hebt om dit doel te realiseren. In het geval van Eline is het belangrijk om te weten wat ze nodig heeft om rond te kunnen komen van haar onderneming. Ze gaat daarom onderzoeken hoeveel inkomen per maand noodzakelijk is. Eline heeft bij haar huidige baan een netto inkomen van € 2450,- met de volgende maandelijkse kosten:

 • Huur: € 1000,-
 • Gas, water en licht (GWL): € 100,-
 • Gemeentelijke heffingen: € 50,-
 • Zorgverzekering: € 120,-
 • Inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering: € 20,-
 • Boodschappen: € 300,-
 • OV-kaart: € 50 – € 100,-
 • Telefoon en internet: € 40,-
 • TV en streamingdiensten: € 50,-
 • Sport en vrije tijd: € 40,-
 • Kleding en persoonlijke verzorging: € 150,-
 • Aflossing studielening: € 30,-
 • Uit eten gaan en entertainment: € 200,-
 • Overige uitgaven: € 50,-

Per maand geeft Eline gemiddeld € 2250,- uit en houdt € 200,- over. Dit geld zet ze apart op haar spaarrekening. Totaal heeft ze in haar leven € 10.000,- gespaard. Om een soortgelijk inkomen te krijgen, moet Eline dus een jaarinkomen van € 27.000,- behalen, wat met een startersaftrek en winstvrijstelling neerkomt op circa € 30.000,- bruto per jaar. We komen hier later in dit artikel op terug, laten we eerst kijken naar waarom haalbaarheid belangrijk is.

Waarom is haalbaarheid belangrijk?

Haalbaarheid is belangrijk, omdat het je helpt om realistische verwachtingen te stellen en potentiële risico’s te identificeren. Het stelt je in staat om de benodigde middelen, zoals kapitaal, personeel en technologie, beter te plannen en te beheren. Door de haalbaarheid van je idee te beoordelen, kun je ook je strategieën en doelstellingen beter afstemmen op de marktbehoeften.

Daarnaast kan het beoordelen van de haalbaarheid van je idee je helpen om mogelijke obstakels te identificeren en aan te pakken voordat je je bedrijf lanceert. Dit kan kostbare fouten en vertragingen voorkomen, waardoor je een grotere kans hebt op succes.

Het beoordelen van de haalbaarheid van een bedrijfsidee bestaat uit verschillende aspecten. Ten eerste moet je de markt grondig analyseren om te begrijpen welke behoeften er zijn en welke concurrentie er is. Dit bestaat uit het bestuderen van de demografie, trends, concurrenten en potentiële klanten. Door deze informatie te verzamelen, kun je bepalen of er een duidelijke behoefte is voor jouw product of dienst en of er ruimte is voor groei.

Je moet ook de financiële haalbaarheid van je idee evalueren. Dit bestaat uit het bepalen van de kosten die gepaard gaan met het opzetten en runnen van je bedrijf, evenals het potentieel voor winstgevendheid. Je moet een gedetailleerd financieel plan opstellen dat rekening houdt met alle kosten, zoals huur, salarissen, marketing en operationele kosten. Dit zal je helpen om realistische verwachtingen te stellen en te bepalen of je voldoende kapitaal hebt om je idee te realiseren.

Marktanalyse en concurrentie

Een grondige marktanalyse is cruciaal om de haalbaarheid van je idee te beoordelen. Je moet de behoeften van je doelgroep begrijpen, de concurrentie analyseren en inzicht krijgen in de marktomstandigheden. Dit helpt je om te bepalen of er voldoende vraag is naar jouw product of dienst en of je kunt concurreren met andere aanbieders.

Door tools als SE Ranking of Semrush te gebruiken krijg je een beter beeld van de concurrentie en vraag naar het product. Zo kun je zien hoe vaak iets wordt gezocht en hoe het staat met de concurrentie. Eline besluit om op zoek te gaan naar de vraag naar matcha thee en vindt al snel de volgende interessante cijfers:

Zoekwoord*ZoekvolumeMoeilijkheid
matcha thee360045
matcha thee maken5905
matcha thee kopen4809
matcha thee gezond2603
matcha groene thee1704
matcha thee set1704
matcha thee ah1406
wat is matcha thee1106
hoe maak je matcha thee903
matcha thee poeder904
groene thee matcha904
green matcha thee505
matcha thee maken zonder klopper503
matcha thee voordelen504
matcha groene thee poeder505
matcha thee afvallen505
matcha thee kopen ah406
groene matcha thee404
waar is matcha thee goed voor404
matcha thee albert heijn407
matcha thee lidl306
matcha thee afvallen ervaring3010
matcha thee cafeine302
groene thee matcha307
hoe matcha thee maken305

*Dit zijn alleen de belangrijkste zoekwoorden, gemeten gemiddeld per maand in Nederland.

