Loopbaan

Succesvol ondernemen: van durven tot uitbesteden [5 handige tips]

0

95% van alle bedrijven in Nederland is een zogenaamd kleinbedrijf. Ze zorgen voor een kwart van alle bedrijfswinsten en een derde van de werkgelegenheid in het bedrijfsleven. Toch verdient volgens de Kleinbedrijf Index 64% van de ondernemers minder dan minimumloon. Hoe zorg je ervoor dat je van je onderneming een succes maakt?

Met het boek In Business (affiliate) helpt Aranka van der Voorden online ondernemers op 10 onderwerpen, om van hun bedrijf een succes te maken. De vijf meest opvallende tips uit het boek lees je hier.

1. Durf te ondernemen

Ondernemen begint bij de juiste mindset, zodat je jezelf niet tegenhoudt. Het schept de ruimte om aan de oplossing te werken en actie te ondernemen.

Zo hoef je als kennisondernemer niet de ultieme expert te zijn om je kennis te kunnen verkopen. Je moet alleen zo’n 10 tot 20% verder zijn dan de persoon die je wil helpen. Zet daarom je perfectionisme ook aan de kant, want je bent er nooit volledig klaar voor. Maak in de plaats daarvan gebruik van Parkinson’s Law:

Je neemt alleen de tijd die je krijgt.

Dus geef je zelf een duidelijke deadline.

En je moet strategieën durven wijzigen, ook al verlies je daar klanten door. Door je nieuwe strategie trek je weer nieuwe klanten aan. Je moet ook niet bang zijn om te stoppen met wat niet werkt, zelfs als dat stoppen is met het hele bedrijf. Aan stoppen heeft Aranka zelfs een volledig hoofdstuk gewijd. Ondernemen vergt dus lef en durf. Om dingen te doen, risico’s te nemen en keuzes te maken.

2. Bouw een community

Volgens Aranka heeft de community de doelgroep vervangen. Rond je product bouw je een community, die je richt op je ideale klant, maar waarbij je breder mensen aan zult trekken. Deze mensen worden waarschijnlijk in de toekomst alsnog je ideale klant.

Het voordeel van een community is dat je daar je eigen merk kunt bouwen en je aanbod goed kunt testen. Bovendien heb je altijd al de aandacht van de personen in je community, waardoor je de aandachtsfase uit het AIDA-funnel-model kunt overslaan en je meteen door mag de interessefase.

Soms bestaan er al community’s, zoals Facebook groepen, die perfect aansluiten bij jouw idee van een ideale community of die daar erg dicht bij in de buurt komen. Je kunt dan gerust bij zo’n bestaande community aansluiten en daar gebruik van maken.

Belangrijk is dat je in de community met (grote) regelmaat kwalitatieve content deelt, die zowel bij de community als jouw product of dienst past. Herhaal je boodschap in verschillende vormen, zoals video, quotes en infographics. De content maakt je zichtbaar en vindbaar. Ben je dat niet? Dan kun je ook niet verkopen.

Je wil voor de community wellicht niet afhankelijk zijn van derde partijen zoals social media. Bouw daarom een eigen contentplatform of e-maillijst en bedien je community daar. De community hoeft namelijk niet per se met elkaar te praten, als ze maar met jou praten. Stel ze daarom vragen en geef ze eventueel een podium. Zo haal je kennis uit je community die je in kunt zetten voor je bedrijf en maak je van de leden van je community superfans die meer van je kopen en je ambassadeur worden.

Het is in alle gevallen belangrijk je community steeds te laten groeien: “Anders vis je steeds in dezelfde vijver en op een gegeven moment is die leeg.”

3. Geld is belangrijk

Vooral vrouwelijke ondernemers hebben nog wel eens de neiging om te zeggen dat ze geld niet belangrijk vinden. Maar dat is het wel. Het is een goede graadmeter voor de gezondheid van je bedrijf. Werk daarom altijd met een begroting die je invult en waar je eventueel wijzigingen in aanbrengt, tot het allemaal klopt.

Durf je niet te zeggen dat je rijk zou willen worden? Bekijk het dan anders. Hoeveel geld heb je nodig om het leven te kunnen leiden zoals je wil, ook als dat je huidige leven is. Of misschien toch dat huis met een extra kamer of grotere tuin. Op termijn een nieuwe auto. Liever niet meer hoeven kiezen tussen zomervakantie en wintersport. Een extra keer op het terras kunnen zitten of minder zelf hoeven koken. Het kost allemaal geld. Denk bij het verdelen van geld dus ook aan jezelf. Of dat nu een DGA salaris (gebruikelijk loon) is of het salaris dat je aan jezelf als eigenaar van een eenmanszaak uitkeert.

Behalve dat je geld nodig hebt om je bedrijf te laten draaien en bijvoorbeeld freelancers en personeel of een bedrijfspand te kunnen betalen, heb je ook inzicht nodig in je financiën en andere cijfers. Ook als je alles uitbesteedt aan een boekhouder en je de cijfers maar saai vindt.

Alleen als je de cijfers kent, kun je aan de juiste knoppen draaien, om noodzakelijke veranderingen door te voeren of juist verder te kunnen groeien.

Afbeelding van een spaarvarken.

4. Draai aan de drie groeiknoppen

Als je wil groeien met je bedrijf zijn er drie knoppen waaraan je kunt draaien. Hoe beter deze op elkaar zijn afgestemd, hoe makkelijker je kunt groeien. Bij het draaien aan deze knoppen moet je soms geld uitgeven, maar je zult merken dat het hand in hand gaat met meer verdienen.