Het verschil tussen vraag en vraag creëren

Pull- en push-marketing zijn twee fundamenteel verschillende strategieën om producten of diensten onder de aandacht van consumenten te brengen.

Push-marketing, zoals de naam al suggereert, houdt in dat bedrijven hun producten actief ‘duwen’ richting de consument. Dit gebeurt vaak via traditionele reclamemethoden zoals televisieadvertenties, radio, billboards en direct mail. Het doel is om het product zo zichtbaar mogelijk te maken voor een breed publiek.

Pull-marketing is gebaseerd op het idee om de klant naar het product of de dienst te ‘trekken’. In plaats van directe promotie, worden methoden zoals zoekmachineoptimalisatie, contentmarketing en socialmedia-marketing ingezet om klanten op een meer organische manier te bereiken. Klanten zoeken zelf actief naar het product of de dienst, vaak als resultaat van een behoefte of interesse.

In essentie gaat push-marketing over het aanbieden, terwijl pull-marketing gaat over het aantrekken. Ondanks dat bovenstaande zoekvolumes veel zeggen, hoeft het niet te betekenen dat de werkelijke potentiële doelgroep net zo groot is. Je hoeft namelijk niet naar iets te zoeken, om tot aankoop over te gaan.

Trends & ontwikkelingen

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar trends en ontwikkelingen in de markt. Zijn er veranderingen in consumentengedrag, regelgeving of technologie die van invloed kunnen zijn op jouw idee? Het identificeren van deze factoren helpt je om je strategieën aan te passen en eventuele risico’s te verminderen.

Eline besluit het internet te raadplegen en ziet dat de wereldwijde matcha-markt gewaardeerd wordt op 2,4 miljard dollar in 2019 met een verwachting van 4,5 miljard dollar in 2027. Volgens grandviewresearch neemt de vraag van matcha ook enorm toe.

Het verzamelen van feedback

De cijfers op het internet doen Eline goed. Ze besluit om haar idee van vroeger toch een kans te geven. Maar ze heeft geen idee hoe ze zich kan onderscheiden van haar concurrentie. Daarom besluit ze om 50 matcha-gebruikers te benaderen via social media en haar vragenlijst in te laten vullen.

Het verzamelen van feedback van externe bronnen is een belangrijke stap bij het beoordelen van de haalbaarheid van je business-idee. Praat met potentiële klanten, investeerders, experts in de branche en andere ondernemers om hun mening te krijgen over jouw idee. Door feedback te verzamelen kun je waardevolle inzichten krijgen en potentiële sterke punten of zwakke punten identificeren die je misschien over het hoofd hebt gezien. Het kan ook helpen om mogelijke obstakels en uitdagingen te identificeren en oplossingen te vinden voordat je je idee lanceert.

Ze stelt de volgende vragen op:

 • Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met matcha?
 • Hoe vaak drink je matcha?
 • Geef je de voorkeur aan traditionele matcha of aan moderne matchadrankjes (zoals matcha lattes)?
 • Welk merk of welke merken matcha gebruik je het liefst?
 • Hoe bereid je je matcha meestal voor?
 • Drink je matcha puur of voeg je er zoetstoffen aan toe?
 • Wat spreekt je het meest aan aan matcha?
 • Heb je een speciale ceremonie of routine als je matcha drinkt?
 • Heb je ooit de traditionele Japanse matcha-theeceremonie bijgewoond?
 • Wat vind je van de smaak van matcha in vergelijking met andere theeën?
 • Heeft het drinken van matcha invloed op je energieniveau of concentratie?
 • Denk je dat de gezondheidsvoordelen van matcha bijdragen aan je keuze om het te drinken?
 • Koop je je matcha lokaal of bestel je het online?
 • Wat denk je dat een eerlijke prijs is voor een goede kwaliteit matcha?
 • Heb je ooit matcha in voedsel geprobeerd, zoals in ijs of gebak?
 • Hoe overtuig je vrienden of familie om matcha te proberen?
 • Is er een specifiek moment van de dag waarop je het liefst matcha drinkt?
 • Welke invloed denk je dat de bron of herkomst van matcha heeft op de smaak en kwaliteit?

Antwoorden verwerken

Eline heeft inmiddels alle antwoorden binnen, hoe kan ze deze het best verwerken om er nuttige conclusies uit te trekken?

Het effectief verwerken van uitkomsten uit een vragenlijst vereist een systematische aanpak. Allereerst moet je zorgen voor een schone dataset, dit betekent dat onvolledige of ongeldige antwoorden zorgvuldig worden behandeld of verwijderd. Bij gesloten vragen kunnen frequentieverdelingen en percentages de algemene trends aangeven. Voor open vragen kan een thematische analyse nuttig zijn, waarbij antwoorden worden gecategoriseerd op basis van terugkerende thema’s of concepten. Tot slot is het cruciaal om de resultaten in de juiste context te plaatsen, waarbij externe factoren die de antwoorden kunnen beïnvloeden, worden overwogen. Door een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve methoden toe te passen, kun je nauwkeurig inzicht krijgen in de gegevens verzameld uit een vragenlijst.

Hoeveel moet ik verkopen?

Om te bepalen of Eline’s businessmodel haalbaar is, wil ze uitrekenen hoeveel producten ze moet verkopen.

Eline heeft onlangs een gedetailleerde kostenanalyse uitgevoerd voor haar matcha-bedrijf. Uit haar berekeningen blijkt dat ze gemiddeld slechts € 5,- winst maakt per verkocht potje matcha-poeder. Dit bedrag is verre van voldoende om haar bedrijfskosten te dekken en een redelijke winstmarge te behalen.

Na zorgvuldige overweging besluit Eline dat een enkele verkoop van potjes matcha niet het meest rendabele model is. In plaats daarvan kiest ze voor een innovatieve aanpak: het introduceren van een maandelijks abonnementssysteem voor matcha-producten. Met dit nieuwe businessmodel hoopt ze een stabielere, hogere inkomstenstroom en een hogere klantbetrokkenheid te krijgen.

Waarom abonnementsmodellen interessant zijn

Abonnementsmodellen trekken investeerders aan, en wel om goede redenen. Allereerst bieden ze een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom. Dit betekent financiële zekerheid, wat het eenvoudiger maakt om de toekomstige inkomsten van een bedrijf te voorspellen. Daarnaast zorgt een abonnementsmodel vaak voor een hechtere band met de klant. Als iemand zich abonneert, toont dat doorgaans aan dat de klant tevreden is en waarschijnlijk voor een langere periode betrokken blijft. Dit vergroot de kans op een trouwe klantenbasis. En als bonus kunnen bedrijven via deze modellen waardevolle klantinformatie verzamelen. Hiermee kunnen ze hun diensten beter afstemmen op de wensen van de klant.

Het opstellen van een financieel plan

Nu het businessmodel vorm krijgt, is het tijd om een financieel plan uit te werken. Zo krijgt Eline inzicht in of haar idee ook werkelijkheid kan worden. Een gedetailleerd financieel plan is essentieel bij het beoordelen van de haalbaarheid van je business-idee. In het plan beoordeel je de kosten, maak je een inschatting van je verwachte inkomsten en analyseer je je winstmarges.

Het financieel plan moet ook rekening houden met verschillende scenario’s en risico’s. Wat gebeurt er als je minder klanten hebt dan verwacht? Wat als de kosten hoger zijn dan gepland? Door deze scenario’s te evalueren en mogelijke oplossingen te identificeren, kun je beter voorbereid zijn en mogelijke financiële tegenvallers vermijden. Het plan helpt je dus om een realistisch beeld te krijgen van de financiële haalbaarheid van je idee.

Financieel plan uitwerken

Eline besluit om een overzicht te maken van de verwachte kosten en opbrengsten. Onderstaand is een simplistische versie uitgewerkt, sommige onderdelen zijn buiten beschouwing gelaten.

Startkapitaal

 • Opslag en initiële voorraad: € 10.000
 • Website en e-commerce platform: € 3000
 • Marketing en advertenties (eerste 3 maanden): € 5000
 • Overige kosten: € 2000

Totaal: € 20.000

Inkomsten

Stel dat de abonnementsservice € 30 (exclusief btw) per maand kost. Bij 500 abonnees is dat € 15.000 per maand of € 180.000 per jaar. Echter verwacht Eline pas aan het einde van het jaar op 500 abonnees te zitten, hierdoor verwacht ze in het eerste jaar € 90.000 om te zetten.

Maandelijkse kosten

 • Inkoop matcha: € 2000 (afhankelijk van volume en kwaliteit)
 • Verpakking en verzending: € 500 (afhankelijk van volume en kwaliteit)
 • Marketing en advertenties: € 2000
 • Website onderhoud: € 100
 • Overige kosten (zoals verzekeringen): € 100

Totaal: € 4700 per maand (gemiddeld) of € 56.400 per jaar.