1. Bouw systemen

Als je systemen in je bedrijf hebt, kun je efficiënter werken. Systemen kunnen procedures zijn, maar het kan ook gaan om het automatiseren van bepaalde handelingen.

Als je eenmaal je systemen geïmplementeerd hebt, maakt dit het ook makkelijker om het werk uit te besteden. Een systeem kun je makkelijk aan een ander uitleggen, die het weer makkelijker kan uitvoeren zonder dat jij ervoor nodig bent. En het is makkelijker door anderen op te vangen als er iemand uitvalt. Systemen besparen daarom uiteindelijk een hoop tijd en geld.

2. Besteed werk uit

Veel ondernemers zijn generalisten. Ze blinken nergens écht in uit. Je kunt daarom werk al snel beter uitbesteden aan iemand die er wel in uitblinkt. Die persoon doet het werk beter, goedkoper en sneller. Daardoor houd je tijd over om te doen waar je zelf juist wel goed in bent en waar je meer geld mee kunt verdienen.

Heb je geen geld om werk uit te besteden? Bereken eens wat het uitbesteden kost en hoeveel uren je ermee bespaart. In de uren die je terugkrijgt, kun je waarschijnlijk zelf acties ondernemen die je meer opleveren dan wat het uitbesteden je kost. Waarschijnlijk heb je dus best geld om werk uit te besteden.

3. Sales

Ben jij niet goed in sales? Dat is waarschijnlijk onzin. Je hebt een verkeerd beeld van sales of we moeten er gewoon wat aan doen. Als je te weinig omzet hebt, ligt dat (bijna) nooit aan je product en altijd aan je salesstrategie.

Aranka vergelijkt sales met matchmaking:

Ik verkoop niet, ik help met mijn producten.

Richt je daarom met sales op de oplossing en het waarom van je product of dienst. Pas later in het proces is er ruimte om ook het hoe en wat van je product of dienst uit te leggen.

Ga bovendien niet voor het hoogst aantal verkopen, maar voor de hoogst mogelijke winst. 80% van onze inspanningen levert maar 20% van het resultaat. 80% van onze klanten levert maar 20% van onze omzet, terwijl we onze inspanningen meestal richten op die 80% in plaats van op de top 20%. Dat is zonde!

Richt je daarom liever op de top 20% en maak van hen terugkerende klanten met een zo hoog mogelijke customer lifetime value. Omdat deze klanten meer waard zijn, kun je ook meer tijd en geld aan ze uitgeven om ze binnen te halen. Zij leveren immers meer op dan de andere 80% aan klanten.

Hoe je deze klanten dan binnenhaalt? Door een relatie met ze te bouwen. Bijvoorbeeld via de eerder besproken community. Houd daarbij in gedachten dat iemand 5 tot 12 contactmomenten nodig heeft voor die persoon overgaat tot een koop.

Dat veel ondernemers denken dat ze niet goed zijn in sales, is meestal te wijten aan het feit dat ze het te weinig doen om echt resultaat te zien.

‘Elk product of dienst verdient daarbij een eigen salesstrategie’, schrijft Aranka.

5. Influencermarketing

Aranka werkte als werknemer met influencers, zette ze in voor haar vorige bedrijven Jogha en #FITGIRLCODE en is er nu zelf een. Ze weet dus van de hoed en de rand. Ze geeft daarom een goede checklist voor het werken met influencers:

  1. Maak voor jezelf (en de influencer) duidelijk wat het doel is van de samenwerking.
  2. Zorg voor een plan. Richt je niet op een losse actie, maar kijk naar de lange termijn en deel dat op in kleinere stukjes.
  3. Vraag de influencer naar cijfers, van het aantal volgers en de gemiddelde engagement, zodat je weet wat je kunt verwachten.
  4. Geef de influencer iets waardevols terug. Je kunt natuurlijk gewoon betalen, maar afhankelijk van jouw product of dienst en het bereik van de influencer zit een barter met gratis producten of diensten er soms ook wel in. Ook kun je de influencer een affiliate-deal aanbieden, waarbij ze met een specifieke code korting mogen weggeven én zelf een vergoeding krijgen als er met die code een product of dienst is gekocht. Ook schrijft Aranka dat zij met haar platform voor Jogha zo’n groot bereik had, dat influencers juist graag op dat platform genoemd werden, waardoor ze zelfs aandacht met elkaar konden barteren.
  5. Maak voor de influencer een goede briefing met voorbeelden.
  6. Leg alles vast in een overeenkomst, waarin je onder meer de vergoeding, het aantal posts en deadlines afspreekt.

Het is een ondernemerscyclus

Aranka richt zich met haar boek In Business met name om de startende ondernemer. Maar, zo schrijft ze, eigenlijk is ondernemen een cyclus, waarbij je op enig moment elke fase weer opnieuw doorloopt. Al is het maar omdat je een nieuwe dienst of product ontwikkelt.

In het boek vertelt Aranka veelvuldig over haar eigen ervaringen en geeft ze voorbeelden uit de praktijk. Ze maakt het boek extra praktisch, door met QR-codes te verwijzen naar extra video’s, opdrachten en downloads zoals een voorbeeld begroting, checklists en andere handige documenten.

Extra inspirerend zijn de 12 vrouwelijke ondernemers die ze voor dit boek interviewde. Zo laat ze zien dat er niet één waarheid is en de ondernemers soms zo hun eigen kijk hebben op een bepaald onderwerp. Het is daarmee een lekker leesbaar en praktisch boek, dat ook nog eens inspirerend is, maar zonder een ondernemer in een bepaald keurslijf te willen dwingen.