Verwachte winst

Inkomsten (€ 90.000) – Kosten (€ 56.400) = € 33.600 in het eerste jaar. Dit betekent dat de startup winstgevend kan zijn in het eerste jaar. Zoals we eerder zagen heeft Eline een inkomen nodig van € 30.000,- bruto per jaar om rond te komen. Aangezien Eline vooraf een investering moet doen van € 20.000 en de eerste maanden geen winst draait omdat zij te weinig abonnees heeft, is een investeerder of lening noodzakelijk. Haar eigen spaargeld is niet voldoende om de eerste maanden rond te komen.

Man met idee zit bij z'n laptop.

Veelvoorkomende valkuilen bij het beoordelen van de haalbaarheid

Onrealistische verwachtingen

Een veelvoorkomende valkuil bij het beoordelen van de haalbaarheid van een business-idee is overmatig optimisme en onrealistische verwachtingen hebben. Het is belangrijk om objectief te blijven en kritisch naar je idee te kijken. Stel realistische doelen en maak geen aannames die niet worden ondersteund door bewijs of onderzoek. Door een realistische houding aan te nemen, kun je potentiële risico’s en uitdagingen beter identificeren en aanpakken, wat je kansen op succes vergroot.

Gebrek aan grondig onderzoek

Een ander veelvoorkomend probleem is het gebrek aan grondig onderzoek bij het beoordelen van de haalbaarheid van een business-idee. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de markt, de concurrentie, de doelgroep en andere relevante factoren. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van de haalbaarheid van je idee en mogelijke obstakels te identificeren. Neem de tijd om je idee te onderzoeken en gebruik te maken van alle beschikbare bronnen en expertise om een geïnformeerde beslissing te nemen over de haalbaarheid.

Budgetteringsfouten

Een gedetailleerde financiële planning is van vitaal belang. Onderschatting van kosten of het niet voorzien van een financiële buffer voor onverwachte uitgaven kan je project in gevaar brengen. Het is raadzaam om een conservatieve benadering te hanteren bij financiële prognoses.

Gebrek aan expertise

Elk project vereist specifieke kennis en vaardigheden. Zonder de juiste expertise kun je jezelf in uitdagende situaties plaatsen. Het is aan te raden om, waar nodig, externe experts te raadplegen om het risico van over het hoofd geziene details te verminderen.

Wat is jouw business-idee en is het haalbaar?

Het beoordelen van de haalbaarheid van je business-idee is een essentiële stap voordat je jouw onderneming start. Het helpt je om realistische verwachtingen te stellen, potentiële obstakels te identificeren en je strategieën beter af te stemmen op de marktbehoeften. Door grondig onderzoek te doen, objectief te blijven en feedback te verzamelen, kun je de haalbaarheid van jouw idee beter beoordelen en je kansen op succes vergroten.

Op basis van Eline’s onderzoek en financiële analyse lijkt het opzetten van een matcha-abonnementsservice een haalbaar businessmodel te zijn. Maar ze zal goed moeten plannen, rekening houden met potentiële risico’s en genoeg financiering hebben om de eerste maanden te overbruggen.

Het is ook belangrijk dat Eline blijft monitoren en haar aanpak indien nodig bijstelt. Marktcondities en consumentengedrag kunnen veranderen, en daar moet ze flexibel op in kunnen spelen.

Enkele aanvullende stappen die Eline kan overwegen:

 • Pilotfase: Eline kan overwegen om met een kleine groep mensen een proefperiode te starten. Hiermee kan ze waardevolle feedback verzamelen en eventuele problemen aanpakken voordat ze volledig live gaat.
 • Netwerken: Eline kan ook netwerkevenementen bijwonen, waar ze potentiële partners, investeerders of klanten kan ontmoeten die haar kunnen helpen haar bedrijf te laten groeien.
 • Continue evaluatie: Zodra haar bedrijf operationeel is, is het cruciaal dat Eline regelmatig haar financiële prestaties evalueert en haar aanpak indien nodig aanpast om haar doelen te bereiken.

Ondernemen vereist moed, toewijding en een duidelijke visie. Eline lijkt op de goede weg te zijn, maar het is belangrijk dat ze blijft leren, zich aanpast en voorbereid is op uitdagingen. Met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen kan haar matcha-business een groot succes worden!

Of de business uiteindelijk een succes wordt, hangt natuurlijk af van nog veel meer factoren. Wat denk jij? Zal Eline’s idee uitgroeien tot een succes? Heb je zelf een business-idee en hoe schat je de haalbaarheid daarvan in?

*Bron intro.